PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Railakasta maakirjakritiikkiä 1600-luvulta


Matti A. Nieminen
14.08.15, 08:46
Hei

1600-luvun veroluetteloita lukiessaan saattaa nykytutkija joskus tuskastua kirjurin merkintöjen sekavuuteen. Pientä lohtua tuskaan voi tuoda tieto, ettei luetun ymmärtäminen aina ollut helppoa aikalaisillekaan. :)
Tässä erään tarkastajan kirjoittama huomautus hänen yrittäessään saada tolkkua Turun ja Porin läänin maakirjasta vuodelta 1662:

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12771711

"Tämä maakirja on hullun ihmisen laatima ja kirjoittama, siksi tämä esitetään muiden tervejärkisten tutkittavaksi ja tuomittavaksi ja pitää tuollaista narria ja pöhköä muistuttaa asianmukaisesta rangaistuksesta, kunnes tarkoin etsii ja löytää virheensä --"

Lieneekö tämä Rudolfin päreitten palaminen ainutlaatuinen poikkeus vai löytyykö vastaavia purkauksia muualtakin?

Terveisin
Matti Nieminen

eeva häkkinen
15.08.15, 00:02
No enpä ole itse asiakirjoissa nähnyt, mutta Kangasniemen pitkäaikainen kirkkoherra Eklund (jonka tuotoksia minäkin olen yrittänyt vältellä) sai kerran käräjillä nimismieheltä kehotuksen opetella kirjoittamaan, jotta papintodistuksista saisi jotain tolkkua.