PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Häkkisten etsintää, Kärsämäki


eeva häkkinen
26.05.16, 20:45
Turhauduin etsintään tuntemattomalta seudulta ja kysyn nyt, pääsisikö tätä kautta pikemmin eteenpäin. Etsimäni henkilöt:
Lauri Häkkinen 23 v, vaimo Sanna Maria 23 v, poika Johan Jakob 3 v, kotipaikka Kärsämäki, ovat rantautuneet Ellis Islandille 25.10.1899. Tunnistaako kukaan?

Hilkka
27.05.16, 08:25
Hei

Löytyisikö apua Toivo Ernest Häkkisen kirjasta "Sursill-suku Sukukirja yhteiset juuret"? Löysin omiin Häkkisen suvun tutkimuksiini ko. kirjasta lisätietoja.

Terveisin

Hilkka

eeva häkkinen
27.05.16, 08:39
Kiitos, täytyy katsastaa!

TimoT
27.05.16, 10:47
Eppäilisin, että kyseessä on Lassi Liisanpoika: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=18664&pnum=264
Heittoa on iässä ja vaimon ensimmäisessä nimessä. Siirtolaisinstituutilla olisi vaimon nimi sama kuin tuolla Kärsämäellä, mutta ikä sama kuin tuolla Ellis Islandilla.

eeva häkkinen
27.05.16, 14:59
Kiitos Timo, kun nää olivat ainoat löytämäni Häkkiset, ajattelin kysyä, olisko jollain parempaa tietoa. Mutta kyllähän näissä eri lähteissä näyttää olevan heittoja. Täytyy yrittää sovitella näitä kuvioon, jospa se siitä. Ilmeisesti Häkkinen ei ole mitenkään yleinen nimi Pohjois-Pohjanmaalla?

Matti Lund
27.05.16, 21:35
Kiitos Timo, kun nää olivat ainoat löytämäni Häkkiset, ajattelin kysyä, olisko jollain parempaa tietoa. Mutta kyllähän näissä eri lähteissä näyttää olevan heittoja. Täytyy yrittää sovitella näitä kuvioon, jospa se siitä. Ilmeisesti Häkkinen ei ole mitenkään yleinen nimi Pohjois-Pohjanmaalla?

Hei, päinvastoin, Häkkiset tekivät niin sanoakseni massiivisen invaasion Pohjois-Pohjanmaalle savolaisekspansion varhaisvaiheessa ja perustivat 1500 -luvulla verotalon usean Pohjois-Pohjanmaan pitäjän alueelle.

Minulla on ollut tämä asuttamisen varhaisvaihe tutkinnassa jo pitemmän aikaa ja toivottavasti voin julkistaa siitä saavuttamiani tuloksia jonkin ajan kuluessa.

Nämä asuttajasuvut ovat levinneet runsaina sinne. Luonnollisesti aivan uudet suvut ovat vaihtuneet joihinkin Häkkisten perustamiin taloihin ja siten Pohjois-Pohjanmaalla on paljon sellaisiakin Häkkisiä, joiden juuria ei voida johtaa Etelä-Savon tai Kannaksen alueen vanhoihin Häkkisiin.

Valitettavasti olen edennyt 1800 -luvun loppupuolelle saakka vain Alpuan ja Nivalan Häkkisten osalta, joten en pysty suoraan auttamaan Sinua etsimiesi Häkkisten suhteen.

terv Matti Lund

eeva häkkinen
14.06.16, 16:22
Kiitos vastauksista, Timo ja Matti! Itse asiassa kaikki Häkkiset kiinnostavat, kun yritän selvittää, mihin Savon alkuperäiset 13 Häkkis-pesuetta levähtivät. 1541 heitä oli kuusi Juvan hallintopitäjässä ja seitsemän Visulahdella tiiviinä ryppäinä ja kaikki nämä jäivät Pieksämäen kirkkopitäjään, kun se muodostettiin 1575. Edelliset hävisivät asumiltaan myöhemmissä Rummukan, Maaveden ja Längelmäen kylissä jo isonvihan aikoihin, jälkimmäisiä asuu yhä alkuperäisillä asuinsijoillaan Haukivuoren Häkkilässä.

Tiedän kyllä joitakin Pohjanmaalla asuneita Häkkisiä, mutta enemmänkin varmaan olisi, jos olisivat pitäneet sukunimensä. Keski-Suomessa heitä on enemmän, mutta kummastakaan ei ole toistaiseksi löytynyt DNA-testattuja, jotka olisivat perimältään alku-Häkkisten heimoa, eli ovat nimenottajia. Sensijaan metsäsuomalaisista Häkkis-perimää löytyy runsain mitoin. Puolet mieheni lähimmistä isälinjaosumista kuuluu heihin, mutta kukaan heistä ei käytä nimeä Häkkinen. Ilmeisesti ovat matkalla jättäneet nimensä raivaamilleen taloille, joissa nyt asuu Häkkisiä - nimeltään vaan ei perimältään.

Nuo Kärsämäen kahden Häkkis-perheen isät ovat näköjään au-lapsia, joten siihen katkesi isälinja. http://suku.genealogia.fi/images/icons/icon9.gif

Kiinnostuneena odotan Matti tutkimustuloksiasi savolaisekspansiosta! Miten aiot julkaista niitä?