PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Huittisten Huhkola ja Lauttakylän Penttilä


haapiot
01.05.16, 21:05
Oheisista Huittisten tuomiokirjajutuista
20-22.11.1656 http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3865732
3-4.4.1637 http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3846854
ilmenee Huittisten kappalaiset Johannes Kekkonen Huhkolassa vuodesta 1604 ja hänen seuraajansa Johannes Canuti myös Huhkolassa, joita ei muuten mainita Hiskin Huittisten pappisluettelossa, mutta itse kysymys kuuluu: Onko jutuissa riittäviä perusteita tai edes vinkkejä sille että Matts Bertilss Penttilän isän Bertil Escilsson Penttilän isä olisi Huhkolan isäntä Escil Andersson?
Escil Andesssonin pso olisi nähdäkseni tällöin Jöran Mårtenss Penttilän tytär.
Timo Haapio

Hela
07.05.16, 20:49
Isä-poika-suhde Eskil Anderssonin ja Bertil Eskilssonin välillä ilmenee kyllä näistä linkeistä, vaikka sitä ei suoraan sanota.

Ensimmäinen tuomiokirjakohta koskee niityn omistusta. Hyveellinen vaimo Elsa Skallpikån (nimi kopioitaessa turmeltunut, tark. ”Laskapelle”, La Chapelle?) vaati että Huittistenkylän Matts Bertilssonin hallussa oleva kolmen ladonalan niitty palautettaisiin Huhkolan taloon, josta se oli joutunut pois. Vanha mies Jakob Josefsson, joka oli 50 vuotta pitänyt Matts Grelssonin tilaa Huittistenkylässä, kertoi seuraavaa: Tämä niitty oli ollut Mattsin isoisällä jo 1605, kun herra Johan Kekkonen tuli Huittisten kappalaiseksi. Kun herra Johan Canuti Kokemäeltä 9 vuotta myöhemmin tuli kappalaiseksi, ei kukaan valittanut niitystä. Sen jälkeen kun Johan Kekkonen luopui Huhkolan tilasta, aikoi Huhkolan poika Eskil vaatia niittyä, mutta hänet surmattiin sitä ennen (blev ihjälslagen). Nimismies Matts Nilsson kertoi: Niittyä viljeli eräs mies Huhkolasta joka muutti Nurmoon (kylännimi – mark lukukelvoton), mutta huittislaiset ajoivat hänet pois ja niitty yhdstettiin Huittistenkylän Lusikan tilaan, jota Matts Bertilsson nyt omistaa. Sentähden Matts vapautettiin vaimo Elsan kanteesta, kuten aikaisemmassakin tuomiossa 10.10.1655.

Toinen linkki sisältää kahden Huittistenkylän miehen todistuksen, että Jöran Mårtensson samasta kylästä oli testamentannut kaiken itse hankkimansa omaisuuden (aflinge gods) veljentyttärensä pojalle Bertil Eskilssonille. Huhkolaa ei mainita.

H. I.

Hela
08.05.16, 06:30
Yön yli nukuttuani korjaan illalla kiireessä lähettämääni viestiä. Kun katsoo ensimmäistä linkkiä tarkemmin, huomaa että siinä kerrotaan kahdesta Eskilistä. Toinen on Matts Bertilssonin isoisä Eskil jota ei mainita nimeltä ja toinen on Huhkolan poika Eskil joka ilmeisesti on SAY:ssa mainittu Eskil Andersson. Molemmat elivät siihen aikaan jolloin Johan Kekkonen oli Huittisten kappalaisena. Matts Bertilssonin isoisällä oli hallussaan kiistanalainen niitty ja Huhkolan Eskil halusi vaatia sitä takaisin, mutta surmattiin ennenkuin ehti sitä tehdä. Oikea johtopäätös siis on että Matts Bertilssonin isoisä ei ollut Huhkolan Eskil Andersson.

H. I.