PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kalle Mullon kuolemantuomiosta Mikko Moilaselle


Matti Lund
25.08.15, 11:59
Hei Mikko.

Olit tässä taannoin kääntynyt edesmenneen Jyri Järvenkylän puoleen kysymyksellä Kalle Mullon kuolemantuomiosta, jonka teloituksesta olit löytänyt asiakirjamerkinnän. Tuomiota et ollut löytänyt.

Yhtenä Jyrin viimeisistä toivomuksista oli Jyrin voimien jo aivan huvettua, että kertoisin oman käsitykseni hänen puolestaan Kalle Mullon kuolemantuomiosta, jos siitä jotain tietäisin, täällä suku Forumissa Pohjanmaan osiossa.

Sen nyt teen.


Ohessa on katkelma syytteistä, jotka tutkintapöytäkirjasta on tuskalla tulkittavissa:

Kalle Siponpoika Mullon tuomio 1689
1)

[218]
Sentens
Aldenstundh dedt ej allenast förmedelst föregående laga wittnen, som edheligen wedgoo
wöördige prästerskapet pastore loci och Cronones Ländhman betygandes at Carl Mulloi försinnadelig hafwer taalt emooth heliga trefaldigheeten, hafwandes den förwittrat
2:o har han och warit een försummeligh gudh ordhörare, den har och befinnes hafwa fört ett förargeligit lefwande, derföre och
3:o han till bettringh för menat ähr, hwilket alt han oachtadt framherdandes, sin galenskap 4:o
[219]
4:o kan Carl ej heller sielf neka sigh åfwansagde Swor ordh emoot gudh och den heliga trefaldigheeten hafwa fält, uthan sådant wara i drycker och ? och ? skiedd, lijka så som deth har ... och wara, den dher och nu meera den ...

-------------------------------------------

Kun tutustut tutkintapöytäkirjaan näistä linkeistä, Sinulle selviää, miksi tuomiosta on niin vaikea saada selkoa:

[fol. 215-216]
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3666647

[fol. 217-218]
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3666649

[fol. 219-220]
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3666651

---------------------------------------------------

Jotta saisit tyydyttävämmän selon kuin tämän, Sinun kannattaisi yrittää kääntyä KA:n puoleen ja pyytää värikuvat näistä niteen sivuista. Nimittäin ne ovat kyllä olleet tämän niteen osalta ihan luettavia, kun vastaavasti on pyydetty, eli teksti erottuu paljon paremmin.

Autan kyllä jotenkin tämänkin tekstin avaamisessa.

Kuten näet syytökset liittyvät esivallan paheksumaan käyttäytymiseen kirkollisissa asioissa.

Jatkotutkimisiin menestyksellä, Matti Lund

moelanen52
25.08.15, 13:58
Hei Matti!

Monet kiitokset Kalle Mullon tapauksen avaamisesta. Itsekin vähän arvelin, että tuossa mustuneessa asiakirjassa ongelman avain piilisi. Laitan vinkkisi innostamana KA:oon kyselyn ja pyynnön värikuvien saamiseksi.

Ankara toki oli laki 1600-luvulla, mutta silti ihmetyttää, jos Mullon kuolemantuomio(?) näillä perusteilla kesti hovioikeudessa ja hänet todella sen vuoksi mestattiin. Tositekirjassa vuodelta 1689 (KA 9198, s. 60) todetaan, että Mullo on teilattu - ei kaulankatkaisu ei riittänyt, vaan ruumiinosat laitettiin teilinpuihin. Kaipa Mullo pysyi "paatumuksen tilassa" eikä ryhtynyt katumaan sanojaan enempää kuin taipunut parantamaan elämäntapaansa.

Kenties tuon pöytäkirjan tarkempi tavaaminen selvittää tapausta tarkemmin.

tv. Mikko

Asko Myntti
27.05.23, 08:19
Terve. Osaan hyvin Ruotsia ja olen kiinnostunut kehittämään osaamistani kääntää vanhoja tekstejä - ensin tämän päivän kielelle ja siitä Suomeksi. Kalle Mullon tarina on surullinen mutta kiehtova.