PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : FinFamily perhelehti, esipolvet, Graphviz sekä dot


ilkant
11.10.15, 00:32
Olen tallentanut tietoja FinFamily v. 1220 -ohjelmaan Linuxissa (Kubuntu 14.04). On toiminut lähes kuin unelma. Käyttöliittymästä annan varmasti kehitysvinkkejä myöhemmin.

Nyt haluaisin sellaisia ominaisuuksia, joita oli Suku 8.0 -ohjelmassa. Siinä oli ensinnäkin perhelehti. Onko FinFamilyssä mahdollista saada vastaavaa? Näkymällä? Kertokaa vinkki. Mielellään sellainen, jolla perhelehden voisi tulostaa paperille halutessaan. Ainakin aiemmin oli sellaisen kanssa helppo lähteä arkistoon. Nyt tarve on vähempi kun on netti. Mutta sukulaiselle voi perhelehden tulostaa.

Toinen ominaisuus on esipolvet sellaisessa muodossa, että sitä voisi selata historiaan päin ja takaisin. Sellainen vasemmalta oikealle etenevä. Voiko tällaisenkin saada aikaan näkymällä?

Sitten valikoissa on Graphviz ja dot toiminto ja harmaana, eli sitä ei voi valita. Google antoi tietoa, että Gaphviz (http://www.graphviz.org/) on avoimen lähdekoodin ohjelma, jolla voi piirrellä mm. kaavioita. Ja dot (http://www.graphviz.org/Documentation/dotguide.pdf) on jokin ohjelmointikieli tähän. Tulevatko nämä suoraan FinFamilyyn käytettäväksi, jos Graphviz on asennettu samalle tietokoneelle? Jos ei, niin mistä löytyisi asennusohjeita? Ja mistä löytyisi ohjeita dotin käytöstä nimenomaan sukututkimusympäristössä? Finfamilyn ohjeet (http://suku.genealogia.fi/sukuwiki/index.php/K%C3%A4ytt%C3%A4minen_%28ffm%29) eivät mielestäni antaneet näihin kysymyksiin vastauksia. Jos on niin, että sellaisia ei ole kirjoitettu, niin onko tämän viestin lukijoissa potentiaalia kirjoittaa sellainen?

Kiitos jo etukäteen! Ja etukäteisarvailuna voisi kuvitella, että dotilla saa aikaan erittäin hienoja sukupuita.

ilkant
11.10.15, 01:17
Löytyipä sitten yksi esimerkki Graphvizin käytöstä sukututkimuksessa (http://www.graphviz.org/content/kennedyanc).

ilkant
11.10.15, 01:47
Esimerkistä löytyi yhtä henkilön kuvaa hiirellä napsauttaessa tekstiä:


I have implemented Genealogic descendant and ancestor graphs using Graphviz in FinFamily. I have made som description on how to use it with FinFamily at FinFamily wiki-pages at http://www.finfamily.fi/index.php/Handbook


Ja tuo finfamily.fi -domain ei ole käytössä nyt.

Asennettuani Graphvizin Kubuntun pakettivarastoista koneella näkyy vain mime-hakemistoissa vnd.graphviz.xml , joka ei ole ajettava ohjelma vaan mime-ajuri. Lisättyäni tuon tiedoston FinFamilyyn se ei osannut tehdä mitään vaan antoi virheilmoituksen (tuota tiedostoa ei voi ajaa). Kuitenkin kun löytyi tuo lainattu teksti sivustolta, uskon saaneeni jo vainun ratkaisusta.

Kokeiluissani käytin sivustolta txt-muotoisena ohjaustietoa. ilmeisesesti tämän osaa FinFamily-ohjelma tehdä automaattisesti tietokannassa olevasta suvusta. Tuloksena lienee kuvatiedosto (png tai jpg).

Jos tämän kehittely on kesken, olen kiinnostunut kehittelystä (ilman sitoumuksia :) ).

Mika Halonen
11.10.15, 10:20
Graphviz raportit eivät toimi ihan suoraan. Mutta näillä ohjeilla ne toimivat:

1. Hae ja asenna Graphviz täältä johonkin hakemistoon http://www.graphviz.org/Download..php
Windows versio on tarkemmin täällä: http://www.graphviz.org/Download_windows.php

2. Kerro FinFamilylle missä Graphviz on "Työkalut / Asetukset / Valitse Graphviz dot". Tähän kerrotaan missä Graphvizin dot.exe ohjelma. Itse valitsen siihen esimerkiksi D:\Programs\graphviz-2.38\release\bin\dot.exe

3. Aja esimerkiksi jälkipolviraportti ja valitse raportin asetuksissa Graphviz dot

4. Ohjelma kysyy hakemiston mihin raportti muodostetaan. Valitse hakemisto ja anna raportin nimi esimerkiksi test.svg.

Tämän jälkeen ohjelma ajelee raportin ja muodostaa ko. hakemistoon test.gv nimisen tiedoston. Se pitäisi tehdä myös test.svg nimisen tiedoston ja näyttää sen käyttäjälle, mutta koodissa näytti olevan bugi jonka korjasin juuri.

test.gv tiedostosta saa kuvatiedoston käsin komentamalla Graphviz ohjelmistoa seuraavasti:"D:\Programs\graphviz-2.38\release\bin\dot.exe" -Tsvg "D:/test.gv" -o "D:/test.svg"

tai

"D:\Programs\graphviz-2.38\release\bin\dot.exe" -Tpng "D:/test.gv" -o "D:/test.png"

tai

"D:\Programs\graphviz-2.38\release\bin\dot.exe" -Tjpg "D:/test.gv" -o "D:/test.jpg"

Toki kannattaa vaihtaa hakemistot sitten oikeiksi.

T: Mika

Mika Halonen
11.10.15, 10:24
Tuota Graphviz raportointia saa kehittää ihan vapaasti eteenpäin.