PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Haminassa 1880 olleet aliupseerit Dombroffski ja Wahlman ym.


LisaNysten
12.02.16, 22:56
Isoisäni kaksi tätiä ovat avioituneet Haminassa 1880-luvulla. Rippikirjasta olen löytänyt alla olevat tekstit:
Haminan rippikirja 1876 - 1885, sivu 81:
"Underofficeren af Ev. lutheriska tro(sbek/ännelse)) Wilhelm Wahlmans hustru Maria Sofia Wahlman f. Nyberg, 3.1.1862
Vigde 14/9 1880, se pag 135 år 1880, till Viborg 1882, betyg nr 22, f. i Strömfors"
sekä
"Underofficeren af Rom.Kath. trosbek. Petter Dombroffskis hustru Serafina Dombroffski f. Nyberg, 28/8 1847".

Myös vihittyjen luetteloista heidät löydän, samoin lasten synnyttyä syntyneistä ja lopulta poismuuttaneista.
Ongelmani on, että tiedot näyttäisivät aina koskevan vain vaimoja ja lapsia, mutta miesten tietoja (syntymäaikaa, -paikkaa tai silloista kotikuntaa) ei ole annettu. Miehet eivät myöskään muuta perheidensä mukana Viipuriin.
Jäävätkö he siis Haminaan, ja onko olemassa jokin rekisteri aliupseeristosta? Kadetithan on tarkkaan kirjattu.
Olen ajatellut miesten ehkä olleen viipurilaisia, koska perheet muuttavat sinne, mutta mitään vahvistusta en olettamukselleni ole saanut. Perheetkin katoavat Viipurissa, koska kirjoja on tuhoutunut, joten olen ihan umpikujassa.
Onko jollakulla tietoa ja apua jaettavana? Olisin oikein kiitollinen.

Tuula Cu
14.02.16, 08:54
Eräästä Peter Dombroffskista löytyy historiallisesta sanomalehtiarkistosta tämä merkintä:
http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/599162?term=Petter%20Dombroffski#?page=2
- ehkä löytyy enemmänkin erilaisilla hauilla?

Lisäksi roomalaiskatolisuus saattaisi viitata puolalaisuuteen?

Viipurin henkikirjojen selaaminen aika iso urakka, mutta ehkä antaisi jotakin?

Tuula K

LisaNysten
14.02.16, 10:23
Kiitos TuulaCu
Lehtiarkistossa en toden totta vähään aikaan olekaan poikennut. Henkikirjoja selailin, kun löysin Wahlmanin, mutta Drombroffski on sen verran uusi tuttavuus, että hänen osaltaan se on vielä tekemättä. Pitänee ryhtyä etsimään Suonionsaaren kalakauppiaitakin.
Ovatkohan Viipurin katolisen seurakunnan kirjat edelleen jossain kellarissa rauta-arkussa vai joko ovat siirrettyinä esim. Viipurin maakunta-arkistoon?
Tietääkö Jani?
Hyvää Ystävänpäivää!
LisaNysten

Tuula Cu
15.02.16, 10:16
Hei!

Arkistojen Portista löytyi tällainen maininta, joten Viipurin arkistoja pitänee kysyä kirkolta itseltään:

Katoliset seurakunnat

Uskonpuhdistuksen jälkeen ensimmäiset katolilaiset (http://www.uskonnot.fi/uskonnot/view?religionId=15) olivat 1700-luvulla lähinnä ulkomaalaisia. Vuodesta 1783 lähtien Ruotsin valtakunnan katolisten asioista vastasi Tukholman apostolinen vikaarikunta. Vuonna 1799 Viipuriin perustettiin katolinen seurakunta, joka laajeni vuodesta 1812 koskemaan koko Suomen aluetta. Helsinkiin perustettiin katolinen seurakunta vuonna 1856 ja Turkuun vuonna 1920. Yhdeksän vuotta myöhemmin katolinen kirkko sai uskonnollisen yhdyskunnan aseman.

Katolisen kirkon osalta arkistolaitoksen hallussa on aineistoa Turun katoliselta seurakunnalta. Turun maakunta-arkistossa (http://www.arkisto.fi/fi/yhteystiedot/#turku) säilytettävä arkisto sisältää koneella kirjoitetut jäljennökset Turun Pyhän Birgitan seurakunnassa tapahtuneista kasteista, konfirmoinneista, vihkimisistä ja hautaamisista vuosilta 1930–1934. Tiedot ovat latinaksi.


