Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuvia Raahen seudulta ja Amerikasta
Jatkoa edellisiin. Ensimmäinen mies voisi EHKÄ olla kuvattu Raahen markkinoilla. Kolme seuraavaa joissa samoja henkilöitä EHKÄ Kanadassa.
Kovasti näyttää toisen kuvan mies ja toinen vasemmalta Siikajoen Toppiloilta. Sama mies voisi olla myöhemmin tänne lähetetyssä kuvassa yksinään ja nuorempana. Tää siis vain arvelua - mututuntua perustuen siihen, mitä tunnen sukua.
Hei Wiljami, tarkoitatko viiksekästä miestä? Sama pariskunta on mielestäni neljännessä kuvassa myös.
T. Sanna
Sekoittui usean viestin kuvat. Tämän viestin liitekuva 2, jossa keskellä viiksekäs, oikealla "vaimo" ja katsojasta käsin vasemmalla ilman viiksiä. Tarkoitan tätä viiksetöntä miestä. Kuvan koko 72,2 KB. Auttaako asiaa? Tunnen ko. Toppiloita ja tässä on kovin samoja piirteitä.
Ok. Sama mies on siis myös tämän viestin liitekuvassa 3 yksinään. Olisikohan Toppilan suvussa ketään vanhojen kuvien tuntijaa..? Isomummu oli syntynyt Siikajoella, omaa sukua Bruun, minulla ei vain ole hänestä muuta tietoa kuin kirkonkirjojen tiedot. Mutta joku yhteys voisi olla vaikkapa sitä kautta. Ja jos oletetaan että sama mies on nuorempana vielä kolmannessa kuvassa (ehkä tarkoitit hattupäistä miestä käsi tuolin selkänojalla?) niin kyllä hän varmaan jollakin tavalla on sukua tai ystävä ollut jollekin sukulaiselleni kun on useamman kuvan lähettänyt.
Hei Sanna! Mielenkiintoisia nää kuvajutut. Katoppa varsin viimeisen kuvan henkilöä ja kravattiakin. Alkaa näyttämään, että herralla on ollut mieluinen kravatti. Hän on käyttänyt sitä jo 15-20 vuotta nuorempanakin. Eli veikkaisin samaksi herraksi, josta jo ollut puhetta ja on tämän viestin toisessa kuvassakin, mutta nuorempana. Toisen kuvan ottotilanteessa on kravatin kiristyspuoli tullut esiin sen osan rinnalle, jonka ainoastaan kuuluisi näkyä. Siksi näyttää äkikseltään erilaiselta kuin viimeisen kuvan kravatti. Kuvan suurentaminen selkeyttää. Sama kravattihan se on käytössä kuvasarjan kolmannessakin kuvassa. Viimeisessä kuvassa herra on tukevammassa kunnossa, joka sulauttaa piirteitä. Aurinkolippalakki myös luo erilaista tunnelmaa. Kuvat lienee otettu samassa pihapiirissä. Meille tuli 50 -luvun alkupuolella Amerikan paketeissa aivan samanmoisia kravatteja kuin nää herrat käyttävät. Muistan, että isäni pyrki valitsemaan joukosta suomalaisemmat eli vähemmän koreilevat kravatit käyttöönsä. Niitä kun tuli paljon. Joten kravatit viittaavat mielestäni Amerikan mantereelle. - Mutta henkilöllisyys??? Sepä se.
Nyt Wiljami olen ihan sanaton. Kiitos! Tässä on ollut koko ajan nenän edessä kokonainen kuvasarja enkä ole huomannut. Kravatti!! Kun yhdistää kuvien tarinan ja arkistojen tarinan niin saatanpa ehkä tietää keitä nämä henkilöt ovat ja missä päin Amerikkaa, kirjoittelen lisää kun kerkiän..
Tässä siis teoria Wiljamin hoksaaman kuvasarjan henkilöistä, näin olisi voinut olla enkä ole toisaalta törmännyt mihinkään mikä sotisi vastaan.
