PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Daniel Henrickson s. n. 1860 Suomessa


Sanna H
12.01.16, 12:56
Hakusessa on mysteerinen Daniel Henrickson (varmaan jo monelle teistä tuttu), jonka syntymäpaikkaa ja henkilöllisyyttä on yritetty jäljittää vuosien ajan. Danielin lapsenlapsenlapsi Australiassa ei anna periksi, vaan toivoo edelleen kaikkia mahdollisia vinkkejä ja johtolankoja, jotta tarina lopulta selviäisi. Australian kansalaisuusasiakirjan mukaan siis: Daniel Henrickson, s. 15.8.1860 Priastadt, Suomi. Kansallisuus suomalainen (samoin kuin isällä ja äidillä), isän nimi Aaron Henrickson. Merkintöjä tulkitessa täytyy muistaa, että Daniel puhui englantia voimakkaalla korostuksella ja australialainen viranomainen on kirjannut tiedot ylös siten kuin hän on ne kuullut.

Ensimmäinen asiakirja on Danielin vihkitodistus. Hänet vihittiin Susannah Markham Pagen kanssa 17.9.1889 Williams Bridgessa Länsi-Australiassa, molempien ensimmäiseen avioliittoon. Danielin ammatiksi on merkitty kelloseppä. Molemmat asuivat Williamsissa Länsi-Australiassa avioliiton solmimisen aikaan. Todistuksessa Danielin isäksi on merkitty maanviljelijä Sheen Henrickson. Toisessa päivitetyssä vihkitodistuksessa isän nimi on Ehzen.

Daniel kuoli 13.2.1938 Boddingtonissa Länsi-Australiassa. Hänet haudattiin Quindanningin hautausmaan (Länsi-Australia) anglikaaniseen osaan 15.2.1938. Danielin ammattiluettelossa mainittiin kelloseppä, korjaaja, maanviljelijä, se, että hän rakensi oman talonsa savitiilistä, kengitysseppä ja seppä.

1927 Danielin täytyi vaihtaa kansalaisuutensa australialaiseksi vanhuuseläkkeen hakemisen vuoksi. Silloin ajateltiin että hän oli Britannian kansalainen oltuaan siellä oletettavasti neljän vuoden ajan.

Kuolintodistuksessa perheenjäsen on kirjannut Danielin äidin nimeksi Eliza ja isän Aaron Henrickson.

Muita asiakirjoja Danielista ei ole, kaikki muu on perheessä eteenpäin kulkeneita kertomuksia hänestä. Perheen mukaan hän asui paikassa, joka lausuttuna ja englanniksi kirjoitettuna kuulostaa sanalta ”Koomeny” (suomeksi ”kuum-ni” tai jotain sinne päin). Paikka sijaitsi 14 mailia Venäjän rajalta vuoden 1860 tienoilla. Ehkä tämä oli sepitettyä tarinaa, kuka tietää?

Tarinan mukaan Aaron Henrickson, Daniel Henrickson ja Danielin veli Andrew Henrickson seilasivat Suomesta Englantiin. Erinäisistä syistä isä ja veli purjehtivat Yhdysvaltoihin ja Daniel jatkoi seilaamista edelleen. Oletettavasti hän asettui Lontooseen neljäksi vuodeksi, purjehti sitten Uuteen Seelantiin, vietti siellä kaksi vuotta, ilmeisesti telakalla, tai sitten laiva haaksirikkoutui siellä (saaresta ei ole varmuutta). 1883 hän saapui Etelä-Australiaan ja oli siellä yhdeksän kuukautta. Tässä on siis kuusi vuotta ”täytettävänä” Australiaan saapumisen ja avioliiton solmimisen välillä. Ilmeisesti Daniel siirtyi työskennellessään kohti Länsi-Australiaa, todennäköisesti Albanyyn. Sitten hän oli ilmeisesti työmiehenä Länsi-Australian rautateillä, mikä johti Danielin tien Williams Bridgeen. Siellä hän tapasi Susannahin ja meni naimisiin 1889. Parilla oli 12 lasta.

Liitteenä on kuvat kansalaisuusasiakirjasta, Danielista ja Susannahista sekä Danielin haudalta.

T. Sanna

Sanna H
12.01.16, 13:04
Tällaiset pähkinät on niin lumoavia, etten malttanut olla keksimättä teoriaa: Koomeny olisi voinut olla Kuhmo eli Kuhmoniemi. Kainuusta kuljetettiin tervatynnyreitä rannikolle, miksipä ei seikkailunhaluinen teinipoikakin olisi saattanut lähteä matkaan ja merille. Priastadt, australialaisen viranomaisen väännös Brahestadista. Mutta, Daniel ei näytä syntyneen Kuhmossa, ellei sitten ole vaihtanut nimeä kokonaan. Tässä yksi ehdotus, en tiedä onko seuraavan Danielin vaiheita kukaan vielä ehtinyt tutkia. Perustuu tuohon kummalliseen "Sheen - Ezhen" -nimeen. Nissinen?

Leppävirta - Kastetut
http://hiski.genealogia.fi/hiski/6piocn?fi+0294+kastetut+1859

Tätä Danielia on tosiaan etsitty paljon, mutta eihän sitä tiedä kun joku tuorein silmin katselee niin jos vaikka joskus tärppäisi. Itsellä ei valitettavasti ole nyt aikaa penkoa enempää :)

T. Sanna

TapioH
02.03.16, 04:02
Hei, hyvä teoria tuon on, ja niinpä seurailin kyseisen 11.12.1863 syntyneen Danielin vaiheita.

Lupaava alku oli, mutta päädyin mm. tälle rippikirjasivulle, jossa Danielilla on vaimo ja hän asuu vielä 1890-luvulla Leppävirralla. (Leppävirta nr.11, Hautaniemi s.668, jonne 1886 vihitty pari tuli v.1892)

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=7093&pnum=637

Etsintä jatkuu. t.TapioH

P.S. Onneksi tuo Aron on harvinaisempi nimi, joten luulisi joskus tärppäävän.

Sanna H
02.03.16, 19:32
Kiitos paljon TapioH, onpahan jälleen yksi ehdokas tarkistettu ja poissuljettu. Käsittääkseni nyt on dna-testaus meneillään joten toivottavasti sitä kautta pääsevät eteenpäin.

T. Sanna

TapioH
12.03.16, 00:13
Kuten kyselyn alullelaittajat ovat sanoneet, noissa lähtötiedoissa voi olla vääriäkin tietoja. Mihin tietoihin sitten voi luottaa? Ja pääsisikö juonenpäästä paremmin kiinni Danielin isän ja/tai veljen jälkiä hakemalla? ("Ehzen" - olisiko Eskell eli Esko eikä isän nimi siis Aron ollenkaan))

Btw merimieshuoneiden tietoja, joita on arkistolaitoksella (Arkistonmuodostajaluokituksen alaryhmä (vakka-haussa)), olisi hyvä etsiskellä, mutta niiitä ei ole digitoitu eikä maakunta-arkistoa ole sopivalla etäisyydellä.

Sukuhistoria.fi:n keskusteluissahan tämä sama (tällä hetkellä uinuva) projekti on täällä
http://www.sukuhistoria.fi/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=3228&hilit=daniel+henrickson

Seppäluettelossa Daniel Henricks(on)
http://blacksmiths.mygenwebs.com/australia-1.php

"Daniel Henrickson, blacksmith, farrier, farmer, house builder, watch repairer, mariner. Born about 1860, in Finland. Daniel made his way as a young man to Western Australia via ships from Finland to England to NZ to SA to WA. Settled in Quindannning WA and married Susannah Markham Page 17 Sep 1889 Arthur River Williams Bridge WA and had 12 children. Daniel died 13 Feb , at Boddington WA Buried 15 Feb 1938 at Cemetery , WA Anglican Section. Listed in Blacksmiths of Europe & Australia plus indexes for Farriers Whitesmiths Watchmakers"

t.TapioH

TapioH
12.03.16, 04:22
Andrewin muistokirjoituksesta:
http://www.sukuhistoria.fi/phpBB3/search.php?keywords=herma&t=3228&sf=msgonly

"He was born in Finland Oct 20, 1857, and moved to Astoria, Oregon, in 1880. He married Anna (Johanna/Hanna) KANGAS in Astoria in 1890. She was a native of Calvin, Finland.*** In 1898 they moved to Montana, coming to Philipsburg in 1918.

***(I think this is the corresponding birth)
Johanna b.5 Dec 1863
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kalvia/syntyneet_1861-1887_mko382-388/21.htm
"
Eli jos tämä Anders (s.20.10.1857 tai 11/1857(census)?) löytyisi Suomesta ajanjaksolta 1857-1880, niin Daniel myös voisi löytyä. Andersin vaimo siis lienee ollut Kälviältä kotoisin.

t.TapioH

Sanna H
13.03.16, 18:51
Ilmeisesti Danielia etsivä sukulainen oli nyttemmin käynyt katsomassa alkuperäisen asiakirjan johon "Ehzen" on kirjattu, ja oli tullut siihen tulokseen että z-kirjain olisikin r, "Ehren", mikä taas viittaisi Aaroniin. Eskell, varteenotettava vaihtoehto myös! Itsellä kävi niinkin hassu ajatus mielessä, että jos Daniel on miettinyt suomeksi ääneen että isääkö tässä kysytään ja virkailija on nimeksi luullessaan yrittänyt kirjoittaa "Isä" > "Ehzen".

Ei tosiaan voi tietää mihin tietoon voi luottaa, sepä tekeekin tästä niin vaikeaa. Oulun maakunta-arkistossa on ainakin Raahen merimieshuoneen tiedot joista voisi aloittaa "Priastadtin" perusteella, välimatkan puolesta allekirjoittaneen olisi nippa nappa mahdollista siellä käydä mutta aikaa kun ei ole niin ei ole :(

Mutta minäpäs välitän tämän vihjeen Kälviän Johannan puolisosta eteenpäin!

T. Sanna

T.Salo
14.03.16, 15:03
Tässä teoriani:

01.07.1883 Merimiehen ystäwä : Suomen merimieslähetystoimen lehti no 7
http://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/991700?term=Henriksson#?page=5

Lontoon merimieskirkon papin Herman Henrik Snellmanin kautta lähetti terveisiä
merimies Henriksson eli Kolling Pietarsaaresta... purjehti Uus-Seelantiin eli Australiaan

26.07.1883 Norra Posten no 30
http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/39601?term=sj%C3%B6man%20Henriksson#?page=2

(Mahdollisesti Priastadt voisi olla tullut kirjatuksi myöhemmin asiakirjoihin kun on selitetty kotipaikaksi Pietarsaarta suomeksi ja Jakobstadia ruotsiksi)

Olisikohan merimies Henriksson ottanut pestin purjelaiva Hurunuihin, joka törmäsi pian lähtönsä jälkeen toiseen New Zealand Shipping Companyn purjelaivaan Waitaraan
Englannin kanaalissa 22.6.1883. Molemmat saman yhtiön laivat olivat matkalla Englannista Uuteen Seelantiin.

Waitara upposi ja parisenkymmentä ihmistä menetti henkensä.

http://www.plimsoll.org/images/15127_tcm4-186722.pdf

http://www.divernet.com/wrecks/p298430-return-to-thewaitara.html

Hurunuin lasti purettiin ja se vietiin telakalle korjattavaksi. Pääsi jatkamaan matkaansa Uuteen Seelantiin 14.7.1883 ja pääsi perille 17.10.1883.

http://members.iinet.net.au/~perthdps/shipping/mig-nz3.htm

http://nzetc.victoria.ac.nz/tm/scholarly/tei-Bre01Whit-t1-body-d170.html

Hurunui mahdollisesti vietiin vielä Uudessa Seelannissakin korjaukseen uudelle Lytteltonin telakalle, missä Hurunui oli ollut jo vuoden 1883 tammikuussa
kuivatelakan avajaisissa.

http://christchurchcitylibraries.com/Heritage/Photos/Disc3/IMG0020.asp

http://www.peelingbackhistory.co.nz/the-lyttelton-graving-dock-opened-3rd-january-1883/

http://www.kolumbus.fi/jamikko/Purjelaivat_Hermes.htm

http://mp.natlib.govt.nz/detail/?id=31701&l=en

(Olisikohan merimies Henriksson Pietarsaaresta jäänyt sitten töihin tälle telakalle ja vasta myöhemmin siirtynyt Australiaan)

Merimies Henriksonia en ole vielä löytänyt Pietarsaaren rippikirjoista, joten en ole pystynyt selvittämään hänen etunimeään tai syntymäaikaansa.

T: Teemu

Tapani Kovalaine
14.03.16, 17:00
--- Perheen mukaan hän asui paikassa, joka lausuttuna ja englanniksi kirjoitettuna kuulostaa sanalta ”Koomeny” (suomeksi ”kuum-ni” tai jotain sinne päin). Paikka sijaitsi 14 mailia Venäjän rajalta vuoden 1860 tienoilla. Ehkä tämä oli sepitettyä tarinaa, kuka tietää?

Tarinan mukaan Aaron Henrickson, Daniel Henrickson ja Danielin veli Andrew Henrickson seilasivat Suomesta Englantiin.
- - -
T. Sanna
Koomeny jos oisi Kuusamo (14 mailia Venäjän silloisesta rajasta) niin siellä syntyi vuosina 1860 ja 1863 kastekirjan mukaan muutama Daniel, mutta syntyikö 1857 veli Andrew?

Tapani Kovalaine
14.03.16, 18:38
Kuusamon seurakunnan rippikirjasta löytyy Alakitkan kohdalta perhe, jossa on 27.11.1857 syntynyt Anders ja 15.9.1863 syntynyt Daniel. Pari riviä alempana on Johan Aaron, joka on syntynyt 3.4.1869. Voisiko näistä henkilöistä saada aineksia? Eivät ole Henricksoneja...

Digi 68 rippikirja 1857-1866, Kuusamo, Alakitka, Wallioniemi:
http://digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kuusamo/rippikirja_1857-1866_ik232_i/68.htm

Digi 97 rippikirja 1877-1884, Amerikkaan menivät Anders ja Daniel Kuusamosta:
http://digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kuusamo/rippikirja_1877-1884_mko21-35/97.htm

Kansalaisen Karttapaikka, Vallioniemi (kuljin 9.3.2016 Vallioniemen kautta Pyhätunturille, mennen tullen...)
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/karttalinkki/karttalinkki.html?e=585944&n=7354930&scale=200000&width=600&height=600&tool=siirra&lang=fi

Tapani Kovalaine
14.03.16, 22:18
Daniel s. 1863, veli Anders s. 1857 ja veli Johan Erik s. 1848 sekä serkku Herman s. 1860 muuttivat kaikki Kuusamosta Amerikkaan. Daniel kuitenkin taisi muuttaa matkaansa kohti Australiaa ja päätyi sinne 1883.

Syntymäajoissa on pientä heittoa verrattuna lähtötietoihin. On hyvin mahdollista että sukunimeksi valikoitui Henrickson, sillä veljesten äidin isä oli lautamies Henrik Kesäniemi-Oikarinen (kuoli 1874).

Veljesten äiti Liisa Kesäniemi (1818-1868) oli Sursill-sukua. Hänen isänisänsä äiti Dorotea Määttä s. 1739 oli Kuusamon nimismiehen tyttären tytär. Nimismies oli Sigfrid Granroth (1683-1771), joka oli syntynyt Pietarsaaressa (Priastadh!!). Sigfridin vaimo oli Brita Johanintr Keckman (1683-1758) ja hänen esipolvissaan ne Sursillit löytyvät.

Tapani Kovalaine
15.03.16, 07:54
Juho Lämsä s. 1.12.1821 kuoli suunnilleen vuonna 1869 ja hänen puolisonsa Liisa Leena Kesälahti s. 24.5.1818 kuoli samoin suunnilleen vuonna 1869. Kun heidän nuorin poikansa Daniel syntyi 1863, on kastekirjassa isän sukunimenä käytetty asuintalon nimeä Vallioniemi.

Daniel on ollut 6-vuotias, kun hänen vanhempansa kuolivat. Perheen vanhin poika Heikki perheytyi 1868 ja hänestä tuli vaimonsa Maria Loviisan kanssa omien lastensa lisäksi sisarustensa huoltaja. Daniel on ollut 17-vuotias, kun hän muutti Heikki Lämsä-Vallioniemen perheestä ulkomaille.

Henrickson on sukunimenä ollut luonteva ulkomaille muutettaessa paitsi Daniel Lämsälle, myös hänen veljilleen, jotka asuivat Heikki Lämsän taloudessa. Melko lähellä sijaitsi Kallungin järvi ja asutuskylä. Se selittäisi Pietarsaaresta 1882 saadut terveiset merimieheltä, joka sanoi olevansa Henriksson-Kallung.

Mitään varmoja todisteita ei vielä ole siitä, että Daniel Lämsä on muuttanut Australiaan Kuusamosta, mutta asiaa kannattaa tutkia lisää.

Digi 94 rippikirja Vallioniemen talon perheestä:
http://digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kuusamo/rippikirja_1867-1876_mko1-7/94.htm

Calonius
15.03.16, 08:00
Nyt vaikuttaa aika lupaavalta. Mahtavaa, jos tämä näin ratkeaa. Olen seurannut tätä tapausta lähinnä Facebookissa ja hieman yrittänyt siellä auttaa.

TapioH
15.03.16, 11:34
Hei, voiko joku katsoa Ancestrystä tämä sukupuun?

