PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tulkinta-apua Vihdin lastenkirjaan


Kalevi Koivu
17.10.15, 21:00
Vihdin lastenkirja 1777-1797. Mitä sarakkeiden otsakkeet tarkoittavat ja missä vaiheessa on tehty X:t lapsen kohdalle? Jos koko rivi täynnä, niin voidaanko tulkita rippikoulun käyneeksi. Ei löydy ko. henkilöä perheen kohdalla lastenkirjan merkinnän jälkeen.

Tillander
18.10.15, 17:50
Luettelo rippilapsista antaisi vastauksen rippikoulun läpäisemisestä, mutta sitä ei tuolta ajalta ole. Kirjan alusta löytyy otsikkorivi, joka on tässä liitteenä.
Lib. abc on aapinen ja Sveb. on Svebiliuksen selitykset Lutherin katekismukselle (1768).
Toivottavasti koku latinaa tai teologiaa paremmin osaavaa voi selittää lisää.

Kalevi Koivu
18.10.15, 19:56
Kiitos vaivasta. Jotain tuollaista epäilin kun katsoin lastenkirjan alkua.
Onko mahdollista, että kaikki ko. sarakkeet X:ttynä tarkoittaisi rippikoulun käyntiä. Vai miten selittää, että lastenkirjassa olisi merkitty ko. asiat hallitsevaksi. Vai ovatko merkinnät lukusilta?

Tillander
18.10.15, 20:26
Kuten sanoin, en ole tarkemmin perillä, mutta kolme ensimmäistä saraketta vasemmalta (eli alhaalta minun osasuurennoksissa) koskevat vuosia, alkavat "Ann.", ja ensimmäinen (alin) on syntymävuosi, seuraavaa tulkitsen niin että se voi olla kuolin- tai seurakunnasta poismuuttovuosi, ja kolmas voi olla "Ann. adm S. (jotain)" eli vuosi, jolloin on päässyt Pyhälle Ehtoolliiselle (S = Sanctus, pyhä). Liitteenä vielä ote lastenkirjasta 1808-23, jossa on sama rakenne, seuraavassa ei enää käytetä latinaa.

Kalevi Koivu
18.10.15, 20:58
Valitan epätarkkaa kirjoittamistani. Vihdin ko. lastenkirja on kaksiosainen syntymävuosien mukaan.
Kyseessä Johan Andersson Dristig, joka ilmeisesti muutti yksin Helsinkiin, koska vanhemmat löytyvät myöhemmiltä vuosilta Vihdistä. Isä rakuunana tosin kuoli aika pian.

En ole löytänyt vuosien aikana Johania Helsingistä enkä muualtakaan. Ajattelin ko X-merkintöjen avulla voivani vähän kalkyloida muuton ajankohtaa.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=5734236