PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sikanen Haikonen


Pekka Sipari
10.05.15, 19:45
Terve oliko jollain tietoa tämän Anna Haikkosen juurista
Oli Arvi Väisäsen ja sitten myös Michel Michelss. Ravantin kanssa naimisissa

Itse pähkäilin näin- meniköhän pahastikin metsään tai "Joron jälille" - Joroisiin

Arvi Väisänen
Pso. 20.12.1778 Anna Haikkonen (Haikoin) P:m: rk. 1783-90 kuva 154 (myös svärmor Anna Sikanen)
Anna vht:t Staffan Haikoin ja Anna Sikanen (Siatar). Lapsi Anna s s. 17.10.1760 (18.10.1760) Kerisalo, oäkta

Anna Sikanen 12.10.1739 (22.10.1739) Lahnalax (vht. Mats Sikanen ja Inga Laitin)

Staffan Haikoin 7.2.1740 Katisenlax (vht. Hans Haikonen s. n. 1715
ja Brita Kinnunen s. n. 1715

Lisäksi jäänyt epäselväksi kuka oli pm rk 1721-24 kuvan 23 Påhl Sikasen vaimo Dorothea, mutta en saa sukunimestä Markatarta tulkituksi kuten eräät ??

Pekka

Pekka Hiltunen
10.05.15, 20:28
pm rk 1721-24 kuvan 23 Påhl Sikasen vaimo Dorothea, mutta en saa sukunimestä Markatarta tulkituksi kuten eräät
Markkanen sei ainakaan ole, mutta onkohan Möykkynen- tai Möyhynen-nimi tunnettu tuolla tuohon aikaan? Pappi / kirjuri on tietenkin voinut nimessä erehtyä ja voi olla jotain aivan muuta, kuten vaikkapa Myöhänen, mikä tästä pienellä lu-ki -problematiikalla tietenkin sekin saadaan viennettyvä.
PH

Pekka Sipari
11.05.15, 17:52
Terve kaima,

Kiitos. Joitakin Möckösia ja Möyckösia (Väisälä) löytyy

Enpä tiedä

Pekka

Pekka Sipari
11.05.15, 20:50
Terve,
Tuolla P;m syntyneet 1721-24 kuva 69 (oikealla) on Påhl Sikain ja luen Dorothea Möcköin (toisin kuin Hiskissä) lapsi PÅhl tai Pehr s. 19.7.1721 Kuivaniemi. Kummeina Nähdäkseni Lars Markain ja Brita Siatar alla vielä ehkä Johan Markain ja Carin ...urikotar Lahnaniemi tai jotain sinnepäin

Pekka Sipari
12.05.15, 05:50
No nyt liipannee läheltä.

Löytyy Hiskistä Kuopion puolelta Dorotea Möyckyin s. 1.8.1693 (vht. Sigffer Möyckyin ja Anna Räsänen)
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/HisKi-digiarkisto.php?bid=2193&pnum=32
Luen tuostakin Möckyinen?

Nuo Niinimäki ja Kuivaniemi, ovatko Pieksämäen ja Kuopin rajakyliä ??.

Pekka

Pekka Hiltunen
12.05.15, 10:57
No nyt liipannee läheltä.

Löytyy Hiskistä Kuopion puolelta Dorotea Möyckyin s. 1.8.1693 (vht. Sigffer Möyckyin ja Anna Räsänen)
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/HisKi-digiarkisto.php?bid=2193&pnum=32
Luen tuostakin Möckyinen?

Nuo Niinimäki ja Kuivaniemi, ovatko Pieksämäen ja Kuopin rajakyliä?