Erick (Erkki) Hendrickson Hendrickson Family Tree (http://trees.ancestry.com/pt/person.aspx?pid=6586930721&tid=46690717)
Birth: dd mm 1870 - Finland
Marriage: date - city, Oregon
Death: date - city, Clatsop, Oregon
Spouse: name surname ((Alexandra Grönholm))Kyse on siis Erick -veljestä, jota yritin sovittaa Kuusamon Johan Erikiksi (s.1848) siinä onnistumatta. Tämä Clatsopin Erick on peräisin näistä lähtökohdista:
http://www.sukuhistoria.fi/phpBB3/search.php?keywords=herma&t=3228&sf=msgonly
ja http://tinyurl.com/qepcwon (mutta rippikirjaote Kannuksesta lienee ainakin väärin)

t.TapioH

P.S. Daniel olisi rippikirjan mukaan ollut 24.6.1883 vielä ehtoollisella Kuusamossa.
http://digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kuusamo/rippikirja_1877-1884_mko21-35/97.htm
Olisiko hän jo 1.7.1883 lehdessä (Lontoossa)? Aiempi T.Salon löytö: Merimiehen ystäwä : Suomen merimieslähetystoimen lehti no 7 (rippikirjassa taitaa 24.6.1883 olla väärin)
http://digi.kansalliskirjasto.fi/aik...iksson#?page=5

Tapani Kovalaine
15.03.16, 13:04
- - -
P.S. Daniel olisi rippikirjan mukaan ollut 24.6.1883 vielä ehtoollisella Kuusamossa.
http://digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kuusamo/rippikirja_1877-1884_mko21-35/97.htm
Olisiko hän jo 1.7.1883 lehdessä (Lontoossa)? Aiempi T.Salon löytö: Merimiehen ystäwä : Suomen merimieslähetystoimen lehti no 7 (rippikirjassa taitaa 24.6.1883 olla väärin)
http://digi.kansalliskirjasto.fi/aik...iksson#?page=5
Tuossa rippikirjan henkilögalleriassa on soviteltu Lämsän Heikille patronyymia. Heikki Aapraminpoika ja Heikki Juhonpoika Lämsä-Vallioniemi. Kun Heikki oli Heikki Abram, niin voi vain arvailla, onko Daniel ollut Amerikkaan lähtiessään Daniel Abraminpoika (tai Aaronpoika) Lämsä.

Johan Erik Lämsä on saattanut olla Eero Lämsä, sittemmin Eero Erick Henrickson ja Eero ja Aaron ovat voineet sotkeentua suomea solkatessa australialaisille. Eero oli 15 vuotta vanhempi Danielia eli melkein kuin isä Daniel Henricksonille. Tämä Daniel on rippikirjan mukaan ollut vuonna 1882 Olli Lämsän talon renkinä eli Ollila nro 42 talossa ja pappi kirjasi: "renki, i Ollila nro 42, pois tästä, i Amerika". Hän on voinut lähteä laivareissulle eri aikaan kuin veljensä.

Kun Lämsän veljeksiä piisasi Amerikkaan monta, niin se heistä, joka lähetti Pietarsaaresta terveisiä etunimeään paljastamatta nimimerkillä Henriksson- Kolling, on voinut olla Eero (Aaron), Antti (Andrew) tai serkku Herman, jolle Säkkinen saattoi vaihtua sukunimeen Henrickson Amerikkaan mennessä.

Tällä tavalla uutta sukutarinaa voi sepittää. Ihan eri asia on se, onko jo löytynyt etsinnässä oleva Daniel Aaronpoika Henrickson, s. noin 1860 Suomessa. Danielin äidin etunimeksi on arveltu Eliza ja sen voisi tulkita Liisaksi. Isoveljen Henrikin etumatka iässä oli 20 vuotta ja 6-vuotiaana orvoksi jääneelle Danielille isoveli on voinut olla isän korvike?

Digi 219, Danielin kastetieto (edellisellä kastelapsella oli kummina Jakob Kallungi):
http://digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kuusamo/syntyneet-vihityt-kuolleet_1855-1868_ik233/219.htm

Sanna H
15.03.16, 14:15
Upeaa, täytyy vielä lukea nämä teidän viestit tarkemmin paremmalla ajalla. Tässä vaiheessa nopsasti kysäisen että onko tälle Danielille löytynyt siskoja, perimätiedon mukaan Daniel olisi antanut tyttärilleen siskojensa nimiä.

T. Sanna

Sanna H
15.03.16, 16:21
Hei, voiko joku katsoa Ancestrystä tämä sukupuun?

Erick (Erkki) Hendrickson Hendrickson Family Tree (http://trees.ancestry.com/pt/person.aspx?pid=6586930721&tid=46690717)
Birth: dd mm 1870 - Finland
Marriage: date - city, Oregon
Death: date - city, Clatsop, Oregon
Spouse: name surname ((Alexandra Grönholm))Kyse on siis Erick -veljestä, jota yritin sovittaa Kuusamon Johan Erikiksi (s.1848) siinä onnistumatta. Tämä Clatsopin Erick on peräisin näistä lähtökohdista:
http://www.sukuhistoria.fi/phpBB3/search.php?keywords=herma&t=3228&sf=msgonly
ja http://tinyurl.com/qepcwon (mutta rippikirjaote Kannuksesta lienee ainakin väärin)

Tässäpä tämä, osapuilleen näin:

Erick (Erkki) Hendrickson was born about 1870, in Finland.
Arrival 1891.
Married Alexandra Sophia "Sandra" Gronholm (1873-1941) on November 10, 1900, in Clatsop, Oregon.
Daughter Lempi Sofia was born on May 14, 1901, in Astoria, Oregon.
Daughter Emily (Impi) Sandra was born on October 9, 1902, in Oregon.
Son David (Livera) H was born on January 18, 1904, in Oregon.
Son William (Eina) was born on February 25, 1905, in Oregon City, Oregon.
Erick (Erkki) Hendrickson lived in Minneapolis, Minnesota, on June 13, 1905.
Daughter Helma was born about 1907, in Seaside, Oregon.
Daughter Ida (Lida) was born about 1909, in Seaside, Oregon.
Erick (Erkki) Hendrickson lived in Seaside, Oregon, in 1910, in 1930, in 1936, on April 1, 1940.
Erick (Erkki) Hendrickson died on March 5, 1952, in Seaside, Oregon, when he was 82 years old.

Erkin vanhemmista ei tässä sukupuussa ole tietoa.

T. Sanna

Tapani Kovalaine
15.03.16, 17:28
Upeaa, täytyy vielä lukea nämä teidän viestit tarkemmin paremmalla ajalla. Tässä vaiheessa nopsasti kysäisen että onko tälle Danielille löytynyt siskoja, perimätiedon mukaan Daniel olisi antanut tyttärilleen siskojensa nimiä.

T. Sanna
Kuusamon rippikirjoista näyttäisi löytyvän ehjä sisaruskatras, johon kuului kaksi tytärtä ja kuusi poikaa. Danielin siskoja olivat Greta Kaisa s. 7.5.1854 ja Maria Liisa s. 6.5.1860. Tämä Maria on syntynyt sellaisena vuotena, jota on Danielin etsimisessä paljolti käytetty - siis 1860.

Lämsän perheen veljekset: Henrik Abram s. 5.11.1843, Hans Kustaa s. 25.6.1846, Juho Eerik s. 26.3.1848, Matti s. 4.4.1851, Antti s. 27.11.1857 ja Daniel s. 15.9.1863.

Samasta pihapiiristä Kuusamon Alakitkan kylän Vallioniemestä muutti Amerikkaan (tai Australiaan) ainakin viisi henkilöä ellei kuusi.

Digi 10 rippikirja, joka näkyy vain SSHY:n jäsenille, kun se on "liian" tuore eli vv. 1884-1895, Lämsät:
http://digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=5888&pnum=10
Digi 13 rk Säkkiset: http://digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=5888&pnum=13

TapioH
16.03.16, 01:15
Valitettavasti nuo Ameriikan Andrew ja Erick näyttävät tulleen Kannuksesta (Erick v.1891 vasta), eikä sisarussarjaan mahdu ainakaan 1860 syntynyttä tai muutakaan Danielia.

"An obituary for Erik HENDRICKSON was in the March 13 1952 issue of The Seaside Signal (Seaside, Oregon). ***It gives his date of birth as 18 May 1868*** and his place of birth as Kannus, Finland." ((parin vuoden heitto s-ajassa jos vertaa censukseen))
http://www.sukuhistoria.fi/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=3228&start=60

Lisäksi tuolla viitataan toisen nimen G-kirjaimeen Andrewin kohdalla (hautakivestä), jolloin Andrew olisi ollut (suurella todennäköisyydellä) Anders Gustaf. RK:ssa s-aika 10.10.1857
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=19786&pnum=167
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=9480429
(toki niminä Wilhelmina/Helmi ja Herman sekä Anders tuolta löytyvät)

Taidanpa SENSIJAAN hakea sitä "Koomenyn" (siis Kuusamon?) "village doctoria". Olisiko tuo *Aron ollut vaikkapa eläinlääkäri tai kuohari? Ehkä maallikkopohjalta ja itseoppinut?

((*vai oliko Danielin isän nimi oikein ymmärretty)) ((kuohari suoritti mm. pelivälineiden poistoja eli eläinten kuohitsemista))

t.TapioH

Tapani Kovalaine
16.03.16, 08:06
Kuusamo on ihan varteenotettava etsintäpaikka, sillä Daniel lienee paikkansa pitävin tieto ja muut tiedot ovat hataria.

Miksi Alakitkan Vallioniemen Daniel Juhonpoika Lämsä s. 1863 ei voi olla se henkilö jota etsitään? Ensinnäkin Vallioniemestä on 34 kilometriä Venäjän rajalle ja se on paljon enemmän kuin 14 mailia. Toisekseen tästä Lämsän perheestä ei löydy sellasen nimisiä siskoja, joita Daniel on sanonut siskoikseen. Ja kolmannekseen, miksi Danielin ikään olisi tullut matkalla kolme vuotta lisää. Olisiko laivaan pestautumisessa ollut jokin alaikäraja?

Kuusamossa on etunimeä Aaron, Daniel ja Andrew. Niistä on nyt esitelty vasta ensimmäinen perhe.

Sanna H
16.03.16, 15:27
Siirtolaisilla saattaa syntymävuosi heittää syystä tai toisesta hiukkasen sinne tänne, joten en pitäisi ihmeellisenä jos Daniel ei olisikaan syntynyt täsmälleen 1860. Tyttäret Pearl, Annie and Herma oli perhetarinassa nimetty Danielin siskojen mukaan, Greta Kaisa ja Maria Liisa eivät tässä mätsää.

T. Sanna

VSimula
16.03.16, 18:52
"Perheen mukaan hän asui paikassa, joka lausuttuna ja englanniksi kirjoitettuna kuulostaa sanalta ”Koomeny” (suomeksi ”kuum-ni” tai jotain sinne päin). Paikka sijaitsi 14 mailia Venäjän rajalta vuoden 1860 tienoilla. Ehkä tämä oli sepitettyä tarinaa, kuka tietää?"

Onko nyt varmasti kyse maileista vai kummitteleeko tässä peninkulman ruotsalainen nimi "mil" (=10 689m)?

Sanna H
16.03.16, 21:12
Onko nyt varmasti kyse maileista vai kummitteleeko tässä peninkulman ruotsalainen nimi "mil" (=10 689m)?

Daniel oli kaiketi ollut rautateillä töissä, joten tuntuisi että on vähintäänkin sillä työkokemuksella ymmärtänyt mailien ja peninkulmien eron, mutta mahdollistahan tuokin toki on.

T. Sanna

Tapani Kovalaine
16.03.16, 21:55
Sukutarinassa kummittelee Venäjän rajan läheisyys "14 mailia". Jos Daniel olisi lapsena asunut 100 kilometrin pääsä Venäjän rajasta, niin se olisi jo kaukana nykyisestä rajavyöhykkeestä.

Tästä Daniel Juhonpoika Lämsästä voi sanoa, että hän oli lupaava ehdokas Daniel Aaronpoika Henricksoniksi, sillä syntymäajassa oli viisi numeroa oikein ja vain kasi väärin. Aivan sama oli tilanne hänen veljellään Andrew-Antti Lämsällä.

Kuusamon henkikirjojen tarkastelu antaa tuloksen: vuonna 1880 Antti oli vielä Lämsän talossa nro 4 Alakitkassa, mutta Daniel oli Ollilan talossa nro 42 renkinä. Johan Erik Lämsää ei 1880 Kuusamossa enää näkynyt. Vuoteen 1885 mennessä Antti Lämsä oli jo muuttanut Amerikkaan, mutta Daniel Lämsä s. 1863 löytyy Alakitkan kylän köyhien joukosta perheettömänä. Vuonna 1890 Daniel on Kuusamosta poissa. Välivuosien henkikirjoja ei netissä ole. Vain viiden vuoden välein saa netistä Kuusamon asumistietoja.

Nyt sitten pitäisi löytää Daniel Lämsää parempi ehdokas, joka olisi 19-vuotiaana mennyt Suomesta Lontooseen jo vuonna 1879 neljän vuoden ajaksi.

Pentti Lohela
18.03.16, 08:21
Tämä on samanlainen tapaus kuin Sukuforumissa 29.4.2015 ollut tapaus
Henry Määttä, merimies s n 1860 Australiaan v 1889. Hänen jälkeläisensä
ovat vuosikymmeniä etsineet juuriaan. Asiaa käsitelty myös useissa facebook ryhmissä. Eräs hyvä ehdokas oli syntynyt Muhoksella. Asiasta ei sittemmmin ole kuulunut uutta. DNA siellä ja täälläpäin voisi tuoda avun.

Tapani Kovalaine
18.03.16, 21:43
Tämä on samanlainen tapaus kuin Sukuforumissa 29.4.2015 ollut tapaus
Henry Määttä, merimies s n 1860 Australiaan v 1889. Hänen jälkeläisensä
ovat vuosikymmeniä etsineet juuriaan. Asiaa käsitelty myös useissa facebook ryhmissä. Eräs hyvä ehdokas oli syntynyt Muhoksella. Asiasta ei sittemmmin ole kuulunut uutta. DNA siellä ja täälläpäin voisi tuoda avun.
Niinpä tosiaan yhtäläisyyksiä löytyy, sillä Henry ja Daniel eivät ole jälkipolvia varten säilyttäneet dokumentteja.

Daniel Aaronpoika Henrickson on 1889 avioituessaan ollut sen verran häähumussa, ettei ole muistanut, että hänen isänsä etunimi oli Aaron. Niinpä papereihin tuli nimi Sheen. Vuonna 1927 Danielin avustaja merkitsi virallisiin papereihin isälle etunimen Aaron, siis 38 vuotta myöhemmin.

Danielin sukutarina on tähän mennessä ollut hänen vanhempien etsiskelyyn liian hatara. Daniel olisi ollut ennen Adelaideen saapumista 1883 kaksi vuotta Uudessa Seelannissa ja vuodet 1877-1881 ovat menneet Lontoossa. Vihkimisen 1889 ja Adelaideen saapumisen 1883 välillä on ollut sellaista työntekoa, josta ei kirjallisia todisteita ole löydetty. Mistäpä me tosiaan tiedämme, että Australiaan saapumisen vuosiluku 1883 on oikea?

Tältä pohjalta edellä kuvailtu Daniel Lämsä ei todellakaan voi olla etsitty Daniel tai jos voisi, niin monet kohdat sukutarinassa menisivät uusiksi. Kun Daniel Lämsä on jäänyt noin viiden vuoden ikäisenä täysorvoksi ja kun hänen on täytynyt mennä Ollilan taloon rengiksi heti kun on työhön pystynyt, niin mitäpä 5-vuotias pystyisi omista biologisista vanhemmistaan ja sisaruksistaan muistamaan vuonna 1889 tai 1927? Sijaisperheessä on voinut olla Pearl, Annie ja Herma. Miten on Australiaan välittynyt tieto Amerikkaan menneestä Andrew-veljestä ja tämän iästä?

Tämä on selvästi parhaimpiin mysteereihin kuuluva juttu sukututkimuksen alalla. Jospa dna tulee ja ratkaisee arvoituksen!

TapioH
19.03.16, 03:48
Niinpä, Onkohan tutkittu ja millä tavalla Danielin ja Ameriikassa asuneiden veljien jälkikasvujen DNA:ta eli olivatko oikeasti veljiä Danielille? Ameriikan velipojat saattoivat tosiaan olla harhautusta. JOS voitaisiin kuitenkin toisin todeta, niin homma olisi paljon lähempänä ratkaisua. Kannuksessa velisarjaan ei mahtunut Danielia. Mutta olisivatko esim. veljien ja serkkujen nimet sekoittuneet keskenään?

t.TapioH

P.S. Kuusamoon saatiin muuten 1. lääkäri vasta vuonna 1900. Ennen tuota vuotta Pudasjärven piirilääkäristä oli apua sekä kunnan lääkevarastosta, josta jaettiin piirilääkärin ohjeiden mukaan lääkkeitä taloihin. (oliko Danielin isä (legendan mukaan) "village doctor" maallikko VAIko tosiaan eläinpuolen tohtori - mahd. myös maallikko?)
http://www.kirjastovirma.fi/kuusamo/apteekki

"Kuusamossa ei ollut vielä 1880-luvulla minkäänlaista terveydenhoitohenkilöstöä rokottajaa lukuunottamatta. Kuusamolaisia kävi 1800-luvun alkupuoliskolla rokottamassa Pudasjärven lukkari Isak Stenius. Myöhemmin kuusamolaisia rokotti apulaispastori Johan Gabriel Wilander sekä hänen jälkeensä lukkari Herman Määttä. Pahemmin sairaat lähetettiin kunnan kustannuksella Oulun läänin ”lasarettiin” sekä vuodesta 1859 aina silloin tällöin Pudasjärven piirilääkärin ”syyniin”.

