Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Eskil Finne Valborg Marci Camenaeuksen 1. pso
Hei,
Valborg Marci Camenaeuksen 1. puolisoksi ennen kappalainen Mathias Ericiä (Etholenius) mainitaan useissa yhteyksissä “ratsumies Eskil Finne” (Arno Forsius, Tuisku-Cameaeus, jne.). Onko Eskil Finnestä enempää tietoja? Finnejä esiintyi eri puolilla Suomea, mutta olisiko Eskil Finnellä mahdollisesti sukuyhteys Hollolan (Nastolan) Heinlammin Vinnin ratsumiestaloon?
Vinnistä lyhyesti:
Vinnin talo mainitaan nimeltä jo SAY:n alusta v. 1539. Alkuun siellä isännöi Olof Olofsson ja sitten Matts Olofsson, kunnes se jää häneltä veronmaksukyvyttömäksi v. 1579. V. 1585 lähtien vuoroin Matts Persson ja Matts Finnij (1592 lähtien, myöh. myös Finni, enimmäkseen Finne) mainitaan aution haltijana ja vuodesta 1593 lähtien ratsumiehenä. (1592 myös toinen nimetön Sigfrid Mattssonin hallitsema talo Heinlammilla on liitetty Vinniin. Lisäksi Matts Finne/ Matts Persson ottaa Hollolan Puolakan autiolta 1610, SAY s. 112, ja hallitsee sitä 1607-1620.) SAY:n merkinnöissä vain Matts Finnestä käytetään sukunimeä (ei Vinnissä aiemmin eikä hänen jälkeläisistään). 1631 mainitaan Matts Finnen veljeksi Jöran Marcusson (jolle pojaksi Jöran Jöransson) ja 1634 Eskil Marcusson (jolla myös vaimo). -> Matts Finnen äidin 1. pso lienee ollut Per ja myöhempi puoliso Marcus?!
Matts Persson Finnen lapsia: Henrik, Abel, Eskil, Matts ja Agnis. Eskil Marcussonin lapsia: Jöran, Olof, Nils, Michel.
Kommentteja, lisätietoja?
t. Helena V.
Leo Suomaa
06.07.08, 20:12
Muuan Finne on 1539 myös Padasjoen Maakesken kylässä, nimittäin Per Finne. Hän antoi sukunimestään nimen myös Finnilän talolle, joka sittemmin liitettiin Anttilan sotilasvirkataloon, mutta Finnilän nimi säilyi virkatalon torppien nimissä (suomalaistuen kuitenkin Vinniläksi), ja siellä se on edelleen. Isoisäni oli ennen suomentumistaan Kalle Vinnilä, mutta tietääkseni hän ei ole Finnen jälkeläinen. Finnen jälkeläisistä on muistaakseni tehty sukututkimusta ja seurailtu heidän jälkiään nykyaikaan asti, mutta nyt en saa mieleeni enkä löydä kirjoistani tietoa tekijästä (joka saattaa olla hra Järvinen). Kuhmoisissa lienee näitä Finne-Finnilöitä.
LS
Hei Leo,
Kiitos mielenkiinnostasi. Näkyy Maakeskessä tosiaan Vinnilä ja siellä jo 1539 Per (Olofsson - samaan tapaan vuoronperään patronyymillä ja sukunimellä merkkittynä kuin Heinlammillakin Matts Persson) Finne, jolle voisi arvella pojiksi Clement, Christer, Olof ja Michel + ehkäpä veljeksi Matts Olofssonia, joka näkyy erikseen ruokalisäluettelossa Per Finnen hallinnoimalle tilalle 1563. Per Finne näkyy myös hamunneen hallintaansa kylän muita taloja.
Vinnillä ja Vinnilällä on vain parinkymmenen km:n välimatka. Ei olisi mahdotonta, että olisivat sukua, vaikkakin aika toivotonta todistaa. 1500-l lopulla Vinnilä on Magnus Ivarsson till Korsnäsin (?!) läänitys, Vinnissä ei mainintaa läänityksistä, 1587 se on otettu kruunulle, joihin aikoihin Matts Persson Finne sinne ilmestyy ja mainitaan pian tämän jälkeen ratsumieheksi.
Ed. viestissäni mainitsemani Eskel Markusson, Matts Persson Finnen veli näyttäisi olevan esi-isäni. Vinnin talosta erkani Eskel Markussonin nimeä myöhemmin kantava Heinlammin Eskolan rustholli (nimenä välillä myös Sudennahkan rustholli).
t. Helena V.
