PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Dvinska Infanteriregiment


LisaNysten
17.02.16, 15:58
Haminassa on 1880-luvulla vihitty lukuisia suomalaistyttöjä aliupseereiden kanssa, joiden kerrotaan olevan
"Underofficeren vid 91 Dvinska Infanteriregimentet"
Osaako joku kertoa enemmän tästä jalkaväkirykmentistä tai antaa linkin tiedon lähteille.
daleauku (http://www.sukuhistoria.fi/phpBB3/memberlist.php?mode=viewprofile&u=4352)Viestit: 15Liittynyt: 12.05.2012 11:41

Kirsti Ervola
17.02.16, 18:26
Venäjän armeijan kokoonpano I maailmansodan edellä:
http://marksrussianmilitaryhistory.info/RUSS1914.html#INFANTRY


Monenlaisten paikkakuntien mukaan nimettyjä rykmenttejä riittää, esim. 86. Lappeenrannan, 87. Savonlinnan, 89. Valkoisen meren, jne.

Kirsti Ervola
17.02.16, 19:00
Ja tässä lisää: http://www.pohjanprikaatinkilta.fi/PohPr/perinnejoukot/Venalaiset_joukot_Suomessa.htm

Venäjän armeijan 23. divisioona oli sijoitettuna Suomeen 1865 – 1880-luvun jälkipuoli: 91. Dvinskin (eli Daugavpilsin) rykmentin sijoituspaikka oli Hamina.

LisaNysten
18.02.16, 10:11
KIITOS!!
Nyt löytyi linkki Latviaan ja 91 Dvinsk Infantry Regiment.
Isoisäni täti avioitui mainitussa rykmentissä palvelleen Petter Dombroffskin kanssa 1880. Pitääköhän minun nyt olettaa, että Petter olikin Dvinskistä, ja että perhe myöhemmin muutti Latviaan? Vaimo ja kaksi lasta muuttivat 1882 Viipuriin, mutta toistaiseksi en ole heitä sieltä löytänyt, joten etsintä jatkuu.

Kirsti Ervola
18.02.16, 11:18
Sotilasasioita paremmin tuntevat oikaiskoot, mutta käsitykseni mukaan venäjän armeijan rykmenttien maantieteelliset nimet eivät kovinkaan tarkasti kerro sotilaiden kansallisuudesta tai kotipaikasta. Nimet oli tarkoitettu lähinnä muistamisen helpottamiseksi, pelkkien numeroitten avuksi. Nimet liittyivät kyllä k.o. sotilaspiirin, tässä tapauksessa Pietarin sotilaspiirin hallinnointialueeseen. Ja se ylsi Jäämereltä Baltiaan ja nyk. Valko-Venäjän pohjoisosaan.

Vaimon ja lapsen muutto Viipuriin on kai seurausta siitä, että venäläisiä joukko-osastoja järjesteltiin uudelleen Suomen suuriruhtinaskunnan asevelvollisuusarmeijan perustamisen jälkeen.
I maailmansodan edellä Pietarissa päämajaansa pitävän 18. armeijan 23. divisioonan rykmenttien 89 (Valkea meren), 90 (Äänisen), 91 (Daugavpilsin) sijoituspaikka oli Tallinna, ja rykmentin 92 (Petshoran) Narva.

LisaNysten
18.02.16, 12:51
Kiitokset taas vastauksestasi. Paljon olen oppinut tänään.
Tämä Petter ei sitten tainnutkaan olla Haminassa suorittamassa 3-vuotista asevelvollisuuttaan, vaan olikin vakinaisessa palveluksessa. Haminan kadettiseurakunnan kirjoistakaan en häntä löydä - ei-luterilaistenkaan joukoista. (Petter Dombroffski oli room.katolinen.) Jossain lienee arkisto, jossa Haminan varuskunnan väkeä on luetteloituna? Täytyypä miettiä, minne suuntaan seuraavaksi: sota-arkistoon, Tallinnaan vai Riikaan. Riian yliopistossa on joku Dombrowski, jos vaikka sukulainen.
Viipurin tuhoutuneet kirjat tuottavat kovasti hankaluutta, kun en saa edes vaimoa paikannettua, koska ratkaiseva vuoden 1882 sisäänmuuttaneiden kirja puuttuu. Henkikirjoja olen kahlannut viiden vuoden välein, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Kirsti Ervola
18.02.16, 14:04
Koska kyseessä oli Venäjän armeija, ei Suomen suuriruhtinaskunnan asevoimat, niin eiköhän sotilasasiakirjat ole Venäjän arkistoissa. Aloittaisin tiedustelemalla Kansallisarkistosta, erillistä sota-arkistoahan ei enää ole.
Latvian arkistolaitoksen digitoituun aineistoon pääsee tästä:
http://www.lvva-raduraksti.lv/en.html

Retu S Aho
18.02.16, 18:34
91. Dvinskin jalkaväkirykmentti siirtyi Haminasta Suomenlahden etelärannalle Jamburgiin (nykyisin Kingisepp eli Jaama) (1883-1892) ja sieltä Tallinnaan (1892-).

