Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Runar Schildtin myrskyläläiset juuret
Ernst Runar Schildt (1888-1925) kuuluu suomenruotsalaisen kirjallisuuden kärkinimiin.
Hänen isänpuoleiset sukujuurensa on melkoisen kattavasti jo selvitetty.
Aidinpuoleisessa sukulinjassa ollaan juututtu äidin (Ofelia Adelaide Strömberg) isoisän kohdalle. Illberg-rupeamani varrella törmäsin Matts Strömbergistä annettuun rippikirjatietoon, jonka mukaan hän oli syntynyt v. 1766 Myrskylässä. Kirjojen taannehtiva selaus toi esille patronyyminkin; "Johansson".
Loppu olikin jo helppo juttu. Runar Schildtin isoisän isä syntyi 2.11.1766 Myrskylän Kreivilän Lassas-talossa. Hänen vanhempansa olivat Johan Mattson (Lassas) ja Sophia Samuelsdr (Nybondas).Matts avioitui 1. avioonsa 31.10.1791 Kreivilässä leski Anna Eriksdotterin kanssa, joka oli Myrskylän Labbomin Arvidsin Erik Sigfredssonin ja Helena Samulesdr (Forssman, Forselius/Stor-Könings,esitätini) tytär. Anna Eriksdr nai 1. aviossaan (26.10.1784) Johan Henriksson Backmanin. Anna oli siten sen Stina Backmanin isoäiti, joka nai Anna Sofia Giöslingin Anders-pojan 12.12.1831.
Anna Eriksdr kuoli Loviisassa 22.10.1815, jonka jälkeen leski Matts Johansson Strömberg avioitui (26.6.1818) Maria Christina Ersdr Nymanin kanssa.
Tästä aviosta syntynyt Carl Vilhelm Strömberg nai Gustava Lovisa Illbergin. He olivat siis Ofelia Adelaide Schildtin o.s. Strömberg vanhemmat.
Tutkimukseni varsinainen kohde s.o. Illberg-suku, on vielä työn alla.
Olen jo tässä vaiheessa lähes "matti" siitä, että heidän syvin juurensa on yhteneväinen Solitander-suvun juurien kanssa. Tähän viittaa jo se, että Myrskylän ja Porvoon Johan Solitander haudattiin Illbergien hautaan Porvoon kivikirkossa ja sekin, että Casper Illberg toimi Gustaf Solitanderin lasten holhoojana. Onko tuo Solitandereiden ja Illbergien yhteinen kantaisä kenties se Simon Larsson-niminen seppä, joka esiintyy Rijkebyn Ödaksen varhaisimmissa manttaliluetteloissa, kaipaa dokumentointia ja pönkitystä?
E.m. Maria Christina Ersdr Nymanin juuri voisi sekin löytyä Pernajasta.
Ehdottaisin Pitkäpään Nyman-kipparisukua. Vahvistuksia, korjauksia, pyydän!
Runar Schildtin kuolemasta tulee 29.9. kuluneeksi 90 vuotta.
Tuolloin 37-vuotias kirjailija ampui itsensä Helsingissä.
Schildtin rakkain paikka oli kuitenkin Loviisa, jonne hän yhä uudelleen palasi n.s. Räfsbacka-novelleissaankin. Räfsbacka muistuttaa ilmiselvästi Runarin isoäidin (Gustava Lovisa Illberg) asuinseutua Antbyssä. Sinne kirjailija on saanut nimikkokatunsakin. Loviisa on muistanut kirjailijaa myös muistolaatalla. Se sijaitsee Kortgrändillä, sen talon seinässä, jossa Schildt kirjoitti Galgmannen- ja Den stora rollen-näytelmäteoksensa.
Matts Johansson Strömberg toimi palovahtina Loviisassa. Tätä taustaa vasten on sangen yllättävää, että hänen molemmat lapsensa avioituivat Loviisan-seudulla vaikuttaneisiin, paikallisesti merkittäviin sukuihin.
