Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sotilasnimet
Miten selvitän sotilasnimen takaa mahdollisen "oikean sukunimen"?
Löytyykö se mahdollisesti rippikirjoista vai miten? Kyseessä ovat
Iisalmen seudulla asuneet Mårdit. Jäljet loppuvat 1810-luvulle
omissa tutkimuksissani. Kyseessä ovat Johan Mård, s.1796 ja
vaimo Brita Ulf, s.1798. Asuinpaikkoja ovat olleet mm. Vänninmäki, Kilpisaari, Ryhälänmäki, Iisalmi Pastorsbolet. Myöhemmin suku on asunut Kauppilanmäessä. Osaako joku auttaa tai tietääkö asiasta?:)
Asia riippuu paljolti tapauksesta. Itse etsin pitkään tuon Brita Ulfin isän, Petter Ulfin (s. 1760) oikeaa nimeä. Siinä tapauksessa oikea sukunimi selvisi Hiskin ja Iisalmen komppanian pääkatselmusrullien avulla. Se on Kinnunen. Petter on minun eräs minun isäni esi-isistä. Tosin tuo tieto oikeasta nimestä ei auttanut yhtään eteenpäin.
Tuo Johan on tuskin itse ollut sotilas, pikemminkin poika tai pojanpoika. Hiskikään ei tunnista yhtään Mårdia ennen vuotta 1778.
Silmäilin äkkiä läpi minulla olevat pääkatselmusrullien digitaaliset kopiot ja sieltä löytyi seuraavat Mårdit, syntymäajat laskettu rullissa olevien ikien perusteella:
Vuosi Ruotu Nimi Syntymäaika
1767 76 Staffan n. 1750
1775 7 Johan n. 1755
1775 76 Staffan n. 1750
1778 7 Johan n. 1754 (rullassa mainitaan vuosi 1752)
1778 76 Petter n. 1754
Hei kaikki. Minäkin kysyisin tässä samassa ketjussa.
Onko teillä paljonkin sotilaiden nimiä kerätty ja olisiko kenelläkään tiedoissaan Berttil Slant s. noin 1770.
Hänet mainitaan sotilaana ja jäg. Hartolan rippikirjoissa. Hänen vanhempansa ja mahdollinen muualta Hartolaan tulonsa.
Tai neuvoja mistä ja miten häntä kannattaa etsiä. Kiitos
Aino Heikkilä
Ei ole mitenkään varmaa, että sotilaalla olisi aikaisemmin ollut joku "alkuperäinen" sukunimi.
Ennen ei sukunimiä ollut enemmälti käytössä kuin Itä-Suomessa ja Länsi-Suomessa talojen nimet oli merkitty sukunimiksi, mutta muualla sukunimet olivat harvinaisempia.
Saattaa siis löytyä vain Johan Johansson tai Matts Henriksson jne. Monelle sotilaalle sotilasnimi saattoi olla se ensimmäinen sukunimi etenkin etelämmäksi tultaessa. Siihenkin kannattaa varautua.
Terv. SARIAINEN :)
Tuohon lisäis vielä, että jos vaikka vaihtoi ruotua vaihtui sotilas-nimikin.
Ainakin Alatorniolla ja Kemi sekä Rovaniemi.
Sami Lehtonen
11.07.07, 22:00
Tuohon lisäis vielä, että jos vaikka vaihtoi ruotua vaihtui sotilas-nimikin.
Ainakin Alatorniolla ja Kemi sekä Rovaniemi.
Tästä seuraa automaattisesti se, että samassa ruodussa esiintyvä Johan <mikätahansasotilasnimi> ei välttämättä ole se sama Johan <mikätahansasotilasnimiuudestaan>, joka on samassa ruodussa ollut aiemmin. Toisin sanoen, nimet pysyivät ruoduissa, ei miehet.
En tiedä liittyykö tämä etsimääsi Johan Mårdiin:
Iisalmi lastenkirja 1790-1826 sivu 485 Partala 3:
T. Elias Hynyin Mårds och Christina Winbergs
dr Margareta 91
dr Anna 800
Sn Johan 96
-
Väinö Holopainen
Tästä seuraa automaattisesti se, että samassa ruodussa esiintyvä Johan <mikätahansasotilasnimi> ei välttämättä ole se sama Johan <mikätahansasotilasnimiuudestaan>, joka on samassa ruodussa ollut aiemmin. Toisin sanoen, nimet pysyivät ruoduissa, ei miehet.
