PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : värvätty sotilas Isaac Öhrbom, Isokyrössä..


pirkko hagman
04.07.08, 12:17
ainakin vna 1820 ---on ongelmanani.

Yritän alustustani ja kysymystäni tiivistetysti.
Tutkimukseni alla on pääosin Ahvenanmaalla elänyt sukukuvio.

Poikkeuksen ja uutta verta tuo Isostakyröstä( pitäisikö sanoa Isokyröstä?)
tuleva Isaac Herman Öhrbom, jolla Föglön rk:ssa, joka kattaa vuodet 1841-54 on aivan selvästi luetteavissa synt. ajakseen ja paikakseen 4.2.1820 Storkyro ja virka-asemakseen nyt kr. länsman.. Samat tiedot eräässä toisessa aiemmassa Kastelholman rk;ssa, joka kertoo Isaac Hermanin olevan upbördssrivare.

Siirryin luonnollisesti katsomaan Isonkyrön kastettujen luetteloa ja sieltähän löytyi aivan samalla pv.määrällä Ikolassa
Värfd. sold. Isak Öhrbomille ja vaimolleen Greta Jaakontr.lle syntyneeksi Isak-poika. Huom! vailla kaipaamaani toista nimeä Herman.
No sehän ei vielä kaada kuviota.

Asia näyttäisi olevan kutakuinkin kohdallaan, mutta moneen kertaan seulottuani Isonkyrön oivallisesti luetteloidut sotilaat ja toisaalta koko Ikolan-kylän väen en ole onnistunut löytämään sotilas Isak Öhrbomia ja Greta- vaimoaan.
Militaria III, josta pitäisi löytyä värvätyt sotilaat( oivallinen vinkki Seppo Niiniojalta)on toistaiseksi tutkimatta.

Syntymäajoissa ja nimissä on mielestäni muutakin perin omituista.
Tämä 4.2.1820 Isossakyrössä syntynyt Isaac Herman Öhrbom kuolee Ahvenanmaan Föglön Degerby 4:ssä 24.1.1868 jolloin hänen ilmoitetaan olevan iältään 46 v. 11 kk. 19 pv.
Kun kuolinpäivämäärästä vähennetään koko elinkaari tullaan kutakuinkin synt. päivämäärään 5.2.1821 -- ja kappas!:
Pohjanmaalta ALAHÄRMÄSTÄ löytyykin (HisKi)muuan ISAK HERMAN Yliviitalasta avioparille Kustaa Matinpka ja Liisa Matintr.
Vanhempien nimet eivät siis stemmaa "oikean" Isaac Hermanin Isokyrössä oleviin kastetietoihin.
Hylkäsin mahdollisuuden

Isonkyrön Ikolan-kylän, erikoisesti Gumse, väkeä katsasteltuani haarukkaan osui sotilas Isak Matinpka Skön ja vaimonsa Greta( siis sama etunimi kuin oikean Isaac Hermanin äidillä) mutta patronyymiltään Joh. tr.
Tälläkin parilla oli Isak- niminen poika, s. 1815, jota en löytänyt kuolleeksi aikavälillä 1815-1820. Ei voinut olla siis kyse siitä, että edellisen Isakin kuoltua 1820 syntyneelle vesalle olisi annettu sama nimi. 1815 syntynyt Isak oli nainut 1838 Hetan.

Pähkäilin näet sellaistakin , että josko sotilas Skönille olisi annettu uusi sotilasnimi Öhrbom
hänen oltuaan H:linnassa kärsimässä rangaistusta ( rk.)
Hylkäsin Skönitkin ja nyt olen avuton

Ihmetystä tietysti herättää sekin miten sotilaan pojasta kehkeytyy Ahvenanmaalla ensin upbördsskr. ja sitten kr. länsman. Missä välissä sitä koulutusta olisi ehtinyt saamaan?

