PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sortavalan Tiaisten alkuperästä


Veikko45
21.03.15, 20:08
Kirkonkirjoista seuraamalla päästään varhaisimpaan Tiaiseen, joka on Otsoisissa elänyt talollinen ja lautamies Daniel Tiainen, syntynyt 1712 ja kuollut 9.8.1790. Häntä edeltäviä Tiaisia täytyykin etsiä maallisten viranomaisten asiakirjoista. Jaakkimavaaran, Joukion ja Uukuniemen käräjillä 31/1 ja 1/2 1698 käsiteltiin asiaa, jossa veljekset Daniel ja Johan Tiainen ilmoittavat eroavansa veljeksistään ja Niukkalassa sijaitsevasta kotitalostaan ja siirtyvänsä Sortavalan pitäjän Otsoisten kylään (gg 17; fol. 41-41v). Vuoden 1722 väestöluettelosta ja maakirjoista selviää, että Otsoisiin siirtyneellä Danielilla oli poika Olof ja hänellä taas poika Daniel, joka Daniel Olofsson Tiainen mainitaan vihittyjen luettelossa (1733) ja Sortavalan rippikirjassa (1757- ).

Tapahtumien alkupäässä on Isak Tiainen, joka mainitaan Säämingin talvikäräjillä 1674 Karjalassa oleskelevana. Vuonna 1672 mainitaan Isak Tiainen Uukuniemellä ja 1676 Uukuniemen Niukkalassa. Mitä todennäköisimmin nämä kolme mainintaa koskevat kaikki samaa Isak Tiaista. Sitten Uukuniemen Niukkalasta tavataan neljä Tiaista, joilla on patronyyminä Isak. He ovat veljessarjan vanhin, Petter Isaksson Tiainen, ja Daniel Isaksson, joka sitten siirtyi Sortavalan Otsoisiin, sekä Johan Isaksson ja Israel Isaksson.

Yksityiskohtaisempi kuvaus näistä tapahtumista on kirjasessa, jota esitellään ja tarjotaan ostettavaksi SSS:n Suku Forumin osiossa Kirpputori.