Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Carl Gustafin kuolinsyy?
Lohjan kuolleissa 25.7.1825 Carl Gustaf s. 5.1.1819. Kuolinsyy on kirjoitettu, mutta mitä siinä lukee? Linkki alla
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=3674&pnum=60
Funnen död under en stein, som efter att hofva blifvit af honom undergräfven, fallit öfver honom
Juha
Mies on ollut hautaamassa kiveä luultavasti peltomaahansa, jotta se ei olisi teillä maan muokkauksessa. Kun sen alta oli kaivettu maata (todellisuudessa sen viereen kaivettiin kuoppa), maa sortui ja kivi kaatui miehen päälle (joka oli kuopan pohjalla vielä kaivamassa).
Arvelin hyväksi kuvata työprosessin, koska se ei noista sanoista välttämättä käy kaikille lukijoille ilmi. Olin tällaisessa hommassa kauan sitten.
Vainaja oli kuuden vanha
Juha
Vainaja oli kuuden vanha Ikää en huomioinut, vaan luin pelkän käännöksen. Jostain muusta tarkoituksesta kuin peltoon hautauksesta oli näköjään kyse tässä tapauksessa. Kivi siis suistui päälle, kun sen alta kaivettiin.
Koska on kyseessä Lohja, voisiko liittyä kaivostoimintaan? Oliko sitä jo tuolloin?
Marjatta
Ikää en huomioinut, vaan luin pelkän käännöksen. Jostain muusta tarkoituksesta kuin peltoon hautauksesta oli näköjään kyse tässä tapauksessa. Kivi siis suistui päälle, kun sen alta kaivettiin.
Kimmo Kemppainen
28.12.15, 14:30
Kiva silti, että jaoit tietosi, eipä tuotakaan kovin helposti kirjoista löytäne. Tuosta syystä suuret maanalaiset siirtolohkareet eivät varmaan aina olekaan alkuperäisellä sijallaan. Saattaa olla joskus merkitystäkin.
Kimmo Kemppainen
Ikää en huomioinut, vaan luin pelkän käännöksen. Jostain muusta tarkoituksesta kuin peltoon hautauksesta oli näköjään kyse tässä tapauksessa. Kivi siis suistui päälle, kun sen alta kaivettiin.
Leo Suomaa
29.12.15, 12:16
"Savon pellot ovat kivisiä ja peltoviljely vaati sitkeyttä. Kiviä yritettiin upottaa peltoon, kangettiin ylös ja vedettiin hevosella pellon laitaan kiviaidaksi. Silti kiviä riitti aina vain." (http://www.vanhakilkkila.fi/pages/historia.php)
Toki kiviä upotettiin muuallakin kuin Savossa. Ainakin vielä 1960- ja 1970-luvullakin kiven upottaminen oli lapiotyötä. Eräs opiskelutoverini menehtyi 1970-luvun alussa siinä puuhassa jäätyään upotettavan kiven alle.
Aivan hirvittävän isoja siirtolohkareita ei juuri upotettu. Kiven viereen oli näet kaivettava niin iso kuoppa, että kivi mahtui siihen - ja jäi riittävän syvälle.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.