Tuula K

PekkaVantola
10.09.18, 21:11
Hei Lisa,
Saitko lisää selvyyttä tuon Wahlmanin osalta?
Kyselen siksi että isäni isoisä lienee toiminut Haminan kadettikoululla. Tarina kertoo että olisi ollut kapellimestari lähtöisin Itä-Preussista. Sukunimi Wahlman, edes etunimeä en tiedä - ja nämäkin tiedot vain kuultuja. Poikansa Alexander Wahlman (1883-1949) oli siis vaarini. Haudattu Kotkaan Mussalon hautausmaalle.
Terveisin Pekka

LisaNysten
11.09.18, 07:55
Hei Pekka!

Valitettavasti olen Wahlmanien kanssa edelleen aivan jumissa. Erään iäkkäänä kuolleen tädin jäämistöistä löytyi sukumerkintöjä, joiden mukaan nämä meidän Wahlmanimme olisivat sukua viipurilaiselle hattutehtailijalle, mutta en ole löytänyt yhteyttä. Pitäisi taas ruveta lukemaan Viipurin henkikirjoja oikein suurennuslasin kanssa, mutta ensin pitää saada uudet silmälasit.

Sinun tietosihan ovat oikein mielenkiintoisia ja ajallisestikin sopisivat hyvin saattamaan meidät sukulaisiksi. Onko sinulla tietoa tämän Alexanderin synnyinpaikasta? Wilhelm ja Maria Sofia (o.s. Nyberg) Wahlmanin ensimmäinen lapsi Elin syntyi Haminassa 4.12.1881, ja 13.1.1882 äiti ja tytär muuttivat Viipuriin. Olisiko Alexander mahdollisesti syntynyt Viipurissa? ..ja minä päivänä?

Tällaiset uutiset saavat aina oikein sormet syyhyämään ja antavat pontta etsintään. Mielelläni kuulisin lisääkin.

Terveisin
Liisa

PekkaVantola
13.03.19, 20:49
Tiedoksi mahdollisesti ketjua seuranneille että etsivä löytää! Tämä mysteeri Wahlmanin osalta on jonkin verran seljennyt. Maria Sofia ja Wilhelm ovat minun iso-isovanhemmat ja näin ollen olemme ketjun aloittajan kanssa Marian kautta sukua toisillemme.
Marialla ja Wilhelmillä oli neljä lasta: Elin, Alexander, Teodor ja Rudolf joiden kaikkien vaiheista on myös löydetty jo rutkasti tietoa. Wilhelmin alkuperä on yhä kysymysmerkkinä.
Haminan kadettikoulun signalistialiupseeri Wilhelm Wahlman oli ulkomaalainen joten hänen vaimonsa ja lapsensa siirrettiin ulkomaalaisten kirjoihin. Tästä johtuen "jäljet katosivat Viipuruun" vaikka perhe vaikuttikin Haminassa ja myöhemmin Kymissä/Kotkassa.

LisaNysten
13.03.19, 22:10
Pekka Vantolan viestiin jatkona voin kertoa, että tämä taannoin tekemäni kysely tuotti paljon tietoa myös Petter Dombrowskin osalta. Isoisäni tädillä Serafina Nybergillä, joka 1880 avioitui Dombrowskin kanssa, oli kaksi poikaa jo ennen avioitumistaan, ja toisen pojan, Fredrik Nybergin (ent. Dombrowski) pojan pojan poika oli myös huomannut viestin ja otti sen tiimoilta yhteyttä. Petter ja Serafina Dombroeskin yhteiset lapset Konstantin, Elin ja Otto Petter ovat myöskin jo saaneet omat sukutaulunsa. Haminan aliupseeriuran jälkeen Dombrowslit vaikuttivat Viipurissa ja Viipurin pitäjässä. Petter Dombrowski oli kalastaja ja kalakauppias, ja tämä ammatti perityi myös Fredrik-pojalle, jonka evakkomatka Viipurista päätyi Varsinais-Suomen kautta Sipooseen, missä hän jatkoi kalastajana. Tieto, joka edelleenkin puuttuu, on Petter Dombrowskin syntymäpaikka. Roomalaiskatolilaisuus ja sukunimikin voisivat viedä Puolaan tai Baltian suuntaan.