PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Harry Minden


Calonius
07.08.15, 13:19
Eräs melko läheinen osumani Y-DNA-testissä (Y67 GD6), kanadalainen herra, ilmoitti biologiseksi isäkseen miehen nimeltä Harry Minden. Hän ei tiedä edesmenneestä isästään muuta kuin nimen ja sen, että hän tuli Venäjältä Kanadaan vuonna 1913. Lisäksi hänen isänsä kuului Kanadassa juutalaiseen seurakuntaan ja hän uskoo isänsä olleen juutalainen jo sukuperältään muutenkin. Ymmärsin myös, että hänen autosomaalitesti viittaa juutalaiseen perimään.

Koska minulla ei ole lähes lainkaan Y-DNA osumia nykyisen Venäjän alueelta, uskon Harry Mindeninkin olleen Suomen Suurruhtinaskunnasta. Sukunimi on kyllä melko erikoinen. Sehän on voinut vaihtuakin saavuttaessa Kanadaan tai Yhdysvaltoihin. Sain selville seuraavaa:

Minden on kaupunki Westfalenissa Saksassa.

Abel von Minden on vanha ruotsalainen aatelissuku, joka luultavasti oli nimenomaan peräisin tuosta kaupungista:
http://runeberg.org/frfinl/0006.html
Nähtävästi sitä oli Suomenkin puolella (Köyliö jne.).

Minden, Lütke van (K noin 1526)
http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/5126/

Tallinnalainen kauppias Lütke van Minden kävi kauppaa Suomessa tärkeiden linnanpäälliköiden, kaupunkien porvarien ja Uudenmaan rannikon rahvaan kanssa. Hän palveli kuningas Kristian II:ta välittämällä tietoja ruotsalaisten kapinallisesta toiminnasta.

Turussa mainitaan myös leipuri Henrik von Minden noin vuosina 1634-1650. Kuului yleiskiltaan ainakin vuonna 1647.

Käsittääkseni DNA-testin perusteella meidän yhteinen esi-isä on noin 500 vuoden päässä (asiantuntija on arvioinut muiden vastaavien osumien olevan niillä main) eli ei kovin kaukana edes. Saattaa tietenkin olla vaikka 1000 vuoden päässä, mutta nyt arvioisin että todellisuudessa noin 700 vuoden päässä.

Väestörekisterikeskukseen mukaan Minden-nimisiä suomalaisia ei ole ollut ensimmäistäkään (ilmeisesti noin 1960-luvulta eteenpäin)! Mitäs ajatuksia herättää? Mitä tiedätte tuosta suvusta?

Calonius
12.04.16, 13:25
Olen saanut tähän liittyen uutta tietoa. Kanadalaisherran lähimmät Y-DNA-osumat ovat lähes samat kuin minulla eli kaukausimmat tunnetut esi-isät pääosin näitä Ikaalisten seudun eränkävijöitä 1500-luvulta. Autosomaalitesti taas osoitti, että hänellä on noin neljännes "suomalaissukuista perimää". Tämä tarkoittaa sitä, että todennäköisesti hänen joku isovanhemmistaan on Suomesta. Voi myös olla, että hänellä on monta reittiä sukua Suomesta ja jokainen näistä reiteistä on kaukaisempi. Hänen teettämänsä viimeaikainen sukututkimus osoittaa kuitenkin, että hänen isänsä Harry Minden tuli lapsena Ukrainasta Kanadaan ja tämän isäkin oli ukrainalainen Aaron Minden. He olivat juutalaisia.

Y-DNA ei kuitenkaan valehtele ja näyttää varsin selvästä, että hänen isälinjansa on asunut Suomessa joskus - luultavimmin ainakin 1500-luvulla ja ja jonkin verran sitä ennen, mutta muiden kromosomien tarkastelun perusteella myös sen jälkeenkin.

Jättäisin tämän asian tutkimatta ellen olisi huomannut, että esi-isäni Thomas Bytin naapureina Turun Aninkaisten korttelissa oli von Minden -sukua. Lisäksi täälläkin puhutaan Abel von Mindeneistä ja jopa jostain mahdollisesta yhteydestä Pytty-sukuun:

http://suku.genealogia.fi/showthread.php?p=257151&highlight=minden#post257151

Otan tässä esimerkkinä Turun manttaalin vuodelta 1658.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10666832
Henrich von Minden, hustru Gertrudh, drengen Knut, pigor Agneta och Lisbet (5)

Kaksi sivua myöhemmin, sama Aninkaisten kortteli:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10666834
Thomas Bytti, hustru Margareta, pigor Walborg och Anna (4)

Minulla on lisäksi muutamia Y-DNA osumia, jotka johtavat tuonne Westphalenin seudulle, josta Abel von Minden -sukukin on lähtöisin. Thomas Bytin lähin naapuri oli vuosien ajan saksalainen muotokuvamaalari Jochim Neiman.

Voisiko jopa olla niin, että tämä isälinja olisi ollut kokoajan juutalainen? Oli niin sanottuja hovijuutalaisia, jotka olivat hyvissä väleissä aateliston kanssa ja ikään kuin peittivät oman uskonnollisen taustansa. Pienen tutkimisen jälkeen vaikuttaisi siltä, että Suomessa ei ollut juuri juutalaisia ennen 1600-luvun jälkipuolta, mutta sehän ei välttämättä täysin pidä paikkaansa.

Calonius
12.04.16, 14:50
Tässä jotain Suomeen liittyvistä Mindeneistä.

https://books.google.fi/books?id=jQf_1eiypAkC&pg=PA44&lpg=PA44&dq=minden+finland&source=bl&ots=2JhJqVUZ2N&sig=6ve9Ve_WD4AvmAtQcMcqqBdnUF8&hl=fi&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=minden%20finland&f=false

Dresdeniläinen julkaisija Heinrich Minden piti hekilökohtaisena missionaan saada suomalaista kirjallisuutta tunnetummaksi Saksassa ja julkaisi siten esimerkiksi Aleksis Kiven romaaneja.

http://tethys.lib.helsinki.fi/sanomalehti/binding/746620?page=1
1898 hotel Andreassa kauppias Minden

http://tethys.lib.helsinki.fi/sanomalehti/binding/542481?page=1
1897 Kämpissä rouva Minden Moskovasta

http://tethys.lib.helsinki.fi/sanomalehti/binding/584581?page=3
Tarina 1617 syyttömänä roviolla poltetusta Greta Mindenistä
(ei liity Suomeen)

http://tethys.lib.helsinki.fi/sanomalehti/binding/706632?page=1
1901 Tampereen hotellissa Minden Pariisista

http://tethys.lib.helsinki.fi/sanomalehti/binding/798240?page=8
Seurahuoneella 1901 kauppias v. Minden Hollannista

http://tethys.lib.helsinki.fi/sanomalehti/binding/658227?page=5
Suomessa protestatuista vekseleistä: Asettaja Minden & Nuemark

http://tethys.lib.helsinki.fi/sanomalehti/binding/768230?page=4
1910 saksalainen Heinz Minden kertoo Suomen matkastaan

http://tethys.lib.helsinki.fi/sanomalehti/binding/1104722?page=4
1776 kerrotaan, että Westphalin yksi maakunta on ruhtinaskunta Minden
(ei liity Suomeen)