PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kiukaisten Iso-Peren suku ja Rahvolan Margeta Brusiuksentytär


virpinissila
21.03.16, 12:22
Täytynee hiukan täsmentää, kun useampikin Genin sukupuu näyttää oudolta, mikäli pystyy päättelemään sisään kirjoittautumattomana. Tietoja on ilmeisesti viety Rahvolan ketjun innoittamana. Genoksia ei juurikaan taideta lukea. Lähdetiedot eivät tosin näy Genistä.

Yksi Euran (Kiukaisten) huomattavia talonpoikaissukuja on Kiukaisten kylästä, myöhemmin Iso-Perenä tunnettu suku. Suvun varhaiset polvet on selostettu Genoksessa 4/2010: ”Kirjuri Tuomas Pentinpojan ura ja sukupiiri.” Kirjuri oli Iso-Peren poika. Koska suvun varhaiset polvet ja alkuperäislähteet ovat ko. artikkelissa, en toista niitä tässä. Suku liittyy toisessa ketjussa käsiteltyyn Rahvolan sukuun Margeta Brusiuksentyttären äidin Walborg Bengtintyttären kautta.

Otan esille vain suvun II ja III, osin IV sukupolven 1500-luvun loppupuolelta ja 1600-luvun alkupuolelta (artikkelissa suomalaisilla nimillä).

Iso-Peren leski Carin Henrikintytär nai Ulvilasta kotoisin olleen Bengt Erikinpojan ja tästä avioliitosta tiedetään neljä lasta:

– Thomas Bengtinpoika, mm. kirjurina Sääksmäellä, asettui myöhemmin Eurajoen Kainun Juvalaan, äitinsä suvun tilalle. 1. pso Margareta Thimoteuksentytär (Särkilahden sukua), pso 2. Elin Perintytär (Huittisten kirkkoherran tytär).

– Bengt Bengtinpoika viljeli kotitilaa Iso-Perettä, pso Margeta Andersintytär Eurajoen Irjanteen Kaupin tytär. Bengt Bengtinpoika näyttää ottaneen maita viljelyyn Eurakoskelta (maat tarkemmin selvittämättä, osa varmaan Matts Henrikinpoika Pasan autioksi jättämiä). Tästä avioliitosta syntyivät muun muassa:
– Mårten Bentinpoika, Iso-Peren seuraava isäntä
– Walborg Bengtintytär, pso Ambrosius Philpuksenpoika. Heidän tyttärensä oli Margeta Brusiuksentytär, joka oli puolisoineen ensin Ulvilan Kukonharjan Härmälässä ja sittemmin Euran Rahvolassa
– Henrik Bengtinpoika, pso Margeta Staffanintytär. Viljeli Torkkia Eurakoskella, kyse isän hankkimista maista
– Jacob Bengtinpoika, mainitaan Sorkkisissa ja Kiukaisissa

– Malin Bengtintytär, pso Jacob Sigfridinpoika, Vaaniin poika ja Sorkkisten Nahin isäntä

– Margeta Bengtintytär, pso Nils Sigfridinpoika Vaaniista

Virpi Nissilä