PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Anders Lillieroth


Kimmo Kemppainen
28.11.15, 18:37
Anders Lillieroth oli varakihlakunnankirjuri Kajaanissa. Hän kuoli 29.4.1760 vain 29-vuotiaana mutta hänen Maria Strömmerin kanssa saamansa poika Matts jäi eloon ja sai jälkeläisiä.

Lähteeni kertovat, että Anders Lillieroth oli syntynyt n. 1730/31 Isossakyrössä talonpoikaisista vanhemmista. Muuta ei tiedetä, ei edes patronyymiä. Tekemäni profiloinnin perusteella todennäköisin kandidaatti häneksi olisi Ylistarossa 27.11.1729 syntynyt Antti Erkinpoika Hölsö.

Mitään todistetta tästä ei ole. Kuitenkin tämä Hölsön poika ainoana tiedossa olevana täyttää ehdot
a) on syntynyt suur-Isonkyrön alueella n. 1730
b) ei vaikuttaisi kuolleen pienenä
c) on mahdollisesti käynyt Vaasan triviaalikoulua, koska siellä on Anders Höllsberg -niminen oppilas ollut.

Aion tehdä parista Kainuun kyröläisestä jutun Juuret Etelä-Pohjanmaalla -julkaisuun. Nyt kysyn, osaako joku kumota tai vahvistaa tämän profiloinnin perusteella syntyneen hypoteesin. Ratkaisevan vihjeen antaja saa ansaitsemansa tunnustuksen artikkelissani.
Kimmo Kemppainen

Essimi
06.12.15, 22:06
En osaa vastata kysymykseen, mutta tuli mieleen toinenkin kyröläinen, joka koki kohtalonsa Kainuussa, vähäkyröläinen Johan Turin (Laturi), joka lyhyen virkauran jälkeen kuoli keuhkotautiin Pudasjärvellä, perheettömänä:
http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=8610

Kimmo Kemppainen
08.12.15, 18:43
Joo, oikeastaan tuo Pudasjärvi ei Kainuuhun kuulu vaan Pohjois-Pohjanmaahan, mutta se nyt on sivuseikka, mukavaa, että jaoit löytösi.
Kimmo Kemppainen

En osaa vastata kysymykseen, mutta tuli mieleen toinenkin kyröläinen, joka koki kohtalonsa Kainuussa, vähäkyröläinen Johan Turin (Laturi), joka lyhyen virkauran jälkeen kuoli keuhkotautiin Pudasjärvellä, perheettömänä:
http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=8610

VSimula
08.12.15, 20:29
Tuolla vanhassa keskustelussa (Kainuu: Kuka oli Matti Säisän äiti?) esiintyy tämä Strömmerin vävy:
"Tapani Kovalainen 27.07.09, 17:52:
Sukuviesti 1989 nro 9 sivut 5-7 kertovat kihlakunnankirjuri Matias Strömmeristä
mainion kuvauksen Aarno Strömmerin artikkelissa. Artikkelissa kerrotaan, että
Matias Strömmer uurasti 56 vuotta kruunun hommissa. Hänen poikansa
Johan Strömmer ja pojanpoikansa Jonas Strömmer toimivat Korsholman
keskisessä ja eteläisessä kihlakunnassa vara- ja vakinaisenakin
kihlakunnankirjurina. Vävy Anders Liljeroth toimi Kajaanissa alkuuun
varahenkikirjoittajana.

Referointia artikkelin pohjalta: Mathias valitti v. 1732 kirjeessään lääninhallitukselle joutuneensa ”suureen köyhyyteen” kehnon palkkauksen vuoksi. Myös omiin sota-ansioihinsa vedoten kirjuri Mathias laskee ”tämän kaiken alamaisella nöyryydellä korkean esivallan armolliselle sydämelle vanhan 42 vuoden ikään eläneen ja hyvin rasitetun kruununpalvelijan jonkinlaiseksi muistamiseksi”. - Köyhyys hellittikin sen verran, että 1736 tämän kihlakunnankirjurin perhe pääsi muuttamaan Kajaanin kaupunkiin ja siellä häntä jo 1740-luvulla verotettiin nuuskaamisesta, tupakoinnista sekä puuterin käyttämisestä, mutta ei sentään kahvin tai teen juomisesta.

Peräti 56 vuotta kerkesi kihlakunnankirjuri Mathias Strömmer töitä tehdä.

Strömmer Aarno: Karoliinikorpraalista Kainuun kihlakunnankirjuriksi. Sukuviesti 1989 nro 9, s. 5-7."