PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vanhainkotien hoidokkiluettelot 1900-luvun alkupuolella


eruppa
20.04.16, 13:43
Hyvät harrastuskolleegat!

Ruotuvaivaisjärjestelmä korvattiin 1800-luvun jälkipuoliskolla "vaivaistaloilla". Näihin sijoitettiin avuttomien, köyhien vanhusten lisäksi ns. "kylähulluja", eli down-potilaita, cp-vammaisia, henkisesti lapsen asteelle jääneitä yms. henkilöitä, jotka eivät vanhempiensa kuoleman jälkeen kyenneet itse huolehtimaan itsestään eikä elannostaan., vaikka olivat työikäisiä.

Onko näiden "vaivaistalojen" hoidokeista olemassa erillisiä luetteloita väliltä 1910-1940? Joissakin seurakunnissa hoidokeille on rppikirjoissa olemassa oma sivu, mutta ei kaikissa. Oman kiinnostukseni kohteena olisi Jyväskylän maalaiskunnan pohjoisosassa sijaitseva Kolun vanhainkoti. Jos luetteloita on, niin missä niitä voisi käydä tutkimassa?

Kyseleepi Erkki Porista

Kovanen
20.04.16, 17:30
Tervehdys!

Vanhainkodit ovat olleet kunnallisten viranomaisten toimesta hoidettuja palveluja. Kunnissa on ollut vaivaishoitolautakuntia, joiden arkistoon tai kunnalliskodin arkistoon näissä toimintayksiköissä syntyneet asiakirjat kuuluvat.

Jyväskylän maalaiskunta on liitetty Jyväskylän kaupunkiin 1.1.2009. Lakkautettujen kuntien arkistoja on siirretty liitetyn kunnan arkistoon, mutta myös paikallisiin maakunta-arkistoihin, toisin sanoen on ollut useammanlaisia käytäntöjä.

Jyväskylän paikallistuntemusta minulla ei ole. Neuvoni perustuu työkokemukseeni.

Asiaa kannattaisi tiedustella vaikkapa puhelimitse Jyväskylän kaupunginarkistosta ja Jyväskylän maakunta-arkistosta.

Tosin monille kunnallisten viranomaisten asiakirjaryhmille on annettu Arkistolaitoksen lupa tuhota tarpeettomiksi katsottuja.

Noin täsmällisillä tiedoilla: vanhainkodin nimi ja sijaintipaikka, arvelisin arkistoasiantuntijoiden pystyvän vastaamaan kysymykseesi, missä asiakirjat ovat, suhteellisen helposti.

Terveisin Eila

eruppa
20.04.16, 20:38
Kiitos tiedosta, kokeilen onneani!

Kovanen
21.04.16, 20:02
Olisi mielenkiintoista kuulla, löysitkö etsimäsi ja mitä tietoja sait? Kunnalliset arkistot lienevät harvemmin sukututkijoiden käyttämiä lähteitä.