Viimeksi mainittu viranomainen teki aina silloin tällöin myös virkamatkoja Kuusamoon, erikoisesti milloin kulkutaudit uhkasivat pitäjäläisten terveyttä. Yleensä nämä saapuivat itärajan yli ja aiheuttivat aina ylimääräisiä toimenpiteitä. Kuusamon kunnallislautakunnalla oli hallussaan kokonainen lääkevarasto, josta se piirilääkärin ohjeen mukaan jakoi lääkkeitä taloihin, missä sairaita oli"

Tapani Kovalaine
19.03.16, 09:50
- - -
P.S. Kuusamoon saatiin muuten 1. lääkäri vasta vuonna 1900. Ennen tuota vuotta Pudasjärven piirilääkäristä oli apua sekä kunnan lääkevarastosta, josta jaettiin piirilääkärin ohjeiden mukaan lääkkeitä taloihin. - - -
Mutta vihdoin vuonna 1921 saatiin Kuusamoon yli 30 vuoden ajaksi lääkäri, joka ei kylläkään jaksanut ymmärtää, miksi virtsaa käytettiin kansanparannuskeinona silmätulehduksiin. Lääkärin nimi oli Ali Ervasti (1890-1952).
Linkki: http://www.kirjastovirma.fi/henkilogalleria/Ervasti_Ali

Calonius
19.03.16, 11:21
Debbie perusti tälle mysteerille Facebook-sivun:
https://www.facebook.com/groups/830449520417085/

Vaikka tuo Kuusamon Daniel kuulostaa ihan hyvältä vaihtoehdolta, mielestäni tässä perustelussa on hyvin vähän pohjaa: eng. Koomeny --> soum. Kuusamo. Aika kaukana ovat toisistaan äänteellisesti. Mitä kävi sille Kymmene-teorialle? Kaatuiko se täysin johonkin? Rysän Daniel?

Jos 14 mailia olikin 14 peninkulmaa (mil), niin silloin kyseinen henkilö olisi asunut tietääkseni suurin piirtein niin kaukana Venäjän rajalta.

TapioH
19.03.16, 11:54
Tuosta 14 mailista senverran, että englanninkielessä 14 ja 40 ovat äänteellisesti todellä lähellä toisiaan "footiin" vs. "footi" (eikä lausuja edes osannut kunnolla englantia). Ja ihan normaalistikin tuota pientä eroa on joskus joutunut selventämään sanomalla numerot erikseen 1,4 tai 4,0.

t.TapioH

Tapani Kovalaine
19.03.16, 12:43
Danielin jutussa on monta kivaa täkyä:

PRIASTADT voidaan ymmärtää Brahestad = Raaheksi tai Porin kaupungiksi tai vaikkapa Riistavedeksi. On mahdollista että Priastadt onkin tullut väärään paikkaan ja merkitsemään viimeistä asuinpaikkaa tai lähtösatamaa Suomesta - vaikkapa Pietarsaarta tai Pietaria

VENÄJÄN RAJALTA mitattu asuinpaikan läheisyys viittaa siihen, ettei Daniel missään Haaparannan läheisyydessä tai Oulun seudulla asunut ja syntymä on voinut olla ihan muualla, vaikkapa Aunuksessa Venäjällä

AARON, SHEEN, EHZEN ovat isän etunimiksi tarjolla ja vaikeusastetta nostaa se, etteivät ne ole esiintyneet johdonmukaisesti

ELIZA on äidin etunimi ja tuo tieto on päässyt asiakirjoihin vain kerran

DANIEL on kaikkein uskottavin fakta. Tuskinpa vaan mitään täydellistä henkilötietojen pesua on tapahtunut Australiaan muuton yhteydessä.

KOOMENY nimistä asuinpaikaa Suomesta on etsitty isolla joukolla muutaman vuoden ajan. Voi sanoa ettei silmukka ole lainkaan kiristynyt. Kuhmoniemi, Kymmene, Kymi kilpailevat tasaveroisesti.

Syynä siihen, ettei tämä keissi ole vielä ratkennut, on meissä ratkaisun etsijöissä: olemme tähän saakka etsineet Danielia vääristä paikoista tai ihan oikeista, mutta emme ole tunnistaneet häntä. Lontooseen tämä Daniel on päätynyt niin nuorena, että rippikoulu on voinut jäädä kokonaan käymättä.

Jospa etsittäisiin kaikki 1859-1863 välillä syntyneet Suomen Danielit, joilla äidin etunimi on Liisa?

JPasonen
19.03.16, 21:20
Voisiko ajatella seuraavanlaisia paikannimiä rajanpinnassa: Kuumu (Kuhmossa) n.15 km rajalta (tietä pitkin lähes 14 mailia), Juuma (Kuusamossa) n. 20 km rajalta.Ja oliko vanha raja 1800-l noilla kohdin kauempana kuin nykyinenraja?

TapioH
22.03.16, 04:48
Voisiko ajatella seuraavanlaisia paikannimiä rajanpinnassa: Kuumu (Kuhmossa) n.15 km rajalta (tietä pitkin lähes 14 mailia), Juuma (Kuusamossa) n. 20 km rajalta.Ja oliko vanha raja 1800-l noilla kohdin kauempana kuin nykyinenraja?

Juuman kohdalla vanha (1864) raja oli jonkinverran kauempana kuin nykyinen raja. Kuumun kohdalla eroa ei taida olla.

Yleiskuva 1864 yleiskartasta, jossa on lehtijako:
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/18619/yleisk400k-lehtijako.jpg

C4-lehti sis. mm. Kuusamon:
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/18618/C4-1860-luku.jpg

D4-lehti sis. mm. Kuhmon
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/18598/D4-1860-luku.jpg

Esim Sortavala on lehdellä E5:
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/18573/E5-1868.jpg

Käkisalmi, lehti F5:
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/18590/F5-1864.jpg

Ja Viipuri ja Lappeenranta sekä Kymi ja Virolahti lehdellä F4:
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/18607/F4-1864.jpg

Lisätietoja:

Rajamuutokset / Autonomian aika
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_rajamuutokset#Suomen_suuriruhtinaskunta_osa na_Ven.C3.A4j.C3.A4.C3.A4_1809.E2.80.931917
Suomen Yleiskartta 1864-1873 pääsivu:
http://www.vanhakartta.fi/historialliset-kartat/yleiskartat/suomen-yleiskartta-1864-1873/?page=1

t. TapioH

TapioH
22.03.16, 23:43
Voisikohan tästä olla apua paikkakuntien rajaamisessa?

"My mother and two aunts at various times relayed something of what he told them. His home town was situated about 14 miles inside the Russo-Finnish border of the 1860`s. This border since changed due to the various wars that raged in Europe at the time. "
(vuodelta 2013, http://www.rootschat.com/forum/index.php?topic=629681.36)

Jos todella raja, josta etäisyys arvioitiin, muuttui sotien seurauksena, niin kyllä lähinnä Kannaksen alue tulee ensimmäisenä mieleen (rajamuutokset 1812/1833/1864/1920/1940/1944).

Toki onhan tuota jo aiemminkin tutkittu (SSHY:n keskustelut) eli etsintäalueena se ei ole uusi. Muitakin vinkkejä voi tuossa 2013 vuoden ketjussa olla, mutta lukijalla on vastuu. Osaan ko. ketjua on lainaukset otettu SSHY:n keskusteluista.

t.TapioH

VSimula
23.03.16, 12:56
Pelkkien paikannimien perusteella voisi olettaa, että kyseessä ovat Kymmene (Koomenay) ja Primorsk eli Koivisto (Priastad)? Perhe ei välttämättä ollut suomenkielinen, ja etunimien perusteella saattoi kuulua juutalaiseen seurakuntaan?
Veikko

Pentti Lohela
26.03.16, 12:37
Kuvitellaan että kyseessä olisi juutalainen Koiviston seudulta. Onko papereita nähtävänä sieltä. esim rippilapsia tai vastaavia. henkikirjoja , perukirjoja jne
Siinä on haastetta ja onko teksti millä kirjaimilla. Tässä vaaditaan monipuolista asiantuntevuutta.

TapioH
30.03.16, 03:27
Hieman eri näkökulmaa: Onko mitään konkreettisia todisteita olemassa siitä, että matka Australiaan olisi kestänyt noin *kuutisen vuotta? (siis. n.1877-1883)
(*jos Danielin omaa ilmoitusta, joka saattaa olla epätarkka, ei lasketa) (Mitään jälkiä Lontoossa tms??)

Vuosien varrella on muutamia kandidaatteja Danieliksi löydetty, mutta heidät on yleensä torpattu siitä syystä, että he ovat olleet Suomessa vielä 1880-luvun alkupuolella. Kuten esim. äskettäin mainittu Daniel Henrikinpoika Rysä (s.9.8.1860), joka tiettävästi muutti Anjalasta vuonna 1882 Ruotsinpyhtäälle. Minne tarkemmin? Onko joku jo joskus seuraillut esim. 1882-1884?

(Osa linkeistä samoja kuin SSHY:n keskustelussa jo aiemmin)

Daniel Henrikinpoika Rysä (Kymi) s.9.8.1860
Muuttotod. nr.47 6.11.1881 ilmeisen väärällä nimellä ”Tobias”
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=20695&pnum=70

Anjalassa sis.muutt. Nro 47
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/anjala/muuttaneet_1880-1887_mko56/5.htm
Nimi nyt Daniel, viite kk sivu 57

RK:ssa myös s-aika 9.8.1860
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=20441&pnum=44

Heti 1882 Strömforssiin eli Ruotsinpyhtäälle
Attestin nro 39 ja pvm 18.11.1882
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/anjala/muuttaneet_1880-1887_mko56/10.htm

Ruotsinpyhtään sisäänmuuttaneet v.1881-1884 taitavat puuttua.

TapioH
30.03.16, 04:55
Ruotsinpyhtäältä Daniel löytyy selaamalla täältä Svenskby nr.12:sta
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=25000&pnum=149 (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=25000&pnum=149)

Vuoden 1885 marraskuussa han on saanut muuttotodistuksen Lappträskiin (Lapinjärvi). Mutta menikö kuitenkin muualle?

Sanna H
01.04.16, 10:52
Onkohan kukaan ehtinyt kahlata Lapinjärven rippikirjaa 1880-1889 läpi?

Entä jos Aaron olikin Eero, pitäisikö etsiä Daniel Eriksson Heikkilää tai jotain sinne päin...?

Rajan pinnassa näyttää olevan useita seurakuntia joissa Hiskin syntyneet loppuvat jo ennen vuotta 1860.

T. Sanna

TapioH
01.04.16, 16:10
Katiha toimii tuolla kaakonkulmalla.
https://katiha.mamk.fi/

Esim. 1855-1865 -syntymäaikaväliltä se löytää (pelkästään) Daniel-nimisiä nelisensataa kappaletta. Patronyymitietoa ei ole paljon käytetty.

Hieman rajaten saadaan mm:

LAKI113 (https://katiha.mamk.fi/Search.action?save=false&parishList[]=0485&page=13&binding=1&registerlist[]=LA&search=)
SeiskariNordby,Rytkölä,no:3.Daniel
DanielssonRytkölä
1862

LAKI4291 (https://katiha.mamk.fi/Search.action?save=false&parishList[]=0215&page=291&binding=4&registerlist[]=LA&search=)
KoivistoSarenpä. Hyttilä. Hytti, n:o 14Daniel
ErikssonReitti
1858

LAKI4295 (https://katiha.mamk.fi/Search.action?save=false&parishList[]=0215&page=295&binding=4&registerlist[]=LA&search=)
KoivistoSarenpä. Hyttilä. Reitti n:o 17Daniel
EliassonReitti

1859LAKI011a264 (https://katiha.mamk.fi/Search.action?save=false&parishList[]=0504&page=264&binding=011&registerlist[]=LA&search=)
Sortavalan msrkKuokkaniemi N:14.Daniel
FabritiusSn.1861https://katiha.mamk.fi/img/details_green.png (https://katiha.mamk.fi/View.action?item=0504L011a0002203&register=LA&ref=results)

LAKI011a288 (https://katiha.mamk.fi/Search.action?save=false&parishList[]=0504&page=288&binding=011&registerlist[]=LA&search=)
Sortavalan msrkKuokkaniemi N:33.Daniel
MoilanenSn. 1862https://katiha.mamk.fi/img/details_green.png (https://katiha.mamk.fi/View.action?item=0504L011a0002456&register=LA&ref=results)

LAKI011a290 (https://katiha.mamk.fi/Search.action?save=false&parishList[]=0504&page=290&binding=011&registerlist[]=LA&search=)
Sortavalan msrkKuokkaniemi N:34.Daniel
TiainenSn.

1865LAKI004b157 (https://katiha.mamk.fi/Search.action?save=false&parishList[]=0215&page=157&binding=004&registerlist[]=LA&search=)
KoivistoKeskisaari Piekkala N:8Daniel
ErikssonReittiSon
1858

Lisäksi Sortavalan maaseurakunnassa on useita Danieleja Riekkalan Kymmenyksen alueella. (Priastadt Koomeny??)

tkukkonen
01.04.16, 18:34
Lisäksi Sortavalan maaseurakunnassa on useita Danieleja Riekkalan Kymmenyksen alueella. (Priastadt Koomeny??) Olipa lupaava aluksi. Äidin nimi on ehkä oikea.
1861 syntyi Daniel, vht B:ds Anders Skyttä, H:u Lisa Moilanen 30, mutta tämä ei ole tämäkään oikea henkilö. Merkintöjä on liian pitkälle Suomessa.

Tapani Kovalaine
01.04.16, 19:44
Kun Suomessa on henkilöllä sukunimenä Skyttä, Lämsä tai vastaava muu ääkkösellinen sukunimi, niin siirtolaiseksi lähtiessä Henrickson on taatusti parempi nimi kuin Öykkönen tai Mönkkönen. Saas nährä miten paljon henkilötietojen pesua on tässä keisissä tapahtunut. :)

Tuula Cu
02.04.16, 08:09
Tuon TapioH:n listan ekan Daniel Danielinpoika Rytkölän, s. 1862, voin eliminoida, vaikka hyvät syyt ääkkösien muuttamiseen tällä nimellä olisikin... (Esim. paikanvarauksissa Britanniassa Rytkölä on tosi hauska nimi, on koettu!)

Ensiksikin, Katihassa on tuossa virhe, koska Daniel on Yrjönpoika, s 11.10.1862 (tosin mainittu rippirkijoissa myös syntymäajalla 11.6.1864). Yhtään Daniel Danielinpoika Rytkölää ei ole Seiskarissa ollut.

Toiseksi, tämä Daniel pysyi Suomenmaassa, meni naimisiin 1886 ja sai lapsia vaimonsa kanssa vielä 1896.

(Lähteenä käytin Ismo Pyyppösen koostetta Seiskarin suvut 1700- ja 1800-luvulla).

Tuula K

TimoT
03.04.16, 11:01
Miksi te etsitte kaiken maailman Taneleita? Eikös tuo hänen ottamansa nimi antaisi jotakin vinkkiä?

Tapani Kovalaine
03.04.16, 11:31
Miksi te etsitte kaiken maailman Taneleita? Eikös tuo hänen ottamansa nimi antaisi jotakin vinkkiä?
Hyvä vinkki jälleen! Timo ei ole ilmeisesti jaksanut jaksanut lukea kaikkia auttamishaluisia viestejä, joita on SSHY:n keskusteluryhmässä pyörinyt jo neljän vuoden ajan ja sitten täällä Suku Forumissa ja nyt jo Facebookissa.

Kaikki mahdolliset pikkukivet on käännelty hänen (= siis Tanelin) sukunimensä, isän nimen, patronyymin, veljien ja sisarten nimien, syntymäpaikkakunnan sijainnin, Venäjän rajan siirtymisen, suomenkielisten nimien ääntämyksen, äidin etunimen ja myös Taneli -etunimen ympäriltä. Vielä ei ole tärpännyt!

Odotamme sitä riemun päivää, jolloin voimme Timollekin sanoa: vihdoinkin löytyi kunnollinen ratkaisu! Kyseessä ei ole mikään kaiken maailman ihminen vaan isoisä monelle suomalaiset sukujuuret omaavalle henkilölle.

TimoT
03.04.16, 15:19
Tarkoitin vain sitä, että Henrickson lienee johdettu patronyymistä, joten tämä Daniel lienee Heikin poika tai Heikin pojan poika. Muut Danielit lienevät sitten niitä muita ihmisiä.
En ole tosiaan lukenut läheskään kaikkea tästä Danielista. Onko hänen uskontonsa tiedossa?

TapioH
03.04.16, 19:37
Mielestäni uskonnosta ei ole ollut mainintoja missään. Toki tuo kyllä olisi hyvä lähtötieto.

Edes *kansalaisjulistuksessa ei ole sellaista kohtaa. Seikka, jota ei ole vielä huomioitu etsinnöissä: silmät olivat siniset :-)

*Tämän ketjun 1. viestissä on liitteitä.

On huomioitava, että (kuten monesti on sanottu) lähtötiedoissa voi olla paljonkin häikkää ja siksi on haettu henkilöä aika laajasti ja monesta paikasta. Matkaa asuinpaikasta Venäjän rajallekin on voinut olla 14 mailia, 40 mailia, 140 mailia yms. Sitä rajaa on muuten etelässäkin. Mailikin voi osoittautua mil:ksi eli Ruotsin n.10 km:ksi (tai vaikka merimailiksi 1,85km).

t.TapioH

Sanna H
03.04.16, 22:47
Melkeinpä olen enemmän ihmeissään jos suurin osa lähtötiedoista osuu kohdalleen KUN - olen positiivinen - Daniel lopulta löytyy. Pitäisi ehkä kohta laatia lista jossa on kaikki poissuljetut vaihtoehdot ettei tämä etsintä ala pyöriä ympyrää.

T. Sanna

TapioH
03.04.16, 23:04
Jep, kannatan poissuljettujen listaamista. Huom, ja sitä, että tuohon yhteyteen olisi laittettava kuinka pitkälle ko. kandidaattia on seurattu (viimeisine linkkeineen, jotta tarvittaessa seurantaa voi jatkaa).

