PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Agnes Simonsdotterin ,Tyrvään kappalaisen Laurentiuksen lesken alkuperä


Benedictus
09.04.15, 07:07
Avaan tähän uuden ketjun, ettei asiat huku Astrenius ketjun massaan.

Agnes Simonintyttären isäpuolen suku tunnetaan. Knut Henrikinpoika oli Ulvilan Haistilan nimismiehen Heikki Antinpojan poika. Vaimon nimeä en tiedä, mutta toisesta avioliitosta jonkun Simonin kanssa syntyi Agnes. Agneksen sisarpuolesta Kaarina Knutintyttärestä (naitiin Kaasmarkun Paavolaan) jatkuu suku nykypäiviin. Hänen lapsiaan on perinnönsaajissa.

Haistila suvusta on joitakin vuosia sitten tehty artikkeli (Genos 4/2011), jossa myös tätä oikeusjuttua on selvitetty.

Knut Henrikinpojasta ei minulla ole tarkempia tietoja.

Ylä-Satakunnan suvuista en ole selvillä.


Virpi Nissilä

Alla FT Ulla Koskisen suora käännös kyseisestä tekstistä. Se on julkaistu edellä mainitussa Genoksessa 4/2011 (sivut 163-164). Olemme joiltakin osin päätyneet eri tulokseen tulkinnassa. Tekstissä mainitut Antti ja Frans ovat Kaarina Knutintyttären poikia Kaasmarkun Paavolasta. He esiintyvät muissakin tuomikirjalähteissä. Anna Matintyttären isän olemme tulkinneet Annan täysveljeksi. Kukonharjan kylästä on vaikea sanoa, onko Huittisista vai Ulvilasta (kummassakin on Kukonharja), Tattara on joka tapauksessa Ulvilaa (nyk. Nakkilaa). Kysesen artikkelin sukutauluista osa puuttui (muun muassa Torttilan Tolvin haara), julkaistiin vasta seuraavassa lehdessä, mutta tätä tekstiä koskeva taulu siinä on. Tässä teksti, Ulla Koskisen luvalla:

"Oikeuden eteen istuville käräjille astui Matti Laurinpoika Nanhiasta Huittisten pitäjästä ja esitti oikeudelle herra Severinus Josephin, Tyrvään kirkkoherran, todistuksen 29.1.1626, jonka mukaan edesmennyt Agnes Simontytär, Tyrvään edesmenneen kappalaisen herra Laurentiuksen leski on tautivuoteellaan, kuten aiemminkin hyvissä voimissaan, vapaasta tahdostaan luvannut sukulaisilleen yksityisen irtaimistonsa, nimittäin ensiksi sisarpuolelleen Kaarina Knutintyttärelle sänkyvaatteen, Fransille ja Antille Kaasmarkkuun kaksi ryijyä ja kirstun, naimattomalle pojalle Heikille Kukonharjaan kirstun, naimisissa olevalle pojalle Paavolle hopealusikan ja vaipan, Tattaran Valpurille kirstun ja vaipan sekä herra Josephus Casparille, Tyrvään kappalaiselle ja edesmenneen miehensä veljenpojalle aitan, joka oli pystytetty Lousajan sikohakaan, koska Agnes oli itsellisenä siinä kylässä, ja kaiken sen vanhan velan, jonka herra Joseph oli sedälleen velkaa.

Kaiken muun yksityisen irtaimistonsa hän oli luvannut veljentyttärelleen Anna Matintyttärelle Karkunkylään moittimatta nautittavaksi ja pidettäväksi, mitä siihen sitten kuulukin, nöyrästä palveluksesta, jota tämä oli tehnyt ja osoittanut isänsä sisarta, mainittua Agnes Simontytärtä kohtaan."

Virpi Nissilä
Nimisekaannusta edellisessä viestissäni. Agnes Simontyttären täysveljeksi on tulkittu Anna Matintyttären isä, tosin kysymysmerkillä varustettuna.
-----------------------------------------------------------------------

Impola:
Vastaukseni Benedictuksen kysymykseen on, että Ulvilan käräjäpöytäkirja 1.3.1627 (ei 1.5.) valaisee Tyrvään sukujen historiaa vain Tyrvenius-suvun alkupolvien osalta. Aiempi olettamus, että kirkkoherra Casparus Olai ja kappalainen Laurentius Olai olivat veljeksiä, saa täyden vahvistuksen ja samalla ilmenee, että jälkimmäisen avioliitto Anna Simonsdotterin kanssa oli lapseton. Leskellä, joka on tässä asiakirjassa perinnönjättäjänä, oli kaksi velipuolta Knut ja Matts. Anna Simonsdotterin äiti oli siis ollut kolmesti naimisissa.

Knutin sukutausta käy ilmi Virpi Nissilän viestistä, Matts jää tuntemattomaksi. Perillisistä veljentytär Haistilan Kaisa Knutsdotter ja Kaasmarkun Frans ja Anders (ehkä nämäkin Knutin lapsia?) ovat Ulvlasta.

