PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Bagge-sukua Satakunnassa


oivabagge
05.01.16, 14:26
Olen kirjoittanut SukuForumin Yleinen keskustelu-alaforumiin laajasti sellaisia Varsinais-Suomen, Satakunnan, Savon ja Uudenmaan tietoja, jotka poikkeavat huomattavasti näiden alueiden Historia-kirjoista.
Oiva Bagge

Hela
07.01.16, 12:16
Yleinen keskustelu-osastossa on ollut esillä Euran (Kiukaisten) Harolan Katilan Erik Bagge, josta on enemmän Ulla Koskisen ja Virpi Nissilän artikkelissa (Genos 1/2006). Siinä tunnetaan pojat Bengt ja Per (”Pentti” ja ”Pekka”). Oli myös kolmas poika Erik Bagge, joka ratsasti 1609 loimaalaisten ratsumiesten joukossa ja 1613-1617 Katilasta. Nämä tulivat mieleeni, mutta Satakunnan ratsuväkilähteistä saattaa löytyä muitakin Baggeja.

Ylä-Satakunnasta löytyy Tyrväänkylän Jöns ja Anders Bagge (isä ja poika), joiden talo sai nimen Pakila. Molemmat mainitaan nimismiehinä, edellinen 1582, jälkimmäinen 1581 ja 1583. Tämä herättää huomiota, koska talo oli vain 2 äyriä, ja selittyy sillä että Jöns Bagge (main. 1540-1586) oli nimismies Olof Jakobssonin vävy ja sai vaimonsa kautta sisarosuuden Tyrväänkylän vanhasta nimismiestalosta. Sen lienee perustanut 1300-luvulla Tyrgils-niminen mahtimies, josta ensin kylä ja sitten Ala-Sastamalan pitäjä sai nimensä (Tyrgilsby – Tyrvisby). Talon ja suvun jakautumisesta voidaan päätellä, että Tyrvään nimismiehet olivat muutamin poikkeuksin hänen jälkeläisiään 1600-luvun lopulle saakka.

Oiva Baggen toteamus, että historiakirjojen tiedot eivät ole yhtäpitäviä todellisuuden kanssa, pitää täysin paikkansa myös Satakunnan osalta.

Henrik Impola

oivabagge
07.01.16, 19:30
Vastaus Hela'lle (Henrik Impola).
Lähettämäsi viestin tietojen sisältö ei valitettavasti miltään osin voi liittyä minun keräämieni Bagge-sukututkimuksen tähänastisten tietojen joukkoon.
Kiitos, että seuraat minun mahdollisesti tekemiäni virheitä.
Oiva Bagge

Tuomo Tapiola
15.01.16, 20:41
Tuossa linkin Suomeen vuonna 1721 siirrettyjen ruotsalaisten sotilaiden joukossa on kaksi Baggea Nils ja Christian. Voivat hyvinkin liittyä tutkimaasi sukuun?
http://www.genealogia.fi/hakem/regem/indexr.htm

oivabagge
16.01.16, 15:43
Vastaus Tuomo Tapiolalle:

Kiitos kysymästä.
En löytänyt kumpaakaan nimeä (Nils ja Christian Bagge) omasta luettelostani. Tarkistin kaikki Vöyrin ja Oravaisten seutujen Bagget, ei löytynyt sieltäkään.
Saattaa olla, että Nils ja Christian ovat kuuluneet Bagge-nimisten Marstrand- ja Vestergötland-sukuihin. En ole perehtynyt näihin täysin vieraisiin sukuihin.
Mistä lähteestä Sinä löysit nämä nimet ja ajan, jolloin palasivat Ruotsiin?
Oiva Bagge

Tuomo Tapiola
16.01.16, 22:36
Nuo linkin (konekäännös onnistuu hyvin) Ruotsalaiset sotilaat siirrettiin 1721 suomalaisiin rykmentteihin vahvistukseksi, ruotsalaisia rykmenttejä purettaessa pohjansodan jälkeen.
Joitakin Suomeen määrätyistä yli 2000 sotilaasta karkasi tai kuoli, mutta merkittävä osa palveli eläkeikäänsä asti Suomessa tänne jääden. Hyvin moni perusti myös Suomeen perheen, kuten esivanhempiini kuuluva Olof Sillfverdufwa.
En ole tutkinut jäivätkö Bagget lopullisesti Suomeen, linkin tiedoista näkee kyllä mihin yksikköön he täällä sijoitettiin ja sotilasyksikön rullista näkee myöhemmän historian. Nämä sotilaat esiintyvät yleensä omalla nimellään joten haulla kirkon tiedostoistakin ovat löydettävissä.
Suomen genomiin tuli tuolloin merkittävä ruotsalaislisä, koska nuoret miehet oli Suomesta sodissa huvennut ja koko väestökin oli vain n.350 000.