Esim. 9.8.1860 Kymissä syntynyttä Daniel Henrikson Rysää olen seurannut v.1885 asti, jolloin hän sai Ruotsinpyhtäältä muuttokirjan Lappträskiin (Lapinjärvelle).
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=25000&pnum=149 (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=25000&pnum=149)

Tietääkseni ainoa alkuajan dokumentti Danielista on v.1889 vihkitodistus. Australiaanmuutto piti olla noin v.1883, mutta jospa tuossa on virhettä??
(Suomesta on oletettu lähdetyn n. 1877)

P.S. uskontoon liittyen, Daniel ainakin haudattiin Anglikaaniselle hautausmaalle
P.S.2 jos jollain on siirtolaisinstituutin paremmat tunnukset, niin mitähän Danielista on sieltä nähtävissä?

Essimi
04.04.16, 00:19
Tässä tiedossa syntymäpaikkana on Raahe, siis Brahestad (=Priastadt?).
Jospa tämän ainokaisen kerran sallitaan maksullisten tietojen julkistaminen...(en tiedä vaikka olisi jo moneen kertaan täällä kerrottu ja ihmettelen, ellei ole)
Yksityiskohtaiset Australia-tietokannan tiedot

Sukunimi Henrickson
Etunimet Daniel
Kansalaistaminen 1927/8107
Syntymäaika 1860
Syntymäpaikka Raahe
Syntymälääni Oulun lääni
Saapumisaika Australiaan 1883
Siiviilisääty Naimisissa, 9 F (A) A, 3
Puoliso Susannah (A)
Osoite Australiassa Boddington, W.A.
Ammatti Australiassa Farmer
Englannin kielen taito -
Matkareitti / laiva Via New Zealand to Adelaide
Asuinpaikat Australiassa London 4 years, New Zealand 2 years, Adelaide 9 months, Midland Railway 3 years, Willvawen West 40 years.

TapioH
04.04.16, 04:15
Kiitoksia ja tosiaan aiemmin ei ole tuolta saatuja tietoja ollut ketjussa.

Katsoin netistä 1858-1860 Raahen syntyneet, mutta valitettavasti en löytänyt Danielia ainakaan tuolta aikaväliltä. Syntyneiden arkistot loppuvat 1860:een, eli jos vuosi oikeasti olisi 1861-1863, niin ei näkyisikään. Voi olla, että kaikkikin Instituutin tiedot Danielista ovat suvulta peräisin ja Raahe on vain hyvä arvaus synnyinpaikasta. Ellei, niin sitten Raahe voisi olla lähtöpaikka Suomesta??

Lisää syntyneitä (1861-1885, ei digitoitu) löytyy Oulun maakunta-arkistosta.

Raahen arkistot arkistolaitoksella
http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/Selaus.action?lista=sarjat&kuvailuTaso=A&avain=315520.KA

Sanna H
04.04.16, 10:48
Voi olla, että kaikkikin Instituutin tiedot Danielista ovat suvulta peräisin ja Raahe on vain hyvä arvaus synnyinpaikasta. Ellei, niin sitten Raahe voisi olla lähtöpaikka Suomesta??

Käsittääkseni Raahe noissa Instituutin tiedoissa on nimenomaan se hyvä arvaus, harmi kyllä. Muista tiedoista en tiedä.

T. Sanna

TapioH
11.09.18, 15:53
Daniel Heikinpoika Rysä s.9.8.1860 Kymi
Ei muuttanut Ruotsinpyhtäältä Lapinjärvelle vaan Artjärvelle v. 1885 lopussa
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=29719&pnum=12
....
Rippikirja 1890-1899, Hietanan yläkylä, itsellisiä
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=29395&pnum=250
Rippikirja 1900-1909, Hietanan itsellisiä
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=29397&pnum=299

Kommenttina tuossa on "Tietämättömissä" eli varmuudella ei ole sama Daniel, joka jo meni naimisiin Australiassa 17.9.1889.

Katselin tuon loppuun, koska ulkomaan netissä näytti olevan vielä tuo Rysä-oletuskin vallalla.

t. TapioH


P.S. Koskahan Raahen 1860- syntyneet olisivat helposti netistä nähtävissä?

HaapaMik
11.09.18, 18:51
Kuinkahan moni on tutkinut jo samat asiat tässä noin 3 vuoden aikana? Alkuperäinen kysyjä ei tunnu kirjaavan päteviä vastauksia ja poissulkemisia mihinkään vaan kysyy aina vain uudestaan pelkillä perus-lähtötiedoilla + se surkea Hiskaus-osuma sieltä Kymenlaaksosta.

Sanna H
11.09.18, 19:34
Tässä tietääkseni uusimmat käänteet:

Dna-testi vahvistaa kysyjän suomalaisen perimän.

Tuorein kandidaatti on Taneli, joka muutti Raaheen Oulaisista vuonna 1874. Hän ei ollut syntynyt 1860 vaan 16.3.1854, Daniel Eriksson Heikkilä. Näyttää siltä, että nuori mies hyppäsi laivaan pikimmiten, koska yhtään ehtoollismerkintää ei Raahen rippikirjoista löydy. Hänellä oli vanhempi veli nimeltä Anders, s. 1851. Rippikirjassa lukee, että kirjeen mukaan Anders kuoli Oregonissa 1880. Danielilla ja Andersilla ei ollut siskoja, eikä kotikyläkään lähellä Venäjän rajaa. Tai no, voihan siitä vääntää, että mahtaako tarinan raja olla Pohjanlahti. Mutta joitain lupaaviakin seikkoja tässä tapauksessa nyt on. Seuraava osa Tanelin vaiheista ei ole enää netissä. Palasiko Raaheen vai jäikö kaukomaille, kysyjä odottelee Raahen kirkkoherranvirastosta lisätietoja.

Tässä Taneli Erkinpoika Heikkilä Raahessa:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=15031&pnum=19
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=15035&pnum=27

T. Sanna

Lisäyksenä vielä, Taneli Heikkilän äiti oli nimeltään Liisa.

Sanna H
11.09.18, 22:13
Rippikirjassa lukee, että kirjeen mukaan Anders kuoli Oregonissa 1880.

Hups, lipsahti väärä vuosi, siis 1883.

TapioH
12.09.18, 02:37
Kiitoksia tiedoista!

Danielin kohdalla ei ole juurikaan mitään tietoja sisäänmuuton lisäksi tässä 1880-luvun rippikirjassa.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=15031&pnum=19

Olisi luullut mahdollisen muuton tms. tuonne kirjatun, mutta sen sijaan hänet tosiaan on kirjattu vielä ainakin 1890-luvun rippikirjaankin ilman vastaavia merkintöjä.

Jos kyseessä olisi haettu Daniel, niin hänen olisi pitänyt siis olla Australiassa ainakin omissa häissä v.1889 vaikka kulkeminen maailman merillä olisi jäänytkin vähemmälle.

t.TapioH

Sanna H
12.09.18, 08:23
Totta TapioH. Tämä ehdokas vaatisi sen, että tiedonkulku olisi tökkinyt pahemman kerran.

Toivottavasti löytyy sen verran läheisiä dna-serkkuja, että suvun paikallistaminen helpottuisi vähän. Vertasin Gedmatchissa omia tuloksia, ja ihan hitunen on yhteistä, mutta siitä ei vielä ole apua...

T. Sanna

TapioH
19.09.18, 15:24
Danielin viimeinen ehtoollismerkintä Raahen kirjoissa on ehkä tämä 4.7.1875. Tässäkään sivulla ei ole muita muuttoja kuin 17.11.1874 Raaheen tulo mainittu. (8. alin nimi)
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=15029&pnum=19

Henkikirjapuolella vuoden 1875 kirja oli allekirjoitettu kesäkuussa 1875, joten Danielin olisi pitänyt näkyä siinä. Kirjan H:lla alkavat sukunimet kuitenkin puuttuvat. Ilm. 1 sivu puuttuu kun ottaa etsinnässä huomioon kirjan sivujen epäjärjestyksen...

Vuoden 1876 henkikirjan laivaosiosta s.932 löytyy ainakin samanniminen eli Daniel Heikkilä. Laivan nimi on "Impi". (v.1877 ei enää nimeä ko. laivoilla eikä liioin H:lla alkavissa sukunimissä)
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=74230150

t. TapioH

P.S. 1871-1881 (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=15029) rippikirjassa s.59 Anders Eriksson Heikkilä s.20.1.1851: viimeisin ehtoollismerkintä 8.7.1877 (9. nimi ylhäältä)
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=15029&pnum=18

TapioH
20.09.18, 22:21
Sukutarinan ja kansalaisuuspaperissa arvioitujen vuosien mukaan laskettuna Danielin olisikin pitänytkin olla jo vuonna 1877 Englannissa.

Jälkiä voi toki vielä löytyä jostain 1878...1889 henkikirjoista (tai 1889/1890... jolloin teoria saattaapi mennä nurin) kunhan tarkistellaan. Onkohan veljekset kirjattu 1880- ja Daniel myös 1890-luvun *rippikirjaan* oletuksella, että jälkeenpäin voitaisiin kirjata niihin lisätietoja heistä?? (Andersin kohdalla tulikin siis 1883 tapahtuma, mutta ei muuta)

Ja se, että nimi nyt on Daniel *Heikkilä* on toki tässä vaiheessa vain (lupaava) oletus.

TapioH

Julle
21.09.18, 08:43
< Sukutarinan ja kansalaisuuspaperissa arvioitujen vuosien mukaan laskettuna Danielin olisikin pitänytkin olla jo vuonna 1877 Englannissa. >

Ettei vaan jo Australiassa?
Henrickson Daniel 1860
Hakutulos Siirtolaisinstituutin Australia-tietokannasta.

Onnea tutkimiseen

HaapaMik
21.09.18, 14:23
Mikä hänen Gedmatch-numeronsa on?

TapioH
21.09.18, 17:20
Kaikki on jotakuinkin mahdollista. Jos joku haluaa nähdä koko v.1927 kansalaistamisnivaskan (ketjun alun liitteissä 1 sivu), niin se löytyy Australian kansallisarkistosta hakemalla nimihausta:
https://recordsearch.naa.gov.au/SearchNRetrieve/Interface/SearchScreens/NameSearch.aspx

Henrickson
Daniel
Immigration and naturalisation records
1927-1927


TapioH

Sanna H
21.09.18, 17:49
Kiitoksia! Olihan siellä tosiaan yksi ehtoollismerkintä Danielillakin. Tuo henkikirjojen laivaosio ei olekaan sattunut ennen silmiin, hyvä tieto.

Kysäisen vielä tuosta Gedmatch-numerosta kunhan kerkiän.

T. Sanna

Jani Koski
21.09.18, 18:42
Debbien numero on A066148. Oli tuolla Finnish Genealogy palstalla Facebookissa niin uskalsin julkaista täällä. Meillä ei ollut yhteisiä geenejä. :(

HaapaMik
21.09.18, 20:46
Eipä täsmää Debbie isän tai äidin puolen sukulaisiini 6 kpl eikä neljään muuhun tuttavaan, jotka eivät ole sukua minulle. Alueena suunnilleen Kymenlaakso Häme Uusimaa Keski-Suomi. Kovin on harvinaista, ettei täsmää keneenkään. En äkkiä uskoisi Suomi-juuria olevan. Vetäydyn sivuun tästä tapauksesta.

Sanna H
22.09.18, 07:33
Jani ehtikin jo kittinumeron etsiä. Hyvä HaapaMik kuitenkin että vertasit, nimittäin jos on harvinaista ettei sukulaisuutta löydy näillä alueilla ollenkaan, niin voisi arvailla ettei Danielin juuria siellä ehken olisi.

D:n tuloksissa dna-firma (en nyt muista oliko Ancestry?) on ilmoittanut olevan suomalaista perimää yhden isoisovanhemman laskennallisen siivun verran. Kuten sanoin, minulla löytyi pieni rippunen yhteistä, kolmessa kromosomissa. Ja itsellä käytännössä puuttuu nuo HaapaMik:n mainitsemat alueet, omat osuma-alueet on Pohjanmaa kokonaisuudessaan, Kainuu, Savo, Pohjois-Karjala, Satakunta ja Varsinais-Suomi sekä Lappi.

T. Sanna

raimoensio
22.09.18, 13:41
Netistä löytyy luetteloita Australian satamissa käyneistä laivoista ja niiden miehistöistä:


esim:

http://marinersandships.com.au/

TapioH
22.09.18, 22:39
Kiitos Raimoensio vinkistä.

Ko. saitti käyttää henkilöhaussa Googlea jo, mutta oman räätälöidyn Google-haunkin voi tehdä itsekin hakemalla Googlessa esim. seuraavia:

site:http://marinersandships.com.au Henrickson Finland
(löytyy myös d:llinen "Hendrickson" tuolla kuitenkin)

site:http://marinersandships.com.au 1883 Henrickson
(mm. eräs tulos http://marinersandships.com.au/1883/12/069tan.htm)

site:http://marinersandships.com.au 1882 Henrickson Finland
(mm. tulos http://marinersandships.com.au/1882/11/113nem.htm)

site:http://marinersandships.com.au 1882 adelaide henrickson
(mm. tulos http://marinersandships.com.au/1882/05/110sky.htm)

site:http://marinersandships.com.au new zealand henrickson

Siis yläpuolelta koko rivi hakutermiksi Googleen. Esim "site:http://marinersandships.com.au new zealand henrickson" (ilman lainausmerkkejä)
Yleensä jollain tavalla kirjoitettu Henri(c)kson tjsp löytyy haulla. Useita epävarmuuksia on mm: Nimi voi olla muuntunut tai ihan eri, kansallisuus voi olla vaikka lähtösataman mukaan tai muuten väärin. Alkuperäisen dokumentin voi kyllä katsoa listan alta "scan"-kohdasta, mistä voi joskus olla apua.

t. TapioH

TapioH
25.09.18, 03:57
Vuoden 2003 ketjualoituksessa (Ancestryssä) oli myös maininta, että Daniel olisi saattanut käyttää nimeä "Hakola" (mutta kirjoitusasussa voi olla virhettä). Englanninkielisesti ajateltuna tarkoitus olisi kai ollut, että lausuttuna tuo olisi Heikola tai ehkä Heikkilä. Australian passenger list-hauista (yo.) ei kuitenkaan löydy Hakolaa (eikä muuten Kolling/Colling -nimiäkään sopivalta ajanjaksolta).
(https://www.ancestry.com/boards/thread.aspx?mv=flat&m=831&p=localities.scan-balt.finland.general)

Mm. Etelä-Australian (SA) matkustajista (lehtitietojen mukaan saapuneet) en löytänyt lupaavia nimiosumia. Teoriahan oli, että hän olisi tullut Adelaideen (South Australia, SA) jollain laivalla Uudesta Seelannista vuoden 1883 paikkeilla (lähde kansalaistamispaperit).

Uuteen Seelantiin päätyneiden laivojen matkustajaluettelot voisivat olla myös mielenkiintoisia.
http://archives.govt.nz/resources/research-resources/searching-passenger-lists
"In a joint project between Archives New Zealand and FamilySearch (http://www.familysearch.org) of Utah, all the passenger lists held at Archives New Zealand have been digitised and are available through FamilySearch."
http://archives.govt.nz/research/guides/migration#imm2
https://archway.archives.govt.nz/CallAdvancedSearch.do

Tosin matkustajalistasivustoja on aika paljon eikä läheskään kaikkea ole katsottu. Uuden Seelannin matkustajalistaharrastajien sivujakin on....
https://www.newzealandshipping.co.nz/History/Passenger/index.htm

TapioH

TapioH
27.09.18, 16:04
Hämmennetään tätä soppaa hieman edelleen:

Erään sukuteorian mukaan Daniel ja Anders olisivat olleet Britannian kauppalaivastossa (Merchant Navy).

Ohjesivu tällä kertaa Crew List- hakuja varten:
https://www.rmg.co.uk/discover/researchers/research-guides/research-guide-c1-merchant-navy-tracing-people-crew-lists (https://www.rmg.co.uk/discover/researchers/research-guides/research-guide-c1-merchant-navy-tracing-people-crew-list)
Maritime History Research Collection (http://www.mun.ca/mha/)
https://www.mun.ca/mha/
-> Crew List index search, ja haku vuodesta 1881
https://www.mun.ca/mha/1881/crews1881.php
Nr.13: vuonna 1854 syntynyt Anders Henrickson ja 1851 syntynyt kaveri (nr.12) samasta paikasta Suomesta. Mistä, B?? (ei se mikään Bananikaan ole)
https://www.mun.ca/mha/1881/viewcrew1881.php?Record_ID=324213&%20CrewListPage=2&page=1
Ovat seuraavan sarakkeen mukaan kummatkin olleet aiemmin "American"-nimisellä aluksella. Listan alus tässä siis on "D. H. Morris"
Tuon toisen suomalaisen nimi jää epäselväksi??? Listan tulkitsija on kirjannut hänet Johon Adolphoniksi, mutta mikä lienee oikein?

Toki Anders/Andrew Henrickson on aika tavallinen nimi, mutta kiinnitti huomiota tuo (ehkä jopa täysin) samasta paikasta Suomesta oleva kaveri (jonka kirjoitustaito ei ole hääppöinen).

Saa näitäkin ampua alas... t. TapioH (niin ja Andersin s-vuoden piti olla 1851, mutta ovathan voineet vaikka vaihtua)

Sanna H
18.02.19, 13:43
Tuorein tieto Daniel Eriksson Heikkilästä (s. 16.3.1854 Oulainen). Selvisi, että todellakin viimeinen varmuudella oleva tieto Suomessa oleskelusta on vuodelta 1874, kun Daniel muutti Oulaisista Raaheen ja ilmeisen nopeasti lähti siitä merille. Ei perhettä, ei yhtään ainoaa ehtoolliskäyntiä. Nimi pysyy kirjoissa 1930-luvulle saakka, jossa on sitten merkintä "poissa", sen jälkeen nimikin katoaa.

T. Sanna

Sanna H
18.02.19, 14:25
Selvisi, että todellakin viimeinen varmuudella oleva tieto Suomessa oleskelusta on vuodelta 1874, kun Daniel muutti Oulaisista Raaheen ja ilmeisen nopeasti lähti siitä merille.

