PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Henrik Pytti Calosen poika Erich?


Calonius
01.10.15, 08:18
Calonius-suvun kantaisänä pidetään Turun porvaria Henrik Johansson Pyttiä, joka muutti nimensä Caloseksi ostaessaan vuonna 1711 Jöran Kalosen talon Turun Aninkaisten Eteläkorttelista. Pyttien aikaisempi talo pohjoiskorttelissa oli ilmeisestikin palanut saman vuoden tulipalossa.

Henrikin lapsista on aina ollut hieman epäselvyyttä. Lähinnä se on liittynyt siihen, että Turussa oli tätä Kalonen-sukua, jonka jälkipolvista tuli myös Caloniuksia. Tämä Calonius-haara on ilmeisesti sammunut eikä edes ollut samaa isälinjaa muiden Caloniusten kanssa. Tämän takia erästä Jakob Caloniusta on joskus pidetty Henrikin poikana, mutta se ei taida pitää paikkaansa. Tarkoituksenani olisi tehdä jossain vaiheessa laajempi tutkimus näistä Turun Kalosista ja Pyteistä.

Varmana pidetään kuitenkin, että Henrikillä oli ainakin kaksi poikaa, Kristian Henrik ja Matias, joista sai alkunsa Caloniusten Ristiinan ja Saarijärven sukuhaarat. Ehkä selvin ja luotettavin lähde (jos ei lasketa ihan alkuperäisiä lähteitä) olisi tässä:

http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=6031
kl. 1733 Henrik (Kristian H.) Calonius 6031. Vht: turkulainen kirvesmies Henrik Johansson Calonen († 1727) ja Brita Stamnell.

Nyt kuitenkin löysin Dahlströmin kortin, jossa mainitaan tämän Henrikin veljiksi Mattz ja Erich Henrichsson:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=30979757
R.P. 1733 13/6

Onkohan tuohon päässyt virhe? Alkuperäinen raastuvan pöytäkirja on tässä:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=11833917

Minusta tuolla kerrotaan kyllä jostain maanmittari (?) Erik Henrikssonista, mutta en löydä mainintaa, että olisi Caloniusten veli. Saankin tuosta jutusta vain noin puoliksi selvää, joten olisin kiitollinen muutenkin sen selventämisestä. Näyttää liittyvän Kalosen talon kauppaan.