PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Haakana – Hagan-suku ja tarina irlantilaisesta palkkasoturista


Mikko_V
08.11.15, 21:10
Polveudun Jaakkiman (Lumivaaran) Haakana-suvusta sen sukuhaaran kautta, joka 1800-luvulla muutti nimensä Haganiksi. Tämän suvun alkuperään liittyy kiintoisa ristiriita, jota ei ehkä ole täällä käsitelty.

Entinen oikeuskansleri Olavi Honka kuului myös tähän sukupiiriin, ja hänen muistelmissaan (Muistelmia ja Mielipiteitä, 1972) todetaan, että ”Haganin eli Haakanan suvun kantaisä oli irlantilainen palkkasoturi, joka 1600-luvun alkupuolella oli sotaretkiltään palannut Karjalaan.” Käsittääkseni tämä sama tarina on ollut myös Tyyni Tuulion kirjoittamassa kirjassa Tilma Hainari, Karjalan tytär. Tilma Hainari oli 1900-luvun alkupuolen naisasianaisia, Suomen edustajana eräissä Kansainliiton kokouksissa ja Olavi Hongan täti.

Haakana-suvun sukuseuran kotisivuilla tämä tarina tuodaan myös esille, mutta mainitaan samalla tämän kanssa ristiriidassa oleva tosiseikka, että jo 1500-luvulla tavataan Jääskessä Haakana-nimisiä henkilöitä. Suvun nimen etymologian arvellaan johtuvan skandinaavisesta Haakon tai Håkan-etunimestä. Tämä tieto näyttäisi olevan linjassa Suomalaisen Nimikirjan Haakana-nimeä käsittelevän artikkelin kanssa.

https://sukuseurahaakana.wordpress.com/sukututkimus/

On helppo uskoa paljon läheisempi Haakon tai Håkan tämän suvun nimen selitykseksi kuin tarina irlantilaisesta palkkasoturista. Jos Haakanoita oli Karjalassa jo 1500-luvulla, niin ei vaikuta kovin todennäköiseltä että joku irlantilainen Hagan olisi sattumalta tullut 1600-luvulla samoille seuduille, muuttanut nimensä Haakanaksi, ja sitten kuuden - seitsemän sukupolven kuluttua suvulle olisi palautunut alkuperäinen irlantilainen sukunimi. Liian mahdotonta!

Se vain mietityttää, miten ja missä vaiheessa tällainen tarina on syntynyt ja miksi? Haakanan sukuseuran sivulla annetaan toki vinkki: 1600-luvun puolivälissä mainitaan korpraali Petter Hakana, joka on sitten ehkä myöhemmin muuttunut tarinoissa irlantilaiseksi. Olisiko siis niin, että tarinassa on totta toinen puoli, sotilaan ammatti? Kenties 1900-luvulla, suvun kansainvälisten yhteyksien laajentuessa , joku suvun jäsen on tavannut irlantilaisia Haganeita, karjalaisen suvun alkuperää on alettu spekuloimaan ja spekulointi muuttunut kertojiensa mielissä tositarinaksi.

Miisamaija
08.11.15, 21:50
Kaivoin esiin Kurkijoen kihlakunnan historia -kirjasta seuraavat nimet;

-Pentti Haakana, Harvia, lautamies Jaakkima vv. 1669-1697
-Yrjö Haakana mainittu v. 1680 käräjillä

Katikhasta löytyi paljon Haakana nimisiä henkilöitä.

-R-

Miisamaija
09.11.15, 04:33
Laitan vielä selvennykseksi;

Tuomiokirjakortisto: Käkisalmen lääni, säätyläiset
Corporal Petter Hakana (mainittu v. 1663)
http://www.narc.fi/Arkistolaitos/tma/kaki/tth/tth20.htm

Tuomiokirjakortisto: Käkisalmen lääni, talonpoikien sukunimet
Bengt Haakana (mainittu vv. 1669 -1682)
http://www.narc.fi/Arkistolaitos/tma/kaki/ttsl/ttsl10.htm

Bengt on Petterin lapsi Haakanan sukuseura linkki (ensimmäinen viesti).

-R-

Matti A. Nieminen
09.11.15, 13:02
Hei

Pelkkää sattumaako? :)

Eversti Samuel Cobronin vuonna 1616 hajoitetussa rykmentissä palveli muuan korpraali Innis O'Haughnan, jonka nimen kirjuri oli "ruotsintanut" muotoon Innis Haggenn. Nimi on saattanut kansan suussa vääntyä muihinkin muotoihin. Vaikka Cobronin rykmenttiä sanotaan skotlantilaiseksi, palveli siinä myös irlantilaisia ja englantilaisia.

Nämä pestistään vapautuneet Cobronin miehet olivat Venäjän sodan aikana liikkuneet mm. Karjalan kunnailla ja Laatokan rannoilla. Kuuluiko tämä Innis eli Angus kenties niihin, jotka eivät enää halunneet ottaa uutta pestiä eivätkä palata kotimaahansa?

Terveisin
Matti Nieminen

Matti A. Nieminen
09.11.15, 17:28
Sorry, ymmärsin väärin, että epäilit mahdollisuutta, että Hagan-nimi voisi olla peräisin irlantilaissotilaalta.
Lupaan jatkossa lukea viestit tarkemmin. :) Scout's honour!

Terveisin
Matti Nieminen