PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Aurora Johanna Matintr (Aho) s. 1836


lkahma
11.09.15, 14:36
30.1.1856 Helsinkiin jätettiin muuttokirja, jonka Peräseinäjoen kappalainen M. Runstén oli allekirjoittanut 15.1.1856 ja merkinnyt vuoden numeroksi 1. Sen mukaan paperin oli saanut "torpare dotter Aurora Johanna Matthi dotter Aho från nedanskrefne församling, född den 30 September 1836" (ei paikkaa):

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=8998926

Mutta kun katsotaan Peräseinäjoen ulosmuuttaneiden listoja vuodelta 1856, niin muuttokirja n:ro 1 on annettu 7.1. ja n:ro 2 vasta 5.4., molemmat aivan eri henkilöille:

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=7078602

Kuka tämä Aurora sitten oli ja mistä hän oli Peräseinäjoen kappalaisen eteen putkahtanut? En löydä häntä Peräseinäjoen rippikirjasta 1849-55, en myöskään vuoden 1855 henkikirjasta Kihniän, Luoman tai Viitalan kylistä -- Peräseinäjoen kylää en pysty löytämään tästä henkikirjasta lainkaan. Peräseinäjoen syntyneistä häntä ei löydy, eikä HisKi löydä ketään lähellekään sopivaa henkilöä koko Suomesta. Hän ei ole päässyt ripille Peräseinäjoella vuosina 1847-56, ei muuttanut sinne ainakaan omalla nimellään ennen vuotta 1856, enkä löydä sisäänmuuttaneista ketään erityisen lupaavaa kandidaattia isä-Matiksi tai leskiäidiksi.

Olisiko kenelläkään ehdotuksia Auroran arvoituksen ratkaisemiseksi?

Tapani Kovalaine
11.09.15, 20:35
- - -
Olisiko kenelläkään ehdotuksia Auroran arvoituksen ratkaisemiseksi?
Aurora Johanna Matintr Ahon tapaus vaikuttaa tyylipuhtaalta henkilötietojen pesulta. Muuttokirjan laatija Moses Runsten oli jäänyt leskeksi ja sitten löysi uudeksi puolisoksi Tyrväältä Sven v. Pfalerin lesken Augusta Saloviuksen.

Hiskistä eikä mistään niistä seurakunnista, joissa Moses Runsten oli pappina, löydy Aurora Johannaa ja ei löydy edes Peräseinäjoeltakaan. Annettu tieto muuttokirjan laatimisesta 15.1.1856 ei vastaa kirkonkirjojen pitoa. On siis tutkittava, onko Augustan äiti ollut todella Johanna Procope ja onko Augustan äidin etunimi Johanna kulkeutunut tyttäriensä kautta Aurora Johannalle vaikkapa Orivedellä?

Moses Runsten avioitui 1855 Augustan kanssa ja mahtoiko hän vielä tammikuussa 1856 olla onnesta niin sekaisin, että unhotti muuttoluettelon kirjaukset? Ja unohti senkin, ettei Peräseinäjoella asunut ketään muuta Aurora Johannan nimellä kuin kirkkoherran Johanna Aurora Forsman s. 1842.

Digi 216 rk: http://digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=7470&pnum=216
http://digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/peraseinajoki/rippikirja_1856-1862_uk58-59/216.htm

lkahma
12.09.15, 12:21
Henkilötietojen pesu tuli minullekin mieleen, niin hämärältä tämä aamunkoi näyttää. Mutta olisiko sitten mitään toivoa päästä eteenpäin?

Kun mainitsit tuon kappalainen Runsténin avioliiton, niin katselin sitä vähän. Mielenkiintoista on, että Augusta-rouvan muutosta ei ole mitään merkintää Peräseinäjoen puolella, hänen tietonsa kappalaisen omalla sivulla ovat kovin vaillinaiset eikä myöskään vihkimistä löydy SSHY:n sivuilla olevasta listasta, vaikka jostain se on HisKiin ilmestynyt. Nähtävästi kappalaiselle riitti, että hän itse tiesi asiat!

Koetin katsoa, olisiko Augusta tuonut mukanaan kamarineitsyn, joka olisi sitten pyrkinyt Peräseinäjoelta vähän suurempaan maailmaan. Mutta Tyrvään puolelta ei kyllä löydy mitään tähän viittaavaa. Johanna näyttää olevan suht. yleinen nimi siellä, mutta Aurora esiintyy HisKissä vain kahdesti eikä kumpikaan ole tässä mahdollinen.

Peräti mystistä ...

Tapani Kovalaine
12.09.15, 13:54
Saloviuksen pappisperheen tytöille ei virallistietojen mukaan ole syntynyt aviottomia lapsia. Jos olisi, niin Ruotsi olisi ollut sopiva paikka lasten syntymiseen. Kaikkiaan 2 Aurora Johannaa ja 7 Johanna Auroraa on Hiskin mukaan syntynyt 1830-1839 Suomessa. Hiskin peitto ei ole täydellinen. Mutta hyvin harvinaisesta etunimiyhdelmästä on nyt kyse.

Miten isoon hairahdukseen pappi Moses Runsten on syyllistynyt, kun on laittanut liikenteeseen muuttokirjan, jollaisilla KGB operoi Suomessa joskus 1950-luvulla valehenkilöllisyyksiä tehdessään. Ortodoksiseurakuntien kirkonkirjoihin ujutettiin sopivan laatuisia fiktioita, joiden pohjalta sitten saatiin Suomen passeja mieluisille Ohvanoille.

Aurora Johanna Aho on ollut ihan oikea ihminen. Hän ei ole ollut legenga eläessään vaan Suuri Mysteeri! Hän on syntynyt ties milloin ja hänen aliasnimensä on voinut olla mikä vain, sillä en nyt enää jaksa uskoa Mooseksen kirjallisiin töihin. Luottamus meni plaratessani läpi Peräseinäjoen kirkonkirjaa kun ei perälautaa tullut näkyviin... :confused:

lkahma
12.09.15, 14:25
Aurora Johanna on todellakian ihan oikea ihminen: hänen tulonsa Helsinkiin laivurinleski Nordbergin piiaksi, avioliittonsa Kaartin tarkk'ampujan Johan Storin kanssa, lapset ja koko myöhempi elämä ovat ihan hyvin tiedossa. Esipolvia olen hakenut, että saisin eräälle sukulaiselle kauniin "viuhkan", mutta taitaa jäädä tyhjäksi tämä kohta.

Usko Moses Runsténin väestökirjanpitoon on kyllä mennyt monessakin kohtaa. Ilmankos ei päässyt peräkylän kappalaista pitemmälle ...

tellervoranta
12.09.15, 14:36
Katso tämä sivu.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=8998925

Tapani Kovalaine
12.09.15, 14:44
Luottamus Moosekseen palautuu hyvin helposti heti kun kappalainen Moses Runsténin 15.1.1856 allekirjoittamassa muuttokirjassa mainittu Aurora Johanna löytyy - edes vuodelta 1855! Pitäisiköhän yrittää kalastaa mormonien tiedostoista?