PS. Muita aikakauden Finnejä:
- Finne, uradel, den äldre Sten Henrikssons släkt, Rymättylä/ Ramsay s. 114
- Finne, den yngre Sten Henrikssons släkt, Sääksmäki - ed. tyttären Ingridin mies Henrik Finne/ Ramsay s. 114-115
- Kalvolan Kuurilan säterin perustajan pojan poika Hannu käytti nimeä Finne Kaarle Herttuan aikaan. Suku sammui häneen. /E. Jutikkala, Hämeen hist. II:1, s. 256; Ramsay s. 251/Kuurila-släkten
- Porvola-släkten, Henrik Jönsson Finne, Hattulan vouti 1540, Porvolan ja Toijanan kylät Koskella/ Ramsay, s. 321
Pekka Hiltunen
10.07.08, 00:15
Kannattaa vilkaista Liisa Poppiuksen "Finnen suku", joka löytynee monesta kirjastosta. Kts. http://suku.genealogia.fi/archive/index.php/t-2659.html
Kirjassa muistaakseni todetaan, etteivät savolaiset Finnet olleet k.o. samaa sukua, vaan polveutuivat kai Juvan kirkkoherra Ericus Marci Finnosta (k. 1589). Ehkä ei kuitenkaan ole pelkkää sattumaa, että Mikkelin rippikirjasta 1726-33 s. 43 (varhaisin löytämäni Finne) on nimeltään Eskil, k. 22.5.1726. Isovihan aikana syntyi Lappajärvellä 1711 Laukaalta tulleelle, nähtävästi pakomatkalla olleelle Eskil Larsson Finnelle poika Matthias:
Lappajärvi - kastetut
Isän sukunimi: FINNE => Finne, FinneläSyntynyt Kastettu Kylä Talo Isä Äiti Lapsi
28.8.1711 25.8.1711 Laucas s:n Eskil Larss. Finne Walbor Jöransd:r Matthias
alkup - SYNKOMM: e.m.
alkup - ILISÄ: nu i Haapajärwfi
PH
Hei Pekka,
ja kiitos vinkistä (myös Sepolle:))! Tilasin syyniin.
Kovin samanoloisia nimiä näkyy Laukaan Finneillä olevan kuin on Päijät-Hämeessäkin, mutta tutkaillaan ensin Liisa Poppiuksen kirjaa, kunhan saapuu.
t. Helena V.
Pekka Hiltunen
10.07.08, 18:59
Foorumilla on käsitelty myös Örn-sukua. Björn Kristoffer Finnen puoliso oli kapteeni Örnin tytär Sara Elisabet. On ehkä huomionarvoista, että Lappajärvellä esiintyy juuri Savonkylässä, ja nimenomaan Finnilässä Örn-sukua (HisKi).
PH
Pekka Hiltunen
06.08.08, 22:06
En kyllä oo löytäny Matts Persson Finnelle Eskil-nimistä poikaa.
SAY Asikkala Heinolambj
1704: Christer Nilsson Sudennahka; Anna h; Carl br; Beata h; Agnis br h (1674 Henrik s).
1691: Christer Nilsson; Dorde enka; Johan s, Eskil s; Maria h; Johan R, Kerstin syster.
1687: Jöran Eskilsson; Agnis h; Nils br; Olof br; Dorde h, Johan s; Eskil s; Maria h; Christer br s.
1664 näyttäisi käyvän ilmi, että Christer Nilssonin vanhemmat olivat Nils Eskelsson ja Lisa. Nilsin vanhemmat puolestaan olivat Eskel Marcusson ja Elin. 1654 mainitaan Abel Mattssonin alla, että isä Matts (Persson Finne) menehtyi 1653 70:n vuoden iässä. Hänen on täytynyt opetella pysyttelemään satulassa varhaisella iällä, sillä tämän mukaan hän on syntynyt 1583 - kuitenkin Matts Finnij esiintyy Heinälammella (= Heinola?) jo 1592!
Vuoden 1610 "Matts Fransson" on varmaankin lukuvirhe. Matts Finnen velipuoli Eskel Marcusson ilmaantuu taloon 1634. Vuoden 1638 "Eskil Madzson" on varmaankin lukuvirhe. 1653 ilmenee, että Eskel Marcussonin puoliso on Elin ja Nils-pojalla on puolisonaan Liskin.
