PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : karannut merimies


hannah
07.12.15, 09:10
Onkohan mitenkään mahdollista löytää tietoja äidinäidin puoleisesta merimiehestä joka karkasi 1860-luvulla laivalta New Yorkissa? Hän palasi takaisin Suomeen muutaman vuoden päästä, jolloin hänen vaimonsa oli jo ehtinyt hakea avioeroa.
Minua kiinnostaisi kovasti tietää oliko hän todella Amerikassa ja miten ja koska hän palasi takaisin Eurooppaan.
Merimies löytyy Helsingin merimieshuoneen arkistosta ja laivan nimikin on siis tiedossa. Tiedot karkuruudesta löytyvät myös kirkonkirjoista
Onko USA:ssa jäljellä jotain vastaavaa merimieshuoneiden arkistoa?

jwesteri
08.12.15, 16:16
Hei,
oletko yrittänyt etsiä nimellä esim. www.familysearch.org ?
Koko Amerikan väestölaskentoja on tehty kymmenen vuoden välein, mm. 1860 ja 1870. Niiden välillä on joidenkin osavaltioiden omia väestölaskentoja, esim. juuri New York State Census 1865. Niistä saattaisi hyvällä onnella löytyä etsimäsi merimieskin. Hän lienee palannut Suomeen jo ennen vuotta 1878, josta vuodesta alkaen löytyy Amerikasta Englannin kautta esim. Suomeen palanneita UK Incoming Passenger Lists -tiedoista. Onnea etsintään!

hannah
10.12.15, 16:14
Kiitos avusta! Etsintä jatkuu!

PVuorio
10.12.15, 17:51
Etsintäsi voi olla tosi vaikeaa. Melkoinen osa noista "karkaamisista" oli urakiertoa eli vaihdettiin parempien palkkojen perässä toisen maan laivoihin. Muistelen lukeneeni jostain, että aikoinaan englantilaisissa laivoissa palkat olivat puolitoistakertaisia ja amerikkalaisissa vielä paremmat. Karkurisi saattoi vain vaihtaa pestiä.