PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pörväiset


JouniK
15.02.16, 07:49
Pörväisten suku on yksi Kuhmoisten keskiaikaisista suvuista, jonka edustajia on tallentunut 1400-luvun tuomiokirjoihin. Kuhmoisten historiassa arvellaan suvun tulleen Hauhon suunnalta.

Vuodesta 1573 vuoteen 1624 isännäksi on merkitty Nuutti Niilonpoika (todellinen isännyys lienee lyhyempi). Nuutti Niilonpoika oli ratsumies Hannu Hannunpojan lipullisessa ja KH:n mukaan myös nimismies (mutta tätä en ole varmistanut). Kaikesta päätellen ilmeisen hyvävarainen ukkeli.

Kriittinen vuosi isäntälinjan johtamisessa on 1625, jolloin isännäksi on merkitty Nuutti Niilonpojan jälkeen Yrjö Paulinpoika. Yrjön vaimo oli Riitta Vilpuntytär. Yrjö ei siis ole Nuutin poika eikä vävy. Mutta entä pojanpoika? Muutama seikka tukee tätä.

1. Ruolahdelle tuli 1609 Pauli Nuutinpoika, jolla oli Yrjö-niminen poika (tk 1645). Hänen vanhin poikansa oli Jaakko. Yrjöllä tiedetään olleen Jaakko-niminen veli (kk 1650). Kaikki sopii rakennelmaan, mutta en ole kuitenkaan nähnyt missään suoraan sanottavan, että Yrjö Paulinpoika Ruolahti olisi Yrjö Pörväinen. Noina vaikeina aikoina Ruolahden ostaja ei voinut olla kuka tahansa. Pörvälä on varmaan yksi mahdollisista.

2. Yrjöllä oli tuomiokirjoissa sukunimi Pörväinen. Olisiko Yrjöstä käytetty vanhan suvun nimeä, jos hän ei siihen kuulunut?

3. Eräästä niitystä sanotaan sen kuuluneen Yrjön esi-isille ikimuistoisista ajoista (sk 1652, myös kk 1661). Näin tuskin olisi, jos Yrjö olisi tullut jostain kauempaa.

Onko muuta tietoa tähän liittyen? Valitettavasti 1600-luvun alun tuomiokirjat (vanhimmat säilyneet) ovat katkelmalliset, eikä kaikesta aina saa selvää.

JouniK
15.02.16, 16:14
Näyttää siltä, että vuoden 1611 tuomiokirjaa on käytetty sytykkeenä. Oikealla ylhäällä on juttu, jossa mainitaan samassa virkkeessä Rålax (Ruolahti) ja Nuutti Niilonpoika. Jotain hän osti (kiöpt) Tuomas Laurinpojalta. Näyttäisi olevan ½ ör skatte... Nimenomaan puolen äyrin maa Ruolahdesta myytiin SAY:n mukaan 1607.
Minusta toiseksi viimeisellä lukee derföre dömdis dhe (?) kiöpett stedige och fast. Onko se kaupan vahvistus?

Mitä tekemistä neljännellä rivillä mainitulla Markuksella on tämän kanssa?

Joka tapauksessa tämä kytkee Nuutti Pörväisen Ruolahteen.
Voiko joku selventää, etten nyt ylitulkitse.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3733652