Asikkalan tiedot ovat jokseenkin samat kuin Hollolan muuten, paitsi että ilmenee Heinälammen kylässä olleen 6 taloa jo 1539. Lisäksi on jotkut merkinnät tulkittu toisin ja tiedot on kirjattu vähän eri aikoina kuin Hollolassa.
Matts Olofsson tosiaankin "makaa talonsa" (ligger i öde), kunnes sen ottaa kruunulta hallintaansa Matts Persson Finne -niminen nuorukainen ratsuvarustusta vastaan. Ennen Vinnilänä myöhemmin tunnettua tilaa on Matts Olofsson pankruttinsa edellä koettanut liittää sitä Matts Thomassonin maihin 1576.
PH
Hei Pekka,
On kommentointi vähän kestänyt näin kesäaikaan…
En kyllä oo löytäny Matts Persson Finnelle Eskil-nimistä poikaa.http://digi.narc.fi/digi/fullpic.ka?kuid=284603 Esim. v. 1650 Abel Mattsonin alla on Eskil “br.“, mutta kun vaimona on niin sopivasti Elin, niin lienee näitä lukuisia sekaannuksia (patronyymit Matts Finnellä ja Eskil Marcussonilla aika sikin sokin). Oheisen jakson linkissä myös v. 1638 Eskilin perään on lisätty Mattsson. V. 1634 Eskilillä on vaimo “m.s.h.”, joka on ruksattu seuraavana vuonna, jonka jälkeen hänen tlallaan lukee kerran “Agnis Mattsdr dr.” (Matts Finnen tytär) ja sitten tyhjää. Tästä päättelisin Eskilillä olleen vaimon, joka on kuollut n. 1635 ja Elin on hänen seuraava vaimonsa, joka mainitaan 1. kerran 1650.
- Matts Persson Finnen poikaluettelosta tosin puuttui Thomas Mattsson.
SAY Asikkala Heinolambj
…
1664 näyttäisi käyvän ilmi, että Christer Nilssonin vanhemmat olivat Nils Eskelsson ja Lisa. Nilsin vanhemmat puolestaan olivat Eskel Marcusson ja Elin. 1654 mainitaan Abel Mattssonin alla, että isä Matts (Persson Finne) menehtyi 1653 70:n vuoden iässä. Hänen on täytynyt opetella pysyttelemään satulassa varhaisella iällä, sillä tämän mukaan hän on syntynyt 1583 - kuitenkin Matts Finnij esiintyy Heinälammella (= Heinola?) jo 1592!http://digi.narc.fi/digi/fullpic.ka?kuid=285976
Hollolan vastaavissa merkinnöissä (kuten Asikkalankin) ko. Matts (Persson) on 1654 henkikirjamerkinnöissä poikansa Abelin alla “fr. utsl. 653” eli aukikirjoitettuna “fader utsluten (1)653” - isä, jätetty tilanpidon “ulkopuolelle” 1653 ja tämän alla Carin “st. mr.” eli Abelin äitipuoli. Myös 10-luetteloissa on merkitty 1654 Matts Finne “G. fr.“, vanha isä. Seuraavana vuonna Mattsin kohdalla ruksi (ja alla huomautus “sin 70 år gl., joka lienee jatkoa ed. vuoden tekstille, eli siirtynyt syrjään talonpidosta n. 70 vuotiaana.) Isäntänä Henrik-poika, kun Abel näyttää kuolleen - vaimonsa Brita merkitty leskeksi.
V. 1656 “Matts Marcuss.“ (patronyymi?!) on jälleen isäntänä “B.“ ja Carin tämän vaimona hänen alapuolellaan. Kaikki pojat vaimoineen Abelia lukuunottamatta ovat alla ja heille kaikille tarkennettu “s.”, poika.
- Siispä minusta näyttää, ettei Matts Finne suinkaan ole kuollut ennen kuin mahdollisesti vasta välillä 1659-62, jolta ajalta ei ole ollenkaan merkintöjä. Mutta siitä olen samaa mieltä, että melko nuorena on Matts Finne ratsastanut, vaikka ehkei tuo tuolloin ollut järin merkillistä.
---
Tutkailin kesän aikana Finnen sukua (Poppius, Raevuori 1934), mutta eipä siitä tähän yhteyteen ollut apuja. Jos jotain kiinnostaa, niin pieni brieffing teoksen esittämistä Finne/-o-nimisistä:
- Finne nimi tulee mahd. Varsinais-Suomesta (= "Finland", muut osathan olivat Hämettä, Inkeriä, jne.) kotoisin olleista muualle siirtyneistä (Savo, Inkeri, jne.), joita sitten kutsuttiin "Suomalaisiksi". Turussa Finne-nimisiä porvareita 1600-l alkupuolella ja jo 1400-l:lla Turussa porvari Lasse Finne, joka omisti mm. kaupunkitalon, pso Valpuri Fleming Viurilan haaraa.