Paitsi Carl Vilhelm Strömbergin aviota Illbergeihin, kannattaa panna merkille se, että sisarensa Maria Christina Strömberg avioitui 30.12.1840 Loviisassa Fredrik August Amnorinin kanssa, jonka vanhemmat olivat Pernajan Fasarbyn Pesursin förare Arvid Amnorin (äiti Elenonora Juliana von Knorring) ja Ulrika Charlotta Ljung.
Mistä johtui Strömbergien "säätyläisvetoisuus". Oliko suvun juurissa jotain samaan suuntaan viittaavaa? Huomio kiintyy pakostakin Myrskylän Kreivilän Lassaksen emäntään Margareta Johansdotteriin. Oliko hän kenties naapurissa vaikuttaneen kornetti Johan Giöslingin tytär?
Suurkiitokset Juhanille erittäin mielenkiintoisista havainnoista koskien Runar Schildtin juuria itseänikin suuresti kiinnostavalla alueella!
E.m. Maria Christina Ersdr Nymanin juuri voisi sekin löytyä Pernajasta.
Ehdottaisin Pitkäpään Nyman-kipparisukua. Vahvistuksia, korjauksia, pyydän!
Maria Christina Ersdr Nyman Pernajan Pitkäpäästä on käsittääkseni lasteni esiäiti ja siksi kiinnostaa. En kylläkään ihan kivutta saa sovitettua Strömbergiä hänen puolisokseen.
Erik Henriksson Nyman s. 23.12.1746 Pernaja Pitkepä Jordas
pso Elsa Johansdr 16.03.1748 Pernaja Pitkepä Mickos
Maria Christina Eriksdr Nyman s.10.01.1779 Pernaja Pitkepä Jordas, k.24.04.1842 Pernaja Gislom
pso 1. Johan Henrikss Bockström s.1774
pso 2. vih. 25.10.1810 Erik Segerman s. 26.02.1783 sockne skräddare k. 24.10.1848 Pernaja Gislom
lapsia:
Johan Erik Segerman s.15.08.1812 Pernaja/ Kuggom gård
Henrik Segerman s. 03.07.1814 Pernaja/Gislom
Anders Gustaf Segerman s. 07.06.1821 Pernaja / Gislom
Maria Christina Nymanin ja Erik Segermanin perhe esiintyy Pernajan rippikirjoissa aviosta kuolemaansa saakka
Pernaja / Kuggom gård
Pernaja Gislom
Pernaja Gislom Hantverkare
Pernaja Gislom Baijars
Strömbergin kanssa avioon ei jää tilaa.
Onko siis toinen samanniminen Maria Christina Nyman Strömbergin puoliso
Aimo
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c7/Runar_Schildt.jpg/220px-Runar_Schildt.jpg
http://www.blf.fi/artikel.php?id=4816
http://www.adelsvapen.com/genealogi/Schildt_nr_282#TAB_61
Maria Christina Eriksdr Nyman s.10.01.1779 Pernaja Pitkepä Jordas, k.24.04.1842 Pernaja Gislom
pso 1. Johan Henrikss Backström s.1774
pso 2. vih. 25.10.1810 Erik Segerman s. 26.02.1783 sockne skräddare k. 24.10.1848 Pernaja Gislom
korjaus: tuo 1. avio ei pidä paikkaansa, se on tullut vahingossa kirjattua vain rippikirjan peräkkäisiltä riveiltä (sitä paitsi kirjassa on oikein reilu rivivälikin siinä)
Kiitos antamistasi lisätiedoista.
Matts Johansson Strömbergin vaimo, Maria Christina Ersdr Nyman, on Loviisan rippikirjojen mukaan syntynyt n.v. 1792. Hän oli Mattsia huomattavasti nuorempi, ollen tämän toinen puoliso.
Avionsa solmimisen aikana hän toimi porvari Sucksdorffin palveluksessa, jonne oli saapunut Pernajasta muuttotodistuksella 5/3/1818. Pesti Sucksdorfilla jäi siis lyhyeksi, koska avio Strombergin kanssa solmittiin jo 26/7/1818.
