PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Karjalan Sivistysseura sukututkimustoiminta


Sari H
09.09.15, 09:34
VIENALAISTEN SUKUJEN TUTKIMINEN
Kurssin kouluttajana FM Sami Kallio

la 19.9. klo 9-16.30 ja su 20.9. klo 10.00-17.00
(huom. aikataulut ovat täsmentyneet tällaisiksi)

Paikka: Helsingin aikuisopisto, Töölöntullinkatu 8, luokka 304

Kurssille mahtuu korkeintaan 28 osallistujaa. Kurssi on maksuton (mahdollisesti maksu kurssilla jaettavista materiaaleista)

Ilmoittautumiset ja lisätietoja: Karjalan Sivistysseuran toimisto,
toimisto*karjalansivistysseura.fi, tai puh. 09 -171414, 050 5688550.

Ilmoittautumiset viimeistään tiistaina 15.9.

Kurssin ohjelmassa

Lähteiden esittelyä, Vienan alueellinen jako- läänit, kihlakunnat, pogostat ja seurakunnat
Lähteiden esittelyä, venäläiset ja suomalaiset lähteet, erilaisia luetteloita
Käytännön harjoituksia, opetellaan lukemaan alkuperäislähteitä
Erikoistapaukset sekä sisäinen ja ulkoinen lähdekritiikki

Pekka Vaara esittelee Sampo-tietokantaa

Järjestää Karjalan Sivistysseura ry

Sari H
09.09.15, 09:36
VIELÄ EHTII ILMOITTAUTUA

VIENALAISTEN SUKUJEN TUTKIMINEN 19.-20.9. Helsingissä

Tässä tarkempaa tietoa vienalaisten sukujen sukututkimuskurssin sisällöstä kouluttaja Sami Kalliolta (FM).

Kurssi on jaettu siten, että ensimmäisenä päivänä on enemmän teoriapuolta ja toisena päivänä enemmän käytännön harjoituksia, koska sukututkimusta oppii parhaiten tekemällä. Vaikkakin kyriiliset kirjaimet kannattaa opetella ennen kurssia (mielellään vielä ne vanhat kaunokirjoitusversiot), ei tällaisella peruskurssilla vaadita suurempaa venäjän kielen osaamista, joten ei tarvitse olla huolissaan tämän asian suhteen. Kurssilla opetellaan tunnistamaan alkuperäistekstistä sukututkimuksen kannalta oleellisia seikkoja. Läsnäolo molempina päivinä ei ole välttämätön, vaikka toki oppimisen kannalta parempi.

Ensimmäisenä päivänä esittellään päälähteet niin Suomen kuin Venäjänkin puolelta, esim. metrikkakirjat ja väestöluettelot. Samoin käydään läpi näiden lähteiden saatavuutta. Pekka Vaara (KSS, varapuheenjohtaja) kertoo välillä Sampo-tietokannasta. Aloitellaan harjoituksia helpoilla tekstikäännöksillä sekä käydään läpi aineistossa useimmin toistuvia sanoja, nimiä, kuolinsyitä yms.

Toisena päivänä alkukertauksen jälkeen tehdään lisää käytännön harjoituksia. Kun perusasiat ovat kunnossa, käydään läpi ns. erikoistapauksia. Tässä painottuu etenkin ulkoinen ja sisäinen lähdekritiikki, eli missä määrin lähteisiin on luottamista ja mitkä ovat mahdollisia virheiden lähteitä. Lähteiden syntyhistorian vaikutusta käydään läpi sekä sitä, miten etenkin Pohjois-Vienassa valtauskon asemassa ollut vanhauskoinen ortodoksisuus vaikuttaa lähteiden luotettavuuteen (esim. Bogdanov- tapaukset). Jonkin verran kulttuurihistoriaakin on siksi luvassa.

Ilmoittautumiset toimisto*karjalansivistysseura.fi

Laitoin vielä tämän toisenkin ilmoituksen tänne

Terv. Sari
KSS:n sukututkimustoimikunnan pj

ilkant
11.09.15, 21:46
Kiitos tiedosta! Ilmoittauduin.

Sari H
24.09.15, 12:25
Karjalan Sivistysseuran perustama karjalaisista suvuista ja Karjalan historiasta kiinnostuneille suunnattu SAMPO -tietokantapalvelu julkistetaan ja avataan Kuulutko Sukuuni –tapahtumassa 10.10.15 klo 10.45.
Tietokantaan on koottu KSS:n hallussa olevaa tietoa ja asiakirjoja. Aineisto keskittyy KSS:n perinteisille toiminta-alueille Vienan Karjalaan, Raja-Karjalaan ja Aunukseen. Tietokannan aineisto koostuu Karjalan Heimo -lehdessä ja sitä edeltäneissä lehdissä yli sadan vuoden aikana julkaistuista artikkeleista, juuriltaan karjalaisen tutkijoiden sukututkimuksista, kartta-aineistosta sekä Karjalan ortodoksisten seurakuntien kirkonkirjoista.
Sampoon koottu aineisto on sukututkijoiden ja muiden kiinnostuneiden vapaasti käytettävissä. Aineistoon voi tehdä hakuja mm. asiasanojen, paikkakuntien, henkilöiden ja sukujen perusteella.

Tervetuloa Vantaalle!
Irma Lahti
järjestösihteeri
KARJALAN SIVISTYSSEURA RY
Luotsikatu 9 D
00160 Helsinki
toimisto*karjalansivistysseura.fi