PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Väestöä, arkeologiaa ja rälssikartanoita Hauholta!


Tiina Miettinen
01.03.16, 13:06
Suomen Museo 2014 on ilmestynyt!

Huolimatta vuosiluvusta, kyseessä on tuore julkaisu. Sen täyttää laaja, yli 80 sivuinen, kolmen artikkelin kokonaisuus: "Pitäjä liikkeessä: Hauhon asutuksen ja väestön liikkuvuus rautakaudelta 1800-luvulle." Kirjoittajina Professori Marko Lamberg, tutkijatohtori Tiina Miettinen ja arkeologi Jasse Tiilikkala.

Artikkeleissa valotetaan Hauhon rälssikartanoiden (Hyvikkälä, Kyttälä, Kokkala) syntyä ja niiden omistajasukuja (Skytte, Tawast ym.), kyseisen alueen maanomistusolojen monimutkaisia muutoksia, väestöä sekä Hahkialan kartanon syntyä. Tarkastelulle antaa syvyyttä katsaus saman alueen viime aikaisiin arkeologisiin löytöihin. Lisäksi tarkastellaan laajemmin vielä hauholaisten avioitumista.

Siis kiinnostavaa luettavaa, jos sukujuuret ovat Hauhon rälssikartanoiden alueella. Tai jos kiinnostaa yleensä se miten kartanot muokkaavat maisemaa ja tuovat mukanaan varsin monelaista väestöä monelta suunnalta aina ulkomaita myöten. Esimerkkinä vaikkapa tässä tapauksessa ranskalainen maahanmuuttaja Toussaint Charpentier.

Julkaisua voi ostaa mm. Tiedekirjasta
http://www.tiedekirja.fi/default/suomen-museo-2014.html

Terveisin
Tiina Miettinen

villimies
01.03.16, 19:43
Mielenkiintoista. Itsekin pari vuotta sitten kävin löytämässä rautakautista tavaraa Hahkialan kartanon mailta.