Anna Järvelä (s. 1866 Saloisissa) asui Palonkylässä Raahen tienoilla isättömän poikansa Juhon kanssa. Vuonna 1906 äiti ja 17-vuotias poika läksivät Amerikkaan yhdessä. He olivat menossa Oregoniin, missä Anna ja amerikkalaisittain John Coti -nimellä tunnettu mies vihittiin, molemmat ensimmäiseen avioliittoonsa, ja perhe asui sitten Clatskaniessa omassa talossansa. John Coti teki tietyömiehen hommia.
John Coti jr. (seniori otti pojan omille nimilleen) kävi nuorna miehenä valokuvaamossa ja potretti lähetettiin kotipuoleen. Kuvassa hän näytti hieman tummemmalta kuin todellisuudessa oli, koska hattu varjosti vaaleita hiuksia ja kontrastit kuvassa olivat muutenkin vahvat. Tarkemmin katsottuna huomasi kuitenkin, että Johnin silmät olivat siniharmaat.
Perhe tykkäsi ottaa kuvia pihamaallansa. Anna, joka rakasti kukkia kuten Suomessa asuva siskonsakin, piteli kuvissa kukkasia kädessään. Saattoipa olla jokin juhlapäiväkin kyseessä kuvia otettaessa, silloin pukeuduttiin nätisti. John juniorin lempikravatti oli raidallinen. Ja posti kuljetti kuvia kaukaiseen kotimaahan.
Kuka oli John juniorin biologinen isä? Seniori joka tapauksessa otti hänet avosylin omaksi pojakseen. John sr. oli tullut Amerikkaan 1888, mutta mistä ja millä nimellä hänet tunnettiin kotimaassa? Poika oli syntynyt maaliskuussa 1889. Olisiko John sr. voinut olla myös biologinen isä? Todennäköisyys on tietysti vastaan. Ehkä isä oli sukua Siikajoen Toppiloille, joiden näköä pojassa oli kovasti.
Anna kuoli vuonna 1933. John sr. kolme vuotta myöhemmin. John jr. asusteli tutussa talossaan poikamiehenä tehden kulloinkin saatavissa olevia päivätöitä ympäri kotikaupunkiaan, vailla vakituista työnantajaa. Hän kuoli 1957. Koko perhe on haudattu Murray Hillin hautausmaalle Columbian Clatskanieen, Oregoniin ja haudoilla on sievät kukkakoristeiset kivet. Muisteleeko heitä enää kukaan, ainakin me tässä hetken aikaa. Anna oli mummuni täti.
Vertailun vuoksi vielä hattupäinen rouva ja isomummuni Olga vierekkäin, kuvien laatu vain on heikko kun on suurennettu pienestä. Hattupäinen muistuttaa mielestäni vielä enemmän Olgan tyttärentyttäriä.
Tuossa alla olevassa nettiosoitteessa näyttäis olevan 1920 -luvulta merkintöjä perheestä. Mutta lähinnä perustietoja ja Annan ikä kohteliaasti merkitty useita vuosia nuoremmaksi. Passitiedoissa (Siirtolaisuusinstituutti) kertoo Annan syntymäajaksi 13.9.1866, torpan omistaja, Salon emäsrk. Annalle annettiin passi Oulusta 30.8.1906 viideksi vuodeksi Amerikkaan menoa varten. Poika John Järvelä merkittiin matkustajatietoihin mukaan. Mentiin Portlandiin Polaris -laivalla 12.9.1906. White Star valtamerilinja. Puoliso John oli luku -ja kirjoitustaitoinen sekä puhui englantia, tietyömies, kuoli 1936. Poika, työmies, John kuoli 22.5.1957 Clatskaniessa, eikä hän ainakaan 1920 -luvulla puhunut englantia.
Tarkemmin kuviasi katseltuani oli hetkessä selvää, että samassa pihassa kuvat on otettu. Joku aidan ja talon välissä. Aika paljonhan olet asiaa ko. henkilöitten ympärille löytänytkin. Jaettu löytämisen ilo on upeaa.