Korjaus, siis vuodelta 1875, silloin kävi vielä ehtoollisella Raahessa.

Jani Koski
18.02.19, 17:57
Jos Danielilla oli varmuudella siskoja, tulee Oulaisten Daniel sulkea pois laskuista, koska hänellä oli vain veljiä. Isäkin kuoli Suomessa 1868...

Sanna H
18.02.19, 21:07
Jani Koski, ei ole varmistettu että Danielilla olisi siskoja, vaan ne ovat sukutarinoita, joita sukulaiset ovat muistelleet hänen kertoneen. Tiedän varsin hyvin, että tarinoissa on eroavaisuuksia tähän ja jo syntymäajassakin on, kaikki on edelleen vain spekulointia. Minusta ketään ei voi sulkea tarinoiden perusteella pois, ennen kuin oikea mies löytyy. Voihan olla, ja toivotaan, että vielä löytyy joku, johon kaikki yksityiskohdat mätsäävät täydelleen.

Kiinnostavia muuten nuo Tapion löytämät Daniel ja Anders D. H. Morris alukselta.

T. Sanna

Sanna H
18.02.19, 22:28
Kiinnostavia muuten nuo Tapion löytämät Daniel ja Anders D. H. Morris alukselta.

Siis Anders ja "Johon", eihän siinä nimeä Daniel ollut. Joudun näköjään joka välissä korjailemaan mokiani :D: Mutta mikä ihme se paikka siinä tosiaan on?

Sanna

Essimi
18.02.19, 22:55
Luin sen paikannimen ensin Nauvo, sitten Raumo. Molemmat kai merisatamia.

Sanna H
18.02.19, 23:13
Daniel Heikinpoika Rysä s.9.8.1860 Kymi
Ei muuttanut Ruotsinpyhtäältä Lapinjärvelle vaan Artjärvelle v. 1885 lopussa
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=29719&pnum=12
....
Rippikirja 1890-1899, Hietanan yläkylä, itsellisiä
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=29395&pnum=250
Rippikirja 1900-1909, Hietanan itsellisiä
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=29397&pnum=299

Kommenttina tuossa on "Tietämättömissä" eli varmuudella ei ole sama Daniel, joka jo meni naimisiin Australiassa 17.9.1889.

Katselin tuon loppuun, koska ulkomaan netissä näytti olevan vielä tuo Rysä-oletuskin vallalla.

t. TapioH

Hämmennetäänpä taas ja palataan alkuun. Jos Daniel Heikinpoika Rysä kerran oli "tietämättömissä", eikö se periaatteessa voisi tarkoittaa, että oli vaikkapa häipynyt vähin äänin merille ja asettunut Australiaan kertomatta sitä Suomen viranomaisille? Tai muuten vaan tieto avioliitosta ja sen sellaisesta ei kulkeutunut Artjärvelle saakka? Sama juttu kuin Raahen Taneli Erkinpoika Heikkilällä...

Sanna

Sanna H
18.02.19, 23:16
Luin sen paikannimen ensin Nauvo, sitten Raumo. Molemmat kai merisatamia.

Niin voisi olla.

TapioH
19.02.19, 12:05
Aiemmassa rippikirjassa (1890-1899, sivu 247, rivi 20) tuo sama Daniel Rysä oli tiedossa ja Suomessa. Lukutaidot arvioitu yms. Ehtoollisella ei kuitenkaan kirjan mukaan käynyt. Arpa nr.4.
https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=29395&pnum=250

Tämä ei mielestäni sovi yhteen sen kanssa, että hän olisi 1889 mennyt naimisiin Australiassa. Tai ollut merillä ja muualla jo vuosia ennen sitä.

t. TapioH


Hämmennetäänpä taas ja palataan alkuun. Jos Daniel Heikinpoika Rysä kerran oli "tietämättömissä", eikö se periaatteessa voisi tarkoittaa, että oli vaikkapa häipynyt vähin äänin merille ja asettunut Australiaan kertomatta sitä Suomen viranomaisille? Tai muuten vaan tieto avioliitosta ja sen sellaisesta ei kulkeutunut Artjärvelle saakka? Sama juttu kuin Raahen Taneli Erkinpoika Heikkilällä...

Sanna

Sanna H
19.02.19, 12:30
Olet oikeassa. Jotenkin liian tiukka aikataulu Rysän pojalla olisi. GEDmatch-listaa selasin, ja minulla ja Danielin jälkeläisellä on useampia yhteisiä dna-osumia. En tiedä, voisiko niistä yhtään päätellä ilmansuuntia. Ajattelisin, että saattaisivat viitata joko Pohjanmaalle tai Itä-Suomeen Pohjois-Karjalasta ja Savosta ylöspäin, sen vähän verran, kuin olen heidän sukupuistaan selvillä.

T. Sanna

TapioH
19.02.19, 12:57
Jep. Liian kiirettä olisi ollut. Vielä aiempi rippikirjakohta (rk 1880-1889):

https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=29394&pnum=220

Ollut epäselvyyttä siitä, oliko vapautettu asevelvollisuudesta vai ei -> arpa 4 eli ei. Tullut yo. sivulle v.1886.
t. TapioH

Sanna H
19.02.19, 14:46
Selasin Genissä yhden yhteisen dna-osuman esivanhempia, hänellä on aika täysimittaiselta näyttävä sukupuu. Melkoisen puhtaasti näyttää Pudasjärveä, sitten on Kuusamoa, Puolankaa, Taivalkoskea, Utajärveä, Haukipudasta... sitä seutua. Yksi ainoa yksittäinen pieni pisto Turkuun. Ja tosiaan D:n suomalaisosumilla näyttäisi olevan hyvin tavallisia suomenkielisiä sukunimiä.

T. Sanna

TapioH
20.02.19, 17:35
Hei, kuten aiemmin on myös mainittukin, niin Danielin sukukertomuksiin pitää suhtautua aikamoisin varauksin. Ei kai tosiaan sekään ole mahdotonta, että hän olisi lähtenyt vasta vaikkapa 1881...1887 paikkeilla Suomesta??

Australian sanomalehtiarkistosta löytyy kertomuksia kauppalaivaston edesottamuksista esim. 1880-luvulta. Mukana vilahtelee esim. suomalainen laivanvarustajakaupunki "Nystad" (Uusikaupunki) joka oli siellä kohtalaisen hyvin tunnettu. Joskus mukana on myös matkustajalistoja.

Australian Kansalliskirjasto
https://trove.nla.gov.au/
Sanomalehdet
https://trove.nla.gov.au/newspaper/?q=

Arkistossa on mukana on mm. South Australia (SA) ja A:n alla kaupunki Adelaide... (browse articles by Place...)
Lähtötiedoissa on arveltu, että Daniel olisi tullut Australiaan (Uudesta Seelannista) juuri Adelaiden kautta vuoden 1883 paikkeilla.
Huom, että esim. The Advertiser-lehden digitointeja on myös ajalta ennen 1889.

t.TapioH

P.S. Danielin kuolinilmoitus v. 1938 lehdessä
https://trove.nla.gov.au/newspaper/article/41616590
Vasen palsta sivulla Deaths-otsikko -> on February 13, 1938, Daniel Henrickson

TapioH
21.02.19, 09:31
Yleiskuvaa siirtolaisuudesta Australiaan:
http://www.tunturisusi.com/australiansuomalaiset/
"1880-luvulla Australia ja Uusi-Seelanti alkoivat Suomen suunnalla kiinnostaa muitakin, kuin merimiehiä. Tällöin merimiesten ohella Oseaniaan suuntasivat kulkunsa myös ns. tavalliset siirtolaiset. Ensimmäisten lähtijöiden joukossa olivat Pohjanmaan ruotsinkieliset suomalaiset ja heidän perässään myös suomenkieliset."

"Suomalaisia merimiehiä purjehti 1800-luvulla tuhansittain eri maiden lippujen alla. Sydneystä, ja erityisesti Pyrmontin kaupunginosasta, muodostui 1800-luvun jälkipuoliskolla suomalaisten merimiesten keskus."

"Yleisimmin sijoituttiin Kaakkois-Australiaan, lähinnä Etelä-Walesin, Victorian ja Queenslandin osavaltioiden kaupunkeihin. Suomalaisten suosikki oli kaivoskaupunki Mount Isa. Kun asukkaita kaupungissa oli 13 000, niin heistä yli 10 % eli noin 1 500 oli suomalaisia."

TapioH
26.03.19, 12:12
**lähtötiedon mukaan olisi Daniel ollut vuosikausia rautateillä töissä. Siis n. 1884 alkaen. Löytyisikö näistä allaolevan linkin tuloksista senaikainen nimi? (ei tarvittavia tunnareita minulla lopullista tietoa varten)

All Western Australia, Railway Records, 1879-1986 (tuloksia 12 kpl)
https://www.ancestry.com.au/search/collections/wausrailway/?name=daniel_H&birth=1860&birth_x=1-0-0&name_x=1

Oletuksina tuossa on, että etunimi olisi oikein, sekä ~syntymävuosi.
Mahdollinen tulos voisi olla oikea tai ainakin edellinen sukunimi (ja syntymävuosi hakua laajentamalla, JOS oikean Danielin tunnistaa).

**https://www.ancestry.com.au/boards/thread.aspx?mv=flat&m=27&p=surnames.henrickson ("Places of residence in Australia London 4 years, New Zealand 2 years, Adelaide 9 months, Midland Railway 3 years, Willvawen West 40 years.")

TapioH

P.S. Miten on DNA-jälkien laita Suomessa? Sekin on mahdollista, että *koko* nimi on tekaistu (mutta DNA:lla ehkä jäljille?)

Jani Koski
26.03.19, 17:20
Katsoin noita tuloksia ja ainoastaan James Daniel Finlay sopisi vuosien mukaan oikeaksi (loput vuosilta 1897-1902), mutta hän on muiden lähteiden mukaan eri henkilö, käyttää tuota nimeä vielä 1930-luvullakin. Ja nai eri henkilön 1891.

tkukkonen
27.03.19, 20:27
P.S. Miten on DNA-jälkien laita Suomessa? Sekin on mahdollista, että *koko* nimi on tekaistu (mutta DNA:lla ehkä jäljille?)

Olen sitä mieltä, että kyseisellä henkilöllä oli motiivi sekoittaa jälkensä siinä tapauksessa, että karkasi laivastaan. Jostakin sellaisestahan tässä on ollut kyse. Siis mielestäni DNA on ainoa toivo, mutta jos ehyttä mieslinjaa ei löydy, niin taitaa olla hankalaa ratkaista tätä.

TapioH
28.03.19, 12:29
Jep, ei kauhean hyvältä näytä, mutta muutamia kiviä lienee kääntämättä vielä. Eräs niistä on Adelaidessa sairaalaanjoutuneet.
https://www.archives.sa.gov.au/content/hospital-admission-registers

Vaikka nimi voi olla muutettu, niin joka tapauksessa "Finland"-lähtöisiä kyllä löytyy. Jos Daniel oikeasti puhuikin ruotsia, niin syntymämaana listoilla voisi kai olla myös "Sweden" (tai jopa "Russia" emämaan mukaan),

GRG 78/49 Royal Adelaide Hospital Admissions 1840-1904
https://www.archives.sa.gov.au/sites/default/files/F%20-%20L_1.pdf
https://www.archives.sa.gov.au/sites/default/files/A%20-%20E_2_0.pdf

Eräs Henrichson vaikka tulovuosi, ikä ja ammatti ei täsmääkään:
6 Henrichson Andrew 02/01/1875 32y S Church of England Adelaide Baker Sweden 8m Montana (tullut siis n. 8kk sitten Montana-nimisellä laivalla)

847 Johnson John 05/05/1883 30y S Lutheran Sailors Home Servant Finland 4y Rosenthal

668 Johnson John R 24/04/1886 29y S Lutheran Sailors Home Seaman Finland 3y Sorata

30 Koli James 05/01/1885 21y S Protestant Piccadilly Seaman Finland 3d

255 Lindholm Carl 13/02/1886 28y S Lutheran Hergot tLaborer Finland 3y Amor

1155 Fors Alexander 15/07/1885 27y S Lutheran Franklin Street Laborer Finland 5.5y West Riding

817 Friland Karl 27/04/1884 22y S Lutheran Callington Navvy Finland 7m Yeoman

1032 Allen John Christian 21/06/1888 30 S Protestant Upper Sturt Labourer Finland 5y Batavia

909 Allen William 07/05/1879 32 S lutheran Laura (Lawian kunta? ks. alkup.909) Labourer Finland 1y 2m Goolwa

679 Andersen Andrew 27/04/1886 40 Mlutheran Glanville Carpenter Finland 7y Ivy

1860 Anderson August 28/10/1879 28 S Protestant Port Adelaide Seaman Finland .5m Atma

359 Anderson John 29/02/1876 31 S Church of England Port Adelaide Sailor Finland 1m Arden Connell

313 Brown John 22/02/1876 25 S Lutheran Port Adelaide Sailor Finland 3m Arden Connell

295 Erickson John 18/02/1876 22 S Lutheran Port Adelaide Sailor Finland 1d Kirkwood

Lisää ainakin todennäköisiä suomalaisia hakemalla Finland yms. näistä listoista:
https://www.archives.sa.gov.au/sites/default/files/M%20-%20R_1.pdf
http://www.archives.sa.gov.au/sites/default/files/S%20-%20Z_1.pdf

Jospa näistä löytyisi edes muita Suomesta hävinneitä ja heidän laivatietojaan?

TapioH

TapioH
29.03.19, 13:11
Oheisen linkin sivulla (v.2013) on useita sukutarinoita Danielista. Myös tunnettu "Dan" / "old Dan":na.

https://www.rootschat.com/forum/index.php?topic=629681.36

HUOM: Suomea koskevat teoriat ja oletukset on varmaan nyt jo 99,9% tutkittu ja useat moneen kertaankin, mutta Australiaa välttämättä ei. Ja nettiin tulee koko ajan uutta materiaaliakin.

Alla lainauksia, joissa paikkakuntia mainittu "Family Story":n yhteydessä:
------------------------------------------------------------------------------
1) "Daniel sailed the world for abt. 5 years so the story goes. He arrived in Port Adelaide, South Australia. Whilst there, he met a man recruiting Labour for building of the Champion Bay to Northampton railways. Railways in W.A wanted an Engineer Driver. Daniel left his ship and made his way to Champion Bay,(Geraldton) W.A. He didn't stay long as the work didn't suit him.

He returned south and decided with the help of a covered handcart to paddle his trade of watchmaker. He made his way around the country towns and farms. Here he met Susannah PAGE at Quindanning.W.A."

2) "It has been reported that he arrived in New Zealand and stayed for several years. He moved on to Australia and at some stage Dan `jumped' ship when it berthed in Melbourne and seemed to drift toward the Victorian goldfields. History reveals that during the Victorian gold rush whole ship's crew often deserted to journey to the fields, only to return several months later. It is by no means certain that Dan also visited the goldfields, but may have occurred.The first gold was discovered in Western Australia in the Kimberley region in 1885. He then appears in South West Australia around the Bridgetown area where he married and adopted a life that included Blacksmithing and small mixed farming."

3) "Summary, including information from other sources.
Daniel left Finland at about the age of 14 years.
His occupation was subsequently recorded as `farm worker'.
He joined the British Merchant Navy and circumnavigated the world several times, and `jumped ship' in Melbourne."

4) "Another Family story:
Daniel apparently travelled to Adelaide and Kalgoorlie to do surveying, he also a Blacksmith, Timber builder, Clock repairer at Quindanning.W.A."

5) "He may have left the Merchant Navy in New Zealand, moved to Melbourne, Adelaide and possibly Bunbury.
It is hard to imagine him as a surveyor in the WA goldfields for he was unable to read or write in English, but he may have been a staff man or assistant to a qualified surveyor. "

TapioH

P.S. Ammattinimikkeitä: Farm worker, Blacksmith, Timber builder, Clock repairer, Farrier ja varmaan aluksi Sailor tai Seaman

TapioH
29.03.19, 16:43
Edellisissä sukutarinoissa toistuu arvaus siitä, että Daniel olisi loikannut Melbournessa laivasta pois. (--> deserter eli karkuri)

Kyse on Victorian osavaltiosta, jonka esim. 1860 +/-2v syntyneitä Daniel-nimisiä karkureita ja normaalisti lähteneitä vuosilta 1875..1885 löytyy Ancestrysta hakemalla. En tosin näe tarkkoja tietoja. Lisäämällä Finland (ja exact) ei saisi yhtään tulosta.

https://www.ancestry.com.au/search/collections/ausvictoriacrew/?name=daniel&birth=1860&birth_x=2-0-0&name_x=_1&residence=1880&residence_x=5-0-0

TapioH

TapioH
30.03.19, 01:11
https://www.ancestry.com/search/collections/ausvictoriacrew/?name=daniel&birth=1855_finland_5086&birth_x=5-0-0_1-0&name_x=_1&residence=1880&residence_x=10-0-0

Laajensin hakua: Alla 1850...1860 Suomessa syntyneet Danielit, jotka Victoriassa 1870...1890 karanneet tai normaalisti lähteneet. Löytyi 3 tulosta: Taitaa olla 1856 syntynyt tuo lähin "David Heldon". En näe näitä tarkemmin, mutta tunnareilla saisi ehkä laivatiedonkin yms, Heldon ei ole ainakaan alkup. sukunimi(muoto) jos oikeasti suomalainenkaan? Nuo 2 muuta D B Davidsson ja D H Lindholm paremminkin voisivat olla.

Daniel Heldon year 30 May 1878
D B Davetson year 4 May 1888
D H Lindholm year 9 Feb 1887

Liekö uskottavantuntuisia tuloksia?

Sanna H
15.02.20, 14:25
Selailin Oulussa Raahen merimieshuoneen arkistoja. Huonot uutiset: ei näkynyt Daniel Henricksonia, joka olisi syntynyt 15.8.1860. Tosin eipä se yllättänyt. Minun nähdäkseni siellä ei ollut ketään uutta ehdokasta, joten palataan siis tähän muutamia vuosia vanhempaan oulaistelaiseen Heikkilän Eeron ja Liisan poikaan.

