PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Rakuunan vaiheet Pernajassa 1749-1790


Orvokki W
26.06.08, 10:23
Olen painiskellut Pernajassa rakuuna Anders Backmanin kanssa jo pidemmän aikaa. Monta kysymystä on aloittelijalle tullutkin vastaan. Nimien vaihtuminen ja oma lukutaidottomuuteni on ollut suurimpina syinä.

Tuossa alla on mm. vihityt, jossa rakuuna Anders Backberg on vihitty piika Gretha Andersdotterin kanssa, molemmat Hardomista. Lastenkirjassa taas on merkintä, että ensimmäinen tytär Anna on syntynyt 1774 nimellä Backman ja muut nimellä Björman. Tämän Andersin rakuunanumero oli 100. Löysin kymmenen vuotta aiemmin vihityistä toisen Anders Backbergin Eskilomista, jonka rakuunanumeroksi löysin rippikirjoista numero 110. Tämän tilalle rakuunani ei ole kuitenkaan myöhemminkään mielestäni joutunut.

Kysymys kuuluu: onko vihityissä tapahtunut vain papin kirjoitusvirhe, vai olisinko kokonaan väärillä jäljillä? Miksi nimi on muuttunut?

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/pernaja/vihityt_1771-1792_es254/5.htm

Myöhemmin 1790 rakuunani joutuu vangiksi Venäjälle ja hänen vaimonsa kuolee. Miten tuohon aikaan kävi orpolapsien? Huonosti, olettaisin.

Hiskin vihityistä löysin taas 1804 uuden rakuuna Anders Backmanin, joten näitä samoja nimiä viljeltiin tuhkatiheään. Miksiköhän? Eivätkö hevoset/komentajat oppineet uusia nimiä?

Anders Backman/Björman on syntynyt 1749 ja vaimonsa Gretha 1747. Syntymäpaikkaa ja aikaisempia vaiheita en ole vielä onnistunut löytämään, sen enempää kuin Andersin Venäjän matkan jälkeistäkään aikaa. Mahtaisiko jostakin löytyä jotakin tietoa vangeista ja mahdollisesta kuolemasta?

Näin monia kysymyksiä ihmettelee aloittelija, joka on menossa elokuussa kesäyliopistoon kurssille oppimaan toivottavasti hieman lisää. Mutta sitä ennen, voisiko joku ystävällisesti yrittää vastailla edes johonkin kysymykseeni.

Parhain terveisin

Orvokki Willberg

Jorma Kuokka
29.06.08, 19:08
Mielenkiintoista. Minun tutkimaani Backmanin sukuun liittyy myös Anders Samuelsson Backman, syntynyt 21.9.1950 Samuel Mattssonin ja Christin Jacobsdotterin kuudentena lapsena todennäköisesti Lappbyssä.Yksi veli Henric Samuelsson s. 10.1.1740 oli 1758 i artilleriet i Lovisa korpraalina, kuoli 27.12.1777 ja haudattiin Lindkoskelle Markusasiin. Henricin ja
Andersin nuorempi veli Henric Samuelsson s. 15.3.1779 i Lappträsk, Harsböle. Nilsas, sai papilta sukunimen Backman ja papin oma sukunimi oli myös Backman. Han fick vid inflyttningen till Lovisa namnet Backman.
Tutkimamme suku alkaa Clemetistä, jolla oli lapsi Thomas Clemetsson syntynyt Mikosasissa Lapinjärvellä
Henrik Falckin tutkimusten mukaan. Thomasilla lapset Anders ja Staffan. Anders oli Mikosasin isäntä. Andersilla lapsi Oloff ja puoliso Anna Mattsdotter. Heillä lapset Mårten, Mickel, Jacob ja Peter. Andersista kerrotaan Lapinjärven historian sivuilla 344,345 samoin Oloffista. Samassa historiateoksessa kerrotaan sivulla 255 Mårtenista. Tästä voin jatkaa, jos kiinnostaa. Terveisin Jorma Kuokka Päivänsalontie 2 B, 00660 Helsinki email jorma.kuokka*saunalahti .fi

Orvokki W
30.06.08, 10:57
Kiitokset viestistäsi. Toivottavasti tärppää, vaikka tiedänkin, että näitä Backman -nimisiä on tässä Porvoon ympäristössä pilvin pimein. Andersin syntymäajassa on myös vuoden heitto, mutta sekin saattaa olla vain "tekninen" esim. armeijan takia tai sitten ei.

