PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Westman Carl Fredrik, Naarjoki, Jussilan rustholli


Jii
03.12.15, 18:03
Vähän hakuammunnalla kyselen, mutta olisikohan jollakin tietoa, miksi Euran Naarjoella sijaitseva Jussilan rustholli päätyi Carl Fredrik Westmanin omistukseen? Entisenä isäntänä oli Eurajoelta kotoisin ollut Johan Johansson (jonka mukaan tilaa yhä edelleen Jussilaksi kutsutaan).

Westman taas on vanhaa Ruotsista Suomeen saapunutta seppäsukua. Carl Fredrikin sukuhaara on kulkenut Oravaisten ja Kullaan ruukkien kautta Euran Mestilään. Koska Carl oli Mestilässä vielä torpparina (kuten isänsäkin), ihmetyttää hänen päätymisensä Naarjoelle rusthollin isännäksi.

Tälle on varmasti hyvä selitys, mutta en vain ole saanut selville mikä.

Alla olevassa rippikirjasivussa Carl Fredrik on vielä torpassaan Mestilässä:

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=23232&pnum=15

Tässä näkyy jo Jussilan kirjoissa:

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=18077&pnum=45

Ja täällä isäntänä:

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=18902&pnum=280

Jussiloina tämä Westman-sukuhaarakin sitten myöhemmin tunnettiin.

P-L H
05.12.15, 12:29
Hei

Varsinaiseen kysymykseen en osaa vastata.
Aikaisempi havainto Carl Fredrikin vanhemmista oli Fredrikforsin (Leineberg) ruukista, jonka rippikirjoista löytyy Carlin isä knipsmed Peter Peterson Westman ja äiti Maria Christiina Johansdtr. Vihkitieto löytyy Ulvilan seurakunnasta. (Hiski)

t. Pirkko

Jii
06.12.15, 15:09
Westmanien sukuhaara on itselläni vielä rakennusvaiheessa, mutta raakapuu isälinjasta on kohtuullisen hyvin tiedossa. En nyt saa parhaita muistiinpanoja tähän hätään esille, mutta linja menee jotakuinkin näin:

Carl Fredrik Westman
PSO Agatha Andersdr Pere

Petter Pettersson Westman
PSO Maja Stina Johansdr

Petter Olofsson Westman
PSO Maria Erichdr Ståhle (myös vanhaa seppäsukua)

Olof Olofsson Westman
PSO Magdalena Persdr Werme (ulkomuistista myös ruukkisukua)

Olof Mårtensson Westman
PSO Dordi Jönsdr

Mårten Eriksson
PSO Karin Jakobsdr

Ainakaan pariin vanhimpaan sukupolveen kannattaa suhtautua kriittisyydellä, sillä eivät ole omissa kirjoissani vielä riittävällä tasolla varmistettuja.

Monen ruukin kautta suku on kuitenkin kulkenut; Fredriksfors, Kimo, Enånger, Holmens... Petter Pettersson Westman oli ensimmäinen Suomessa syntynyt Westman tästä isälinjasta.

Kaikki keskustelu suvusta on tervetullutta, vaikka otsikko suppeaan aiheeseen rajoittuukin. Tuo omistusasia on vain vaivannut itseäni pitkään.

Kiitos myös Pirkolle ketjun huomioimisesta!

P-L H
06.12.15, 16:58
Hei

(Skomakare) Olof Mårtenson Westman ja pso Dordi Jönsdtr muuttivat Enångeriin 1710.
Betyg pastor Hr Israel Hammarin 30.11.1710 uti Wästland.

Olof Mårtensonin vanhempia en ole etsinyt. Olofin ja Magdalenan vihkitiedoissa oli mainittuna myös Olofin molemmat vanhemmat ja isän ammatti.

Masuunimestari Olof Olofson Westman ja pso Magdalena ja lapset muuttivat 1740 luvun loppupuolella Enångerista Suomeen. Ilmestyivät 1750 luvulla Oravaisiin. Peter poika ehti käväistä myös Kuopiossa (Strömsdahl) ennen Kimon ruukkiin tuloa.
Myös Olofin äiti Dordi Jönsdtr seurasi mukana ja löytyy Kimon ruukista.

t. Pirkko