Tuorein tieto Daniel Eriksson Heikkilästä (s. 16.3.1854 Oulainen). Selvisi, että todellakin viimeinen varmuudella oleva tieto Suomessa oleskelusta on vuodelta 1874, kun Daniel muutti Oulaisista Raaheen ja ilmeisen nopeasti lähti siitä merille. Ei perhettä, ei yhtään ainoaa ehtoolliskäyntiä. Nimi pysyy kirjoissa 1930-luvulle saakka, jossa on sitten merkintä "poissa", sen jälkeen nimikin katoaa.

Tietoja ei Raahen kirkonkirjoissa ole enempää (paitsi em. lainauksesta unohtunut ehtoolliskäynti 1875), koska kävi niin, että ensimmäisellä reissullansa Taneli otti ja karkasi laivasta. Daniel Eriksson Heikkilä s. 16.3.1854 (Oulainen) on Raahen merimieshuoneen matrikkelissa numerolla 232. Hän otti jungmannin pestin alukseen nimeltä Impi 30.8.1875. Naimaton. 20.3.1876 karkasi Impiltä Philadelphiassa. Aika hyvä sauma tuossa vaihtaa vaikkapa esimerkiksi englantilaiseen laivaan, eikös ulkomaisissa laivoissa palvelleet suomalaiset olleet pääasiassa näitä karanneita kavereita? Minkälaisia papereita nämä karanneet esittivät viranomaisille, oliko papereita vai kertoivatko tietonsa ihan itse ja vastuu jäi kuulijalle?

T. Sanna

Sanna H
15.02.20, 15:05
Oulaisten Danielin veli, Anders Eriksson Heikkilä, löytyi Raahen matrikkelista numerolla 194. Matrikkelin tiedot: syntynyt Oulaisissa 20. "tammikuuta tai helmikuuta" 1851. Sisäänkirjautumisvuosi 1872. Puolimatruusi. Alukset joilla palveli Amfion ja Arion. 12.8.1875 lähti Arionilta, jos oikein ymmärsin, siihen loppuu informaatio. Rippikirjassahan sitten myöhemmin Andersin ilmoitettiin kuolleen 1888 Oregonissa.

TapioH
17.02.20, 04:16
Oulaisten Danielin veli, Anders Eriksson Heikkilä, löytyi Raahen matrikkelista numerolla 194. Matrikkelin tiedot: syntynyt Oulaisissa 20. "tammikuuta tai helmikuuta" 1851. Sisäänkirjautumisvuosi 1872. Puolimatruusi. Alukset joilla palveli Amfion ja Arion. 12.8.1875 lähti Arionilta, jos oikein ymmärsin, siihen loppuu informaatio. Rippikirjassahan sitten myöhemmin Andersin ilmoitettiin kuolleen 1888 Oregonissa.

Tulee mieleen aiemmin esittämäni miehistösivu (laiva "D. H. Morris" v.1881)
https://www.mun.ca/mha/1881/viewcrew1881.php?Record_ID=324213&%20CrewListPage=2&page=1

ja tuolla palvelleet pari suomalaista samalta paikkakunnalta Suomesta ja miesten s-vuodet 1854 ja 1851 (riveillä 12 ja 13). Miesten nimet eivät ihan mätsää mutta paljon/osa voi helposti olla keksittyä tai muuten väärin (tai sitten tämä on vain yhteensattumaa). Sen verran mätsää, että toinen on "Anders Henrickson", mutta s-vuosi on 1854. Kumpikin on ollut juuri aiemmin "American"-nimisellä laivalla. Se toinen nimi on surkean huonosti kirjoitettu ja tulkittavissa vaikka "Johon Adolphson":ksi kuten on selväkielisessä miehistölistassa. Mikä paikkakunta Suomesta on mainittu? B:llä alk.?

TapioH

Sanna H
17.02.20, 15:05
Tulee mieleen aiemmin esittämäni miehistösivu (laiva "D. H. Morris" v.1881)
https://www.mun.ca/mha/1881/viewcrew1881.php?Record_ID=324213&%20CrewListPage=2&page=1

ja tuolla palvelleet pari suomalaista samalta paikkakunnalta Suomesta ja miesten s-vuodet 1854 ja 1851 (riveillä 12 ja 13). Miesten nimet eivät ihan mätsää mutta paljon/osa voi helposti olla keksittyä tai muuten väärin (tai sitten tämä on vain yhteensattumaa). Sen verran mätsää, että toinen on "Anders Henrickson", mutta s-vuosi on 1854. Kumpikin on ollut juuri aiemmin "American"-nimisellä laivalla. Se toinen nimi on surkean huonosti kirjoitettu ja tulkittavissa vaikka "Johon Adolphson":ksi kuten on selväkielisessä miehistölistassa. Mikä paikkakunta Suomesta on mainittu? B:llä alk.?

TapioH

Olikos tähän paikkakunnaksi ehdotettu aikaisemmin Nauvoa? Minustakin tuo eka kirjain voisi olla se N, samalla sivulla on rustattu eri mallillakin, mutta kun vertaa vaikka Norway-sanaan tuolla miehellä nro 18? Vaan voi se olla jotain muutakin. Nauvossa on Wikipedian mukaan muuten kylä nimeltä Koum https://fi.wikipedia.org/wiki/Nauvo. Jossain sukutarinassa oli ehdolla myös äidinkieleksi ruotsi, taikka sitten kaksikielinen perhe.

Pentti Lohela
18.02.20, 16:38
Mielenkiintoinen tieto tämäkin. Kiitos tiedosta.

TapioH
19.02.20, 19:59
Mielenkiintoinen tieto tämäkin. Kiitos tiedosta.

Niin ja jos onnistuisi noiden suomalaismiesten jäljittäminen ko. laivalle ja 1881 vuoden jälkeisille aluksille, niin olisi hyvä. Huom: erään teorian mukaanhan *Daniel olisi tullut Australiaankin jo noin 1883 (ehkä Uuden Seelannin kautta). (*etunimikin on voinut olla alunperin toinen)

Oleellisena tietona laivasta (jonka nimi tunnetaan) pitäisi ensin löytää ns. "Official Number" ennenkuin lisätietoja alkaisi löytyä.

Ks. myös https://www.mun.ca/mha/1881/crews1881.php
(oletuksena tässä on siis, että kyse oli Brittiläisestä kauppalaivastosta)
http://collections.mun.ca/cdm/search/collection/mha_mercant

Ko. numeroita löytyy (mm.) tästä v. 1876 luettelosta:
http://collections.mun.ca/PDFs/mha_mercant/MaritimeDirectory1876.pdf

Arion: 63644 rakennettu: Pariisi 1858
Arion: 31076 Colombo 1869
Amphion: 8726 rakennettu 1804
Amphion: 9385 rakennettu 1832
Amphion: 57021 Padstow 1859

American 29936 RgLivp.1871 Cartsdyke1865
American 68822 RgSouthh.1873 Dundee 1873

Täältä voisi löytyä tietoja tai tieto arkistopaikasta
https://www.mun.ca/mha/holdings/searchcombinedcrews.php

Aikamoista hakuammuntaahan tämä on mutta tuurilla kai ne laivatkin seilaavat... (muuten "Crew Agreement" = Crew List)

TapioH

TapioH
19.02.20, 22:11
American-nimisiä laivoja on ollut hieman enemmänkin:
http://www.crewlist.org.uk/data/vesselsalpha?shipsearch=American&SearchType=Exact&submit=search

Se (sama), jonka official number oli 68822, upposi vuonna 1880.
Numerolla 29936 oleva on sama kuin aiemmin mainittu.

MHA:n hakurista ei näytä juuri irtoavan suoraan mitään, paitsi 1881 vuoden lista 29936:lle.

**Linkkisivun oikeasta yläkulmasta voi tehdä uusia hakuja ihan laivan nimelläkin**

Sanna H
28.02.20, 12:08
Kiitos Tapiolle laivatiedoista! Raahesta lähtenyt Amphion taisi olla ihka raahelainen laiva. Reinin ja kumppanien omistuksessa ollut Arion oli Raahesta myös:

Oulun Wiikko-Sanomia, 01.11.1873, nro 44, s. 2
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/485603?page=2
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot

Åbo Underrättelser, 17.06.1874, nro 137, s. 2
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/368289?page=2
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot

TapioH
01.03.20, 21:13
Oulaisten Danielin veli, Anders Eriksson Heikkilä, löytyi Raahen matrikkelista numerolla 194. Matrikkelin tiedot: syntynyt Oulaisissa 20. "tammikuuta tai helmikuuta" 1851. Sisäänkirjautumisvuosi 1872. Puolimatruusi. Alukset joilla palveli Amfion ja Arion. 12.8.1875 lähti Arionilta, jos oikein ymmärsin, siihen loppuu informaatio. Rippikirjassahan sitten myöhemmin Andersin ilmoitettiin kuolleen 1888 Oregonissa.

Raahen rippikirjassa Andersin viimeinen ehtoollismerkintä oli 8.7.1877
https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=15029&pnum=18 (Pitää muuten olla siis 1883 se kuolinvuosi Oregonissa)

Toivottavasti jossain vaiheessa näistä palasista voisi punoa uskottavan juonen, jolla myös Danielin (tai kuka oikeasti olikin) syntyperä ja -paikka selviäisi.

Tapio H

Sanna H
02.03.20, 13:45
(Pitää muuten olla siis 1883 se kuolinvuosi Oregonissa)

Niin olikin, kiitos korjauksesta!

KKujansuu
02.05.20, 17:13
Onkos tämä dokumentti ollut jo täällä esillä:

https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=34097&pnum=16

(SSHY:n jäsensivustolla). Se on ulkoministeriöön tullut Daniel Henricksonin kuolinilmoitus. Siinä syntymäaika on 15.8.1858 ja paikka Raahe. Tuskin kuitenkaan auttaa...

Sanna H
03.05.20, 16:45
Minä ainakaan en ole ennen nähnyt tätä, kiitoksia! Voiko tästä repiä johtolankoja, mistä nämä tiedot ovat peräisin Australian päässä? Ainakin syntymävuosi poikkeaa vähän, viittaisi siihen, että se ei todellakaan ole ollut varmuudella tiedossa. Joka tapauksessa tuolla päiväyksellä ei Raahessa ole syntyneiden luettelossa ketään.

T. Sanna

Calonius
04.05.20, 01:57
Onkos tämä dokumentti ollut jo täällä esillä:

https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=34097&pnum=16

(SSHY:n jäsensivustolla). Se on ulkoministeriöön tullut Daniel Henricksonin kuolinilmoitus. Siinä syntymäaika on 15.8.1858 ja paikka Raahe. Tuskin kuitenkaan auttaa...

Oho! Tämä vaikuttaa hienolta! En nyt tähän hätään pääse tsekkaamaan tuota.

TapioH
04.05.20, 13:28
Oho! Tämä vaikuttaa hienolta! En nyt tähän hätään pääse tsekkaamaan tuota.

Toivotaan, että tuo s-aika olisi muualta kuin sukulaisilta saatu (arviona). Eri vuosi eli 1858 antaa pientä toivoa. Tällöin kannattaisi esim. tsekkailla taas myös Raahen lähiseudun seurakuntia - ehkä useammalta vuodeltakin ja ainakin tuolta elokuuta.

Kari K:lle kiitokset: tuota dokumenttia ei ole aiemmin ollut mukana ketjuissa. Asiasta hieman toiseen: siirtolaisinstituutin Australia-tietokannan tiedot (jotka eivät nyt näy) Danielista näyttivät olleen sukulaisilta peräisin (vuosi 1860, myös kansalaistamispapereissa).

TapioH

TapioH
06.05.20, 21:31
Onko kukaan päässyt selaamaan (joskus) tätä Raahen digitoimatonta luetteloa?

Raahen seurakunta
"IC:7 Syntyneiden ja kastettujen luettelo ( 1861-1881 )
Säilytyspaikka: Kansallisarkisto Oulu"

Siis jos olisi muutaman vuoden virhe lähtötiedoissa (1858-1860)??

TapioH

P.S. Palataan Astialle

Juha
07.05.20, 06:17
Miten niin digitoimatonta? Löytyy SSHYn jäsenpuolelta




Juha

TapioH
07.05.20, 09:54
Oho, no niinpä löytyykin. Hyvä huomio. On viime vuonna digitoitu vapaaehtoisvoimin. Pitääpä tutkailla.
https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=31367


Edellisellä kaudella mukana ollut Salo Moderförsamling löytyy nyt Pattijoen nimellä
https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=26359


TapioH

ossi
08.05.20, 18:11
En tiedä onko vielä selvitetty tätä,mutta Oulaisissa Heikkilässä on syntynyt 20.1.1851 Anders Ericson Heikkilä,joka muuttaa 1871 Raaheen sekä veli Daniel Ericson Heikkilä,s.16.3.1854 ja muuttaa Raaheen 1874.Löytyvät mm. Oulaisten rk:ssa 1865-1874 sivulta 191,itselliset ja siitä taaksepäin.

Sanna H
08.05.20, 19:29
En tiedä onko vielä selvitetty tätä,mutta Oulaisissa Heikkilässä on syntynyt 20.1.1851 Anders Ericson Heikkilä,joka muuttaa 1871 Raaheen sekä veli Daniel Ericson Heikkilä,s.16.3.1854 ja muuttaa Raaheen 1874.Löytyvät mm. Oulaisten rk:ssa 1865-1874 sivulta 191,itselliset ja siitä taaksepäin.

Joo kyllä, ainakaan heitä ei näillä tiedoin voi täysin sulkea pois. Anders kuoli Oregonissa ja Daniel karkasi laivasta ja saattoi lopulta päätyä vaikka Australiaan. Tai sitten ei. Kaikkiin sukutarinoihin he eivät mätsää (esim. siskot, kotikylä nimeltä "Koomeny" 14 mailia Venäjän rajalta), mutta muuten kyllä voisivat hyvin olla.

T. Sanna

Sanna H
08.05.20, 20:41
Aikajanalla Oulaisten Daniel muuten sopii eräällä tavalla aika hyvin, koska hän karkasi raahelaisesta Impi-laivasta Philadelphiassa 20.3.1876. Jos Daniel hyppäsi pikapuoliin brittilaivaan, hän olisi seuraavaksi ollut Lontoossa kirjoilla, Australian kansalaisuuslomakkeen mukaan noin neljä vuotta, oleskeli sitten 2 vuotta Uudessa Seelannissa ja siirtyi Australiaan 1883.

Sanna H
09.05.20, 14:57
Askartelin Oulaisten Danielin perheen tietoja Geniin, ajatuksena, että sieltä on helppo tsekata lähteitä ja päivämääriä (voipi olla virheitä, aamuyön tunteina tehty). Löytyi myös mukavasti esipolvia, joita tietoja en ole sen kummemmin tarkistanut. https://www.geni.com/people/Taneli-Heikkil%C3%A4/6000000134057726859?through=6000000134052738879

Kuvitellaan nyt hetki, että 16.3.1854 Oulaisten Heikkilän eli Jutkon eli Jutkolan talossa syntynyt Daniel päätyi lopulta Australiaan ja perusti perheen siellä. Oletetaan, että Danielin isää, joka kirkonkirjoissa oli Eric, sanottiin Eeroksi ja äitiä Liisaksi. Heikkilän perhe asui pian itsellisinä, nähtävästi Isojärven talon tiluksilla. Pariskunta sai 8 poikaa, joukossa kahdet kaksoset. Pojista vain kolme eli aikuisiksi, 1842 syntynyt Johan, 1851 syntynyt Anders ja 1854 syntynyt kuopus Daniel. Liisa-äiti kuoli 1864, kun Antti oli 13-vuotias ja Daniel 10. Jäikö äiditön Daniel isänsä luo, vai mahtoiko hänestä huolehtia sukulaiset, tai joutuiko renkipojaksi tai huutolaiseksi? Ehkä paikassa, jossa Taneli-poika asui, oli serkkuja tai perheen tyttöjä, joista tuli kuin omia siskoja? Hilma (Herma), Helmi (Pearl), Anni (Annie)? (Tiesittekö muuten, että Margareta-nimi on kreikan kielessä helmi? Danielilla oli ainakin täti nimeltä Margareta, ehkä siis serkkujakin, olisiko voinut oppia merillä etymologiaa?)

Nälkävuonna 1868 kuolivat myös isä Eero ja isoveli Jussi. Jussilla oli Pyhäjärveltä (OL) kotoisin oleva itseään huomattavasti iäkkäämpi vaimo. Tiettävästi pariskunnalla ei ollut omia lapsia. Ehkä 37-vuotias Maria Laurintytär Kämäräinen oli se tarinan "äitipuoli", jonka kanssa pojat eivät tulleet juttuun? Oleskeliko Daniel välillä Jussin ja Marian kanssa Pyhäjärvellä, siellä Johan Eriksson Heikkilä ainakin Oulaisten kuolleiden luettelon mukaan kuoli, vaikka oli kirjoilla Oulaisissa. Maria-leski muutti takaisin Pyhäjärvelle.

1868 Daniel oli 14-vuotias. Ehkä tuo sukutarinoissa säilynyt ikäluku ei ollutkaan merillelähtöikä, vaan se ikä, kun hän lähti kotoaan taloihin rengin hommiin isän ja isoveljen kuoltua? Ripille päästyään Daniel kävi joka vuosi Oulaisissa ehtoollisella, kunnes 20-vuotiaana vuonna 1874 muutti Raaheen. Isoveli Antti, ainoa jäljellä oleva lähisukulainen, oli lähtenyt samaan kaupunkiin jo aiemmin ja sieltä merille 1872. Impi-laivaan jungmannin pestin 1875 ottanut Daniel karkasi jo ensimmäisellä reissulla maaliskuussa 1876. Oliko sovittu juttu, ja veljekset alkoivat purjehtia kimpassa brittilaivaston lipun alla?

