PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Luvian Luodonkylän Tommila 1583


virpinissila
01.12.15, 17:17
Luvian Luodonkylän Tommila on niitä talonpoikais- ja talonpoikaispurjehtijasukuja, jotka tunnetaan maakirjojen alkuun asti (ja josta ”puoli Ala-Satakuntaa” polveutuu). Tommilan 1700-luvun alun isäntäpari Matts Mattsinpoika ja Lisa Johanintytär polveutuvat molemmat suvan varhaisista polvista (Henrik Mårteninpojasta).

1500-luvun loppupuolella suvun esi-isä oli Mårten Mattsinpoika, josta Suvannolta löytyy tietoja talonpoikaispurjehduksesta Tukholmaan. Sattumoisin hakiessani jotakin muuta osui nyt silmiini 20.11.1583 päivätty kuitti. Mårten Mattsinpoika Luodonkylästä kuittaa korvauksen Ala-Satakunnan voudilta purjehdittuaan kuninkaallisen majesteetin laivan Viipuriin. http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1772079 (KA 2350: 76v). Laiva-sanan edessä joku sana, josta olisi kiva tietää, mitä on. Kuvaako jotenkin laivaa? Voi olla muutakin.

Toinen mielenkiintoinen asia on se, että hänellä oli sinetti, mikä lienee kutakuinkin harvinaista. Kyse oli kuitenkin talonpojasta, jonka en tiedä olleen esim. nimismiehenä, lautamies kylläkin kymmenillä käräjillä.

Voi olla, että kuitteja on enemmänkin. Niistä voisi selvitä, oliko hän myös laivanrakentaja.

Virpi Nissilä