Nyman-sukunimi näytetään lisätyn ikäänkuin jälkikäteen hänen Sucksdorfilla piikoessaan.
Enempää asiaa tutkimatta, oletin muuttomerkinnän perusteella Maria Christinan kuuluvan Pitkäpään Nymaneihin, varsinkin kun syntyvät sukulinkit siihen suuntaan vinkittivät. Toinen mahdollisuus on etsiä Maria Christinan juuria Liljendal-Myrskylä akselilta, erityisesti Kreivilästä (Grefnäs), jonne Matts Strömbergin omat juuret johtavat.
Gustava Lovisa Illberg
http://hiski.genealogia.fi/hiski/6dzdpg?fi+0281+kastetut+2914
Gustava Lovisa Illbergin juuret johtavat todella Lapinjärvelle, jossa hänen isänsä, Johannes Aronsson Illberg, toimi Mattas-tilan vuokrajana Cappelbyssä. Johanneksen vanhemmat taas olivat Mäntsälän lukkari Aron Joachimsson Illberg ja Greta Lisa Ahlberg.
Aron puolestaan oli Joachim Illbergin ja Anna Maria Schatelowitzin (äiti Anna Catharina Henriksdr Blåfield) poika.
Illberg suvun syvin juuri on johdatettu n.v. 1645 Porvoon Ilolaan (Illby) vävyksi tulleeseen Casper Simonssoniin , jonka jälkeläiset ryhtyivät käyttämään kotikylänsä mukaan muodostettua sukunimeä.
Tämän Casperin arvelen olevan sukulinkkissä Rijkebyn Simon Larssoniin, kuten aiemmin jo mainitsin.
Erityisen mielenkiintoinen, Illberg-tutkimuksen kannalta, on Porlammin kartanon Orrilaan asettunut Carin Mattsdr Illberg, jonka appi oli paroni von der Pahlenin kutoja Henrik Fors(s)man (vrt. Myrskylän Stor-Köningsin Forssman/Forselius-suku). Carinin veli, Samuel Mattson Illberg, toimi aluksi Porlammin kartanon inspehtoorina, mutta siirtyi sittemmin von der Pahlenin kirjuriksi/edunvalvojaksi Bromarvin Brutuböleen. Siellä ollessaan hän avioitui Anna Indreenin (s. 2.8.1715 Porissa) kanssa.
Haen tässä erityisesti sukulinkkiä Pernajan ja Koskenkylän pappeina vaikuttaneisiin veljeksiin, porilaisiin Anders ja Henrik Hippingiin, jotka molemmat hakivat vaimonsa Forssman-sukuryppääseen kuuluvasta Myrskylän Öfvitsbölen Tuskas-talon Ståhle-suvusta. Pappisveljesten lanko oli siten se Christopher Christophersson Ståhle, joka avioitui Gunilla Norringian (äiti Maria Gudzeus) kanssa. Gunillan sisar, Mertha Norringia, taas nai Mathias Indreniuksen (Porissa syntynyt Lapinjäven kappalainen), joka laskujeni mukaan oli e.m. Anna Indreenin täysserkku.
Näin se linkki vääntyi, hiukan mutkan kautta tosin. Löytyykö laheisempää? Kaikki korjauksetkin ovat tervetulleita.
Koko rupeaman tarkoituksena on saattaa päätepisteeseen Henrik Falckin ja Alf Bymanin aloittama Solitander-suvun juuren lopullinen selvitys.
Tutkijakumppanukset hylkäsivät Axel Bergholmin tajoaman kantakodin Öfvitsbölessä ja keskittyivät sensijaan Pernajan Rijkebyhyn.
Kun koko aineisto on levällään pöydälläni ja järjestyksessä tiedostollani ("Orakkeli"), povaan pikaista läpimurtoa, Illberg-suvun solmimana, kutojiakin kun olivat!
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.