- Karjalan knaapien ratsumestarina 1601 mainitaan Maunu Sveninpoika Finne, joka kuului Vehkalahden n. knaapiaateliin.
- Sääksmäen voutina toiminut Kuurilan sukuun kuulunut Hans Erikinpoika käytti nimeä.
- Porvolan sukuun kuuluneista mm. Hattulan kihlakunnan voutina 1540 mainittu Henrik Juhonpoika, joka omisti Porvolan ja Toijalan kylät Kosken kappelissa, käytti nimeä.
- 1684 kuoli Ruotsin Kungsörissä Henrk Eerikinp. Finne (136 v vanhana!?); Suomesta muuttanut mies, joka seurattuaan Juhana herttuaa, palveli ensin tallirenkinä Strömsholmissa ja viimeksi Kungsörissä.
- Sukunimenä käytetty (edellisiä on ajoittain "kutsuttu" Finneksi) mm. 1. suomal. virsikirjan kirjoittajan Jaakko Suomalaisen suvussa. Tämä Jacobus Petri Finne kuoli 1589. Hänen poikansa Henric Jacobi Finno samoin kuin vielä tämänkin jälkeläiset, joista eräät olivat nimismiehinä Hämeenkyrössä, käyttivät edelleen nimenään Finnoa.
- Ambrosius Henrikinpojan lipullisessa ensin katselmuskirjoittajana toiminut Ericus Marci Finne, joka oli Juvan kh 1585-89. "Mahdollista on, että tästä polveutuu se Finne-suku, jonka jäseniä esiintyy erittäin runsaasti Savon eri pitäjissä talollisina ja silloin tällöin sotamiehinäkin. 1700-luvulla näitä Finnejä elää ainakin Juvan, Mikkelin ja Sulkavan pitäjissä."
- Pohjoisimmassa Karjalassa on Finne-nimeä käyttäviä (1722 Kivilahdella Tapani Finne, 1775 samoin Krister F.)
- Pojanmaalla tunnetaan Finne-nimi sekä talon että sukunimenä.
- Inkerinmaalla elänyt toinenkin Finnen suku (kuin Jalmari Finnen esipolvi-Finnet)
- Jalmari Finnen kauimmat tunnetut esi-isät: Erik Finne -> Björn Kristoffer Eriksson Finne, s. 1650-l, k. Tornio 1.6.1716; toimi 1680 alkaen Raudun Leinikkalan hovin asianhoitajana leskirva Margareta Munckin läänityksellä, 1682-88 vt kr-nimismiehenä, 1688 Juvan Leinikkalan vuokraaja, 1693 Pähkinälinnan läänin veronkantokirjuri, myös henkikirjoittaja, nimismies ja Nyeniin muutettuaan porvari siellä, 4.12.1701 Pähkinälinnan väliaikainen kr-vouti, 28.4.1702 vakinainen, jolloin muutti Pähkinälinnan linnoitukseen. 12.10.1702 linna antautui ja B.K. Finne palasi Nyenskanin linnoitukseen perheensä luokse. Se tuhottiin ja talvella 1702-03 - pakenivat Koivistolle. 1704 pako jatkui Viipuriin, jossa toimi viljamakasiinin hoitajana. 13.6.1710 Viipurin linnoitus antautui ja pako jatkui Isokyröön ja lopulta Länsi Pohjaan Tornioon.
- Usein myös tavallisten sotamiesten nimenä.
Näistä Hollolan ja Padasjoen Finneistä jo 1500-luvulla Poppius ja Raevuori eivät maininneet mitään.
t. Helena V.
Pekka Hiltunen
12.08.08, 11:57
Siinä, Helena, olet oikeassa, että Matts Finne oli elossa vielä 1655. Hän oli vuonna 1653 siis vain jättänyt "liike-elämän", 70-vuotiaana. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että jos Hollolassa ja Asikkalassa 1585 mainittu Matts Persson on sama henkilö kuin Matts Finne, on hän ollut tuolloin vasta 2-vuotias.
