PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tyrvää Abraham Musicant k.1761


Markku Harju
02.05.15, 20:23
Onko jollekkin tuttu? Hiskissä Tyrväällä kuollut profossi Abraham Musicant .Merkitty haudatuksi 9.10.1761 Tyrvää Calliala. Omien tutkimusten mukaan hän olisi syntyjään pitäjänkirjuri ja suntio Johan Thomasson Rajalinin poika s.18.9.1721 .Sotilaana käyttää ainakin nimeä Caljander. Ja onkohan Musicant sukunimi vai ankarahkon ammatin vastapainona vain ikäänkuin "musiikkimiehiä". Olenko aivan hakoteillä? yst.terv.markku

Hela
02.05.15, 23:51
Olen aikoinaan merkinnyt että Kallialassa asui 1750 alkavan rippikirjan mukaan förafsk. soldat Abraham Calliander s. 18.9.1721, "myöh. korpr. Musicant, k. profossina 6.10.1761 = Abraham Rajalin?" Vaimo Maria Persdotter s. 1724, kastekirjassa 1756 sukunimi Tim, k. ruotuvaivaisena leskenä Vehmaan kylässä 5.2.1809. Pojat Johan, s. 1754, rippikirjan mukaan Kyrössä, ja Kristian (Krister) s. 11.12.1756, muutti Karkkuun 1769.

Tässä näyttää olevan selvittämätön haara Tyrvään kirkkoherran Thomas Rajaleniuksen jälkeläisiä.

H. I.

Hela
05.05.15, 16:16
Muistelen että tällä foorumilla olisi joskus ollut kiinnostusta Huittisten Raijalasta lähteneitä sukuja kohtaan. Annan sen vuoksi vähän lisätietoja Abraham Rajalin-Calliander-Musicantista. Hän oli Tyrvään kirkkoherran (1665-1688) Thomas Rajaleniuksen pojanpojanpoika. Isä oli Tyrvään pitäjänkirjuri Johan Rajalenius (Rajalin) ja isoisä Kiikan kappalainen Thomas Rajalenius.

Hänellä oli setänsä Gabriel Rajaleniuksen ”naistenmiehen” taipumukset ja harvinaisen värikäs yksityiselämä sekä siitä johtuen varsin poikkeuksellinen ura. Hän joutui jo hyvin nuorena lähtemään laivamieheksi jonnekin Turun seudulle. Ilmeisesti ei aina tiedetty, missä hän liikkui. Kun hänen oli uudelleen lähdettävä kotiseudulta, hän otti pestin sotilaaksi Turun läänin jv.rykmenttiin. Hän oli jonkin aikaa ”eronsaaneena sotilaana” nimellä Calliander, meni sitten uudelleen palvelukseen ja yleni korpraaliksi ja lopulta profossiksi nimellä Musicant.

Hänellä oli avioliitossaan Maria Persdotter Timin kanssa kaksi poikaa, Johan (s. 1754, ei Tyrvään kastekirjassa), vävy Mäkelän torpassa Tyrväällä Rautaniemessä, ja Kristian (s. 11.12.1756), sotilas Karkun Aluskylän ruodussa nimellä Muur (Mur, Muhr). Johanilla oli yksi tytär ja Kristianilla kaksi aikuisiksi elänyttä tytärtä. Yhdellä, mahdollisesti kahdella, pojantyttärellä oli jälkeläisiä. Hänen veljellään, varusmestari Johan Rajalinilla oli vain tyttäriä ja toisen veljen, porilaisen kauppiaan Carl Rajalinin lapsista en ole löytänyt tietoja. Jollei niitä löydy, näyttää pitäjänkirjuri Rajaleniuksen sukuhaara päättyneen mieskannalta Abrahamin poikiin.

Abrahamilla oli nuoruudenaikaisten rakkausseikkailujensa tuloksena Tyrväällä kaksi au-tytärtä. Vanhempi, Karin, syntyi Kallialan Kampilla 29.9.1744 ja kuoli 1750 (haud.18.2.). Tytön äiti Karin Eriksdotter oli rakuuna Erik Malmbergin tytär ja Pyhämaan kirkkoherran Johan Malmbergin sisar sekä Abrahamin äidin serkku. Karin julistettiin syyskäräjillä 1746 Abrahamin vaimoksi mutta sai pyynnöstään avioeron talvikäräjillä 1751, koska mies oli syyllistynyt huorintekoon eikä elänyt yhdessä vaimon kanssa. Nuoremman au-tyttären äiti oli sotilas Fredrik Lyörin tytär Valborg Fredriksdotter. Tämä Maria Abrahamsdotter (s. Tyrväällä 24.12.1746) avioitui Kallialan Laurilan rengin Erik Johanssonin kanssa. He muuttivat välittömästi Huittisiin Leppäkosken Nikkilään, missä mies oli lampuotina. En ole seurannut heitä pitemmälle.

Jonkinlainen yleiskatsaus Rajalenius-Rajalin-sukuvyyhtiin olisi varmaankin paikallaan omana viestiketjunaan

H. I.

Markku Harju
05.05.15, 18:44
Kiitos.Kiinnostavia tietoja. Itse olen Kiikan kappalaisen Thomas Rajaleniuksen Mouhijärvelle siirtyneen Carlin (Carolus) s.1703 jälkeläisiä.
Abrahamin liikkuminen selittääkin sitä että poika Johan on ilm.syntynytkin Liedossa 1.4.1754.Löytyy Liedon syntyneistä.(sshy) Ainakin vanhemmat samannimisiä.Rippikirjassahan kyllä mainitaan tosiaan Kyrö.Tämä(kin) sukuhaara itselläni vielä aivan alkutekijöissään. t.markku