Olen vastannut sinulle henkilökohtaisesti sähköpostilla.

Mutta jos joltakin vielä löytyy lisätietoja rakuuna Backmanin sukuun, otan kiitollisena vastaan.

Parhain terveisin

Orvokki W

Jorma Kuokka
14.01.09, 19:12
Anders Backman ! Lähetin Sinulle vastaukseni tänään. Todella Backman sukunimi tuntuu kovin yleiseltä. Jos kiinnostaa voit lukea Lapinjärven historiaa Kaksi kieltä Yksi kunta. Korhonen Kuvaja sekä Håkan Stjernvall Bäckby genom tiderna. Myös Pernajan historia antaa mielenkiintoisia tietoja. Yksi Backman sukuhaara saapui aikanaan Ruotsista Kristiinankaupunkiin, josta edelleen kahtena haarana, toinen Kuopion kautta Viipuriin ja sieltä Haminaan, toinen taas länsirannikkoa pitkin Helsingin kautta Porvooseen ja taas Haminaan. Tällä suvulla on oma sukuseura Backman, jonka sukuluettelo on luettavissa sukuseuraforumilla. Aika veikeää, että oman Backman suvun jäsen Leo Backman Helsingistä meni naimisiin Greta Maria Sundholmin kanssa, joka on tämän toisen Backman sukuhaaran jälkeläinen. He ja heidän perillisensä kuuluvat Kristiinankaupungin sukuseuraan. Minun äitini omalla Backman sukuhaaralla ei ole omaa seuraa, vaikka olemmekin sen selvittäneet, kuten viesteistäni havaitset. Terveisin Jorma Kuokka

Orvokki W
16.01.09, 20:06
Kiitos Jorma edellisestä viestistäsi, samoin yksityisviestistäsi. Backmanneja on todellakin runsaasti, mutta jotain sukulaisuutta heillä kuitenkin saattaisi olla ainakin tuossa Porvoo-Pornainen -linjalla. Koska myöhemmissä vaiheissa näyttäisi siltä, että he ovat kuitenkin toistensa kanssa tekemisissä. En vain ole pystynyt selvittämään, mikä se yhteys olisi.
Viestissäni 2.1. kyselin Foruminkin apua ajatuksilleni eräästä oletuslinjasta, mutta en ole onnistunut saamaan vastausta. Tuossa ketjussa tosin Andersin isä kuolee pojan ollessa vasta noin kymmenen ikäinen, joten sotilaaksi päätyminen ja sitä kautta nimen saaminen saattaisi olla hyvinkin todennäköistä. Pähkäilenpä edelleen Backmanneja.

Hyvää talven jatkoa, vaikka lumetontakin!

Orvokki

Jorma Kuokka
16.01.09, 20:57
Hei Orvokki, kyllä asiat yleensä ajanmittaan selviävät, kuten meidänkin Backmanit.

Svidis
04.10.24, 18:55
Vanha viestiketju, mutta vastaan tähän kuitenkin koska minulla saattaa olla tietoa mitä ei ole aikaisemmin ollut tiedossa.

Kun kävin läpi lähdemateriaalin kirjaani "Harsböle Bys Historia" (julkaistu 2024) selvisi ketjussa mainitun Anders Samuelssonin kuolinaika. Andersin kuolinkaika ei ole kuolleiden kirjassa. Vuoden 1775 syyskäräjillä (§29) marraskuussa hänen isä Samuel Nilsas kertoo Andersin kuolleen vähän aikaa sitten. Kuolinsyy mainitaan olleen "sotdöd". Anders oli ollut elossa saman vuoden talvikäräjillä.

Sukunimi Backman saattaa hyvinkin tulla ajalta jolloin perhe asui Harsbölen Nilsas tilalla. Nils Simonssonin vanha tila jaettiin 1600-luvun loppupuolella kahteen osaan, ja näiden osien nimien suhteen oli aikalaisten keskuudessa paljon sekaannuksia ja Nilsas kutsuttiin välillä virheellisesti myös Backas nimellä. Sekasotku on hyvin monimutkainen, olen yrittänyt selventä sitä kirjassa.

Samuelin suvun edesottamuksia liittyen Harsbölen kylään on kaikki otettu mukaan kirjaan. Huom! Kirja on saatavana vain ruotsiksi.