Tämä oikea Isaac Herman Öhrbom avioitui Kasteholmassa 20-vuotiaana 29.11.1840 Amalia Gustava Nordmanssonin/ joissakin lähteissä Nordman kanssa morsiamen ollessa tuolloin vain 16-vuotias. Pari muutti 1846 Föglöhön muuttokirjalla

aikomukseni oli tuottaa tiivistetty kertomus-- eipä onnistunut.
Täysi luottamukseni Pohjanmaata tunteviin sukututk. sisariin/veljiin
helleterveisin Pirkko H:man

pirkko hagman
04.07.08, 16:34
Vastaanpa omaan tiedusteluuni:
Sain oivallisen vinkin/vastauksen henk. koht. mailina
Ts. riitti kun syötti HisKiin Pohjanmaan alueelle isäksi is*, sukunimen kohdalle Ö*:n ja äidiksi Greta.
Pariskunta Isak Öhrbom-Greta Jaakontr. oli oleskellut mm.Pietarsaaressa 1815-17 ja Vaasassa 1823
Vanha oppii! Enpä ole oivaltanut aiemmin, että niinkin " vähin eväin" eli merkinnöin tulee tulosta, jolla tulen pärjäämään arkistossa rk:jen parissa..
Kiitos sulle, Juha W.
helleterveisin Pirkko H:man

Tapani Kovalaine
04.07.08, 20:03
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=632722
Kuten kuvasta näkyy, niin Vaasan 13. tontilla (I korttelissa?) asunut vahtiknihti Isaac Örbom on kuollut jo ennen vuotta 1835, jolloin leski Greta Örbom, omaa sukuaan Björklund (s. 1789 Irokyrö) köyhtyneenä kolmen lapsensa kanssa asui tällä palovahti Lilljendahlin omistamalla tontilla.

Vuonna 1838 Eurajoella vihittiin perheen pojista Johan Jacob Öhrbom Rengon kappalaisen Simon Grönrosin tyttären kanssa avioon. Sulhanen oli tuolloin kruununnimismies ja veljestään Isaac Öhrbomista sellainen tuli vasta noin seitsemän vuoden päästä.

Tapani Kovalaine
04.07.08, 20:46
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=607112&zoom=3&x=1&y=1&sx=400&sy=400
Voi, voi, nyt se vahtinihti Isaac Örbomin kuolema Vaasassa aikaistui jo viidellä vuodella, sillä vuoden 1830 henkikirjassa leski Greta Örbom asui peräti viiden lapsensa kanssa toimeentulotukea nauttien Vaasassa tontilla 259, jos edellä olevaan digikuvaan on uskominen. Lapset olivat Johan, Lovisa, Isaac ja Lisa, mutta kuka muu?

Tapani Kovalaine
04.07.08, 21:03
Suku Forumilla ei ole vielä rajoitettu, kuinka monta kertaa peräkkäin saa viestin samaan ketjuun pujottaa. Niinpä kiirehdin kertomaan, että taas aikaistui Isaacin kuolema viidellä vuodella, sillä Hiski kertoo: Vaasassa wachtkn. enkan Greta Öhrbbom 26 v on 6.7.1826 saanut pojan ja poika nimen Gustaf Adolph. Isän nimi jää Hiskissä avoimeksi, joten Isaac voi olla pojan isä tai sitten ei ole.

Mulla on sen verran etulyöntiä tähän viestiketjuun, että 1.1.1974 muutin Hesasta Imatralle Öhrbomin perheeseen puolen vuoden ajaksi, kun Jääsken kihlakunta tarvitsi työntekijää. Rosa Öhrbom keitti erinomaiset hyvät kahvit ja kortteeri oli muutoinkin mainio. Muistelen, että perheenisä oli Ahvenanmaalta lähtöisin.

pirkko hagman
08.07.08, 15:30
Isac Öhrbomin s.11.10.1789 Isokyrö, Heikkola , suutari, värvätty sotilas, vahtiknihti, sukutausta tuli selväksi kaksine tausta polvineen- tavoite, johon olin pyrkinytkin..
Kiitokseni kaikille kortensa kekoon kantaneille, sekä tällä keskusteluareenalla että henk. koht.viestejä lähttäneille vinkeistä/tiedoista.
Isacin pojasta tuli Ahvenanmaan Föglöhön kr. nimismies.
kesäterveisin Pirkko H:man