PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pohjois-Pohjanmaan Jukoset 1500-1600-luvuilla?


tubike
25.06.08, 12:03
Yritän jäljittää isäni sukua, eli mistäpäin lienee Jukosen sukua saapunut Laatokan ja Kannaksen Karjalaan noin 1630-luvulla (Kurkijoki, sekä 1700-luvulla Jääski jne.).

Jukosista näyttäisi sieltä täältä muutamia tietoja löytyvän mm. Savon alueelta (varhaisin tietämäni 1665 Lemi) sekä Etelä-Pohjanmaalta (noin 1700 Lappajärvi, Kauhajärvi). Vanhaa paikannimistöä mm. Keuruulla (tila Jukola, järvet Jukojärvi ja Jukonen), mahdollisesti Pattijoella ja muuallakin.

Mutta tässä vaiheessa kiinnostaa erityisesti tämä Pohjois-Pohjanmaan ja Lapinkin alue.

Limingassa on asunut 1548 verokirjan mukaan Niilo Jukkainen tai Jukoinen. Tarkempi asuinpaikka Liminkakylä (Limingoby), jossa ilmeisesti oli Jukola-niminen tila.

Vuonna 1557 ja 1582 on kylässä mitattu kaikkien talonpoikien viljelysmaiden koot (maakirjoja varten?), mutta minulla ei ole mahdollisuutta eikä tarpeellisia taitojakaan tulkita näin vanhoja asiakirjoja. Tuossa yhteydessä mainittu em. Olli Pisi, Olli Prokko ja Lauri Härmä, ilmeisesti olivat siis tämän Niilo Jukkaisen naapureita, joten oletettavasti hänenkin maansa olisi tuolloin mitattu.

Pohjois-Pohjanmaata koskevat tietoni ovat pääosin peräisin kirjasta Armas Luukko: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin historia II (1954).

Ko. kirjassa (s. 356) on myös mainittu Kemijoen alajuoksulla noin 1540 ollut Pietari Jukkainen sekä Koroisniemellä Erkki ja Olli Jukkainen. Kirjassa (s. 510) on viitattu siihen, jos nyt osasin ko. lauseen tulkita oikein, että Koroisniemen Jukkaiset olisivat edustaneet vanhaa pirkkalalaissukua, kuten Lautiosaaren Alkut, Tasaiset ym.

Olisiko jollain tietoa näistä Jukonen/Jukkainen-nimisistä henkilöistä tai sukunimien/paikannimien historiasta? Myös kiinnostaa, että jos Jukkainen on alunperin pirkkalalainen suku, niin mistä kirjoista/asiakirjoista suvun tietoja voisi etsiskellä?

Toivon että kertoisitte vähäiseltäkin tuntuvat tiedot, koska ko. ajalta ymmärrettävästi on vaikea saada tarkkaa tietoa.

Kielitieteilijöiden arveluita juko/juka-sanojen mahdollisesta alkuperästä olen lueskellut, mutta koska täyttä yksimielisyyttä ei heidänkään keskuudessaan ole, niin ei voine tässä vaiheessa sulkea pois saamen kielenkään vaikutusta nimien muotoutumisessa... ;)

Eikä minulla tietystikään ole mitään varmuutta siitä, että em. Niilo Jukkainen/Jukoinen olisi oikeasti ollut sukua Lapin Jukkaisille tai edes omalle Jukosen suvulleni, mutta tässä täytyy tarttua kaikkiin mahdollisiin oljenkorsiin...

Terveisin Tuija K.