PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Maanmittauslaitoksen arkisto: käyttökokemuksia?


vainoh
27.06.08, 17:23
Sikäli kun olen ymmärtänyt: Toimii Jyväskylässä. Paikallisessa maakunta-arkistossa voi tilata maanmittauslaitoksen arkiston materiaalia nähtäväksi (ilmeisesti viereisestä rakennuksesta).

Kysymys kokeneille: kannattaisiko tehdä "kylmiltään" päivän ekskursio Jyväskylään näillä vähillä lähtötiedoilla:
esi-isä oli noin 1802-1809 torpparina Kuopion pitäjän Syrjänsaaren kylässä numero 3 Magnus Hätisen omistamalla maalla (tiedot rippi- ja henkikirjoista). Juuri samoihin aikoihin tehtiin isojako ...

Henkilökunta varnaan avustaa hakemistojen ja muiden kanssa. Vai löytyisikö niitä jostain internetistä?

Mitä tietoja voin odottaa löytäväni:
- toivoisin löytäväni kartan jossa torpan maat ja talojen paikat
- hyvässä lykyssä tietoja itsestään torpparista
vai odotanko liikoja?

Vastaavia tapauksia on tarpeen tullen useita lisää 1780-1930 luvuilta, mitä yhdessä päivässä ehtiikään tutkia.

En hetkeäkään epäile k.o. arkistojen henkilökuntien auttamishalua - kaikista arkistoista on tähän mennessä vain myönteisiä kokemuksia (en lue heidän viakseen jos jotain asiakirjaa ei kertakaikkiaan ole olemassa).

Väinö Holopainen

Juha
27.06.08, 17:31
Kävin ao. arkistossa kesällä 2006 ex-tempore muun perheen vielä nukkuessa aamu-unia.

Sain noin tunnin odotuksen jälkeen nähdäkseni karttoja haluamaltani alueelta, kun tiesin pitäjän ja kylän.

Karttoja oli eri ajoilta, osa 1700-luvun alusta.

Niistä selvisi talojen, torppien ja osin ulkorakennusten sijainti.

Mitään tietoja torppareista itsestään en näistä kartoista saanut. Niitä tietoja löysin ja löydän rippikirjoista sekä henkikirjoista. Näitä henkikirjoja löytyy digitoituna www.narc.fi -sivustolta - sieltä yläpalkista linkki "verkkopalvelut" ja edelleen digitaaliset arkistot

Niin ja henkilökunta oli todella ystävällistä ja kertoi avoimesti mm. kopiomaksuista - olivat melko isot......

vainoh
27.06.08, 17:51
Saiko siellä muuten ottaa digikuvia asiakirjoista/kartoista?

-
Väinö Holopainen

Juha
27.06.08, 17:59
Hyvä kysymys johon en tiedä vastausta.

Ei sillä ainakaan kukaan ollut vahtimassa mitä tein. En omista digikameraa, joten jäi kokeilematta.

Juha

Laardi
27.06.08, 18:06
Moi,

sukututkimuskurssilla oli yksi luento maanmittauslaitoksen arkiston toiminnasta, palveluista jne. Sellaisia ohjeita saatiin, että kannattaa soittaa etukäteen ja kertoa/kysyä, mitä tietoja metsästää ja voiko arkistosta niitä tietoja saada. Aineistoa voi tilata tutkijansaliin (maakunta-arkiston puolella ilmeisesti). Tilauspyyntö suositellaan tehtäväksi 2-3 arkipäivää etukäteen.

Maanmittauslaitoksella on myös sähköinen arkisto ARKKI, joka ei tosin ole avoin. Ymmärsin, että Arkin sähköisiä dokumentteja voi tutkia kuitenkin maanmittaustoimistoilla, jos ei Jyväskylään paikan päälle pääse. Lisäksi saamassani materiaalissa lukee, että kaikissa maanmittaustoimistoissa olisi käyttökopiot mikrofilmeinä.

Avainsana lienee toimitusasiakirjat, joihin on kuulunut "luentomateriaalini" mukaan aiemmin paljon henkilötietoja sisältäviä aineistoja, virkatodistuksia, perinnönjakokirjoja jne. Toimitusasiakirjan sisällysluettelo kertonee, löytyykö mitään mielenkiintoista tutkittavaa.

- Ruokoja

Laardi
27.06.08, 18:06
Saiko siellä muuten ottaa digikuvia asiakirjoista/kartoista?

-
Väinö Holopainen


Luulenpa, että saa, kunhan ei ota salaman kanssa. Asia kannattaa kuitenkin varmistaa.

Antti Järvenpää
27.06.08, 18:36
Osoitteesta http://www.virtuaaliyliopisto.fi/maakirjakartat/kartat/haku.php?sivunro=0 voi hyvällä tuurilla löytää jopa karttoja tai ainakin tietoa, mitä karttoja voisi löytyä vanhoilta ajoilta.

Sivander
27.06.08, 23:42
Saiko siellä muuten ottaa digikuvia asiakirjoista/kartoista?

-
Väinö Holopainen

Valokuvata eivät anna karttojansa salamalla eikä ilman. Tämä tuntuu perin kummalliselta koska Kansallisarkistossa oli oikein järjestetty huone valoineen ja jalustoineen tutkijan käyttöön karttojen kuvaamiseen.

Kartoista kyllä tosiaankin myydään erittäin hyvälaatuisia versioita CD-levylle. Isojakokartat kuuluivat heidän virkatyöhönsä ja olivat näin hieman halvempia kuin muut.


tv Pekka Sivander

Seija Randell
28.06.08, 18:58
Oma kokemukseni on paikallisesta toimistosta, jossa sain hyvää opastusta tilaukseeni ja mikrofilmien katseluun tottuneena ihan itseksenikin katsella isojakokarttoja mikrofilmeiltä. Niistä sitten valikoin haluamani, myös asiakirjat, ja virkailija kertoi, mitä minkäkin kokoiset maksavat. Kuvat tilattiin Jyväskylästä ja toimitus kesti pari viikkoa.
Sain viisi isokokoista värikuvaa ja parikymmentä sivua asiakirjaa skannattuna hiukan alle 100 eurolla. Hintansa väärti oli.