Olet oikeassa. Sen vuoksi onkin oltava tarkkana tutkiessaan ettei vahingossa lähde seurailemaan sitä naapurin setää.
Terv. SARIAINEN :D
Kari Pesonen
12.07.07, 16:13
Ei ole olemassa mitään yksikäsitteistä tapaa. Voit yrittää seuraamalla sotilaan ja hänen puolisonsa historiaa taakse- ja eteenpäin ja lasten historiaa ajassa eteenpäin. Itä-Suomessa lapsilla tai osalla lapsia on heidän aikuistuttuaan usein isän aikaisempi sukunimi, ei sotilasnimi. Länsi-Suomessa, jossa kirkonkirjoissa ei käytetty sukunimiä, tämä ei toimi.
Sotilasnimi ilmestyy kirkonkirjoihin usein vain siksi aikaa, kun henkilö on ruodussa. Tänäkin aikana saattaa tietoja olla kirjattu varsinaisella nimellä ja sotilasnimellä osin rinnakkain. Puolison nimi ja syntymäaika pysyy samana (jos ei virheitä), samoin sotilaan syntymäaika.
Perukirjakin saattaa auttaa, kuten mahdollisen leskeneläkkeen tiedot.
Kari Pesonen
Miten selvitän sotilasnimen takaa mahdollisen "oikean sukunimen"?
Löytyykö se mahdollisesti rippikirjoista vai miten? Kyseessä ovat
Iisalmen seudulla asuneet Mårdit. Jäljet loppuvat 1810-luvulle
omissa tutkimuksissani. Kyseessä ovat Johan Mård, s.1796 ja
vaimo Brita Ulf, s.1798. Asuinpaikkoja ovat olleet mm. Vänninmäki, Kilpisaari, Ryhälänmäki, Iisalmi Pastorsbolet. Myöhemmin suku on asunut Kauppilanmäessä. Osaako joku auttaa tai tietääkö asiasta?:)
Omassa suvussani on paljon sotilaita jo 1600-luvun puolella.Meillä on erikoinen ilmiö,että sama sotilasnimi on kulkenut "isältä pojalle" kolmen polven ajan,sotilasnimi näkyy tulevan 1700 luvun puolella.Viimeinen ruotusotilas,johon tämä "sukuvika" sitten tyrehtyy,onkin kulkenut kolmella eri sootilasnimellä.
Vaimo on hyvä peruste seuratessa nimeä/nimimuutosta,sillä vaimon sukunimihän ei muuttunut,mikäli sattuu sukunimen omaamaan.Ja vaikka omasikin,niin pappi saattoi välillä merkitä "isän tyttäreksi".Tässäkin täytyy olla tarkkana,sillä vaimotkin sattuivat toisinaan kuolla kupsahtamaan ja uutta otettiin hetikohta vuodetta lämmittämään!
Siis kaikkia kirjoja systemaattisesti,syntyneet,vihityt,kuolleet ja rippikirjat.Kyllä niillä eväillä onnistuu,kiire on vaan jätettävä pois.
Hei!
Kiitos teille kaikille vastanneille. Olen saanut monia vinkkejä, jotta voin
jatkaa tutkiskelua. Tuo Mård-sukunimi on kulkenut suvulla koko ajan ja
jostakinhan 1700-luvulta vastaus löytynee jossain vaiheessa tai jää
sitten hämärän peittoon. Sain tänään postissa isomummoni äidin historian
sukukirjan muodossa ja se ilahdutti kovasti. Tämä isän puoli onkin sitten
vaikeampaa.
Sotilasnimi usein siistyi (ei aina) sotilaan lapsille mutta hävisi sitten
käytöst jo seuraavassa polvessa tai lapsenlapset eivät sitä enää käyttäneet.
Ilmeisesti siinä on suurta vaihtelua paikkakunnasta ja monesta muusta syystä johtuen. Minunkin tiedostoissani löytyy monia sotilasnimen käyttötapoja suvuissa.
Terv. SARIAINEN :rolleyes:
Martta Niilontytär
13.07.07, 11:16
Myös minun suvussani on ollut paljon sotilaita. Edellä olleessa vastauksessa puhuttiin, että ruodussa käytettiin sotilasnimeä. Näin oli rippikirjojen perusteella myös muutamalla "pohojalaasella" esi-isälläni.