Rykmentin historiikki löytyy osoitteesta http://www.reenactor.ru/ARH/Reg_Hist/91-Dvinskiy_Reg.pdf mutta valitettavasti venäjäksi. Petteriä siellä ei haun perusteella mainita, ja aliupseerien löytyminen etsiminen on näistä historiikeista aika sattumanvaraista.

Voisi auttaa, mikäli tietäisimme Petterin isän nimen (ja mahdollisen pojankin nimi voisi johtaa jonnekin). Hauilla Dombrovskij ja roomalaiskatolilaisuus viittaavat vahvasti esimerkiksi Puolaan.

Minun näkemissäni joukko-osastoluetteloissa ei aliupseereista ja sotilaista kerrota kuin nimi ja sotilasarvo, joten museoiden arkistot 91. rykmentistä eivät välttämättä auta yhtään eteenpäin.

LisaNysten
19.02.16, 14:27
Kiitos Retu. S. Aho!

Kirsti Ervolalta sain jo paljon tietoa Dvinskin rykmentistä, ja seikkailin hetken Latviassa. Sikäläisessä arkistossa room. katolisten kirjat alkoivat joka seurakunnassa aikaisintaan ihan 1890-luvun lopulla. Jätin arkistoon kyselyn, mutta näin vähäisillä tiedoilla hekään tuskin osaavat auttaa.
No, mennäänpä nyt sitten seuraavaksi Viroon. Petter Dombroffskin ja vaimonsa Serafi(n)an poika Konstantin syntyi Haminassa 24.5.1880 ja tytär Elin 4.12.1881. Heti tammikuun 1882 puolivälissä Serafina ja lapset muuttavat Viipuriin, minkä jälkeen he katoavat kai yhdessä Viipurin kirjojen kanssa savuna ilmaan. Löytyisivätköhän nyt Viron arkistoista. Venäjänkielisen tekstin (varsinkin käsin kirjoitetun) tulkitsemiseen tarvitsen apuja, mutta kurkistan kyllä antamasi linkin taakse.

Nämä esiväkeni ovat olleet kovin liikkuvaista väkeä, joten kysynpä ihan sivulauseessa, että löytyykö Gustaf Adolfs Socken ainostaan Värmlannista, vai onko sellainen Suomessakin? Serafina ehti ennen avioliittoaan käydä asumassa sielläkin, ja saamassa kaksi aviotonta poikaa!

LisaNysten
19.02.16, 14:33
Unohdin kertoa, että Serafina on omaa sukuaan Nyberg, synt. 28.8.1847 Strömforsissa. Petterin syntymävuodeksi olen arvellut vuotta 1851 tai 1852, koska hän avioituessaan 14.1.1880 oli 28-vuotias.

Kirsti Ervola
19.02.16, 19:07
Gustav Adolfs = Hartola

Sekä Jamburgin että Narvan roomalaiskatolisen, ja Narvan luterilaisten seurakuntien kirkonkirjat on digitoituna SAAGA:ssa http://www.ra.ee/dgs/explorer.php . Rekisteröityminen vaaditaan, käyttö on ilmaista.

Jamburgin luterilaisen seurakunnan historiakirjat on digitoitu vuoteen 1885. Aikaisemmin niitä saattoi katsella FamilySearch -sivuston kautta, nykyään pitää ilmeisesti mennä Mormonikirkon ylläpitämään tutkimuskeskuseen paikan päälle.

Kirsti Ervola
19.02.16, 19:39
Sori, hatarapäisyys iski – eihän 91. rykmentti päätynyt Narvaan vaan Tallinnaan.

Jamburgin+Narvan yhteisen room. katolisen seurakunnan historiakirjat on siis SAAGA:ssa. Samoin Tallinnan luterilaisten seurakuntien kirkonkirjat. Tallinnassa ei ehkä ollut room.katolista seurakuntaa, en ainakaan seurakuntaluettelosta löytänyt.

Jamburgin luterilaisen seurakunnan historiakirjat löytyy siis mormonien kautta.

LisaNysten
20.02.16, 17:18
Saagassa pistäydyin ja rekisteröidyin, jotta pääsen uudelleenkin. Käsinkirjoitetut venäjänkieliset tekstit eivät valitettavasti auenneet, joten on avattava arkisto uudelleen vasta, kun on joku kielitaitoinen vieressä.
Kiitos kuitenkin linkeistä - Hartolastakin.