Aikanaan Antti lähti jenkkeihin, Daniel jatkoi seilaamista kunnes reilun neljän Englannin vuoden jälkeen hyppäsi maihin Uudessa Seelannissa 1881 tienoilla, vietti siellä pari vuotta ja siirtyi sitten Australiaan 1883. Samana vuonna ainoa elossa ollut veli Antti hukkui Amerikassa 32-vuotiaana. Oliko Antilla perhettä tai jälkeläisiä, siitä ei ole tietoa. Raahen kirkonkirjoihin Taneli Erkinpoika Heikkilä merkittiin 1930-luvulle saakka ilman muita tietoja, kunnes 1938 ulkoministeriöstä tuli tieto raahelaisen Daniel Henricksonin menehtymisestä Boddingtonissa. Raahessa pappi tai sihteeri ei löytänyt kirjoista syntymäajaltaan sopivaa Danielia, mutta epäili kuitenkin miehen olevan poissaoleva Heikkilän Taneli, joten seuraavaan rippikirjan jaksoon häntä ei enää kirjattu eikä hänestä kuultu sen koommin.

Tällaisen tarinan voisi sepittää. Mutta mikä ihmeen paikka oli kertomuksen Koomeny 14 mailia Venäjän rajalta! Ja kuka löytäisi sopivat tyttöset nuoren Daniel Heikkilän lähipiiristä...

Jos Oulaisten Daniel olisi Australian Daniel, lapsenlapsenlapsi voisi saada näillä tiedoin dna-osumiksi lähimmillään vain noin 4. serkkuja ja siitä alaspäin, eli Danielin isän ja äidin sisarusten jälkeläisiä. Siis jos joku olisi testannut. Kuinkas hyvät mahdollisuudet geeniarpajaisissa mahtaisi olla, että olisi kunnolla samaa perimää sattunut näin kaukaisella sukulaisuudella? Tietysti asiaa helpottaisi se, että Daniel Henricksonin jälkeläisillä ei ole muita suomalaisia sukujuuria sekoittamassa tuloksia. Tuolta Genistä nyt olisi periaatteessa mahdollisuus heti joku Heikkilän sukulainen jäljittää.

T. Sanna

Antti Alfthan
09.09.20, 14:35
Netistä löytyy luetteloita Australian satamissa käyneistä laivoista ja niiden miehistöistä:


esim:

http://marinersandships.com.au/

Nyt kun asia on taas ajankohtainen ja kuumakin - Oulaisten Daniel polttaa - merkkaan tuon raimoension antaman laivalistan.

terveisin Antti A
itärajalta

tkukkonen
09.09.20, 16:04
Tarjosin apuani tässä asiassa toisella foorumilla useita vuosia sitten. Silloin en vielä ollut nähnyt sitä näkökantaa, että moni näistä karkaajista varmuuden vuoksi sekoitti henkilötietonsa, ettei vain joutuisi karkaamisesta vastuuseen.
Esimerkiksi Koomeny voi olla harkitusti keksitty. Olen sen vuoksi aika epäuskoinen erinäisten detaljien suhteen.

Näkisin toki kovin mielelläni "osuman", joka DNA:lla ehkä onnistutaan löytämään.

Antti Alfthan
09.09.20, 18:03
Tarjosin apuani tässä asiassa toisella foorumilla useita vuosia sitten. Silloin en vielä ollut nähnyt sitä näkökantaa, että moni näistä karkaajista varmuuden vuoksi sekoitti henkilötietonsa, ettei vain joutuisi karkaamisesta vastuuseen.
Esimerkiksi Koomeny voi olla harkitusti keksitty. Olen sen vuoksi aika epäuskoinen erinäisten detaljien suhteen.

Näkisin toki kovin mielelläni "osuman", joka DNA:lla ehkä onnistutaan löytämään.

Hei! Nimenomaan DNA on nyt auttanut arvioimaan tilannetta uudelleen.
Debbie on useissa osumissa Oulaisten Daniel Heikkilän s. 1854 sukulainen, mutta osumat eivät ole yksiselitteisiä ja kattavia, ainakaan toistaiseksi. Joka tapauksessa alueen voi rajata.
- lähtösatama oli mitä ilmeisimmin Raahe, Brahestad
- Daniel ei ole syntynyt Raahessa, mutta on kotoisin siltä alueelta mistä renkipojat kulkivat Raaheen ja sieltä merille
- syntymävuodesta on Australian Danielin tiedoissa ristiriitaisuuksia, samoin ikä kuollessa vaihtelee välillä 75-85 vuotta
- Kyseessä on mielestäni Daniel Heikkilä ja veljensä Anders (k. 1883 Oregon Andrew Hekkila) tai joku tämän Danielin melko läheinen sukulainen on lainannut henkilöllisyyden. Muuten dna ei selity.
Vanhan miehen tarinat tarinoina, mutta Oulaisissa on viiden merkityn kiven linja 1700-luvulta Pohjanmaan ja Savon rajalla.

t. Antti

LRyder
02.02.21, 20:07
Nyt on DNA-testeissä sukulaisuus löytynyt kaukaisena Australian Henricksoneihin. Juuret on Haapaveden ja Oulaisten alueelta joten lieneekö se jo jonkinlainen todiste, että Daniel on juurikin Oulaisista ja syntynytkin 1854 ?

TapioH
02.02.21, 21:13
Sanna H. kirjoitti
"Raahen kirkonkirjoihin Taneli Erkinpoika Heikkilä merkittiin 1930-luvulle saakka ilman muita tietoja, kunnes 1938 ulkoministeriöstä tuli tieto raahelaisen Daniel Henricksonin menehtymisestä Boddingtonissa. Raahessa pappi tai sihteeri ei löytänyt kirjoista syntymäajaltaan sopivaa Danielia, mutta epäili kuitenkin miehen olevan poissaoleva Heikkilän Taneli, joten seuraavaan rippikirjan jaksoon häntä ei enää kirjattu eikä hänestä kuultu sen koommin."

Eikös tuo aikalaisen papin arvelu kuitenkin ole vahvempi kuin kaukainen DNA-sukulaisuus? Voi hyvin todennäköisesti myös perustua sukulaisten Raahe-tulkintaan ensi vaiheessa, mikä voi olla myös väärin. Mitä on kaukainen? Välissähän on kuinkin vain muutama sukupolvi. Olisiko Daniel satuillut melkeinpä kaiken menneisyydestään? Mielestäni jotain sukutarinoista saisi nyt ensin osua ennenkuin julistetaan mitään. Hyvin hetteikköistä vielä on.

LRyder
02.02.21, 23:19
Meillä on juuri sukulaisuus tuohon Taneli Heikkilään. Yhteinen kantaisä on Esko Matinpoika Mylly s. 1713 sekä myös Jooseppi Erkkilä- Korpi s. 1698.

DNA-yhteys Australiaan siis puoltaa tai antaa vihreää valoa tälle olettamukselle että kyseessä on juuri Taneli Erkinpoika Heikkilä ja syntynyt 1854. Jos kyseessä olisi eri mies s. 1860 niin aika nuori hän olisi ollut lähtiessään merille (17v.), koska selvitys ja dokumentti kertoo että merillä on oltu ainakin 6 vuotta jo vuonna 1883 Australiaan tultaessa. Merille on lähdetty 1877 tai ennen. Taneli lähti merille 1875 mikä on aika lähellä. ......Y-DNA-testi Henricksoneilta voisi vahvistaa tätä tutkimuslinjaa tai sitten johtaa aivan muualle.

TapioH
03.02.21, 01:42
Meillä on juuri sukulaisuus tuohon Taneli Heikkilään. Yhteinen kantaisä on Esko Matinpoika Mylly s. 1713 sekä myös Jooseppi Erkkilä- Korpi s. 1698.

DNA-yhteys Australiaan siis puoltaa tai antaa vihreää valoa tälle olettamukselle että kyseessä on juuri Taneli Erkinpoika Heikkilä ja syntynyt 1854. Jos kyseessä olisi eri mies s. 1860 niin aika nuori hän olisi ollut lähtiessään merille (17v.), koska selvitys ja dokumentti kertoo että merillä on oltu ainakin 6 vuotta jo vuonna 1883 Australiaan tultaessa. Merille on lähdetty 1877 tai ennen. Taneli lähti merille 1875 mikä on aika lähellä. ......Y-DNA-testi Henricksoneilta voisi vahvistaa tätä tutkimuslinjaa tai sitten johtaa aivan muualle.

Juuri noihin merilläolovuosiin on vaikea uskoa. Täten myös syntymäajassa voi olla kohtalaistakin heittoa.

Suomalaiset olivat 1800-luvun halpatyövoimaa...
https://yle.fi/uutiset/3-10701814

Antti Alfthan
03.02.21, 08:26
Juuri noihin merilläolovuosiin on vaikea uskoa. Täten myös syntymäajassa voi olla kohtalaistakin heittoa.

Suomalaiset olivat 1800-luvun halpatyövoimaa...
https://yle.fi/uutiset/3-10701814

Danielilla saattoi olla syytä muistaa itsensä "vähän nuortuneen" siinä vaiheessa kun hän meni naimisiin. Eikä mies välttämättä ollut pitänyt lukua ikävuosistaan sen jälkeen kun päätti rippikoulun. Laivoillakin ikä oli arvio. Joten tuo 1860 ei välttämättä paljoa paina.
Oleellista on mielestäni se, että Raahessa tosiaan oli merimies Daniel Heikkilä vuonna 1875. Raahessa syntynyttä Danieliahan etsittiin kissojen ja koirien kanssa vuosikymmenet.

Bruce Henricksonin Y-dna valmistunee aikanaan. Taneli Heikkilän sukupuusta saattaa olla vaikeaa löytää mieslinjaa Suomesta. Mitenkähän on Zefanias Heikkilän jälkeläiset? Mutta joka tapauksessa jos Australiassa tulee "suomalainen" Y-haplo niin onhan sillä merkityksensä.

LRyder
03.02.21, 09:17
Danielilla saattoi olla syytä muistaa itsensä "vähän nuortuneen" siinä vaiheessa kun hän meni naimisiin. Eikä mies välttämättä ollut pitänyt lukua ikävuosistaan sen jälkeen kun päätti rippikoulun. Laivoillakin ikä oli arvio. Joten tuo 1860 ei välttämättä paljoa paina.
Oleellista on mielestäni se, että Raahessa tosiaan oli merimies Daniel Heikkilä vuonna 1875. Raahessa syntynyttä Danieliahan etsittiin kissojen ja koirien kanssa vuosikymmenet.

Bruce Henricksonin Y-dna valmistunee aikanaan. Taneli Heikkilän sukupuusta saattaa olla vaikeaa löytää mieslinjaa Suomesta. Mitenkähän on Zefanias Heikkilän jälkeläiset? Mutta joka tapauksessa jos Australiassa tulee "suomalainen" Y-haplo niin onhan sillä merkityksensä.

Juuri tuo henkilötietojen piilottelu laivoista loikanneilla oli tyypillistä. Tästä kertoo Rauli Virtasen kirja "Riosta Rotterdamiin". Suomalaisista laivoista tuohon aikaan pitäisi löytää joku muu Taneli/Daniel, jotta toista tutkimuslinjaa voitaisiin vielä pitää yllä.

Y-111 -testi antaa jo pienen määrän DNA-serkkuja joilla voidaan jo haarukoida läheisiä muita isälinjoja ja missä päin Suomea niitä on elänyt. Bruce Henricksonin testin aikataulua en tiedä. 2 kk ehkä jos on jo lähetetty.

TapioH
03.02.21, 12:20
Valitettavasti vain jo se, että Danielin alkuperäinen nimi ei olisikaan ollut Daniel voi tässä jo kaataa koko rakennelman. Jos on keksitty uusi henkilöllisyys, niin miksi ei sitten vaikka *myös* uutta etunimeä?
(Muut mystisesti ulkomaille kadonneet nuoret miehet tai vaikka joku kadoksissa oleva D. Henriksson Paananen Pielavedeltä?)

Miksi olisi säilytetty henkilöllisyys vaikka olisi karattu laivasta?

Olen kuten muutkin kyllä uskonut siihen, että ainakin etunimi olisi säilynyt, mutta sekin on siis vain oletus - jotain on pakko olettaa oikeaksikin annetuista lähtötiedoista/tarinoista. Vuosien myötä tässä jutussa oletan yhä vain vähemmän.

Niin ja äidin nimi (todennäköisyyksillä, aiemmin ketjusta) voisi olla Liisa, ja sellainen onkin jo löytynyt. Olisiko Danielin "hahmo" ainakin D.H. Morris-laivalla ollut Anders Henrickson? (s.1854, Nauvosta kuten maamies Johan s.1851, rivit 12 ja 13. v.1881)

https://www.mun.ca/mha/1881/viewcrew1881.php?Record_ID=324213&%20CrewListPage=2&page=1
Aiempi laiva olisi ollut nimeltään American. Näitä vuodentakaisia uudestaan.

Sanna H
04.02.21, 00:18
Suhtaudun hyvin positiivisesti, että Daniel oli Oulaisten Taneli, tai ainakin läheinen sukulainen. Pienellä aktiiviporukalla on tutkiskeltu FF-tuloksia, ja kyllä listan kärkipää viittaa hyvin vahvasti Pyhäjokilaakson alueeseen. Osumilta, joilla sukupuu on löydettävissä, löytyy myös hyvin yhteyksiä Taneli Erkinpoika Heikkilään s. 1854. Minusta sekin, että aivan läheisiä osumia ei löydy, on linjassa sen kanssa, että Danielin sisaruksista ei kukaan jatkanut sukua vaan läheisimmät osumat voivat olla lähimmillään Danielin serkkujen jälkeläisiä. Itse asiassa listan kärkikymmenikössä on ainakin yksi Danielin serkun jälkeläinen, lukemilla 81/23.

Sellainenkin kävi mielessä, että Tanelihan on voinut karkaamisen jälkeen seilata väärillä henkilötiedoilla, vaikka nyt eri etunimellä tai lähtösatamalla, mutta kaukana Australiassa palannut vanhaan tuttuun nimeen, kun ei ole ollut enää suurta pelkoa seuraamuksista. Tarinat on eläneet omaa elämäänsä.

Sanna H
04.02.21, 00:45
Ai niin, sukutarinoista puheenollen, Heikkilän perheen vaiheita seuratessa tarttui silmään pari mielenkiintoista juttua. En jaksa enää tähän aikaan illasta kaivella lähteitä esiin, mutta ihan näin ulkomuistista vähän heittelen sinne päin eli Tanelin lapsuudessahan vanhemmilta puuttui monia ehtoollismerkintöjä, joko jättivät käymättä tai oleskelivat jossain muualla. Käymättä jättäminen ei kai ollut kovin yleistä tuohon aikaan, kun määräys oli kuitenkin vähintään kerran vuodessa käydä. Tanelin vanhimmalle veljelle löytyi vaimo Pyhäjärveltä, ja tämä vaimo oli kotoisin Komun kylästä (Koomeny???). Taneli jäi orvoksi melkoisen nuorena, äiti kuoli ensin ja isänkin vei nälkävuodet. Taneli näyttää sitten olleen renkipoikana Heikkilän talossa sukulaistensa luona. Olikohan isäntä justiinsa tuo Sefanias, jonka Antti mainitsi aiemmin. No, joka tapauksessa tämä isäntä toimi nälkävuosina Oulaisissa jonkinlaisen työ- ja sairashuoneen valvojana. Tuossakin olisi periaatteessa ainesta tarinoihin kylätohtorista? Mutta no, voi olla tai voi olla olematta :)

TapioH
04.02.21, 01:29
"Sellainenkin kävi mielessä, että Tanelihan on voinut karkaamisen jälkeen seilata väärillä henkilötiedoilla, vaikka nyt eri etunimellä tai lähtösatamalla, mutta kaukana Australiassa palannut vanhaan tuttuun nimeen, kun ei ole ollut enää suurta pelkoa seuraamuksista. Tarinat on eläneet omaa elämäänsä."

Tuota samaa ajattelin, kun katsoin tilannetta D.H. Morris-nimisellä laivalla, jossa Daniel olisi ollutkin nimellä Anders Henrickson (s.1854). Yritin eilen kaivaa oikean Anders/Andrew:n elämän loppupuolta USA:sta (1883) laihoin tuloksin (mm. kuolinikä kiinnostaa). Olisiko ollut jälkipolvia USA:ssa (tytär s.1884 epäily juuri mahdollisuuksien rajoissa), mikä mahdollisesti tuurilla olisi näkynyt DNA:ssa??

LRyder
04.02.21, 09:44
DNA -Gedmatch -vertailussa meillä oli tällaiset arvot.

Sanna H
Largest segment = 8.8 cM
Total Half-Match segments (HIR) 105.8cM (2.949 Pct)

Bruce H
Largest segment = 3.9 cM
Total Half-Match segments (HIR) 27.3cM (0.761 Pct)

Sanna H
04.02.21, 14:35
Tuota samaa ajattelin, kun katsoin tilannetta D.H. Morris-nimisellä laivalla, jossa Daniel olisi ollutkin nimellä Anders Henrickson (s.1854). Yritin eilen kaivaa oikean Anders/Andrew:n elämän loppupuolta USA:sta (1883) laihoin tuloksin (mm. kuolinikä kiinnostaa). Olisiko ollut jälkipolvia USA:ssa (tytär s.1884 epäily juuri mahdollisuuksien rajoissa), mikä mahdollisesti tuurilla olisi näkynyt DNA:ssa??

Niinpä, kun ei kerran niiden kissojen ja koirien kanssakaan löydy miehistölistoista sopivaa, niin pistää epäilemään että käyttikö veljensä etunimeä ja kaverinsa lähtösatamaa.

