PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kihlakunnanoikeuden pöytäkirjan tulkinta-apua tarvitaan


Tiina Lietzén
04.07.15, 21:44
Hei

Osaisiko joku auttaa? Mitä tuossa http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=24631095 (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=24631095)sanotaan Gabriel Pihlmanista, Maria Mattsdotterista ja Matts Jacobssonista?

Tietojeni mukaan Maria oli Matts Jacobssonin tytär, joka kuoli pian aviottoman tyttärensä syntymän jälkeen. Tyttären isäksi olen tulkinnut kyseisen Gabriel Pihlmanin. Vahvistaako tämä pöytäkirja tuon tulkinnan?

Tiina

eeva häkkinen
04.07.15, 22:21
Eipä tämä sinänsä isyyttä vahvista. Maria, joka on kuollut pian lapsen syntymän jälkeen, on kertonut mm. isälleen, että Gabriel on saattanut hänet raskaaksi hänen ollessaan piikomassa kapteenin puustellissa. Kun Gabriel kuitenkin kiisti väitteen, eikä todistajia löytynyt, joutui oikeus jutussa mainitun pykälän mukaan hylkäämään syytteen. Jos väitteelle olisi löytynyt "puoli todistusta" olisi isäehdokas laitettu valalle, mutta ilmeisesti pelkkä äidin kertomus ei sellaiseksi riittänyt.

Tiina Lietzén
06.07.15, 20:42
Kiitos selvityksestä. Tiedä sitten, onko vahvistus tullut myöhemmin, kun likalle kuitenkin ilmestyi jossain vaiheessa patronyymiksi Gabrielsdr ja aikanaan muuttaneiden luettelossa vielä kuusikymppisenä on tittelinä "lukkarin tytär".

Tiina

Antti Järvenpää
08.07.15, 10:27
Sukutukimusmielessä tässä on mielestäni vahvat todisteet isyydestä. Äidin kertomus ennen kuolemaansa ja sitten se, että tytär kulkee myöhemmin isänsä nimellä ja lukkarintyttären tittelillä. Mielestäni papit eivät olisi tehneet tällaisia kirjauksia, jos isyyttä ei olisi sitten aikaan myöten tunnustettu.

Syyt miksi Pihlman kieltää isyytensä voi olla vaikkapa siinä, että aviottomasta lapsesta oli seurauksensa ja etenkin jos kyseessä oli lukkari.

Omiin sukututkimuksiin on sattunut 1760-luvulta tapaus, jossa kihlaamaton pari tunnusti aviottomat kaksoset, josta miehelle tuli 10 ja naiselle 5 hopeataalerin sakko ja erikseen kirkolle 4 ja 2 hopeataalerin sakkomaksu ja julkinen anteeksipyyntö. Kun pari oli varaton rangaistukset muutettiin 14 ja 7 päiväksi vankilaa vedellä ja leivällä. Mies lisäksi velvotettiin luovuttamaan puoli tynnyriä viljaa vuodessa kummallekin lapselle elatukseksi kunnes nämä pystyivät itse tienaamaan elatuksensa. Tämä tapaus oli itä-Suomessa, mutta lienee saman säännökset olivat vielä voimassa tämän lukkarin tapauksen aikaa.

Tiina Lietzén
08.07.15, 18:35
Kiitos lisätiedoista. Yritänpä seuraavaksi selvittää sellaisen pikkujutun, että ilmestyikö tytölle tuo patronyymi vasta lukkarin vaimon kuoleman jälkeen. :eek:

Tiina