Matts Persson saattaa olla Per Sigfridssonin poika. Matts Finnij mainitaan 1. kerran Hollolassa 1592. Hän oli tuolloin 9-vuotias. 70-vuotiaalla tosin on voitu tarkoittaa henkilöä, joka on täyttänyt 70 v - esim. 79-vuotiasta...
Matts Finne mainitaan ratsumiehenä Hans Hanssonin lippueessa 1593 (10-v.?); Matts Persson mainitaan 1594-1596 Hollolassa ja Asikkalassa, Matts Finne 1597 ja 1598, kunnes Matts persson taas 1599.
Vuosina 1600 ja 1603 mainitaan Matts Finne ratsumiehenä Jesper Mattssonin (Cruus) lippueessa. Matts Perssonia ei enää mainita, mutta sen sijaan on 1610 "Matts Fransson" ja seuraavana vuonna Matts Finne. Kukaties tässä onkin Matts Finnen oma patronyymi.
Eskel Mattsonia Matts Finnen poikana en kykene vieläkään pureskelematta nielaisemaan. Hollolassa on 1634 Matts Finne med sin hustru, jonka nimi näyttää 1636 olevan Margareta Hansdotter. Henrik Mattssonin kohdalle on 1636 kirjattu väkäsen lisäksi s., ja puolisoksi on nimetty Elin Hansdotter. Eskel Marcusson br. on 1636 väkäsen lisäksi saanut merkinnän dg., ja 1638 on hänen rivissään väkänen ja Mattss. Asikkalassa on 1638 kirjattu Eskel Marcussonin sarakkeeseen Eskil Madzson. Hollolassa on 1650 Abel Mattssonin ja Brita-vaimon alla Eskell br. ja Elin h.. Eskel Marcusson Elin-vaimoineen ja ja lapsineen näyttää asuvan omissa oloissaa 1553 sekä Hollolan että Asikkalan tiedoissa. 1654 tila on jakautuneena kahtia. 1666 on kymmenysluettelossa "Matts Finne el. Eskil Mattss.", ja 1670 näyttäisi Eskil Mattssonin rivissä väkäsen jälkeen olevan patronyymiksi korjatun "Marcuss."
Kun tarkastellaan Asikkalaa 1634 - 1653, huomataan, että Matts Finnen 1634 hallitseman talon isäntänä on 1650 Abel Mattsson. Eskel Marcusson on 1634 "br.". 1650 hän näyttäisi edelleen olevan Abel Mattssonin hallitsemassa talossa sama "br.", siis Matts Finnen velipuoli.
Vuonna 1732 Jalmari Finnen sukuun liittyvät Jacob ja Erik Finne käyttivät sinetissään Lepaan suvun vaakunakuviota. Heidän isänsä oli Björn Kristoffer Finne, jonka isä oli Liisa Poppiuksen mukaan 1620-luvulla syntynyt Erik Finne. Miten Björn Kristoffer Finnen pojat liittivät, jos liittivät, juurensa Jesper Mattsson Cruusin äidin, Lepaan Anna Björnintyttären sukuun, on hämärän peitossa. Björn Klasson till Lepas oli Hollolan kihlakunnantuomari 1527-51.
Tulkitsen näillä tiedoilla edelleen vuoden 1638 merkinnän "Eskil Madzson" patronyymivirheeksi. Mutta jos Marcus Eshilli Camanaeus tuli Hollolan kappalaiseksi 1568, on hänen tyttärensä Valborg varmaankin syntynyt 1590-luvun vaiheilla. Vastaus alkuperäiseen kysymykseen saattaisi tämän perusteella hyvinkin olla, kukapa muukaan kuin Eskil Madzson Finne. Mutta siinä tapauksessa Eskil Madzson olikin ehkä Matts Finnen veli eikä poika: eikös vain heidän yhteinen isänsä ollutkin Matts Fransson...
PH
Jari Nykänen
23.05.16, 13:31
Palaan vanhaan ketjuun, voisiko kyseessä olla Eskil Finnen pojat.
Nastolan Ahtialan Marttilaan isännäksi Johan Eskelss. asikkalasta, vmo Agnis. 1675. Marttilasta käytetty myös nimeä Finnilä.
Myöhemmin (1687) Johanin vaimona Gertrud ja mukana veljet Michel ja Henrick.
