PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pyrki sankarivainajaksi


tkukkonen
03.04.15, 11:51
Onko tiedossasi tapausta, jossa sotilas menee vapaaehtoisesti vihollisen tuleen päätyäkseen sankarivainajaksi?

Tutkimuksissani olen kohdannut yhden tuollaisen tapauksen, ja on vahvoja epäilyksiä siitä, että hän teki sen vaimonsa uskottomuuden tähden.

JR33:n 8.K:ssa palvellut kersantti ja ryhmänjohtaja astui tahallaan tarkka-ampujan tulialueelle Maaselän kannaksella Hiisjärvellä marraskuussa 1943 ja haavoittui ikävästi, mutta ei kuollut haavoihinsa. Kersantin kotipaikka oli tuolloin Jyväskylä Jyskä. En ole päässyt vielä lukemaan teosta "Pitkospolku : JR 33 ja 12. Pr. sodassa 1941-1945", jossa voi olla asiasta jotakin.

Vaikka olisit vain lukenut tuollaisesta tapauksesta, olisi hyvä saada siitä kommentti lähdeviitteen kanssa tänne tai privaatisti.

Olen nähnyt jossakin maininnan tällaisesta tapauksesta, mutta en huomannut kirjata lähdettä.

JHissa
03.04.15, 16:43
Heidi Ilona Mustajoki (pro gradu 2010): Kohtalo omissa käsissä, Suomen sodissa 1939–1945 itsensä surmanneiden sotilaiden omaisten asema vuosina 1939–1960
http://www.arkisto.fi/uploads/Palvelut/Julkaisut/Pro_gradu_Mustajoki.pdf

Nuo ns. avustetut itsemurhat näyttäisivät myös selittävän itsemurhien määrän laskun sota-aikana
http://findikaattori.fi/fi/10
eli omaisten kannalta oli parempi mennä vihollisen tulitukseen itsemurhatarkoituksessa, jolloin päätyi sankarivainajaksi.