PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Anna Georgina/Anna Schdankova/Anna Clausen


Riitta Valanto-Iho
13.06.16, 21:38
Mieltäni askarruttaa seuraava sukututkimuksen sivurönsy: isoisäni velipuoli Edward Wallenius s. 1869 Orivedellä toimi kenkätehtailijana Korkeakoskella ja liiketoimien epäonnistuttua siirtyi Venäjälle n. 1905, jossa toimi Novosibirskissä ja Vladivostokissa. Hän siirtyi vallankumouksen jaloista Kiinaan, sieltä myöhemmin Syyriaan,Aleppoon, jossa kuoli 1943. Suvussa säilyneiden tietojen mukaan hänellä oli taloudenhoitajanaan Siperiassa syntynyt, suomalaiset sukujuuret omaava Anna Georgina s. ehkä 1899. Mahdollisesta avioliitosta ei ole tietoa.Tarkkaa tietoa ei myöskään ole, milloin Edvardin ja Annan tiet erosivat, ehkä Kiinassa 1920-luvun puolivälissä. Edvardia googlaamalla löytyy kuitenkin uskomattomalta kuulostava yhteys, että Anna saattaisi olla myöhemmin Anna Clausen, joka osallistui miehensä Max Clausenin mukana toisen maailmansodan aikana Tokiossa toimineeseen kommunistiseen vakoilurenkaaseen, jota johti Richard Sorge.(Chalmers. A. Johnson:An Instance of Treason:Ozaki Hotsumi and the Sorge Spy Ring ) Kirjassa on Edvardista ja Annasta paljon tunnettuja yhteneväisyyksiä, mutta myös paljon selviä virheitä.

Taloudenhoitaja Anna asui ehkä vallankumouksen jälkeen jonkun aikaa Suomessa ja mahdollisesti toimi sairaanhoitajana Tampereella. Kysynkin nyt ideoita voiko häntä mahdollisesti täällä mistään jäljittää.Missä arkistoissa voisi olla tietoja Venäjältä tulleista emigranteista? Entä mahdolliset suomalaissyntyiset vanhemmat Novosibirskissä. Mikä voisi olla heidän tarinansa, karkoitettuja?

Retu S Aho
14.06.16, 09:37
Venäjän Wikipedia kertoo:

"… Shanghaissa Max Klausen tutustui samanikäiseen Anna Walleniukseen, os. Zhdankovaan, kotoisin Novonikolaevkasta (Novosibirsk), josta oli tullut suomalainen suomalaisen liikemiehen kanssa solmitun avioliiton ansiosta."

Olisiko Anna Georgina Anna Georgintytär, Georgievna?

"Walleniukseen Anna oli tutustunut Semipalatinskissa (Semey), ja helmikuun vallankumouksen 1917 jälkeen he pakenivat yhdessä Shanghai’in, missä Wallenius kuoli vuonna 1927…"

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D 1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%9A%D0%BB%D0%B0%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%BD,_%D0%9C %D0%B0%D0%BA%D1%81

Riitta Valanto-Iho
14.06.16, 09:47
Kiitos tiedosta. Tämä varmaan selittää, miksi Johnsonin kirjassakin on samansuuntainen kertomus. Suvulla on säilynyt Venäjän retkestä Edvardin veljen vaimon päiväkirjoja sekä kotiin kirjoitettuja kirjeitä, mutta niissä on Annasta kovin vähän mainintoja. Avioliitosta ei tosiaan ole tietoa ja Edvardkaan ei kuollut Kiinassa, vaan jatkoi yksin matkaansa Kiinankin liiketoimien kariuduttua Syyriaan, jossa hän ensin perusti lakritsitehtaan. Tehdas tuhoutui tulvissa ja loppuelämänsä hän johti samanlaista tehdasta jonkun paikallisen lukuun.