Isännäksi Mickel Eskelsson, vmo Anna
- Gertrud mo ja Söfring br
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=954994
Suvannon kirjoissa mainitaan siellä täällä Finnejä. Tässä nyt vain kopioituna joitakin pätkiä.
http://www.narc.fi/suvanto/sivut_0001-0190_ALA-SASTAMALA_ELI_TYRVAA.pdf
I Traki
JUHO Josse Finne oli 1439 takuumies pitäjän puolesta siitä, ettei
"Davidin kapinan" tapainen mellakointi uusiinnu, mk 476.
ERKKI Erich Finni oli lm Ala-Sastamalan laamanninkäräjillä 16.1.
1481, RA De la Gardieska samlingen (Kalliola > Rautajoki). Samoilta
käräjiltä on kopiona säilynyt tuomio Kiikanoja > Kikkerlä. Siinä on
lm Erick Finni, VA Ylä-Satakunta KOa 80 f. 339-340. 1481 Eric Fini
velkaa kirkolle. 1482 Eric Fynne oli velkaa 10 äyriä pro vna toga
(isävainaja luvannut kuolinvuoteellaan testamenttilahjana papille rahaa
pitkän takin (toga) hankkimiseen?), BFH I s. 379, sama toistetaan
s. 382 (vuosiluku 1472 p. o. 1482). 23.7.1486 Ericus Finne lainannut
kirkolta 2 pannia. 1487 Ericus Martilast laina ruista & Heikki Hoppu 1
punta. 10.8.1490 Ericus Martila takasi pitäjäläisten viljalainoja,
60
oma laina (Eric Finne) panni ruista, BFH I s. 378, 379, 382, 392, 394,
388, 386, 387.
http://www.narc.fi/suvanto/sivut_0363-0505_KYRO.pdf
VII yhdistetty Seppälään
OLAVI 1540-42, k 1540: 2. Karja 1540: hev 1, le 1, nk -, la 2, ny
3.25. Ol. Finni mk 1541, 1542. Taloa ei ole mk 1543.
HEIKKI 1544-52, k 2. Hen. Finnj mk 1546, 1552.
http://www.narc.fi/suvanto/sivut_0506-0721_PIRKKALA.pdf
III Lemetty
Oloff Lemettij oli lm Pirkkalan laamanninkäräjillä 29.1.1509, RA De
la Gardieska samlingen, p. kopio, FMU VII 5365.
OLAVI 1540-52, äv 1540: 3, 1541: 3½. Karja 1540: hev 1, le 5, nk 6,
la 15, ny 11.875. Ol. Lemmittij mk 1541-42, Oleff Lemmettu mk 1546,
Lemittu mk 1552. Sak sk 16.12.1553 Oluff Lemmettylan t > Thomas Vrri
(Vehmainen talo IV), stk 3.5.1556 Oleff Lemmittylän laiminlyönyt
kyytivuoron. Ks. myös talo IVb.
DIONISIUS OLAVINPOIKA 1553-84, äv 1553: 3, 1557: 3½. Lv 1556-59: 6-
7-3-4½, 1561-62: 2½-4, 1564-71 ka 4 3/8. Nisius Lemmityinen mk 1553-56,
1565. Nisius Lemmitty mk 1557-58, Nisius Lemmittu mk 1559-61, Nisius
mk 1564, 1566-71, pm 1565, 1569, 1571, Dionisius pm 1566, Nisius Finni
pm 1570. Nils (?) pm 1559, 1561-62, 1564.
XXI Finni ja Kirjavainen
V Finni
HEIKKI 1540-52, äv 1540: 3, 1541: 3½, 1544: 3. Karja 1540: hev 2, le
7, nk 6, la 8, ny 15. Hen. Finnj mk 1541-42, 1552, Hen. Vinni mk 1544,
1546.
MATTI mk 1553-65, pm 1558-65, 1567- . Äv 1553: 3, 1557: 4. Lv
1556-59: 6-7-?-6, 1561-62: 1½-6½, 1564-65: 4-3, 1567-71 ka 4 4/5.
Madz Vinni mk 1553, 1556, Madz Finni (Ffinni) mk 1557-61, lv 1557, pm
1562, 1564, 1567-71, Madz Finne pm 1558, 1561. Sak kevk 2.6.1557 Madz
Vinni t > Hen. ibm (talo ?), tk 1564 Madz Finni t > Oluff Wija ibm
(talo VIII). Ek 1553 Matz Messukylän 1 leiv., VA 130a f. 21v. Ek 1554
556
Madz Vinni 1 leiv., 1555 Madz Vinni 1 leiv. Vuonna 1559 Madz Finni
ibm (Messuby) myi voudille 36 oravannahkaa 9 ½ äyrin hinnasta, VA
2092 f. 5, ja Madz Finne i Messuby samana vuonna 30 oravannahkaa, VA
2032 f. 9-11.
