PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mikä mies? Lankomies


_eOw_
05.07.15, 18:27
Katarina ja Martin sekä Maria ja Karl, kaksi sisarusta miehineen ilmoittavat, että heidän lankonsa Jakob on maksanut heidän perintöosansa kuolleen äitinsä jälkeen. Martin ja Karl (mahdollisine sisaruksineen) ymmätääkseni ovat ulkopuolisia, joten olisiko kolmannen? sisaren mies (lanko) maksajana vai miten tuon selittäisi? Kyselyni on laadittu Genos 39 (s 31) mukaellen ja ilman alkuperäislähdettä (olisiko maisteri Stenius sittenkin ollut oikeill jäljillä?).
Lanko on ainakin puolison veli, sisaren mies tai puolison sisaren mies. Onko muitakin "lankoja"?

eeva häkkinen
05.07.15, 18:58
Jos ajateltaisiin, että Jakob olisi perinyt esim. tilan isältään ja Katarina ja Maria olisivat hänen sisariaan, tämä olisi ihan normitapa ilmoittaa, että Jakob oli maksanut sisarilleen heidän perintöosansa. Heidän miehensä eli Jakobin langothan vaimojensa edunvalvojina kuittasivat näiden perinnön ainakin pitkälle 1800-luvulle asti. Muutenkin tämäntyyppisissä kysymyksissä olisi ajankohta, josta puhutaan, hyvä olla tiedossa. Vanhempaan aikaan, 1600- ja vielä 1700-luvullakin lankous (svågerskap) oli aika epämääräinen käsite, lähinnä "saman sukupolven miespuolinen sukulainen avioliiton kautta".

_eOw_
05.07.15, 20:02
Sitähän minäkin. Meinaan jotta lanko (tuon ajan ruotsinkielellä) oli jokseenkin moniselitteinen. Tuo edunvalvonta (vaikka selvästi olikin esillä, en vain osannut lukea) selvitti tilanteen... rouvien velipoikahan se maksoi siskot "ulos".