Pääperillinen, toinen veljentytär Anna Mattsdotter, jolle Anna Simonsdotter jättää kaiken irtaimen omaisuutensa sitten kun toisten perillisten osuudet on poiserotettu, oli toisen velipuolen Mattsin tytär. Hänen aviomiehensä Matts Larsson Nanhialta on käräjillä vaimonsa asiamiehenä. Kukonharjan Henrik, joka todisti Annan puolesta, oli hänkin Huittisista, samoin ehkä myös Valborg, jonka kotipaikan nimi on renovoitaessa turmeltunut (”Kartima”, tarkoittaisiko Karhiniemeä?). He näyttäisivät myös olevan Matts-veljen lapsia.

Anna Mattsdotter oli etuoikeutetussa asemassa, koska hän oli ”nöyrästi palvellut” vanhaa tätiään. Hänen mïehensä Matts Larsson mainitaan vv. 1626-1627 Nanhialla kymmenysluetteloissa talossa, joka SAY:ssa ja isäntäluetteloissa on merkitty Ytiksi. Näitä luetteloita haravoimalla pariskunta saattaisi löytyä Huittisista tai lähipitäjistä.

H. I.
Kiitokset Virpi Nissilälle täydennyksestä. Minulta jäi kiireessä pois Kukonharjan nainut poika Pål ja se tärkeä tieto, että Anna Mattsdotter oli Karkunkylästä. Siitä digiarkiston tekstistä, jota käytin, on mielestäni vaikea saada Valborgin kotipaikaksi Tattaraa. Ainakin alkukirjain näyttää selvästi K:lta.

H. I.

Jatkan vielä Agnes Simonsdotterin perintöä ja sukuyhteyksiä koskevaa keskustelua tässä ketjussa, vaikka se ei liity Astrenius-sukuun. Se olisi ajoissa pitänyt siirtää omaksi ketjukseen asian sukuhistoriallisen mielenkiintoisuuden takia.

Virpi Nissilän ja Ulla Koskisen artikkelissa annetaan Agnes Simonsdotterin sisarpuolesta Kaisa (Karin) Knutsdotterista tärkeitä tietoja, jotka auttavat hahmottamaan perillisten joukkoa. (Vastauksessani osuin harhaan, kun erehdyksessä puhuin tästä Kaisasta veljentyttärenä, vaikka muistiinpanossani luki selvästi halvsyster.) Jos tarkalla silmällä lukee tuomiokirjatekstin 1.3.1627, huomaa että perilliset jakautuvat kahteen leiriin, perinnönjättäjän äidin kahden aviomiehen Knut Henrikssonin ja Simonin jälkeläisiin. Kaisa Knutsdotter lapsineen mainitaan ensin, koska hän sisarpuolena oli muodollisesti lähin omainen. Teksti osoittaa kuitenkin, että muut perilliset olivat Agnes-leskelle läheisempiä. He olivat ilmeisesti kaikki Simonin jälkeläisiä. Artikkelissa arvellaan hyvin perustein, että pääperillisen Anna Mattsdotterin isä oli Simonin poika.

Nämä kaksi ryhmää olivat selvässä vastakkaisuusasenteessa toisiinsa nähden. Kaasmarkun Anders oli omavaltaisesti ottanut kuolinpesästä tavaroita, mm. arvokkaan hopeavyön. Ne tuomittiin häneltä ulosmitattaviksi ja palautettaviksi Anna Mattsdotterille Kukonharjan Henrikin valaehtoisen todistuksen perusteella.

Täysveljen Matts Simonssonin tyttären Anna Mattsdotterin erikoisasema näyttäisi osoittavan, että muut tähän ryhmään kuuluvat olivat sisarenlapsia. Kukonharjan Henrik ja Pål eivät löydy Huittisista vaan ovat Ulvilasta kuten kaikki muutkin perilliset. V. 1634 alkavissa henkikirjoissa ei Ulvilan Kukonharjassa kuitenkaan enää ole ketään tämännimisiä. Siellä oli 1620-luvulla kaksi suurta ratsutaloa, Härmälä (10 äyriä, isäntänä Henrik Mattsson eli Härmäläinen) ja Kruusi (8 äyriä, isäntänä nimismies Lars Henriksson). Jommankumman vaimo on voinut olla Agnes Simonsdotterin täysssisar ja veljesten Henrikin ja Pålin äiti. Katsoin uudelleen Valborgin kotipaikan nimeä ja vertasin alkukirjainta nimiin Tyrvis ja Thomas. Tattara näyttäisi muuten sopivan, mutta nimen keskellä on selvä i-kirjain. Ulvilan Tattarassa on henkikirjassa 1634 Hiljasella isännän Matts Nilssonin vaimo Valborg ja Puosilla Valborg huskona, ofärdig.

Kysymys: kuka mahtoi olla Anna Matsdotterin aviopuoliso Karkunkylässä?

