PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Euran Panelian Jusu, Ulvilan Leistilän Nissilä ja Tattaran Rauvala


virpinissila
31.05.15, 18:12
Lähdekriittisyydestä ja – merkinnöistä hiukan. Aihe oli esillä jonkin aikaa sitten ”Yleinen keskustelu” – otsikon alla. Ala-Satakunnassa paljon käytetty lähde on Aarne Rauvolan kirja ”Sukujen juuria Euran ja Lapin kylissä” (Rauvola – säätiö 1991). Tämä isäni pikkuserkku teki aikanaan ansiokasta työtä sukututkijana. Nyt, kun lähes kaikki on tarkistettavissa, kannattaa se kuitenkin tehdä. Esimerkiksi Rauvolan Euran Panelian Heikkilän suvun tekstissä (s. 52) todetaan Jusun sukuhaaraa koskien: ”Antin [Yrjönpoika] veljistä Matti ja Juho lienevät tulleet vävyiksi Leistilän kylän Nissilään Nakkilaan”. Tämä tieto ilman lähdemerkintää näyttää olevan ahkerasti kopioituna monissa nettitiedostoissa.

Kyse on kuitenkin Antti Yrjönpojan pojista, joista Matti Antinpoika nai Nissilän lesken Valpuri Antintyttären (vih. Ulvilassa 17.10.1725, sulhanen Paneliasta). Tuomiokirjalähdekin Valpurin panelialaisesta miehestä löytyy (pesänselvitys lesken solmiessa uuden avioliiton, KA Ulvilan käräjät 1.-5. 101725: 722-722v).

Juho Antinpoika mainitaan veljenä Nissilässä vuodesta 1733. Seuraavana vuonna hänet vihitään (5.5.1734) Liisa Matintyttären kanssa, joka oli veljen Matti Antinpojan vaimon Valpuri Antintyttären ensimmäisestä avioliitosta syntynyt tytär.

Ulvilan tutkimista hankaloittaa vielä se tunnettu tosiasia, että 1700-luvun alkupuolen rippikirjojen syntymäajat ovat tuulesta temmattuja. Esimerkiksi Juho Antinpojalle ja Liisa Matintytärelle syntyi kastettujen luettelon mukaan 13.5.1734 tytär Maria Juhontytär, mutta rippikirjassa hänen syntymäaikansa on 6.5.1734. Ulvilan (Nakkilan) Tattaran Rauvalan Erik Mikonpojan vaimo (vih. 11.10.1761) lienee kyseessä, (virheellinen) syntymäaika rippikirjassa on sama niin Nissilässä kuin Rauvalassakin. Maria katoaa Nissilästä ja ilmestyy Rauvalaan vihkimisvuonna.

Tiedot on koottu kirkonkirjoista. Toivottavasti ei tullut kauheasti kopiointivirheitä, kannattaa tarkistaa…


Virpi Nissilä