PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Nousiaisten Allenius-suvun kantavanhemmista


Pekka Hiltunen
08.04.15, 14:43
M.m. Juha Sinivaaran sivustoilla kuvatun Allenius-suvun (http://www.juhasinivaara.fi/siniv/sinike.htm) tunnettu kantaisä oli Henrik Jöransson Laukka. Hän on voinut saada liikanimensä sitä, että on viljellyt sipulia eli laukkaa Koljolassa tai Kärmelässä, sillä vilja ja herneethän tuli palkkana (laukka on lähtöjään muinaisgermaaninen sipulia tarkoittava sana, josta on muodostunut ruotsin lök (ja suomen Lyökki) ja joka ainakin vanhemman väen keskuudessa muistetaan m.m. ruoholaukka- ja kynsilaukka (valkosipula) -sanoissa. Henrik Jöraninpojan isän on arveltu olleen Nousiaisten khra Gregorius Henrici, joka oli Nousiaisten Palon isännän Henrik Påhlinpojan poika.

Henricus Georgiin vaimo oli Catharina Bertilsdotter. Kun ratsumies ja katselmuskirjuri Bertil Mattsson oli Nousiaisten Palon talonhaltija 1600-luvun alussa ja kun hänet mainitaan khra Staffan Henrikinpojan yhteydessä, sopisi hän Henrik Laukan apeksi. Bertil Mattssonin yhteys khra Staffan Henrikinpoikaan voisi selittyä lankoudella. Staffan Henrikinpoika sopisi olemaan Gregorius Henrikinpoika Laukan veli. Gregorius Henrici -niminen kappalainen on toiminut Turun Tuomiokirkossa ja hän voisi olla identtinen Henrik Jöransson Laukan kanssa. Nousiaisten khra:n virka meni kolegalle, Melchior Eschilli Kennitiukselle ja vasta hänen jälkeensä Henrik Laukka sai viran. Mathias Bengtsson Ryökäs, jonka isä oli Liedon Rähälän Ryökkään talolinen Bengt Jacobsson, astui khra:n virkaan 1631. Hänen vaimonsa oli sukua e.m. Bertil Mattssonin vaimolle Lisa Matintyttärelle, joka näyttäisi olleen isänsä puolelta Olaus Jacobi Spåran jälkeläistöä.

Bertil Mattssonin tunnettu poika Isac Bertilsson oli Mathias Ryökkään Hebla-tyttären vävy. Näyttäisi siltä että tämä Veraisten ja Vitikaisten rusthollari oli siis Henrik Jöransson Laukan lanko, jonka veli on siis saattanut olla 1596 kuollut khra Staffan Henrikinpoika Nousiaisten Palosta. Nousiaisten kappalaiset ja apulaiset asuivat m.m. Palossa kunnes ratsumestarit Per Mattsson Röökman (Ryökäs) ja Bengt Bengtsson Fordell ajoivat asiaa, jonka tarkoituksena oli saada kappalaiselle pysyvä virkatalo Killaisista (http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=2462). Nousiaisten kpl Petrus Spenseniuksen v:mo oli Carharina Allenius, Henrik Jöransson Laukan tytär.

PH