PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Onko kokemusta MacSukuPuusta?


Marit
12.06.08, 18:53
Löytyisikö MacSukuPuun käyttäjää kertomaan kokemuksistaan? Käyttöjärjestelmäni on Mac OSX 10.4 ja olen ajatellut hankkia MacSukuPuun version 4. Onko se yhteensopiva Wordin kanssa eli voiko siinä tallennettuja tietoja suoraan muuntaa Word-dokumenteiksi? Entä Word-tiedostojen vienti siihen? Millaiset hakuominaisuudet siinä on?
Kyselee nimimerkki Kokematon Tumpelo

Swanfoth
16.06.08, 02:42
Käytin ja jopa suomensin sitä vuosia sitten, mutta luovuin sen virheiden takia: sekosi leskien useampiin avioliittoihin ja isättömiin lapsiin ym. Nuo puutteet lienee nykyisin korjattu. Jälkipolvipuu on aika kivan näköinen.
Käyttää dataformaattina GEDCOMia mutta varsin suppeaa osajoukkoa eli jos muualta tuo aineistoa siihen, niin suurin osa lisätiedoista ei mene perille.

MacSukupuun sotkeman aineistoni sain korjatuksi GEDitCOMilla, joka myös käyttää GEDCOMia suoraan tallennusmuotona, mutta tekee sen oikein ja ilmeisesti paremmin kuin mikään muu. Siihen saa osittain suomennetun käyttöliittymän ks. http://www.geditcom.com/

Word on dataformatilta suljettu tekstinkäsittelyohjelma, joka on yhteensopiva periaatteessa vain itsensä kanssa, vaikka OpenOffice ja NeoOffice pyrkivät myös olemaan yhteensopivia. Sukuohjelmiin datasiirto on yleensä aina GEDCOM, joka on muotoilematonta ASCII-tekstiä, joten Wordin mukana tulee paljon turhaa ja ylimääräistä painolastia.
Toisaalta kaikista Mac-ohjelmista voi tulostamisen ohella tallentaa Adobe Acrobat eli .pdf-muotoon, jota pystyy lukemaan ja tulostamaan käytännöllisesti katsoen missä tahansa käyttöympäristössä. Niinpä se ei syrji ketään eikä vaadi ylimääräisiä investointeja keneltäkään vastaanottajalta, jos sellaisen lähettää esim. sähköpostiliitteenä.

Tämä aihe kai kuuluisi paremmin tuonne:
http://suku.genealogia.fi/forumdisplay.php?f=40

Marit
16.06.08, 20:54
Kiitokset vastauksesta, se selvensi aika paljon asioita!
Suvussani on todella paljon aviottomia lapsia ja leskien avioliittoja, mitkä asiat täytyy myös ottaa huomioon. Hienoa, että huomasit niistäkin mainita! Tarkoitukseni on jonain kauniina päivänä hyödyntää kasaamiani tietoja InDesign-julkaisuohjelmassa, jonka kanssa Word kyllä toimii. Mutta siis puhdas ASCIIhan tietystikin kelpaa mihin vain. Joten täytyy kai miettiä koko hommaa hiukan uudesta näkökulmasta.
Uutena ja ultratumpelona osoitin kysymykseni siis ilmeisesti väärään osastoon. Mutta hieno vastaus!
Kiittää vielä kerran
Marit

admin
16.06.08, 21:48
Olen itse käyttänyt Reunion nimistä sovellusta ja ollut tosi tyytyväinen. Hyvä grafiikka, tallennus mm. rtf -muotoon. En ole vielä todennut että ohjelma käyttäytyisi väärin. Ohjelma on maksullinen, löytyy verkosta osoitteessa http://www.leisterpro.com - siellä on myöskin toimiva demoversio ladattavissa.

Suosittelen

Hasse

Marit
16.06.08, 21:59
Loistavaa, kiitokset vastauksesta!
Olen luullut, ettei Macille ole juuri muuta sukututkimusohjelmaa kuin MacSukuPuu. Täytyypä tutustua Reunioniin!
Terveisin edelleen tumpelo, mutta näiden vastausten myötä ehkä hitusen viisastunut Marit

Swanfoth
17.06.08, 04:38
Tarkoitukseni on jonain kauniina päivänä hyödyntää kasaamiani tietoja InDesign-julkaisuohjelmassa, jonka kanssa Word kyllä toimii. Mutta siis puhdas ASCIIhan tietystikin kelpaa mihin vain.

Ilmeisesti tuossa on nyt yhdistetty kaksi eri asiaa:
•GEDCOM-muotoinen raakadata, joka on tarkoitettu sukuohjelmien väliseen tiedonsiirtoon, on siis pelkkää ASCII-tekstiä koodeineen.
•Ohjelman tuottamat raportit ym tulosteet ovat luonnollisesti muotoiltua tekstiä, jota voi kopioida ikkunasta sellaisenaankin julkaistavaksi mm kirja eli book format muodosta, joka tosin on nykyisin vain henkilö tai perhe kerrallaan.