Ollaan varmaan tuota samaa mahdollista tytärtä mietitty, mutta en myöskään onnistunut löytämään enempää tietoja, enkä sitä ehtikö Antti naimisiin ennen kuolemaansa. Uutisjutussa ei mainittu omaisia. Tuossa FF-listassa ei-suomalaiset huippuosumat näyttäisi nimien puolesta australialaisilta, eikä mikään oikein soittanut kelloa että voisi olla Antin jälkeläisiä, mutta enpä toki voi varmoiksi mennä sanomaan.

Sanna H
04.02.21, 14:42
DNA -Gedmatch -vertailussa meillä oli tällaiset arvot.

Sanna H
Largest segment = 8.8 cM
Total Half-Match segments (HIR) 105.8cM (2.949 Pct)

Bruce H
Largest segment = 3.9 cM
Total Half-Match segments (HIR) 27.3cM (0.761 Pct)

Meillä näyttäisi olevan ainakin Oulaisten Koskela-Kiviranta yhteistä 1700-luvun alkupuolella, isäni puolelta. Australialaisten kanssa minulla on myös ripaus samaa, äidilläni vähän enemmän. Äidin puolelta epäilen, että yhteys tulee jostain tuntemattomasta NPE-tapauksesta, hänellä on osumia Pyhäjokilaaksossa mutta ei tunnettuja esivanhempia siellä suunnalla. Todennäköisesti menee kuitenkin kirkonkirjojen ulottumattomiin.

TapioH
04.02.21, 16:18
Brittiläisen kauppalaivaston (Merchant Navy) matkustajalistoihin on erittäin rajoitettu näkyvyys esim. ao. sivulla haku koskee vain vuotta 1881
https://www.mun.ca/mha/1881/crews1881.php

Vaikka esim. laivan nimi olisi tiedossa, niin lukuisten samannimisten takia pitää tietää tai ottaa selville ns. official number, jonka jälkeen matkustajalistan olinpaikka. Joskus harvoin se on netissä. Voi olla esim ympäri UK:ta erinäisissä laitoksissa.

Tämän ketjun lehdellä 10 (helmikuu 2020) on näistä laivajutuista lisää. Pointti siis on siinä, että matkustajalistojen kattavuus on heikko, eikä voi välttämättä tehdä varmoja johtopäätöksiä sen perusteella. Eikä lähellekään kaikkea säilytetä paikallisissa arkistoissakaan (UK). Ja sekin, että palveluspaikka olisi ollut tuo kauppalaivasto, on osa sukutarinaa.

LRyder
06.02.21, 20:33
Debbie Miles on Daniel Henricksonin pojanpojan tytär. DNA-osuma meillä on 30cM mikä tarkoittaa normaalisti että ollaan 6. serkkuja. Se kyllä vastaa sitä että meidän yhteinen esi-isämme olisi Esko Matinpoika Mylly joka on minun 5. isoisäni. Laskuri on täällä: https://dnapainter.com/tools/sharedcmv4?fbclid=IwAR1FmcgNyeRFaup0Stj5DWoYWnTSSg YHQ9aDhDJXbG7LkzwafeEyQL04qUY

LRyder
08.02.21, 11:24
Vielä merkittävämpi testi ulos: 4. serkkuni Juhan ja Debbien välille FTDNA arvioi serkkuyhteydeksi 2. - 4. serkku. Heillä on yhteistä DNA-osumaa 63 cM . Kromosomi 6:ssa on jopa 31cM pitkä identtinen block.

TapioH
08.06.21, 12:41
https://www.geni.com/people/Taneli-Heikkil%C3%A4/6000000134057726859

"The DNA evidence in 2021 and earlier suggests strongly that sailor Daniel Heikkilä from Brahestad deserted 1876 in Philalelphia can be identified as sailor Daniel Henrickson arriving 1882 to Australia. (Antti Alfthan)

In May 1882 Daniel Henrickson from Brahestad, Finland is in the crew of clipper Duke of Sutherland with two other Finns, the vessel sinking in the port of Timaru, New Zealand. The previous ship of Daniel was Slieve Donard, 1499 tons, before September 1881."

Mistä muuten Danielin vuonna 1882 Australiaan tulo näkyi? Entä aiemmat crew listit? (ei näy sukuhistorian tai genealogian alla)

Sanna H
08.06.21, 13:24
https://www.geni.com/people/Taneli-Heikkil%C3%A4/6000000134057726859
Mistä muuten Danielin vuonna 1882 Australiaan tulo näkyi? Entä aiemmat crew listit? (ei näy sukuhistorian tai genealogian alla)

Hei TapioH, tutkinnat on edistyneet, mutta tuloksista on enemmän kerrottu tuolla Facebookin puolella, pahoittelut että tätä ketjua on päivitetty harvakseltaan!

En ehdi nyt tähän hätään tarkempia faktoja etsiä, mutta vastaan ulkomuistista. Eli Uudessa Seelannissa on henkilö, jolla on myös suomalainen isoisoisä etsinnässä, nimeltään ruotsalaisittain Matts Mattsson. Tämä Matts Mattssonin jälkeläinen siis tilasi (muistaakseni) briteistä Uuden Seelannin edustalle haaksirikkoutuneen Duke of Sutherlandin miehistöluettelon, jossa on siististi alekkain Daniel Henrickson, Brahestad ja Matts Mattsson, dito. Muistaakseni tämä oli vuodelta 1881? Danielin ja Mattsin pesti päättyi sinne ja uudet seikkailut alkoivat.

LRyder
08.06.21, 13:33
Hei, DNA-yhteyksiä on selvitelty lisää ja yhteiset esi-isät löytyy Daniel Ericsson Heikkilään / Henricksoniin Oulaisista Hirsikosken - Törmälän suvusta ja Haapavedeltä Myllyn suvusta.

TapioH
08.06.21, 14:05
Kiitos tuosta tiedosta. Olikohan vielä vuoden 1882 aikana päätyminen Australiaan päättelyä vai oliko jotain löytynyt? Ja olikohan Duke of Sutherlandin crew listissa mielellään Danielin syntymävuosi sama (Daniel Heikkilän) 1854? (En ole FB:ssa enkä periaatteessa siihen liity)

Antti Alfthan
08.06.21, 16:41
Duke of Sutherland upposi satamaan v 1882. Oman kertomansa mukaan Daniel Henrickson tuli Australiaan 1883,
Uudesta Seelannista.

LRyder
08.06.21, 23:47
Kiitos tuosta tiedosta. Olikohan vielä vuoden 1882 aikana päätyminen Australiaan päättelyä vai oliko jotain löytynyt? Ja olikohan Duke of Sutherlandin crew listissa mielellään Danielin syntymävuosi sama (Daniel Heikkilän) 1854? (En ole FB:ssa enkä periaatteessa siihen liity)

Kirkonkirjoissa on tuo 1854 oikein. Ilmeinen harhautus on syntymäajan muuttaminen ja sukunimi jossa ei ä-kirjainta. Muutoin olisi voitu palauttaa Suomeen. Kirjoitustaitoa ei miehellä ilmeisesti ollut kun lähti katovuosien jälkeen huonolla koulusivistyksellä merille. Amazing Race !

TapioH
09.06.21, 02:59
Kiitos vastauksista. Vuosi 1883 on tuttu jo lähtötiedoista asti (kansalaisuushakemus) ja lähde siinä tosiaan on henkilö itse eli Daniel. Moni asia ei kai vastannut ihan todellisuutta, mutta JOS nyt löydetty Uuden Seelannin henkilö on sama Daniel, niin aikataulu ainakin vaikuttaisi hyvältä.

Tutkin Australiaan saapuneita aika laajasti mm. vuonna 2018 (tämän ketjun lehti 7) löytämättä lupaavia ehdokkaita.
Samanniminen henkilö (Uudessa Seelannissa)(vain nimi on liian heppoista):
"Daniel Henrickson for smoking in a railway carriage contrary to regulations was fined 10s and costs by Magistrate Thompson Palmerston yesterday." Lehti uudessa Seelannissa: The Manawatu Herald 30.4.1907 https://paperspast.natlib.govt.nz/imageserver/newspapers/P29pZD1NSDE5MDcwNDMwJmdldHBkZj10cnVl

Antti Alfthan
09.06.21, 03:26
Duke of Sutherlandin listassa on miesten nimet, arvioitu tai annettu ikä, kansalaisuus ja kotipaikka (kotisatama), merimiestaito - näillä AB eli kokeneimmat. Lisäksi on edellinen laiva, molemmilla sama. Listassa on myös kolmas suomalainen.
Viisi-kuusi vuotta Danielin purjehduksista on kuitenkin pimennossa. Siinä ajassa iästä tulee vain numero, ja tarinoita kerrotaan merellä satoja.

Nyt kierroksessa on itselläni "John Higgins", Eteläisen Suomen mies. Sukulaisuuksista ei ole vielä selvää tietoa, mutta laivan reitti vv 1852-54 on löytynyt lehdistä.

LRyder
09.06.21, 07:53
Australian suvun DNA-testeistä tähän asti merkittävin on Debbie Milesin 90 cM serkkuyhteys Korkiakoski -sukuun josta löytyy yhteinen esi-isä Pekka Pekanpoika Hirsikoski Oulaisista. Mylly-sukuun 60 cM on pienempi mutta siellä pitkä yhtein block. Y-DNA -testejä ei ole saatu. Miehet ovat varovaisia jostain syystä näiden testien kanssa. Tuskin rahasta kiinni vaan jostain muusta.

TapioH
09.06.21, 14:00
Slieve Donard: Official number 21473 (Liverpool, Belfast, 1499 tons)
https://www.crewlist.org.uk/data/archivecrewlists/21473
Löytyy mm. 1881 crew list-viite, MHA:n sivu sen sijaan ei tunne
https://mha.mun.ca/mha/holdings/viewcombinedcrews.php?Official_No=21473

"PRONI" - Public Record Office of Northern Ireland - on Pohjois-Irlannin Arkistolaitos.

Antti Alfthan
10.06.21, 13:06
Slieve Donard: Official number 21473 (Liverpool, Belfast, 1499 tons)
https://www.crewlist.org.uk/data/archivecrewlists/21473
Löytyy mm. 1881 crew list-viite, MHA:n sivu sen sijaan ei tunne
https://mha.mun.ca/mha/holdings/viewcombinedcrews.php?Official_No=21473

"PRONI" - Public Record Office of Northern Ireland - on Pohjois-Irlannin Arkistolaitos.

Daniel Henrickson ja Matts Mattson kirjattiin laivan Duke of Sutherland miehistöön Lontoossa v. 1881 puolella, aikaisempi alus Slieve Donard, Belfast. Tiedoista ei käy vielä ilmi oliko kolmannella suomalaisella sama aikaisempi alus, mutta kaikki nämä olivat kokoneita merimiehiä, vaikka ikä on merkitty aika nuoreksi. Slieve Donardin listasta näkyisi taas edellinen laiva, joten ainakin osa Danielin purjehdushistoriaa voisi täten selvitä, vähitellen.

TapioH
10.06.21, 15:38
Daniel Henrickson ja Matts Mattson kirjattiin laivan Duke of Sutherland miehistöön Lontoossa v. 1881 puolella, aikaisempi alus Slieve Donard, Belfast. Tiedoista ei käy vielä ilmi oliko kolmannella suomalaisella sama aikaisempi alus, mutta kaikki nämä olivat kokoneita merimiehiä, vaikka ikä on merkitty aika nuoreksi. Slieve Donardin listasta näkyisi taas edellinen laiva, joten ainakin osa Danielin purjehdushistoriaa voisi täten selvitä, vähitellen.

Crew List/Agreementit on arkistoitu päättymisvuoden mukaan ja siis esim. joskus v.1881 päättynyt sopimus on voitu tehdä v.1880 tai vaikka 18kk vuotta 1881 aiemminkin. On voitu tehdä sopimuksia matkakohtaisestikin. T.s. ei ole varmaa, että ko. suomalaiset löytyvät säilyneistä dokumenteista. Mutta, vain veikkaamalla voit voittaa...

Antti Alfthan
10.06.21, 18:02
Crew List/Agreementit on arkistoitu päättymisvuoden mukaan ja siis esim. joskus v.1881 päättynyt sopimus on voitu tehdä v.1880 tai vaikka 18kk vuotta 1881 aiemminkin. On voitu tehdä sopimuksia matkakohtaisestikin. T.s. ei ole varmaa, että ko. suomalaiset löytyvät säilyneistä dokumenteista. Mutta, vain veikkaamalla voit voittaa...

Itse listoissa näkyy kapteenin määräykset mm. muonituksesta - matkalle lähdettäessä. Samoin miehistö on värvätty lähtiessä, pääasiassa. Tätä tarkoitan vuodella mitä on syytä etsiä. Nyt Duke of Sutherland lähti v. 1881, upposi keväällä 1882. Todennäköistä olisi että näiden miesten edellinen pesti on päättynyt v- 1881 puolella, ehkä Lontooseen. Tästä Sleive Donard (of Belfast) vuoden 1881 paperinipusta näkyisi, toivottavasti, nuo suomalaiset ja vallinneen käytännön mukaan edellinen laivansa. Ja niin edelleen.

Sanna H
23.09.22, 22:00
Käväisin Oulussa penkomassa Raahen merimieshuoneen arkistoa. Laitetaas tännekin ihan pikaiseen vielä tiivistelmää, kun ei kaikki ole tuolla Facebookin puolella.

Eli Oulaisten Daniel Eriksson Heikkilä, https://www.geni.com/people/Taneli-Heikkil%C3%A4/6000000134057726859, todellakin karkasi laivasta Philadelphiassa. Raahelaisen parkki Impin laivapäiväkirjasta selviää, että tarkka päivä oli kaiketi 5.3.1876. Aamulla 6.3.1876 huomattiin, että matruusi Korvelin https://www.geni.com/people/Anders-Korvelin/6000000130772904989?through=6000000093277824404 ja jungmanni Heikkilä olivat karanneet. Tästä eteenpäin siis Danielin merenkulun vaiheet on pimennossa, kunnes haaksirikkoutui Duke of Sutherlandin mukana Uuden Seelannin Timarussa toukokuussa 1882. https://paperspast.natlib.govt.nz/newspapers/THD18820503.2.3.2?query=tennent. Edellinen laiva oli miehistöluettelon mukaan nimeltään Slieve Donard. Karkurikaveri Anders Korvelin palasi myöhemmin takaisin kotiin ja perusti perheen Raahessa.

Tanelin veli Antti https://www.geni.com/people/Antti-Heikkil%C3%A4/6000000134056994877 afmönstrattiin Arionilta Raahessa 17.8.1875. Matrikkelissa ei ole enempää tietoa. Voi hyvinkin olla, että kiireessä on jäänyt mulla toinen aukeama huomaamatta, jos sellainen siellä arkistossa oli. Antti kävi Raahessa ehtoollisilla 12.9.1875, 11.6.1876 ja 8.7.1877.

Anders Eriksson Heikkilä löytyy Raahen 1876 henkikirjan laivalistoilta Metsola-nimisestä laivasta. Matkan on siis ehtoolliskäynneistä päätellen pitänyt alkaa 11.6.1876 jälkeen. Metsolan päästökatselmus pidettiin
seuraavana kesänä 25.6.1877. Siitä ehti hyvin heinäkuun aluksi ehtoolliselle. Sitten menee vähän epävarmemmaksi, mutta kun suljetaan pois Raahen toinen Antti Heikkilä joka oli Amphitritella henkikirjassa 1877, niin löytyisi Aino-nimisestä aluksesta A. Heikkilä. Edelleen Ainon miehistössä on Anders Heikkilä henkikirjassa 1878, sen jälkeen ei. Eikä ole niitä ehtoollisiakaan enää. Seuraava tieto tulee kirjeessä, kuolema Oregonissa helmikuussa 1883. Jos Antti siis seilasi Britannian kauppalaivastossa, se olisi luultavasti tapahtunut jolloinkin välillä 1878-83.

Antin kanssa Metsolalla oli yhtäaikaa eräs Oskar Nordberg, https://www.geni.com/people/Oscar-Agabus-Nordberg/6000000089391352025?through=6000000159303932856. Myöhemmin Oskar Agabus karkasi raahelaisesta Matts August -laivasta Baltimoressa yhtäaikaa stuertti K. G. Peiklinin (Pecklin) https://www.geni.com/people/Kaarle-Kustaa-Pecklin/6000000187366918840?through=6000000187367123821, jungmanni Michel Kuljun https://www.geni.com/people/Mikko-Kulju/6000000187251461881 ja puolimatruusi Matts Luodon https://www.geni.com/people/Matti-Matheson/6000000176854245821 kanssa 27.12.1878.

Muista sen verran, että Mikko Kulju kuoli Australiassa 1891 ja Pecklinin vaiheista ei toistaiseksi ole tietoa karkaamisen jälkeen. Matti Luoto oli, yllätys yllätys, Taneli Heikkilän kanssa Duke of Sutherlandilla 1882.

Oulusta kotoisin olleen Oskar Nordbergin isä oli ilmeisesti karannut laivasta jo 1850-luvulla, poika siis seurasi isän jalanjälkiä laivakarkurina. Karkureissun jälkeen seuraava tieto hänestä saadaan Raahen henkikirjassa 1883, Oskar on proviisorina "Venäjällä" mutta verotetaan Raahessa. Oskar Agabus palasi sitten Raaheen, josta aloitti menestyksellisen apteekkarin uransa. Eikö tässä ole jotain tuttua? Perhetarina kertoi, että Daniel ja veli Andrew lähtivät isän kanssa merille, isä (ja oliko myös Andrew) menivät sitten jenkkeihin opiskelemaan lääketiedettä. Isä oli kylätohtorina 14 mailia silloisesta Venäjän rajasta "Koomeny"-nimisessä kylässä. Isä olisi halunnut Danielinkin opiskelevan, mutta tämä tykkäsi jatkaa seilaamista. Olisko tässä tarinassa nyt ollutkin joku kiva sekoitus aineksia Oskar Agabuksen elämästä?

No, vielä jää kysymyksiä seuraavallekin Oulun reissulle!

- Sanna