Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mynämäki: Palolaisten Härkälän emäntä Lisa Thomasdotter
Lisa Thomasdotter oli Mynämäellä Palolaisten Härkälän emäntänä n. 1717-24. Onko kenelläkään tietoa, mistä Lisa oli kotoisin?
Olin itse laittanut Lisa ensin Härkälän tyttäreksi, sillä SAY:ssa mainitaan Lisa tyttärenä 1702-07 ja sitten siskona 1708-12.
Mutta. Vihkimerkinnässä 9.1717 Lisalle ei mainita kotipaikkaa (patronyymikin virheellisesti Jacobsdotter). Hänen miehensä Thomas Jacobin kotipaikaksi taas mainitaan Palolais Härkä. Voisikohan nyt olla niin, että Thomas on tullut Härkälän isännäksi jo ennen avioliittoaan ja Lisa ei olisikaan Härkälän tyttäriä vaan jostain muualta? Lasten kummeinakin on pappisväen lisäksi vain Thomasin sukua Mietoisten Pusalasta.
Hei! Omissa tiedostoissani on seuraavat tiedot: Thomas Jacobsson Pusala s.11.1688 Mietoinen Pusala k.1759 Palolais Härkälä.Isä:Jacob Thomasson Pusala s.1654 Mietoinen Pusala k.1744 Haloinen Mynämäki.Äiti:Elsa Mårtensd.Palsala s. Nousiainen k.1735 Mynämäki.Thomas tullut kotivävyksi Palolaisen Härkälään 1717.
Hiskistä löytyy oletettavasti Lisan syntymätieto:s.1684 kast.16.11.1684 Lijsa Isä:Thomas Härkä Palolais. Omat sukujuureni menevät Thomaksen ja hänen toisen vaimonsa Ebba Jöransdotterin pojan Simonin jälkeläisiin joten Lisan taustoja en ole enempää tutkinut.Terv. Aija
Pekka Hiltunen
02.04.16, 02:38
Aune Tuomaantytär Härkä(lä) syntyi merkintäni mukaan MM:n Palolaisten Härkälässä 20.12.1681. Hän avioitui 28.11.1713 Runola-Laurilan Yrjö Mikonpojabn kanssa, joka oli tullut Lepistön Rasilan isännäksi 1701 naituaan 23.12.1700 Rasilan Aune Heikintyttären. Yrjö Mikonpojan kuoltua Aune Tuomaantytär ehti avioitua Lemusta olleen Veraisten ja Vitikaisten rusthollarin Isak Bertilinpojan pojan, Isaacus Isaacin kanssa ennen 1721 tapahtunutta kuolemaansa Rasilan emäntänä. En tiedä, oliko Aune Tuomaantyttärellä jälkimmäisestä aviostaan lapsia. Leskeytynyt Isaacus Isaci avioitui uudelleen Vihtamäen Maria Jöranintyttärren kanssa 28.3.1722.
Aune sopisi olemaan mainitun Liisa Tuomaantyttären sisar.
PH
Jos katsotaan Mynämäen vihittyjä tuona Isonvihan aikana, niin toukokuusta 1714 vuoteen 1721 asti, paikkakuntia mainitaan vain yksi, joka on merkitty sulhasen kotipaikaksi, yhdelläkään morsiamella ei tuona aikana ole kotipaikkaa merkitty.
Voitaneen kaiketi sen takia ajatella, että tuo paikka saattaisi tarkoittaa kumman tahansa kotipaikkaa ?
Ja kun kaikki muu tieto täsmää, niin eiköhän tuo Lisa ole Palolaisten Härkälän tytär.
timo v
Jos katsotaan Mynämäen vihittyjä tuona Isonvihan aikana, niin toukokuusta 1714 vuoteen 1721 asti, paikkakuntia mainitaan vain yksi, joka on merkitty sulhasen kotipaikaksi, yhdelläkään morsiamella ei tuona aikana ole kotipaikkaa merkitty.
Voitaneen kaiketi sen takia ajatella, että tuo paikka saattaisi tarkoittaa kumman tahansa kotipaikkaa ?
Terävä havainto, tuolta tosiaan puuttuu morsianten paikat. Minusta näyttäisi, että tuo paikka on parin tuleva kotipaikka, sillä monen parin lapset näyttävät syntyneen juuri tuossa mainitussa paikassa.
Elikä kyllä Liisa todellakin näyttäisi olevan Härkälästä.
Tuossa mainittiin jo Thomas Jacobssonin toinen puoliso Ebba Jöransdr. Onko tämän Ebban alkuperästä jollain tietoa. Kummien perusteella päädyin alustavasti siihen, että Ebban vanhemmat olisivat Tammiston virkatalon lampuoti Jöran Simonsson ja Maria Jacobsdr. Niin ikään Ebban lasten kummien joukosta näyttäisi löytyvän myös sisarukset
- Maria, emäntä Ruotsinmäessä (vihittäessä Tammistossa)
- Anna, emäntä Munnuisten Vuorenpäässä ja sitten Perpoisissa
- Jöran, isäntä Mäenkylän Laelassa
- Matts, isäntä Palolaisten Kanalla
- Jacob, isäntä Palolaisten Kokilla (vihittäessä Tammistossa).
Samoihin vanhempiin olen minäkin päätynyt
timo v
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.