PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sigrid Maria (Siiri) Kiikka


mej
02.06.15, 11:42
Isotätini Sigrid Maria (Siiri) Kiikka, syntynyt 24.9.1902 Ylistarossa, kuollut 5.101.1961 Vaasassa, oli monipuolinen ja taiteellinen henkilö. Hän syntyi Ylistaron Heikkoolan kylän Rinta-Kiikan talossa kuusitoistalapsisen perheen kolmanneksi nuorimmaksi lapseksi. Sisaruksista seitsemän oli kuollut pienenä ja neljä lähtenyt etsimään onneaan Amerikkaan.

Siiri kirjoitti ylioppilaaksi Seinäjoella vuonna 1924 ja lähti Helsingin yliopistoon lukemaan ensin lääketiedettä ja vaihtoi sitten opinnot kemiaan ja matematiikkaan. Valmistumisesta ei ole tietoa. Hän oli tietojeni mukaan A I Virtasen oppilaana ja mukana jossain työryhmissä. Hän teki myös keksintöjä on hakenut niille patentteja (mm. ”jauhemaisten aineiden pakkausrasioiden aineenpoistoaukolle”). Hän kirjoitti nuorisoromaanin Auneelan pojat, jonka WSOY kustansi vuonna 1941. Kirja kertoo Kiikkalan pojista ja dialogit on kirjoitettu eteläpohjanmaan murteella. Etsivän poliisin palveluksessa Siiri oli ensimmäinen nainen, työhön hänet valittiin kemianopintojensa avittamana. 1946 hän innostui kuvanveistosta ja hänen töitään on ollut esillä 1950-luvulla.

Siiri kuoli 5.10.1961 Vaasassa. Hänen kirjallisia töitään ja päiväkirjojaan on löytynyt Helsingistä vuoteen 1951 saakka.

Onko jollakin tietoa Siirin vaiheista vuoden 1951 jälkeen? Hän oli lapseton ja naimaton. Sähköpostilla voi lähettää kaikkea tietoa hänestä.