PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sailaksen leikkauslista ja Tiitisen lista


Tapani Kovalaine
12.09.15, 22:47
Lehtitietojen mukaan 13.9.2015 on merkkipäivä (70 v) henkilöllä, jonka toiminnasta on syntynyt kaikkien tuntema käsite: Sailaksen leikkauslista. Kokonaan toinen ja toisenlainen asia on Tiitisen lista.

Tiitisistä sukututkija voi netistä löytää vaikka mitä mutta entäpäs Sailaksen suvun esipolvista? Ehkä vain yhden ainoan osuman, joka on vuodelta 1935. Silloin eräs nivalalainen aviopari on muuttanut sukunimen Saalpakka nimeksi Sailas. Näyttää siltä, että tuo sukunimi on vasta 80 vuoden ikäinen.

Saalpakka on Hiskille hyvin harvinainen nimi. Vain yksi osuma on Viipurista kun Saltbacka nimi on tullut virhemuodossa kirjatuksi. Nivalasta löytyy vuodesta 1848 lähtien Jyrkän taloon kuuluva osatila nimellä Salpakka. Tuon talon mukaan on sitten tullut sukunimi Salpakka käyttöön ja siitä syntyi Saalpakka muodon kautta sitten Sailas. Nimenkantajia on alle 50.

Esipolviketju kulkee jotenkin näin: Erkki Matinpoika Jaakola- Nivala 1738 ... Mikko Erkinpoika Nivala 1775 ... Kustaa Mikonpoika Jaakola- Nivala 1820 ... Juho Kustaanpoika Salpakka 1849 ... Viljami / Ville Juhonpoika Saalpakka- Sailas 1892

Nivalaan on kenties Kälviältä tullut Saltbacka sukunimen kautta Salpakka nimi asuinpaikalle, sillä tiedossa ei ole että salpakka tarkoittaisi jotakin talonpitoon tai talonpaikkaan liittyvää asiaa.

Nykyinen eduskunnan puhemies Maria Lohela on lähtöisin Nivalan Sarjankylästä ja Nivalaan liittyvät presidentti Kyösti Kallio, Kustaa Vilkuna sekä monet muut, joten Nivala on kerrassaan mainio julkkisten tuottajakaupunki!

ristojohannes
13.09.15, 06:59
Nivalalaisjulkkisten joukkoon voidaan liittää pienviljelijä Sigfrid Ruuttunen, jonka Hilppa- nimisestä tammasta sai nimen kansannousu, joka tunnetaan nimellä Konikapina.

Konikapina on antanut aineksia eri alojen taiteilijoille, jopa oopperaksi asti