SUNI THORGILSINPOIKA 1414 Swni eli Swna Thorgilson (dat.) sai piispalta
perinnöllisen hallintaoikeuden osaan Ylivedestä eli Tyrkkölästä,
ks. yllä. Sama mies on esillä kahdessa seuraavassa kirjeessä. Wi
Sone oc Thorgels Sonason och Niclis Haritto ilmoittavat 22.9.1425
päivätyllä avoimella kirjeellään sopineensa Lasse Laurinpojan (= Lasse
Finne Eurasta) kuoltua Anna Jönsintyttären (Lassen leski) kanssa
siitä, että saavat Lassen perintönä Kyynämäen tilan Perniöstä.
http://www.narc.fi/suvanto/sivut_1138-1313_HUITTINEN.pdf
Naantalin luostarin lampuotitilat
1300-luvun lopulla ja vuosisadan vaihteessa eräs vaimo Johanna oli
omistanut maata Karhiniemen kylässä, mutta myynyt sen pois tai muuten
menettänyt FMU III 2776
Johannan poika, rälssimies Lasse Finne (k. 1425 tai vähän aik.) lunasti
k.o. maan takaisin ja antoi sen vaimolleen Anna Jönsintyttärelle
huomenlahjaksi FMU III 2776
Anna Jönsintytär avioitui n. 1430 uudelleen rälssimies Gregers Antinpojan
(Garp) kanssa. Hän jäi uudelleen leskeksi 1449 tai 1450 ja siirtyi Naantalin
luostariin, jossa eli vielä 1462.
Eric Anthoni art. Garp Äldre svenska frälsesläkter I 2
s. 152.
http://www.narc.fi/suvanto/sivut_1506-1709_ULVILA.pdf
JUHO sak lk 22.3.1567 Jons Finne Romon t > Erich Mattzsons hustru
ibm (talo?). =? kk 1560 Jons Larsson, jota talon V Erkki löi, Erich
Mattzsson =? Erich Clemetzson.
MIKKO LAURINPOIKA mk 1554- , äv 1554:1½, 1571:1 2/3. Michel
Larss. mk 1554-55, 1558, 1571. Nebb 1552 Mickel Larss. 2, 1553
Michel Larss. 2, 1554 Michel Larss. 1, 1556 Mickel Larson 2, 1557
Michil Larss. 3. Kym 1557 Michill Finne ruis ½, ohra ½ (= 20
kappaa). Kym 1558 Michil Finne ruis 5 c, ohra 5 c (= 10 kappaa).
NIILO SIMONPOIKA mk 1540-52, äv 1540:4½, 1541:5. Karja 1540: hev
3, le 11, nk 5, la 17, ny 21.625. Nils Simonss. mk 1546, Nils
Sijmonss. mk 1552. Nebb 1547 Nils Finne 5. Kym 1548 Nilis Finne ruis
¼, ohra ½ pannia (= 15 kappaa), lv 10.
ANTTI ANTINPOIKA nebb 1547 Anders Andersson 5. Kym 1548 Anders
Anderss. ohra ¼ pannia, lv 5. Nebb 1553 Anders Finne 3.
http://www.narc.fi/suvanto/sivut_1710-1829_EURA.pdf
III
PIETARI mk 1540-52, äv 1540: 3½, 1541: 3, 1544: 3½. Karja 1540: hev
1, härkiä 4, le 3, nk 2, la 6, ny 10.75. Per Fimj mk 1546, Peder
Finnj mk 1552.
V autioitunut
ANTTI MARTINPOIKA mk 1540-55, äv 1540: 1½, 1541: 2. Karja 1540: hev
1, härkiä 1, le 2, nk 1, la 4, ny 6. An. Anders Mortensson mk 1546,
1552, 1554-55. Nebb 1547 Anders Fimj 4, nebb 1552 Anders Finni 5,
http://www.narc.fi/suvanto/sivut_1830-2091_EURAJOKI.pdf
XII
YRJÖ NIILONPOIKA Tukholman raastuvassa astui oikeuden eteen
15.10.1492 Ørien Nielsson j Øffraijockij wijdh Wlffsby ja luovutti
asianomistajien valtuuttamana Lindvid Olavinpojalle talon
kaupunginmuurin länsiosasta. Sen olivat ennen omistaneet Anders
Finne ja hänen vaimonsa.