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9RJD-SZ9?mode=g&wc=QZJY-P1Q%3A1036471901%2C1036963601%2C1037675501%2C15893 32556%3Fcc%3D1488411&cc=1488411
Tämä oli kyllä mahtava juttu! Tosin jos kyse on tosiaan tästä perheestä jonka tarina loppui John nuoremman kuolemaan, niin kukaan ei kaiketi enää pysty varmistamaan asiaa, ellei sitten jossain Oregonin arkistojen kätköissä olisi heistä kuvia. Käväisin katsomassa Clatskanien maisemia Google Earthissa ja kyllä näiden kuvien maasto ja puusto mätsää täydellisesti kyseiseen paikkaan. Jotenkin jo aiemmin oli tunne tuosta kuvien pariskunnasta että vaikka heillä on ikää niin eivät silti ole kovin "vanha" pari. Kuinkahan tavallista on ollut että äidin uusi aviomies on ottanut jo melkein aikuisen pojan noin omaksi lapsekseen, John vanhemman hautakivessäkin lukee "father".
Hei Sanna! Laitanpa tähän nettilinkin, josta löytyy kuva äidistä ja kahdesta pienestä lapsesta. Liittyy John Coti -perheeseen. Onko tuttua? Kelaa sivua hieman, jotta tulee esille.
http://us-census.mooseroots.com/l/123712904/John-Coti
Eivät he ole tuttuja minulle. Suloinen kuva, harmi kun tässä ei ole mitään selitystä miten nämä henkilöt liittyvät perheeseen.
Tästä linkistä löytyi sama kuva kortiksi muotoiltuna: http://saythankstomom.com/8.html
Kuka oli John juniorin biologinen isä? Seniori joka tapauksessa otti hänet avosylin omaksi pojakseen. John sr. oli tullut Amerikkaan 1888, mutta mistä ja millä nimellä hänet tunnettiin kotimaassa? Poika oli syntynyt maaliskuussa 1889. Olisiko John sr. voinut olla myös biologinen isä? Todennäköisyys on tietysti vastaan.
Joskus kauan sitten eläneet ihmiset onnistuvat yllättämään. Huomasin että SSHY:n jäsensivuille oli tullut tuoreempia Salon emäseurakunnan eli Pattijoen kirkonkirjoja sitten viime kerran kun niitä olen katsellut. Ja - kuinka ollakaan - sieltä selviää että Anna Sofia Järvelä ja merimies Johan Johansson Kotila Raahesta on kuulutettu avioliittoon 15.2.1889. Poika Johan syntyi 22.2.1889 ja syntyneiden kirjasta selviää että hänet hätäkastoi Juho Kotila. Epäilemättä John Coti senior loppujen lopuksi oli kuin olikin John juniorin biologinen isä. Anna Sofian ja Johnin kihlaus kesti vaatimattomat 17 vuotta ennen kuin pari meni vihille!
Amerikkaan muuttanut Juho Kotila (s. 29.07.1860 Saloisten Piehingissä) oli Juho Matinpoika Juusola-Puolimatkan (s. 23.07.1827) ja Kaisa Juhontytär Törmälä-Arkkukarin (s. 05.06.1818) lapsi. Perhe muutti Saloisten Piehingin Raution Puolimatkan torpasta Pattijoen Kotilan taloon v. 1862.
Anna Sofia (kuten kerroitkin) oli myös kotoisin Saloisista mutta hänen isänpuoleiset juurensa johtavat Kaarlelaan ja Lohtajalle. Siikajoki-yhteyttä en löydä kummankaan suvusta.
Pattijoen kastetuissa Juho jr:n äidin nimeksi on laitettu Anna Sofia Leanderintytär Johansson.
Mielenkiintoinen tarina Amerikan sukulaisista. Uskon että tämä vuonna 1860 syntynyt Juho Kotila oli nuoremman Juho Kotilan isä.
Inkeri
Kiitos Inkeri tiedoista! Johtuisiko Johansson-nimi Anna Sofian isänisästä Johanista. Anna Sofian äiti Valpuri oli Pyhäjoelta Etelänkylästä, isänsä puolelta Anttiloita ja Valpurin äidin sukujuuri taas menee Kälviälle.
T. Sanna
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.