PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Seurakunnasta karkotus


Marjalee
07.05.16, 17:58
Törmäsin vuoden 1830 rippikirjassa mainintaan aviottoman lapsen tehneen naisen kohdalla 10 vuoden karkotukseen seurakunnasta. Onko tuo ollut kuinka yleinen rangaistus tuohon aikaan vai vain jossain erityistapauksessa annettu ?
Onko kenelläkään enemmän havaintoja tällaisista tapauksista?

Hyvää lauantai illan jatkoa!
Leena Hyvärinen

Tapani Kovalaine
07.05.16, 20:27
Rauno Korhosen kirjassa Suomen väestökirjanpidon historiaa sivuilla 152-154 kerrotaan, ettei seurakunnasta toiseen voitu muuttaa ihan nuin vaan. Merkittävä rajaus tehtiin syyskuussa 1817, kun annettiin Keisarillinen Julistus kerjäämisen estämiseksi. Julistuksen 8 §:n mukaan seurakuntaan saivat muuttaa ilman lupaa kaikki vuosipalvelukseen aikovat 15 - 40 -vuotiaat, jotka eivät olleet raihnaisia, rampoja tai pahamaineisia. Eräissä tapauksissa vaadittiin kahden hyväksytyn takuumiehen sitoumus.

Aviottoman lapsen saaminen ei toki tehnyt ketään pahamaineiseksi. Jos lapsen äidille on annettu 10 vuoden mittainen karkotus, niin päätökselle perusteet luulisi löytyvän em. Julistuksesta. Periaate oli sellainen, ettei muuttava henkilö ja hänen lapsensa saa jäädä tuloseurakunnan rasitukseksi (9 ja 10 §).