PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Fougdilaiset Savossa.


minnamolander
03.06.15, 17:01
Kaipaisin tietoja Fougdilaisista Kuopion seudulla tai muualla Savossa. Fougdilainen nimi on muuntunut aikojen saatossa Voutilaiseksi ja samaa sukua saattavat olla myös Smolander nimiset. Nyt etsin nimenomaan Voutilainen nimen omaavia sukuhaaroja. Asuuko vielä esim.Tuusniemellä?

Tapani Kovalaine
03.06.15, 17:47
Sukuseuran toimesta on tutkittu perusteellisesti Smolanderit ja Voutilaiset. Sukukirjan hinta näyttää olevan 60 euroa. Siitä valkenisi suvun historia ja melkeinpä nykyaikakin. Itse olen tutustunut kirjaan maakuntakirjaston lukusalissa.

http://ws-sukuseura.fi/?page_id=41

minnamolander
03.06.15, 21:07
Suuret kiitokset Tapanille!
Nyt on hyvä selvittää suvun nykyiselle vanhimmalle( 95v) jäsenelle nämä uusimmat tiedot esi-isistämme.
Lisäksi sain paljon tärkeää tietoa, jota voin nyt hyödyntää kirjani käsikirjoituksessa. Kirja kertoo Fougdilaisen suvun alkuvaiheista ja perimätiedon mukaan sattuneesta suuresta petoksesta,jonka seurauksena Pehr menetti kotitalonsa ja uuden talon ostoon tarkoitetut rahat ja päätyi torppariksi uudelle paikkakunnalle.

mika68
27.01.23, 09:48
Minua on ihmetyttänyt, että miten joku tavallinen talonpoika Smoolannista on viety nihdiksi Olavinlinnaan 1500-luvun alkupuolella?
Eikö muka lähempää Säämingistä löytynyt miehiä?
Ei linnan varusväen miehistölistan merkintä Smolandh välttämättä tarkoita synnyinseutua.
Pitääkö sekään paikkansa, että tämä nihti nimitettiin Tavinsalmeen kruununvoudiksi? Kai kruununvoudiksi on nimitetty joku ylempiluokkainen kuin rivisotilas Olavinlinnasta?

Tapani Kovalaine
27.01.23, 10:42
Sukujen historia elää satojen vuosien aikana ja muuttuu kullekin aikakaudelle käypäiseksi. Yksi uskottavalta kuulostava juttu on, että Smoolannista tuli parikymmentä nuorukaista kruunun kustannuksella Suomeen ja heidän tehtäväksi tuli panna pystyyn mallitiloja eli kuninkaankartanoita. Maaningan Tavisalmi sai yhden pioneerin moiseen hommaan, taisi olla Pekka nimeltään. Kartanon päälliköllä oli samanlaisia oikeuksia kuin voudeilla. Sukunimeksi em. syistä muokkautui suunmyötäisesti Voutilainen tai Smolander.

Kun Kuopioon kuuluvalta Tuusniemeltä Smolander muutti Kaaville, niin hänen nimekseen tuli Voutilainen ja takaisin muuttaessaan hän oli jälleen Smolander. Hyviä sukukirjoja ovat tehneet!