GEDitCOMin tulosteiden muotoilua voi itse säädellä eräänlaisella skriptikielellä, jota muokkaamalla suomennoksetkin on tehty. ks http://www.geditcom.com/GCDown2.html

Ohjelmalla voi luonnollisesti luoda myös weppisivuston aineistosta,
esim. http://ristovir.fidisk.fi/sibelius/

Ohjelmaa voi käyttää ilmaiseksi GEDCOM tiedostojen selailuun ja tutustumiseen, mutta tallennus maksaa n. 50$.
Täysin uusittu OS X versio on tekeillä.:cool:

Markku Ollila
17.06.08, 07:35
Minulla ei ole kokemusta Mac koneista, mutta koska sukuohjelmat kiinnostavat yleisesti, niin laitoin hakukoneet asialle.
Kun laitoin niihin hauksi 'mac genealogy software', niin löytyi melko paljon osumia Mac:iin sopivista sukuohjelmista.

Marit
17.06.08, 16:17
Kiitokset vastauksista ja lisäselvennyksistä!
Tiesin kyllä, että Macille on olemassa muitakin sukututkimusohjelmia, mutta ne kommentit, joita olen niistä kuullut, eivät ole rohkaisseet niitä ostamaan. En halua myöskään patalaiskana ihmisenä tehdä yhtään ylimääräistä temppua tietojen viemiseksi julkaisuohjelmaan. Ystävällisen valistuksen ansiosta luulen nyt tietäväni, miten toimia. Siis kiitos vielä kerran!

admin
17.06.08, 17:21
Joo, sovelluksia löytyy Macillekin. Kuten sanottua, itse olen kauan käyttänyt Reunionia joka toimii kuin enkeli. Itse ehkä kaipaisin jonkinverran enemmän nopeutta eräissä toiminnoissa kun tietokanta kasvaa yli 100.000 henkilön kokoiseksi. Tämäkin on varmaan hoidettavissa lisäämällä koneeseen RAM-muistia. Tosin tämäkään ei ole ongelma, mutta jos hakemalla pitäisi löytää jokin negatiivinen asia...

Toinen ohjelma jonka omistan on ranskalainen Heredis. Mukavia raportointiominaisuuksia mutta johtuen muutamasta aksenttimerkkiongelmasta pidän toistaiseksi Reunion pääohjelmana.

GedItCOM -ohjelma on toimiva, mutta joteenkin olen huomannut että käytän ohjelmaa ainoastaan kun haluan tarkistaa minulle lähetettyjä gedcom tiedostoja.

Reunionin rtf exporttauksella aikaansaadaan helposti sellaisen tekstiaineiston jonka pienellä muokkauksella pystyy muuttamaan InDesignin character & paragraph -tyyleiksi -- eli taittoon saadaan helposti ja jopa formaatein muokattavaan kuntoon.

Muita ohjelmia on mutta eivät ole olleet minulle sopivia.

Hasse

Swanfoth
18.06.08, 14:04
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sukututkimusohjelma
Tuolla on joskus ollut kattava luettelo ohjelmista linkkeineen, mutta ne on sensuroitu pois! Vain ilmaiset ja täysin suomenkieliset on jätetty...
Eikö siis kukaan ole koskaan käyttänyt jotain vieraskielistä ohjelmaa?
Tuolta sentään löytyy muutakin:
http://www.macgenealogy.org/

admin
18.06.08, 15:58
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sukututkimusohjelma
Tuolla on joskus ollut kattava luettelo ohjelmista linkkeineen, mutta ne on sensuroitu pois! Vain ilmaiset ja täysin suomenkieliset on jätetty...
Eikö siis kukaan ole koskaan käyttänyt jotain vieraskielistä ohjelmaa?
Tuolta sentään löytyy muutakin:
http://www.macgenealogy.org/

Tässä olet kyllä oikeassa - ei siinä ole mitään järkeä että poistetaan muut kuin "suomenkielisellä käyttöliittymällä" varustettuja ohjelmia. Ilman minkäänlaista linkkiä siihen missä ne muut ovat - esimerkiksi englanninkieliset.

Tästä voitte etsiä:
ruotsinkielisessä Wikipediassa on lista (http://sv.wikipedia.org/wiki/Genealogiprogram)
englanninkielisessä Wikipediassa vielä lajempi lista (http://en.wikipedia.org/wiki/Genealogy_software) Hasse

Marit
18.06.08, 22:36
Kiitokset taas vihjeistä!
Itse asiassa eihän sillä kielellä tässä minun tapauksessani olisikaan niin väliä. Ohjelmahan tulisi vain omaksi työkalukseni. Nyt kyllä taidan pitää flunssan vaatiman lepotauon. Sujuuhan se juhannus näillä keleillä hyvin lämmintä juodessa ja levätessä. Parempia jussin päiviä kaikille muille!
Toivottaa Marit