Olihan se ruotsalaisille esi-miehille helpompaa, kun sotilaat olivat tutuilla sukunimillä; Wijk, Varg, Wijkberg, Slangerfeldt,
Yhtä esi-isää etsiskelen, kun onkin ilmeisesti muuttanut toiselta puolelta Suomea sotilasnimensä kanssa Pohjanmaalle / Jaakko Arvidinpoika Råbäck 24.7.1700.
Yhtä esi-isää Juhoa etsin toista vuotta, kun alkuperäiset ruodutusrullat Tukholmastakin puuttuivat....MUTTA lopulta löytyi talonpoikaisnimi, kaksi sukupolvea myöhemmin pojanpoika vihittiin vanhalla nimellä. En ollut lapsenlasta selvittänyt aikaisemmin. Olin vahvasti epäillyt syntymäajan perusteella tätä talonpoikaisnimeä ja kun tätä Juho poikaa ei löytynyt kuolleistakaan. Asiaa oli vahvistanut vielä se, että avioituessaan lasten kummiluetteloista löytyi Juhon veljeä ja veljen vaimoa. Mutta minulle oppi oli hyvä, seurata muitakin haaroja eteenpäin, koska Juhon toisen lapsen perillisistä löytyi myös 4 sukupolvea myöhemmin alkuperäiseen taloon, tosin jaettuun , isäntä. Opin, ettei kannata rajoittua vain omaan esi-isään.
terveisin
Eliina Saarinen
pirkko hagman
13.07.07, 18:43
Mukaan, mukaan tähän SOTILASNIMIKESKUSTELUUN.
Annere heitti listalle sotilas Johan Mårdin, johon huomioni iskostui.
Minulla(tarkemmin sanoen mieheni sukulinjalla) on sotilas ALEXANDER MÅRD, joka esiintyy Lammin rk:ssa ripillä vaimonsa Maria Lisantr. BOIJEN kanssa ensimmäistä kertaa vna 1797 ja kyseisessä rk:ssa synt. vuotenaan on 1774( ilman kk:tta ja pv:ää.
Alexander kuolee rangaistusvankina Suomenlinnassa marraskuussa 1807.
En ole millään ilveellä onnistunut pääsemään faktojen avulla Alexanderin vanhempien jäljille.
Lammilla elelee sopivaan aikaan aviopari: res.sot. Eric Mård s, 1724 (rk.) ja vaimonsa Margareta Henriksdr., s. 1729 (rk.) , mutta lastenkirjassa ko. parin lapsena Alexanderia ei löydy, ei myöskään rk: ennen tuota aiemmin mainitsemaani vuotta 1797, jolloin hän (Alexander)ilmestyy vaimoineen otsakkeessa Lammi, Yläne, soldater.
Voisiko Alexander tulla niinkin kaukaa kuin Johan Mårdin asuinseuduilta eli löytyykö tietokannastasi/..nne
innokkaana vertailuihin
Pirkko H:man
Sami Lehtonen
20.07.07, 20:47
Vastasin itse itselleni Häme -osiossa Lopen Krigsmaneista, mutta referoin vielä tähän, että rakuuna Erkki Åbackin poika Juho Erkinpojan sotilasnimi oli Blanck kunnes hän Venäjältä palattuaan asettui Lopen Sajaniemeen ja vaihtui Krigsmaniksi.
ilmeisesti ajankohta (1800-luvun alku) on syynä siihen, että Krigsman -nimi säilyy lapsilla ja jopa toisessa polvessa naapurikunnassa.
Toisaalla esipolvissani on Tammelan/Jokioisten suunnalla sotilaita sisältäneet Brasse ja Ladde, jotka ovat säilyneet useamman sukupolven ajan. Ensimmäinen pysyi pappisuralle lähteneen pojan ansiosta (Vesilahdella) ja toisessa suvussa on sotilaita; yksi ketju varusmestari -> korpraali -> rumpali ja toinen varusmestari -> katselmuskirjuri -> vääpeli. Katselmuskirjuri ja rumpali olivat molemmat Herman Ladde -nimisiä, joten jälkimmäinen vaihtoi sukunimensä muotoon Eddal. Mikä taas kerran erikoisuutena mainittakoon. Ei taitaisi nykyisen sukunimilain voimassa ollessa täyttää kielenmukaisuuden kriteereitä tällainen takaperäistäminen - ei menisi Nenothel läpi.
Jäg. lienee jägare eli jääkäri.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.