Suurentamalla ensin tallennettua rk-kuvaa nähdään lapset ikineen vanhempiensa alla: Margareta (ikä yliviivattu), Mats 10, Carin 4, Anna 3, sekä Påhl poikittain sivun reunassa syntymäpäivineen 19/7. Hiskin tallentaja on siis poiminut Tooralle kummina olleen Markkasen nimen Mökkysen sijasta. Vain Påhl näyttäisi syntyneen Pieksämäellä; sisarten kastemerkintöjä ei löytynyt ihan lähistöltä. Siffer Möckysen löytyminen isänä Dorothean kastemerkinnästä ei tietenkään jätä tulkinnanvaraa. Paria sivua myöhemmin näkyy Axel Andersson Krögerin tytär Anna, joka taisi syntyä 1993 ja syntymäpaikaksi on kirjattu Hiltulanlahti, joka kuului Kuopion khra-kuntaan.
PH

Pekka Sipari
12.05.15, 18:05
Kiitos Kaima,
Varmennuksesta. Minullekaan jäänyt oikein arvuuttelun varaa, sillä niinharvinaisisia on Möykkyset taijotain sinne päin ja naisen ninmi Dorothea.Mutta tästä pitemmälle en aikonut mennä - menee vähän liian vaikeaksi, surku, mutta minkäs teet.

Omia esipolvitauluja perkaillessa ja tsekkaillessa on olo vähän surkea kuin "Döbelnillä Juuttaalle ratsastaessa ja aukkoja katsellen".

Mutta jäi vielä avoimeksi tuo ensimmäisen kysymyksen Haikonen/Haikoin juttu.

Kun kirjasin osan sukujuuristani tuonne sukujuttuihin, niin top-teniin tulivat Putkoset; Vauhkonen Halonen Mättö Väisänen jne (johtuen tosin siitä että niitä lienee eniten tutkittu). Vaikka esipolvia ja heidän jälkeläisiään on paljon on vaikea välillä huomata että Väisäsiä ja Kantasia jne. on näin sukututkijan näkökulmasta aivan liikaa samalla etunimellä ja lähes samalla s-ajalla.

Pekka

Pekka Hiltunen
12.05.15, 23:24
harvinaisisia on Möykkyset
Olen tarkastellut joskus eteläpohjalaisia sukuja lasteni esivanhempia selvitellessäni. Voi olla, että vanhat veromarkat eli oravannahat ovat vaihtaneet omistajiaan jo Kaarle Knuutinpojan aikoina Unionikauden lopulla Etelä-Savon ja länsirannikon välillä. Kauhajoella on Möykky-niminen talo, tila eli kylä, eikä ole poissuljettu semmoinen mahdollisuus, että on naitu ristiin jo länsirannikon asuttamisen alkuaikoina ja ennen Kustaa I:n aikaa. Esim. Lappajärven Savonkylä ei sijaitse kaukanakaan Ulvilasta ja Möykkyjenkään asuinsijoista. Minun tietoni tosin ulottuvat vain 1600-1700 -lukujen vaihteeseen, mutta kenties joku foorumilaisista tietää asiasta enempi.

Pieksämäen Väisästen ja Kantostenkin rusthollarisukuja kyllä on epäilyksittä selvitelty, ja varmaankin löytyy sukukirjoja ja tietoa molemmista Liisankadulta, Kruunuhaasta - ja kenties omasta kotikunnan kirjastostakin kyselemällä vaikkapa kaukolainaa. Kuitenkin yleensä täytyisi olla tiedoissa joku talonpoika tai -tytär, sillä rengit, piiat ja torpparitkin häviävät helposti historian hämäriin - ehkä sotilastorppareita lukuunottamatta. Loiset (inhysningarna) olivat usein tämmöisten sotilastorppareitten (jälkeläisten) tilattomia jälkeläisiä, joten jommalta kummalta puolelta saattaa joissain tapauksissa löytyä lopulta talonpoika tai säätyläinen, jota pääsee seuraamaan eteen- eli taakse päin.

Tässä nyt on vain hajahuomioita, mutta toivottavasti niistäkin on hyötyä - ainakin joskus ja jolle kulle...

PH