PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ikaalisten/Kyrön eränkävijät


Miisamaija
19.11.15, 01:38
Hei,
kysyisin asiaan perehtyneiltä, miten paljon tai tarkasti Ikaalisten/Kyrön eränkävijöitä http://www.kankaanpaa.fi/kyronkankaantie/kulkijoita.htm on saatu johdettua mm. SAY:n avulla kirkonkirjojen alkuun vai ovatko sukujohdot joltain osin oletuksia? Ikaalisten entisen emäpitäjän historiassa 1. vuoteen 1640, on selvitys Kolkon suvusta, mutta miten on muiden mainittujen eränkävijätalollisten laita ja kuinka paljon heistä tiedetään?
___
-R-

Calonius
19.11.15, 02:57
En nyt ehdi vastata tähän, mutta aihe kiinnostaa. Oma isälinjani näyttää Y-DNA-testin mukaan menevän juuri näihin eräkävijöihin. Täällä lisää:

http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=33911

Olen joitakin noista tutkinut ja tietääkseni ainakin tuon linkin takana mainittuihin kaukaisimpiin tunnettuihin esi-isiin on varsin luotettavat sukujohdot.

Miisamaija
19.11.15, 11:03
Tällainen aiempi keskustelu Ikaalisten eränkävijöistä on ollut http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=940&highlight=siiroin

Miisamaija
19.11.15, 14:54
Jari Saarisen Parkanon historiassa kerrotaan alueen eräkautisesta asutuksesta ja mainitaan talonnimiä Kyröstä.
http://jarisaarinen.pp.fi/kotisivut/Parkanon%20histotia.pdf

Liisa R
19.11.15, 20:09
Hei, joskus aiemminkin on ollut puhetta näistä Kyrön ja Ikaalisten eräkävijöistä,jotka ovat jääneet asumaan Pohjanmaalle. Silloin oli puhetta nimenomaan Siiroista ja Vatsiaisten Hannusta. Asia jäi silloin auki.

Jokin aika sitten löysin Yleisistä asiakirjoista tiedoston 324b Turun ja Kokemäenkartanon läänien autiotarkastusluettelo 1619 - 1622.
s.50v (jpg 56),on Watsiais Hannu ja selitys:
Hans Mågnsson - 3 äyriä
On itse asunut tilalla eikä ole mitään maksanut. On pidetty verotalona, eikä tullut huudatetuksi kruunulle, koska Mestari Joachim, Turun kirkkoherra on talon perillinen ja haluaa maksaa 3:n vuoden veron. joka on rästinä.

Ehkäpä joku hyötyy tästäkin.
Alkuperäinen teksti siis KA 234B;50v

Liisa R

Kimmo Kemppainen
20.11.15, 16:41
Eli alkuteksti "effter Mester Joachim Kyrckioherdhen J Åbo ähr dher till arftagen".

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1701618

Kimmo Kemppainen


On itse asunut tilalla eikä ole mitään maksanut. On pidetty verotalona, eikä tullut huudatetuksi kruunulle, koska Mestari Joachim, Turun kirkkoherra on talon perillinen ja haluaa maksaa 3:n vuoden veron. joka on rästinä.

Ehkäpä joku hyötyy tästäkin.
Alkuperäinen teksti siis KA 234B;50v

Liisa R

Benedictus
20.11.15, 18:02
Kiiros Liisa R:lle taas hienosta huomiosta. Tätä Joachim Stutaeuksen omistusta pohdittiin paljon viime vuonna Stutaeus-ketjussa. Silloin oli tieto Eskil Stutaeuksen vaatimus tilaan 1667 käräjillä, vedoten äidin veljen Joachim Stutaeuksen omistukseen, mistä ei ollut tietoa, että oli perillinen.

Teksti on hyvin selvää, mutta kielen kiemuroita tajuumatta olisiko mahdollista saada aivan tarkka käännös tuosta Kemppaisen esille laittamasta tekstistä, sillä sukusuhteet Vatsiaisen Hannun talon ja Ilmajoen khr Mathias Laurentin ja vaimonsa Sophia Grelsdotter Stutin välillä ovat täysin auki.

Miisamaija
20.11.15, 18:41
Kiitos tiedoista Calonius, tarkistin kirjallisista lähteistä kuulemaani eli Erkki Papunen on esivanhempani ja myös ilmeisesti Matti Turkki, sukua ainakin. Tarkistus on kesken. Liisalle ja Pohjanmaan puolella keskusteleville, seuraan mielenkiinnolla selvitystä Stutaeus-ketjussa, koska sukulinjat menevät myös Kurkelaan.

Käyn läpi taloja - hidasta.
___
-R-