II Prami
ERKKI OLAVINPOIKA mk 1540- , kym 1548, 1557- . Äv 1540:6,
1541:7, 1544:5, 1546:6, 1554:4, 1561:3:6, 1564:3. Karja 1540: hev
1, härkiä 2, le 6, nk 3, la 8, ny 12.5. Eric (Erick, Erich,
Eriich) Bramj, Brami mk 1546, 1552, 1569-70, kym 1562-63, 1565-66,
1569-70. Erich Bramij mk 1571. Ericus (Eric, Erich) Bram kym 1560,
1564, 1567, Ericus Brami kym 1571. Eric (Erich) Olss. mk 1554-55,
1557, 1561, nebb 1560. Erich Oleffss. mk 1558, Olsson mk 1562.
Nebb 1547 Erich Finne 6,
http://www.narc.fi/suvanto/sivut_2092-2332_LOIMIJOKI.pdf
V a Jaakkola
2265
LAURI LAURINPOIKA mk 1540-65, kym 1558-62. Äv 1540:3, 1541:4,
1544:5, 1554:4, 1558:2 ¼ (talo jaettu), 1559:2, 1561:2 ¼. Karja
1540: hev 1, härkiä 4, le 11, nk 5, la 12, ny 21. Lasse Finnj mk
1546, 1552. Lasse Larson mk 1558, Larss Larss. mk 1559, Lass Larsson
mk 1560-62.
----
Itse olen miettinyt jo aiemmin, onko Finne / Finno -nimillä jotain yhteyttä näihin nimiin:
Venni, Vänni, Vännilä, Venno, Venne jne.
Oikeastaan sama kysymys toisin aseteltuna: Tuleeko nimi Finne siitä, että on suomalainen (varsinaissuomalainen?) vai jostain muusta? Ja mikä on taas nimen Venni yms. alkuperä?
LaaksonLilja
24.05.16, 20:00
Eiköhän Vänni- ja Vännilä-nimet tule nimen virallisesta ruotsinkielisestä Sven-nimestä.
Eiköhän Vänni- ja Vännilä-nimet tule nimen virallisesta ruotsinkielisestä Sven-nimestä.
Aivan. Niinhän se on ainakin useimpien kohdalla.
Miisamaija
21.10.24, 19:45
Löytyisikö näitä Suvannon mainitsemia Tyrvään Marttilan Trakin Eric Finniin liittyviä lähteitä digitoituina netissä jossain? En löytänyt tai sitten en osannut vain hakea. Kiitokset mahdollisista vinkeistä t. Miisamaija
[QUOTE=Calonius;276857]Suvannon kirjoissa mainitaan siellä täällä Finnejä. Tässä nyt vain kopioituna joitakin pätkiä.
http://www.narc.fi/suvanto/sivut_0001-0190_ALA-SASTAMALA_ELI_TYRVAA.pdf
I Traki
JUHO Josse Finne oli 1439 takuumies pitäjän puolesta siitä, ettei
"Davidin kapinan" tapainen mellakointi uusiinnu, mk 476.
ERKKI Erich Finni oli lm Ala-Sastamalan laamanninkäräjillä 16.1.
1481, RA De la Gardieska samlingen (Kalliola > Rautajoki). Samoilta
käräjiltä on kopiona säilynyt tuomio Kiikanoja > Kikkerlä. Siinä on
lm Erick Finni, VA Ylä-Satakunta KOa 80 f. 339-340. 1481 Eric Fini
velkaa kirkolle. 1482 Eric Fynne oli velkaa 10 äyriä pro vna toga
(isävainaja luvannut kuolinvuoteellaan testamenttilahjana papille rahaa
pitkän takin (toga) hankkimiseen?), BFH I s. 379, sama toistetaan
s. 382 (vuosiluku 1472 p. o. 1482). 23.7.1486 Ericus Finne lainannut
kirkolta 2 pannia. 1487 Ericus Martilast laina ruista & Heikki Hoppu 1
punta. 10.8.1490 Ericus Martila takasi pitäjäläisten viljalainoja,
60
oma laina (Eric Finne) panni ruista, BFH I s. 378, 379, 382, 392, 394,
388, 386, 387.
Miisamaija
21.10.24, 21:08
Toimiva linkki Suvannon Satakunnan henkilötiedostoon 1303-1571
https://portti.kansallisarkisto.fi/fi/aineisto-oppaat/asutushistoriaan-liittyvi%C3%A4-hakemistoja
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.