Benedictus
10.04.15, 06:49
Ulla Koskisen ja Virpi Nissilän artikkelissa Genos 4/2011 sivulla 164 mainiaan Anna Matsdotterin puolisoksi Matts Larsson, joka siis lienee Karkunkylästä, mistä Annan mainitaan olevan.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=505600
Vaikuttaisi, että sopivaa Mats Larssonia ei Karkunkylästä löydy SAY:stä.

Jari Latva-Rasku
16.04.15, 12:18
Ulla Koskisen ja Virpi Nissilän artikkelissa Genos 4/2011 sivulla 164 mainiaan Anna Matsdotterin puolisoksi Matts Larsson, joka siis lienee Karkunkylästä, mistä Annan mainitaan olevan.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=505600
Vaikuttaisi, että sopivaa Mats Larssonia ei Karkunkylästä löydy SAY:stä.

Huittisten talonhaltijaluettelossa on useampia sopivan ikäisiä Matts Larssoneita, mutta Tyrväällä ja Karkussa ei lainkaan. Puolisoita merkittiin veroluetteloihin harvemmin.

Hela
16.04.15, 16:18
Anna Mattsdotter asui Karkunkylässä 20.1.1618, kun Agnes Simonsdotter teki testamenttinsa, mutta maaliskuussa 1627 hän ilmeisesti asui Huittisten Nanhialla Matts Larssonin vaimona. Nanhian Ytillä (tai siinä talossa joka SAY:ssa on merkitty Ytiksi) mainitaan kymmenysluetteloissa Matts Larsson juuri 1626 ja 1627, mutta ei ennen eikä jälkeen. Näyttää varmalta että hän oli samaa taloa 1612-1646 isännöineen Lars Mårtenssonin poika ja Jöran Larssonin (isäntä 1647-1655) ja Per Larssonin (isäntä 1656-1673) veli.

H.I.

LaaksonLilja
16.04.15, 18:04
Tämä menee nyt vähän aiheen vierestä, mutta kun liityn minäkin jotenkin tähän sukuun, niin ajattelin kuitenkin kysyä:

Onko tiedossa, mistä Kaasmarkun Paavolan vävy Martti Paulinpoika (Sophia Antintyttären puoliso) on kotoisin? Sophiahan on Antti Matinpoika Paavolan ja Agnes Klemetintyttären tytär.

Benedictus
18.04.15, 07:22
Tuo Agnes Simonsdotter on ajatuksia herättävä, sillä hänen alkuperänsä vaikuttaa vaikealta selvittää.

Äiti oli varakkaaan Haistilan suvun miniä Ulvilassa.
Toinen puoliso Simo lienee ollut vielä varakkaampi, sillä hänen tyttärensä naitettiin Laurentius Olaille, Tyrvään kappalaiselle, jonka kaksi veljeä oli Tyrvään ja Hämeenkyrön kirkkoherroja.
Laurentius oli siis merkittävän suvun jäsen.

Naimakauppa oli sukujen välinen sopimus, jolla nuoret naitettiin keskenään.

Naimakaupoissa oli usein kolme vaihtoehtoa.

1. Puoliso haettiin suvun sisältä, noin pikkuserkku-3. polven serkku tasolta.

2. Morsian oli arvokkaampaa sukua, jonka avulla sulhanen sai merkittävämmän aseman kuin omansa.

3. Sulhanen oli merkittävämpi asemaltaan kuin morsian, mikä silloin edellytti huomattavan suuria myötäjäisiä morsiamelta.

Yllä karkea yleistys.

Mitä asiantuntijamme veikkaisivat vaihtoehdoksi?
Itse ajattelisin tuota 1. , sillä 2. ei sovi ja 3. on epävarma.

Koska Agnes Simonsdotter mainitaan Karkussa testamentti aikaan, olisiko ollut isänsä kotona silloin kirjoilla?

Huomattava jo aiemmin mainitsemani seikka, että Tyrvään khr Casparus Olai ja veljensä Laurentius Olai olivat ilmeisesti Suoniemen Savijoen omistajia.

Onko Karkunkylässä millaisia aiheeseen sosiaalisesti sopivia sukuja Simon suvuksi?

Olisiko mahdollisesti Karkun khr Mathias Martinilla ollut Simon niminen poika?

Benedictus
01.05.15, 12:13
Karkun khr Mathias Martinilla taisi olla veli, joka ikivanhana käräjöi jotain perintöjä. Tässä käräjä kirjassa mainitaan. että khr ei ollut saanut peruja kotoaan Liedon Kouvalasta.

Tämä veli, jonka nimeä en muista vaikutti Kokemäen suunnalla, koska mainitsee palvelleensa Hordellia Kokemäellä.

Olisiko mahdollista, että tämä khr:n veli olisi tuon tuntemattoman Simonin isä?
en löytänyt tuota käräjäkirjaa, vaikka se on mielestäni netissä.