PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ruotsalaisten emännät Nilsiässä


seppo remes
05.01.16, 13:27
Ruokoisilla, nykyistä Nilsiää, näkyi kahdella veljeksellä samannimiset puolisot. Kyseessä ovat Pekka ja Heikki Heikinpojat Ruotsalaiset, jotka syntyivät noin 1720-1730- lukujen vaihteessa. Kotipakka näyttää olevan Rahala. Molemmilla oli puolisoina omat Anna Remekset. Heikin Anna syntyi 1729 tai 1720. Pekan Anna syntyi 1740 tai 1747. Tuohon aikaan Remeksiä asui lähimpänä Kiuruvedellä ja muutamia jo nykyisen Vieremän alueella sekä tietenkin kauempana Rantasalmella. Onko kellään tietoa tai hyvää arvausta siitä kenen tyttäriä nämä Anna Remekset olivat?

Julle
06.01.16, 11:42
< Pekan Anna syntyi 1740 tai 1747. Tuohon aikaan Remeksiä asui lähimpänä Kiuruvedellä ja muutamia jo nykyisen Vieremän alueella sekä tietenkin kauempana Rantasalmella. Onko kellään tietoa tai hyvää arvausta siitä kenen tyttäriä nämä Anna Remekset olivat? >

Tuon Pekan Annan olen kirjannut syntyneeksi 15.3.1743 Iisalmi Valkeamäki ja kuolleeksi 24.05.1812 Nilsiä Ruokonen ja vanhemmiksi Lauri Remes ja Elina Roivainen, mutta epävarma muutosta Rahastoon ja elämän vaiheista 1750 luvun vaiheilla.

Toinen Anna on ilman vanhempia, kun vuosiluvut heittelee. Pitäisi taas tutkia lukuja vertaillen, milloin ne on itseasiassa tehty silloin vai jälkikäteen rippikirjoihin?

Tutkimisiin

seppo remes
06.01.16, 20:58
Kiitos Julle avusta. Väkisin tulee ajatelleeksi että nämä Annat saattavat olla läheistä sukua toisilleen. Olivathan Ruotsalaisetkin veljeksiä. Toivottavasti tälle toiselle Annallekin vahvistuu vanhemmat. Olin itsekin kaavaillut näitä Jullen esittämiä vanhempia sille ensimmäiselle Annalle. Mikähän on näiden Ruokosten talojen oikeat nimet. Onko esimerkiksi Rahala vaiko Rahasto?

Julle
07.01.16, 12:15
< Mikähän on näiden Ruokosten talojen oikeat nimet. Onko esimerkiksi Rahala vaiko Rahasto? >

Kun ei ole paikallistuntemusta en tiedä. SSHY:n tulkitsija on käyttänyt Rahas, mutta s on yleensä järven lyhenne. Mutta se voi olla myös Rähälä tai Ryhälä, jos sen nimisiä perheitä löytyy läheltä. Paikka näyttää katoavan myähemmin Ruokosen seudulta. Vai olisikon sittenkin eestin kielen Rahvas eli kansa tarkoittaen muuta itsenäistä porukkaa. ;-)

seppo remes
07.01.16, 13:44
Ruokoisten kylästä on ymmärtääkseni käytetty myös nimitystä Rytky. Vanhoissa asiakirjoissa mainitaan Ruotsalaisten talon olevan Ruokoinen Rahas- niminen. Olen nähnyt että uudempana muotona on käytetty Rahala-nimeä. En oikein jaksa uskoa nimen virolaisperäisyyteen. Rahas muistuttaa sanaa rahvas ja savoksi se on rahas. Kuinka tämä voisi olla talon nimenä, saattaa selittyä paikallisesti jonkun tapahtuman tai henkilön mukaan. Oikein varakasta taloa kyllä saatetaan kutsua Rahalaksi ja ehken vanhoissa asiakirjoissa se voisi olla muodossa Rahas. Ruotsalaisten talot hyvin ovat Ruotsala-nimisiä, mutta tässä Nilsiän tapauksessa se ei päde. Talon nimen merkitys on mielenkiintoinen, mutta haluan tietää myös talon nykyisen, käytössäolevan nimen. Nilsiästä kyllä löytyy karttojen mukaan pieni järvi/lampi, jonka nimi on Rahanen. Taloa en ole löytänyt.

Haikki
10.01.16, 10:50
Paikallisena asukkaana voin selventää hiukan asiaa.
Reittiöllä on tosiaan Rahanen ja Ruokoinen nimiset järvet jotka laskevat Jouhilahdessa Syvärin järveen.
Nykyään käytetään myös tuosta Reittiön kylän osasta nimeä Ruokoiskylä.
Ruokoinen tai Rahanen nimistä taloa ei minulla ole tiedossa, mutta sen olemassaolo on toki mahdollista.

T.Seppo K